Протокол№108

від 20.07.2022

В режимі відеоконференції о 14.00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Ананченко М.О., Бардіна М.О., Бобровська С.А., Льовочкіна  Ю.В. ,Геращенко І.В., Іонова М.М., Руденко О.С., Хоменко О.В., Немиря Г.М., Шараськін А.А., Юраш С.А.,

Яременко Б.В.

 

Відсутні: Ясько Є.О. (відпустка).

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.           Про інформацію Міністерства закордонних справ України щодо санкційної політики проти рф та актуальних питань зовнішньої політики в контексті протидій агресії росії.

Точицький Микола Станіславович - заступник Міністра закордонних справ України;

Макеєв Олексій Сергійович – Спецпредставник Міністерства закордонних справ України з питань санкційної політики.

2.           Проект Закону про транскордонне співробітництво (р. № 6082, КМУ).

Лукеря Іван Михайлович - заступник Міністра розвитку громад та територій України;

Подорожній Віктор Аксентійович - Генеральний директор Директорату регіональної політики Міністерства розвитку громад та територій України.

 

Міжпарламентська співпраця:

 

3. Про візити Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до США, Німеччини, Канади та Франції з метою обговорення питань військової та фінансової політики, посилення санкційної політики проти РФ та інших актуальних тем.

 4. Про візит народного депутата України Р.Умєрова до Республіки Туреччина у період з 12 по 13 липня 2022 року з метою вирішення питань гуманітарної допомоги.

 5. Про візит народного депутата України Р.Умєрова до Республіки Албанії у період з  14 по 15 липня 2022 року з метою проведення зустрічей з парламентською групою Соціалістичної партії Парламенту Албанії в рамках взаємодії в умовах військової агресії рф проти України.

6. Про візит народного депутата України Д.Наталухи до м. Стамбул (Турецька Республіка) у період з 21 по 22 липня 2022 року з метою участі у роботі Форуму глобального економічного впливу на Україну.

7. Про візит народного депутата України О.Гончаренка до м. Вашингтон (США) у період з 18 по 23 липня 2022 року з метою участі у слуханнях Комісії з безпеки та співробітництва в Європі під назвою "Зблизька, це особисто: боротьба за тимчасово окуповані території України".

Гончаренко Олексій Олексійович - народний депутат України.

8. Про візит народного депутата України Г.Васильченко до м. Лондон (Велика Британія) в період з 8 по 12 серпня 2022 року в рамках співпраці щодо поточної ситуації в Україні.

Васильченко Галина Іванівна - народний депутат України.

9. Про візит Голови Комітету І.Клипуш-Цинцадзе до м. Зальцбург (Республіка Австрія) у період з 21 по 23 серпня 2022 року з метою участі у міжнародному заході «DER- Dialog Eastern European Reorientation».

Климпуш-Цинцадзе Іванна Орестівна - Голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу.

10. Про візит в Україну делегації Комітету у закордонних справах Фолькетингу (Парламент Данії) у період 22 серпня 2022 року.

11. Про створення міжкомітетської робочої групи Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності щодо імплементації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами та внесення змін до національного законодавства.

 

Різне:

12. Про інформацію Першого заступника Голови Комітету Г.Немирі щодо участі у 26 Щорічному урядовому круглому столі "The Economist"  у м. Афіни (Греція) у період з 3 по 9 липня 2022 року.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Бардіна М.О., Немиря Г.М., Хоменко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про інформацію Міністерства закордонних справ України щодо санкційної політики проти рф та актуальних питань зовнішньої політики в контексті протидій агресії росії.

Виступили: Мережко О.О., Макеєв О.С., Немиря Г.М., Бобровська С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Спецпредставника Міністерства закордонних справ України з питань санкційної політики О.Макеєва щодо санкційної політики проти рф та актуальних питань зовнішньої політики в контексті протидій агресії росії взяти до відома.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про транскордонне співробітництво (р.  № 6082, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Лукеря І.В., Яременко Б.В., Василенко  О.І., Богданова В.О., Нестеренко Л.О. Бобровська С.А., Немиря Г.М., Льовочкіна  Ю.В.

 

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України «Про транскордонне співробітництво» (реєстр. No 6082 від 23.09.2021), за наслідками розгляду в першому читанні, прийняти за основу з дорученням Комітету підготувати його до другого читання та врахувати при підготовці законопроекту до другого читання відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України пропозиції і поправки щодо виправлень, уточнень, усунення помилок та/або суперечностей у тексті законопроекту, інших структурних частин законопроекту та/або інших законодавчих актів, що не були предметом розгляду в першому читанні та відповідають предмету правового регулювання законопроекту (зокрема, щодо закріплення відповідної термінології, встановлення повноважень органів державної влади та органів місцевого самоврядування у сфері транскордонного співробітництва, необхідності визначення контрольних та наглядових функцій, тощо), і звернутись до Голови Верховної Ради України з пропозицією оголосити про це під час розгляду даного законопроекту на пленарному засіданні.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» -2;

«не голосував» - 3.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про візити Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до США, Німеччини, Канади та Франції з метою обговорення питань військової та фінансової політики, посилення санкційної політики проти рф та інших актуальних тем.

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М., Геращенко І.В., Богданова В.О.

 

УХВАЛИЛИ: Найближчим часом розпочати роботу з підготовки здійснення візитів Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до США, Німеччини, Канади та Франції.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про інформацію Першого заступника Голови Комітету Г.Немирі щодо участі у 26 Щорічному урядовому круглому столі "The Economist"  у м. Афіни (Греція) у період з 3 по 9 липня 2022 року.

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Першого заступника Голови Комітету Г. Немирі щодо участі у 26 Щорічному урядовому круглому столі "The Economist" у м. Афіни (Греція) взяти до відома.

 

4.1. СЛУХАЛИ: Про включення до порядку денного засідання Комітету питання про створення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Гватемала.

Виступили: Мережко О.О., Хоменко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Включити до порядку денного засідання Комітету питання про створення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Гватемала та затвердити координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Гватемала Хоменко О.В.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» -2;

«не голосував» - 3.

 

 

 

4.2. СЛУХАЛИ: Про включення до порядку денного засідання Комітету питання про проведення виїзних засідань Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до мм. Суми, Харків (Україна).

Виступили: Мережко О.О. Хоменко О.В. Ананченко М.О., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Включити до порядку денного засідання Комітету питання про проведення виїзних засідань Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до мм. Суми, Харків (Україна).

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» -2;

«не голосував» - 3.

 

 

4.3. СЛУХАЛИ: Про проведення виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до м. Суми (Україна) 14 серпня 2022 року.

Виступили: Мережко О.О. Хоменко О.В. Ананченко М.О., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Провести виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до м. Суми (Україна) 14 серпня 2022 року.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» -0;

«не голосував» - 5.

 

 

4.4. СЛУХАЛИ: Про проведення виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до м. Харків (Україна) 20 серпня 2022 року.

Виступили: Мережко О.О. Хоменко О.В. Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Провести виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до м. Харків (Україна) 20 серпня 2022 року.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» -0;

«не голосував» - 5.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України Р.Умєрова до Республіки Туреччина у період з 12 по 13 липня 2022 року з метою вирішення питань гуманітарної допомоги.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народного депутата України Р.Умєрова до Республіки Туреччина у період з 12 по 13 липня 2022 року  у запропонованому у його листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» -0;

«не голосував» - 5.

 

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України Р.Умєрова до Республіки Албанії у період з 14 по 15 липня 2022 року з метою проведення зустрічей з парламентською групою Соціалістичної партії Парламенту Албанії в рамках взаємодії в умовах військової агресії рф проти України.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народного депутата України Р.Умєрова до Республіки Албанії у період з 14 по 15 липня 2022 року у запропонованому у його листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» -0;

«не голосував» - 5.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України Д.Наталухи до м. Стамбул (Турецька Республіка) у період з 20 по 23 липня 2022 року з метою участі у роботі Форуму глобального економічного впливу на Україну.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народного депутата України Д.Наталухи до м. Стамбул (Турецька Республіка) у період з 20 по 23 липня 2022 року у запропонованому у його листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України О.Гончаренка до м. Вашингтон (США) у період з 18 по 23 липня 2022 року з метою участі у слуханнях Комісії з безпеки та співробітництва в Європі під назвою "Зблизька, це особисто: боротьба за тимчасово окуповані території України".

Виступив: Мережко О.О. Гончаренко О.О., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народного депутата України О.Гончаренка до м. Вашингтон (США) у період з 18 по 23 липня 2022 року у запропонованому у його листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» -1;

«не голосував» - 4.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Про візит народної депутата України Г. Васильченко до м. Лондон (Велика Британія) в період з 8 по 12 серпня 2022 року в рамках співпраці щодо поточної ситуації в Україні.

Виступили: Мережко О.О. Васильченко Г.І. 

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народної депутата України Г. Васильченко до м. Лондон (Велика Британія) в період з 8 по 12 серпня 2022 року у запропонованому у її листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» -1;

«не голосував» - 5.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Про візит Голови Комітету І.Клипуш-Цинцадзе до м.  Зальцбург (Республіка Австрія) у період з 21 по 23 серпня 2022 року з метою участі у міжнародному заході «DER- Dialog Eastern European Reorientation».

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит Голови Комітету І.Клипуш-Цинцадзе до м.  Зальцбург (Республіка Австрія) у період з 21 по 23 серпня 2022 року у запропонованому у її листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» -1;

«не голосував» - 5.

 

11. Про візит в Україну делегації Комітету у закордонних справах Фолькетингу (Парламент Данії) в період орієнтовно 22 серпня 2022 року.

Розгляд зазначеного вище питання перенесено на наступне засідання Комітету.

 

 

Голова Комітету                                                                                            О.МЕРЕЖКО

 

 

 

Секретар Комітету                                                                             С.БОБРОВСЬКА

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку