Протокол засідання Комітету №49

22 березня 2021, 10:47

Протокол №49

від 17.03.2021

м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                            о 14.30

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Ананченко М.О., Бардіна М.О., Бобровська С.А., Геращенко І.В., Іонова М.М., Льовочкіна Ю.В., Немиря Г.М., Руденко О.С., Хоменко О.В., Шараськін А.А., Юраш С.А., Яременко Б.В., Ясько Є.О.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.      Про політичну ситуацію в Грузії та перспективи подальшого розвитку співробітництва України та Грузії (закритий режим).

Зварич Василь Богданович – Директор Другого територіального Департаменту Міністерства закордонних справ України.

 

2.      Про проект Закону про вихід з Угоди про основні напрями співробітництва держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав в галузі захисту прав споживачів (реєстр.№0085, КМУ).

Романішин Олександр Вікторович – заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

 

3.      Про проект Закону про вихід з Угоди про співробітництво у сфері правової охорони й захисту інтелектуальної власності та створення Міждержавної ради з питань правової охорони й захисту інтелектуальної власності (реєстр.№0088, КМУ).

Романішин Олександр Вікторович – заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

 

4.      Про проект Закону про приєднання України до Міжамериканської конвенції стосовно зобов'язань про утримання (реєстр.№0091, ПУ).

Коломієць Валерія Рудольфівна – заступник Міністра юстиції України.

 

5.      Про проект Закону про ратифікацію Конвенції про угоди про вибір суду (реєстр.№0092, ПУ).

Коломієць Валерія Рудольфівна – заступник Міністра юстиції України.

 

6.    Про затвердження рекомендацій за результатами спільних комітетських слухань комітетів Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин та з питань національної безпеки, оборони та розвідки на тему: «Зовнішньополітичні аспекти деокупації АР Крим та міста Севастополь: парламентський вимір» (м. Київ, 20 січня 2021 року).

 

7.      Про міжпарламентську співпрацю:

·      про утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Монголією.

·     про лист н.д. України, співголів групи з міжпарламентських зв’язків з Французькою Республікою О.Шкрум та Л.Буймістер щодо обміну візитами членів груп дружби Україна - Франція у 2021 році.

·     про лист н.д. України, Співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Канадою Л.Забуранної щодо обміну візитами членів груп дружби Україна - Канада у 2021 році.

·     про візит делегації Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності до Французької Республіки у 2021 році (лист Голови Комітету Д.Монастирського та заступника Голови Комітету Г.Михайлюк).

 

8.      Різне.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про політичну ситуацію в Грузії та перспективи подальшого розвитку співробітництва України та Грузії.

Розгляд питання в закритому режимі.

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про вихід з Угоди про основні напрями співробітництва держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав в галузі захисту прав споживачів (реєстр.№0085, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Романішин О.В., Льовочкіна Ю.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому.

Результати голосування:

«за» - 13;

«проти» - 1;

«утримався» - 0.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про вихід з Угоди про співробітництво у сфері правової охорони й захисту інтелектуальної власності та створення Міждержавної ради з питань правової охорони й захисту інтелектуальної власності (реєстр.№0088, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Романішин О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України «Про вихід з Угоди про співробітництво у сфері правової охорони й захисту інтелектуальної власності та створення Міждержавної ради з питань правової охорони й захисту інтелектуальної власності» за основу та в цілому.

Результати голосування:

«за» - 12;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про приєднання України до Міжамериканської конвенції стосовно зобов'язань про утримання (реєстр.№0091, ПУ).

Виступили: Мережко О.О., Коломієць В.Р., Немиря Г.М., Хоменко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Конвенції про угоди про вибір суду (реєстр.№0092, ПУ).

Виступили: Мережко О.О., Коломієць В.Р.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому.

Результати голосування:

«за» - 11;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про затвердження рекомендацій за результатами спільних комітетських слухань комітетів Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин та з питань національної безпеки, оборони та розвідки на тему: «Зовнішньополітичні аспекти деокупації АР Крим та міста Севастополь: парламентський вимір» (м. Київ, 20 січня 2021 року).

Виступили: Мережко О.О., Ясько Є.О.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Затвердити в цілому запропоновані рекомендації за результатами зазначених вище комітетських слухань.

2) Надіслати затверджені Рекомендації до комітетів з питань оборони, національної безпеки та розвідки та з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин для розгляду та схвалення тексту згаданих Рекомендацій на засіданнях з метою подальшого їх надсилання органам державної влади України.

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

7. Про міжпарламентське співробітництво ВРУ.

7.1. СЛУХАЛИ: Про затвердження депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Монголією.

Виступили: Мережко О.О., Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Монголією та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

7.2. СЛУХАЛИ: Про лист н.д. України, співголів групи з міжпарламентських зв’язків з Французькою Республікою О.Шкрум та Л.Буймістер щодо обміну візитами членів груп дружби Україна - Франція у 2021 році.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання та запросити для доповіді співголів групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Французькою Республікою О.Шкрум та Л.Буймістер на наступне засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

7.3. СЛУХАЛИ: Про лист н.д. України, Співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Канадою Л.Забуранної щодо обміну візитами членів груп дружби Україна - Канада у 2021 році.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання та запросити для доповіді співголову групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Канадою Л.Забуранну на наступне засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7.4. СЛУХАЛИ: Про візит делегації Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності до Французької Республіки у 2021 році (лист Голови Комітету Д.Монастирського та заступника Голови Комітету Г.Михайлюк).

Виступили: Мережко О.О., Михайлюк Г.О., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: З метою вивчення європейського досвіду законодавчого забезпечення функціонування правоохоронної системи Французької Республіки та розвитку міжпарламентського діалогу на рівні відповідних комітетів законодавчих органів обох країн підтримати здійснення такого візиту до Французької Республіки в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2021 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

8.Різне

СЛУХАЛИ: Про звіт щодо робочої поїздки народних депутатів України до міста Стамбул, Турецька Республіка 5-8 березня 2021 року.

Виступили: Яременко Б.В.

 

Інформацію, надану членом Комітету Б.Яременко взяти до відома.

 

Голова Комітету                                                                                      О.МЕРЕЖКО

 

Секретар Комітету                                                                                  С.БОБРОВСЬКА