Круглий стіл на тему "Культурна дипломатія: взаємодія державних і недержавних інституцій"

Опубліковано 11 грудня 2015, о 15:44

 

Про проведення круглого столу на тему «Культурна дипломатія: взаємодія державних і недержавних інституцій»

 

9 грудня 2015 року за ініціативи Комітету Верховної Ради України у закордонних справах був проведений круглий стіл на тему «Культурна дипломатія: взаємодія державних і недержавних інституцій». У роботі круглого столу взяли участь народні депутати України, представники Міністерства культури України, Міністерства закордонних справ України, керівники вітчизняних установ у галузі культури, митці, арт-менеджери, науковці зі сфери мистецтва тощо.

Головною метою зустрічі було всебічне обговорення питання формування майбутньої державної стратегії щодо промоції позитивного іміджу України за кордоном та сприяння поширенню українського культурного продукту у світі.

Учасники круглого столу розглянули напрацьований Міністерством культури України законопроект «Про Український інститут», який має закласти механізми для співпраці громадянського суспільства та держави у справі просування української культури за кордоном. У цьому контексті Голова Комітету Ганна Гопко запропонувала створити при Комітеті у закордонних справах робочу групу, до якої залучити депутатів, представників громадськості та урядовців з метою доопрацювання та узгодження згаданого законопроекту.

Під час зустрічі присутні були поінформовані про основні заходи у галузі культури, що були проведені Україною за кордоном у 2015 році, а також обговорені плани таких заходів на наступний рік, потреби та наступні кроки щодо подальшого розвитку культурної дипломатії, покращення міжвідомчої співпраці та співпраці органів державної влади України із представниками мистецького середовища.

Крім цього розглядалося питання організації і проведення громадськістю разом із Міністерством закордонних справ України ІІ Форуму з публічної дипломатії.

Учасники столу наголосили на необхідності просування позитивного іміджу України у Донецькій та Луганській областях, зокрема через анонсований фестиваль документального кіно «Дорога до миру». Окрему увагу приділили необхідності залучення діаспори та мережі союзників у світі для просування інтересів України особливо в умовах протидії російській агресії.

У зв’язку із наближенням святкування 25-ї річниці Незалежності України учасники заходу зазначили про необхідність збільшення фінансових внесків, що має бути відображено у Держаному бюджеті на 2016 рік, з метою популяризації цього загальнодержавного свята як впливового інструменту поширення позитивного іміджу України в світі.

Учасники заходу вважають доцільним заслухати звіт з виконання затвердженої Указом Президента України від 12 січня 2015 року №5/2015 Програми «Стратегії сталого розвитку «Україна – 2020» щодо популяризації України у світі та просування інтересів України у світовому інформаційному просторі.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку