Протокол засідання Комітету №59

19 липня 2021, 14:42

Протокол №59

від 14.07.2021

 

м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                            о 14.30

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Ананченко М.О., Бардіна М.О., Бобровська С.А., Геращенко І.В., Іонова М.М., Немиря Г.М., Руденко О.С., Хоменко О.В., Шараськін А.А., Юраш С.А., Яременко Б.В., Ясько Є.О.

Відсутня: Льовочкіна Ю.В.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1.               Про проект Закону про вихід з Угоди про співпрацю держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав в боротьбі з незаконною міграцією (реєстр.№0074, КМУ).

Науменко Наталія Миколаївна – Перший заступник Голови Державної міграційної служби України.

 

2.                Про проект Закону про вихід України з Угоди про Спільний аграрний ринок держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав (реєстр.№0084, ПУ).

Нечипоренко Олександра Володимирівна – заступник директора департаменту міжнародної співпраці у сфері економіки, торгівлі та сільського господарства – начальник управління співробітництва з Європейським Союзом Міністерства економіки України.

 

3.               Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства у зв’язку із незаконною підготовкою виборів у Державну Думу Російської Федерації у тимчасово окупованій АР Крим та Севастополі та з залученням до голосування громадян України з окупованої частині Донецької та Луганської областей  (реєстр.№5497, н.д. О.Гончаренко).

 

4.               Про актуальний стан україно-китайських двосторонніх відносин (закритий режим).

Кулеба Дмитро Іванович – Міністр закордонних справ України.

Кирилюк Роман Іванович – полковник Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Мальцева Тетяна Володимирівна – заступник начальника Управління - начальник відділу міжнародних договорів Управління міжнародного співробітництва Міністерства інфраструктури України.

Кононенко Андрій Валерійович – директор Департаменту Служби зовнішньої розвідки.

Гайворонський Олександр Юрійович – в.о. заступника керівника міжнародного центру Служби безпеки України.

 

5.               Про Орієнтовний план роботи Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та пропозиції Комітету до порядку денного шостої сесії ВРУ 9 скликання.

 

6.               Про міжпарламентську співпрацю ВРУ:

·                  Про участь парламентської делегації ВРУ у 28-й щорічній сесії Генеральної Асамблеї Міжпарламентської асамблеї православ’я (МАП), яка відбудеться у період з 22 по 26 липня 2021 року на о.Крит (Греція).

·                  Про запрошення віце-президента Міжнародної федерації космонавтики  Д.Тільманс щодо участі українських парламентарів в міжнародній конференції IAC, яка відбудеться у період з 24 по 29 жовтня 2021 року в м.Дубаї (ОАЄ).

·                  Про участь українських парламентарів у складі офіційної делегації України в Конференції ООН зі зміни клімату, яка відбудеться у період з 31 жовтня по 12 листопада 2021 року в м.Глазго (Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії).

·                  Про відрядження н.д.України І.Копитіна до м.Кабул, Ісламської Республіки Афганістан  у період з 24 по 30 липня 2021 року.

 

7.               Різне.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1.         Про актуальний стан україно-китайських двосторонніх відносин.

 

1.1. СЛУХАЛИ: Про розгляд зазначеного вище питання в закритому режимі.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати розгляд питання про актуальний стан україно-китайських двосторонніх відносин в закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

 

Розгляд питання в закритому режимі.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про вихід з Угоди про співпрацю держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав в боротьбі з незаконною міграцією (реєстр.№0074, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Науменко Н.М., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про вихід України з Угоди про Спільний аграрний ринок держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав (реєстр.№0084, ПУ).

Виступили: Мережко О.О., Нечипоренко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про Орієнтовний план роботи Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та пропозиції Комітету до порядку денного шостої сесії ВРУ 9 скликання.

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М., Хоменко О.В., Нестеренко Л.О.

 

 

УХВАЛИЛИ: 1) Затвердити Орієнтовний план роботи Комiтету та пропозиції до порядку денного на період шостої сесії ВРУ дев’ятого скликання (додається).

2) Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів і парламентів держав світу про визнання режиму Лукашенка у Республіці Білорусь таким, що становить загрозу міжнародній безпеці (н.д. І.Климпуш-Цинцадзе та ін., №5560, 25.05.2021) вважати таким, що втратив актуальність та рекомендувати Верховній Раді України не включати його до проекту порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства у зв’язку із незаконною підготовкою виборів у Державну Думу Російської Федерації у тимчасово окупованій АР Крим та Севастополі та з залученням до голосування громадян України з окупованої частині Донецької та Луганської областей (реєстр.№5497, н.д. О.Гончаренко).

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Немиря Г.М., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект згаданої Постанови в цілому та схвалити згадане Звернення Верховної Ради України, з урахуванням зауважень та пропозицій Комітету у редакції, що додається.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. Про міжпарламентське співробітництво ВРУ.

 

6.1. СЛУХАЛИ: Про участь парламентської делегації ВРУ у 28-й щорічній сесії Генеральної Асамблеї Міжпарламентської асамблеї православ’я (МАП), яка відбудеться у період з 22 по 26 липня 2021 року на о.Крит (Греція).

Виступили: Мережко О.О., Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Беручи до уваги попередні рішення стосовно участі представників Верховної Ради України у заходах МАП, підтримати пропозицію Б.Яременка та рекомендувати Голові Верховної Ради України надіслати лист на адресу Генерального секретаря МАП М.Харакопулоса, запросивши його відвідати Україну з метою обговорення модальностей подальшої співпраці Верховної Ради України та МАП.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

 

 

6.2. СЛУХАЛИ: Про запрошення віце-президента Міжнародної федерації космонавтики Д.Тільманс щодо участі українських парламентарів в міжнародній конференції IAC, яка відбудеться у період з 24 по 29 жовтня 2021 року в м.Дубаї (ОАЄ).

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Юраш С.А., Хоменко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи, що згаданий вище захід не передбачений Орієнтовним планом міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2021 рік, затвердженим Розпорядженням Голови Верховної Ради України №8 від 16 січня 2021 року, рекомендувати Комітету з питань економічного розвитку визначитися щодо участі його представників у вказаному заході без залучення коштів Верховної Ради України, передбачених на міжнародну діяльність.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

«не голосував» - 1.

 

6.3. СЛУХАЛИ: Про участь українських парламентарів у складі офіційної делегації України в Конференції ООН зі зміни клімату, яка відбудеться у період з 31 жовтня по 12 листопада 2021 року в м.Глазго (Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії).

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Яременко Б.В., Хоменко О.В., Юраш С.А., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: В цілому не заперечуючи проти включення представників парламенту до складу офіційної делегації України для участі у згаданій Конференції ООН, однак зважаючи на те, що в Орієнтовному плані міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2021 рік передбачена участь парламентаріїв лише у парламентському заході під егідою МПС, рекомендувати відрядити голову підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва ХОМЕНКО Олену Вікторівну та члена профільного Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування для участі у  роботі парламентської наради у рамках 26-ої Конференції ООН з питань зміни клімату, яка відбудеться 7 листопада 2021 року у м. Глазго.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6.4. СЛУХАЛИ: Про відрядження н.д.України І.Копитіна до м.Кабул, Ісламської Республіки Афганістан  у період з 24 по 30 липня 2021 року.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Яременко Б.В., Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на безпекову ситуацію в країні вважати не доцільним здійснення згаданого вище візиту.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 1;

«утримався» - 0.

 

 

Голова Комітету                                                                                      О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                                  С.БОБРОВСЬКА