Протягом звітного періоду у Комітеті проводилася активна законотворча діяльність та здійснювалося співробітництво з парламентами іноземних держав та міжнародними парламентськими організаціями.

          Загалом було проведено 29 засідань Комітету, під час яких розглянуто 194 питання. На виконання доручень керівництва Верховної Ради України протягом лютого-грудня Комітетом розглянуто 55 проектів законодавчих актів, з розгляду яких Комітет визначено головним, та рекомендовано до розгляд ВРУ. У Комітеті було розглянуто понад 1500 листів та звернень, а також було проведено 4 конференції та близько 10 круглих столів.

23 листопада 2018 року відбулося засідання Верховної Ради України, присвячене вшануванню пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років, в підготовці і проведенні якого взяв активну участь Комітет у закордонних справах як один з організаторів на доручення Голови Верховної Ради України. Керуючись важливістю парламентської підтримки акції “Україна пам’ятає – світ визнає” та відповідно розширення кола держав, парламенти яких визнали Голодомор геноцидом Українського народу, що, безумовно, підвищує рівень нетолерантності в суспільствах до злочинів тоталітарних режимів, Комітет сприяв участі іноземних гостей – парламентаріїв, які були авторами та співавторами відповідних заяв, зокрема Р.Бешіги, Керівника групи дружби “Україна-Португалія” Парламенту Португалії, С.Левіна, Конгресмена США, Й.Лесіса, Заступника Голови Сейму Литви.

 

Основні напрямки законопроектної роботи

1)    Надання згоди на обов’язковість міжнародних договорів

За результатами обговорення Комітетом були ухвалені позитивні рішення щодо необхідності ратифікації низки фінансових угод з міжнародними фінансовими інституціями, такими як ЄБРР і ЄІБ, які стосувалися надання коштів для здійснення в Україні інфраструктурних проектів – побудова та реконструкція автомобільних та залізничних шляхів, ліній електропередач, збільшення енергоефективності приміщень ВНЗ, та підтримано приєднання України до Метричної  конвенції.

Також Комітет рекомендував Верховній Раді України приєднатися до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення.

Комітет також рекомендував Верховній Раді України ратифікувати низку двосторонніх угод у різних галузях, наприклад з Молдовою щодо спільного контролю транспортних засобів та про реадмісію осіб; з США про податкові вимоги до іноземних рахунків FATCA; з Туреччиною про взаємне сприяння та захист інвестицій; з Швейцарією про здійснення оплачуваної діяльності особами, супроводжуючими співробітників дипломатичних представництв, консульських установ та постійних представництв при міжнародній організації  та про реадмісію осіб; та ін.

2)    Дипломатична служба

Звичайно, велика увага приділялася забезпеченню ефективного функціонування МЗС України, яке захищає інтереси України на міжнародній арені. У цьому контексті, перш за все, слід згадати ґрунтовну і наполегливу роботу створеної в Комітеті робочої групи з підготовки до розгляду у другому читанні проекту Закону України «Про дипломатичну службу», яка завершилась прийняттям Верховною Радою України зазначеного Закону та підписанням його Президентом України. Закон набрав чинності 19 грудня 2018 року.

3)    Відсіч збройної агресії РФ

Ескалація ворожих дій Російської Федерації проти України, постійні порушення Росією чинних міжнародно-правових актів як багатосторонніх, так і двосторонніх, політичні репресії проти громадян України звичайно не залишалися поза увагою членів Комітету. Так, Комітетом були розглянуті проекти постанов про звернення до міжнародного співтовариства у зв’язку із незаконною підготовкою виборів Президента РФ на тимчасово окупованій частині території України – в АР Крим та Севастополі; про невизнання легітимності проведення таких виборів, їх результатів і правових наслідків; про звернення до керівних органів ОБСЄ та парламентів держав-учасниць ОБСЄ щодо міжнародного спостереження ОБСЄ на виборах Президента РФ 2018 року; про комплекс невідкладних заходів щодо практичної реалізації міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації за збройну агресію проти України; про Заяву Верховної Ради України у зв'язку із ситуацією, що склалася в Парламентській Асамблеї Ради Європи; про звернення до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу у зв’язку з черговим актом агресії Російської Федерації проти України, що мав місце 25.11.2018 в Азовському морі. 

4)    Захист прав людини

Окрема увага приділялася Комітетом питанням системного порушення Російською Федерацією прав людини. Так, на засіданнях Комітету розглядалися проекти звернень ВРУ до парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження політичних репресій РФ проти громадян України, винесення їм протиправних вироків російськими судами та звільнення політичних в’язнів; про комплекс невідкладних заходів з практичної реалізації міжнародно-правової відповідальності РФ за збройну агресію проти України; про заяву Верховної Ради України до норвезького нобелівського комітету щодо висунення кандидатури Олега Сенцова на здобуття нобелівської премії миру.

5)    Енергетична безпека

Комітетом постійно трималися на контролі проблематика енергетичної безпеки нашої держави. Так неодноразово на засіданнях Комітету та під час круглих столів розглядалися питання запобігання побудові  газогону «Північний потік-2», під час яких заслуховувалися думки різних експертів, представників міністерств і відомств України та громадських організацій. За результатами таких дискусій члени Комітету одноголосно висловились за ухвалення ВРУ Звернення до міжнародного співтовариства щодо неприпустимості будівництва газопроводу «Північний потік-2» та встановлення монополії РФ на газових ринках світу.

6)    Проблемні питання українсько-польських відносин

Неодноразово члени Комітету обговорювали на засіданнях питання українсько-польських відносин, розглядаючи проекти постанов про звернення до польського парламенту, заяви у зв’язку з ухваленням польськими колегами законодавчих актів історичної спрямованості, що напряму стосуються України, наприклад про зміни до закону про Інститут національної пам’яті – Комісію з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів.

7)    Протидія втручанню у виборчі процеси в Україні з боку РФ

6 листопада 2018 року за ініціативи Голови Комітету відбувся круглий стіл на тему: «Втручання РФ в українські вибори як елемент гібридної війни. Протидія російській агресії». Ключовими питаннями обговорення під час круглого столу стали – забезпечення інформаційної та кібербезпеки до та під час виборчого процесу, заходи з боку влади з попередження зовнішнього втручання у виборчий процес, забезпечення діалогу між громадянським суспільством, державними органами влади, ІТ-сектором, медіа та бізнесом.

Всі згадані проекти звернень, за результатами опрацювання на засіданнях Комітету та за його рекомендацією, були ухвалені Верховною Радою України.

 

Актуальні питання міжнародних багатосторонніх та двосторонніх відносин

Комітет неодноразово звертав увагу на розвиток відносин Україна-НАТО, особливо у контексті дій офіційного Будапешта із блокування роботи двосторонніх робочих органів Україна-НАТО.

Вважаючи забезпечення безпеки України одним із пріоритетів діяльності Держави, Комітет затвердив Рекомендації за результатами спільних з комітетами з питань національної безпеки і оборони та європейської інтеграції слухань, присвячених шляхам наближення України до членства в НАТО, виконанню Річної національної програми під егідою Комісії Україна-НАТО та Стратегічного оборонного бюлетеня України.

Члени Комітету заслуховували і обговорювали важливі доповіді та інформаційні повідомлення міністерств і відомств України з актуальних питань порядку денного відносин України з міжнародними організаціями, як наприклад:

-        про діяльність правоохоронних органів з інформування ЄС та інших міжнародних партнерів стосовно кримінального переслідування колишніх українських високопосадовців;

-        про діяльність Генеральної прокуратури України у питаннях співпраці з Міжнародним кримінальним судом, про необхідність гармонізації українського кримінального законодавства з положеннями міжнародного права;

-        про реалізацію Міжнародними республіканським інститутом (IRI) та Національним демократичним інститутом (NDI) в Україні проектів міжнародної технічної допомоги;

-        про заходи щодо підвищення ефективності роботи Національного культурного центру України в Москві;

-        про стан справ з експортом української металопродукції до США;

-        про належне забезпечення юридичного супроводу судових міжнародних позовів України проти РФ з метою захисту національних інтересів України. Зокрема, в результаті ініціативи членів Комітету щодо створення органу з підготовки консолідованої претензії РФ було створено Міжвідомчу комісію з питань узагальнення правової позиції держави у питанні відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та підготовки консолідованої претензії України до Російської Федерації щодо реалізації її міжнародно-правової відповідальності за збройну агресію проти України;

-        про актуальні питання, перспективи і пріоритети діяльності новоствореного «Українського інституту»;

-        про ситуацію в Азовському морі та Керченській протоці, тощо.

Комітет заслуховував звіти народних депутатів України про роботу, проведену під час закордонних відряджень, пропозиції щодо реагування Верховної Ради України та Комітету на міжнародні події, заяви і звернення іноземних парламентів, виходячи з реалій сьогодення визначав пріоритети міжпарламентської співпраці Верховної Ради України на 2018 рік.

Комітетом вівся постійний моніторинг питання інвентаризації двосторонніх угод України з Російською Федерацією. Члени Комітету неодноразово заслуховували інформацію МЗС України та представників інших міністерств і відомств України з питань:

 - припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ, Закон України про припинення якого було прийнято ВРУ 6 грудня 2018 року;

 - інвентаризації договірно-правової бази з РФ у контексті дій РФ в акваторії Азовського моря і Керченської протоки, яке потребує подальшого перегляду та контролю у зв’язку з систематичними агресивними діями РФ у цьому регіоні.

Комітетом окремо був заслуханий звіт Міністра закордонних справ України щодо результатів виконання програми діяльності Кабінету Міністрів України у 2018 році. 

Під час восьмої та дев’ятої сесій ВРУ у Комітеті проводилися зустрічі із новопризначеними послами України, які перед від’їздом до країни перебування обговорювали з народними депутатами проблемні питання розвитку двосторонніх відносин із цими країнами, зокрема послами України у Казахстані  Данії, Алжирі, ПАР, Естонії, Кенії та іншими.

Неодноразово на засіданнях Комітету порушувалось питання про пріоритети міжпарламентської співпраці ВРУ на 2018 рік з огляду на реалії та виклики сьогодення. Враховуючи пропозиції Міністерства закордонних справ України Комітетом були визначені наступні пріоритетні напрямки міжпарламентської співпраці Верховної Ради України у 2018 році: з Іспанією, Туреччиною, Великобританією, Румунією, Нідерландами, Францією та Німеччиною. Також членами Комітету була заслухана інформація та розглянуті листи керівників депутатських груп з міжпарламентських зв’язків із зарубіжними країнами щодо обміну візитами між групами дружби з метою інтенсифікації двосторонніх відносин на парламентському рівні представників груп дружби парламентів таких країн, як: Італії, Марокко, Чехії, Греції, Бельгії, Перу, Ірану та Кореї.

 

Міжпарламентська співпраця

Комітет проводив активну розбудову організаційної структури двостороннього міжпарламентського співробітництва, за вказаний період утворено три депутатських групи з міжпарламентських зв‘язків з парламентами іноземних держав – Східною Республікою Уругвай, Республікою Парагвай та Об’єднаною Республікою Танзанія, Ісламською Республікою Пакистан; на сьогоднішній день функціонує 94 такі групи.  

В рамках міжпарламентського обміну відбулися візити в Україну делегацій комітетів іноземних парламентів, які опікуються питаннями зовнішніх зносин, зокрема  Австралії, Албанії, Данії, Лівану, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Німеччини, Естонії, Туреччини, Об’єднаних Арабських Еміратів, Великобританії та ін.

У звітний період було проведено понад 70 зустрічей керівництва Комітету з іноземними парламентськими делегаціями, послами, представниками різних зарубіжних інституцій. Під час зустрічей обговорювалися перспективи співпраці, спрямованої на підтримку розвитку співробітництва на економічному, фінансовому та політичному рівнях, а також  питання створення та діяльності депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з відповідними країнами. Окрім того були проведені зустрічі з послами іноземних держав та керівниками місій міжнародних організацій, акредитованих в Україні (Надзвичайним і Повноважним Послом Данії в Україні Р.Медсеном, Надзвичайним і Повноважним Послом Австралії в Україні М.О’рурк, Надзвичайним та Повноважним Послом Чеської Республіки в Україні Р.Матулою, Надзвичайним та Повноважним Послом Королівства Іспанії в Україні С.Мартін, Надзвичайним і Повноважним Послом Об?єднаних Арабських Еміратів в Україні С.Аль-Каабі, Головою Представництва НАТО в Україні А.Вінніковим).

          Відбувся візит делегації Комітету та депутатської групи дружби до Королівства Нідерландів, а також Голова Комітету здійснила 15 робочих та офіційних візитів у складі різних делегацій (у тому числі урядових), зокрема до:

·       Литовської Республіки (м.Вільнюс);

·       Республіки Молдова (м.Кишинів) з метою участі в Міжпарламентській конференції «Грузія, Молдова і Україна: Східне партнерство та сучасні виклики безпеки»; 

·       Королівства Бельгія (м.Брюссель);

·       Грузії (м.Тбілісі) з метою участі в урочистих заходах з нагоди 100-річчя Першої Демократичної Республіки Грузії;

·       Естонської Республіки (м.Талінн) з метою участі в 12-й щорічній конференції Леннарт Мері, присвяченої обговоренню актуальних питань світової політики;

·       Королівства Данія (м.Копенгаген) у складі урядової делегації з метою участі в Другій міжнародній конференції з питань реформ в Україні;

·       Королівства Бельгія (м.Брюссель), де в цей час проходили  саміт Україна-ЄС та саміт  НАТО;

·       США (м.Вашингтон) – участь у заході високого рівня за сприяння Атлантичної Ради, присвяченому втручанню Російської Федерації у проведення президентських виборів у США;

·       Італійської Республіки (м.Рим), участь у конференції з питань реформ та проведення зустрічей з італійськими парламентарями та представниками МЗС;

·       Грузії (м.Тбілісі) у складі офіційної делегації на чолі з Головою ВРУ;

·       Варшавському безпековому форумі 2018;

·       Berlin foreign policy forum 2018;

·       Королівства Бельгія (м.Брюссель) у складі офіційної делегації на чолі з Головою ВРУ.

Серед вказаних заходів слід відзначити участь Голови Комітету у Другій міжнародній конференції з питань реформ в Україні, яка відбулася 27 червня 2018 року в м.Копенгаген (Королівство Данії) у складі урядової делегації на чолі з Прем’єр –міністром України В.Гройсманом. У Конференції також взяли участь міністри закордонних справ із багатьох країн світу, у тому числі, Х.Фріланд (Канада), Державний секретар у закордонних справах та справах Співдружності Сполученого Королівства Б.Джонсон, Верховний представник Європейського Cоюзу у закордонних справах та політиці безпеки, Віце-президент Європейської Комісії Ф. Могеріні заступник Державного секретаря США Дж.Салліван. Учасники конференції обговорили конкретні досягнення України в реформуванні системи державного управління, урядування, енергетиці, освіті, медицині тощо. Європейські партнери повідомили учасників про допомогу, що надає ЄС Україні в реалізації реформ.

Серед інших важливих напрямів діяльності Комітету у першому півріччі 2018 року була робота із створення Тристоронньої Міжпарламентської асамблеї Україна-Грузія-Молдова. 2 березня 2018 р. Голова Комітету Г.М. Гопко відвідала Молдову у складі української парламентської делегації на чолі з Головою Верховної Ради України А.В.Парубієм з метою участі у парламентській конференції “Грузія, Молдова та Україна: Східне партнерство та поточні виклики безпеки”.

Друга Міжпарламентська конференція Грузії, Молдови та України “Грузія, Молдова та Україна: посилення міжпарламентської складової регіональної та безпекової співпраці, розвиток взаємодії з ЄС та НАТО” відбулася 8-9 червня 2018 р. у м. Києві, підготовку та організацію якої курував Комітет. Керівництво та члени Комітету брали активну участь у панельних дискусіях та інших заходах у відповідності до програми конференції. За результатами конференції голови парламентів України, Грузії та Молдови підписали Спільну заяву про наміри створити Тристоронньою міжпарламентську асамблею. Тож Комітет розпочав роботу із формування української частини Асамблеї.

 Комітет опрацював та узгодив з молдовською та грузинською сторонами статутні документи, а також рекомендував Голові Верховної Ради України затвердити склад української частини Міжпарламентської асамблеї, яка взяла участь в установчих зборах Асамблеї 5-6 жовтня 2018 року у м. Тбілісі.

Зазначеній активній міжпарламентській співпраці протягом звітного періоду сприяли регулярні контакти Комітету та його секретаріату з відповідними структурними підрозділами МЗС України з метою координації дій з питань забезпечення взаємодії Верховної Ради України з парламентами зарубіжних країн та міжнародними організаціями, в яких функціонує парламентський вимір.

Щиро дякуємо за співпрацю!

Щиро дякуємо за співпрацю!

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти про роботу Комітету 8 скликання”

12 серпня 2019 12:29
02 січня 2019 15:09
05 січня 2018 09:18
28 грудня 2016 11:48
12 вересня 2016 16:10
13 липня 2016 14:17
21 січня 2016 14:17