Стенограма засідання Комітету 17.02.2021

25 лютого 2021, 12:15

 

СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

17 лютого 2021 року

Веде засідання голова Комітету МЕРЕЖКО О.О.

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, зараз ми повертаємося до засідання нашого комітету. Перед вами порядок денний, ви бачите, що він досить насичений, дуже багато питань було додано в останній хвилі. Прошу подивитися на цей порядок денний і висловитися, якщо є якісь пропозиції чи зауваження.

Будь ласка, Єлизавета Олексіївна.

 

ЯСЬКО Є.О. У мене є пропозиція, щоб ми просто проголосували про це, це призначення координатора по групі дружби з Узбекистаном, щоб ми не забули це сьогодні зробити і ставили це в порядок денний.

Дякую.

 

БОБРОВСЬКА С.А. І ще в мене пропозиція, питання, там є в порядку денному з приводу груп дружби, і там ще лист надіслала вам як співголова щодо Латвії. Прохання теж, щоб ми сьогодні розглянули це в четвертому пункті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Латвію, так?

 

БОБРОВСЬКА С.А. Латвію, так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді, колеги, якщо ніхто не проти, то я пропоную методом консенсусу, як завжди, включити… А щодо Латвії питання, Соломія Анатоліївна, що ви маєте на увазі?

 

БОБРОВСЬКА С.А. Лист так само про прийняття групи дружби латвійської сторони в Україні цього року.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. (Не чути)

 

БОБРОВСЬКА С.А. На пошту скинутий був лист.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще не було такого листа. Тобто зараз ми подивимось. А коли ви висилали цей лист?

 

БОБРОВСЬКА С.А. Зараз я вам скажу в котрій годині. Це було між 2-ю і 3-ю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Справа в тому, що треба трошки більше часу, тому що це можемо не встигнути опрацювати.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Ні, так це питання, воно просто іде в пакеті разом іншими групами дружб. Я думаю, що тут немає проблеми. Яка різниця, ми зараз розглянемо, через тиждень на іншому комітеті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто, якщо не встигнемо на цьому засіданні, то тоді можна розглянути на наступному, так?

 

БОБРОВСЬКА С.А. Можна, так. Але просто сьогодні ми ж будемо розглядати про пріоритетність поїздок або прийняття груп дружби з інших країн. Лист прийшов від латвійської сторони… від нас, від нашої групи дружби. Я думаю, що це було б нормально, можна було говорити, нічого страшного там глобального немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді давайте, Соломія Анатолівна, ви піднімете це питання під час розгляду четвертого пункту… третього, перепрошую, і тоді ми обговоримо і це питання також. Добре.

Тоді, колеги, чи будуть ще якісь зауваження або пропозиції до порядку денного? Тобто ми включаємо питання про Узбекистан і Латвію. А ще будуть якісь зауваження чи пропозиції?

Якщо немає, то тоді я пропоную, якщо ніхто не проти, прийняти порядок денний. Так, і ми зробимо перекличку теж, і проголосуємо за прийняття порядку денного.

Так, будь ласка.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Мережко Олександр Олександрович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я – за і я є.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Немиря Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Бардіна Марина Олегівна.

 

БАРДІНА М. О. Доброго дня! За.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Льовочкіна Юлія Володимирівна.

Бобровська Соломія Анатоліївна,

 

БОБРОВСЬКА С.А. За,  і присутня.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Юраш Святослав Андрійович.

Ясько Єлизавета Олексіївна.

 

ЯСЬКО Є.О. Є.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Хоменко Олена Вікторівна.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Геращенко Ірина Володимирівна.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Іонова Марія Миколаївна.

 

ІОНОВА М.М. Плюс.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Руденко Ольга Сергіївна.

 

РУДЕНКО О.С. Я – за.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Шараськін Андрій Андрійович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Він був на початку.

 

МОСОЛОВ Ю.О.  Яременко Богдан Васильович.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Я підтримую порядок денний з пропозиціями колег.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

МОСОЛОВ Ю.О. Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. Доброго дня, за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, дуже дякую, і кворум є, і рішення прийнято. Тобто ми переходимо безпосередньо до розгляду порядку денного. І перше питання – це проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо надання пільг окремим категоріям громадян України, що звертаються за вчиненням консульських дій (реєстраційний номер 4539). І з цього питання, прошу до слова директора департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України Романа В'ячеславовича Горяйнова. Будь ласка, Романе В'ячеславовичу.

Романе В'ячеславовичу, ви чуєте?

Якщо немає, то тоді я запрошую до слова Романа Богдановича Недільського, так. Романе Богдановичу, будь ласка.

Ми не чуємо вас. Кажіть, будь ласка. Не чутно. Чомусь… (Шум у залі)

Колеги, ви чуєте мене, коли я щось кажу? Богдане Васильовичу, ви чуєте?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В.  Прекрасно чую вас.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Тоді, колеги, давайте, ми переходимо тоді до розгляду другого питання, а потім, якщо буде змога, ми будемо повертатися до першого.

Друге питання – про затвердження рекомендацій за результатами спільних комітетських слухань комітетів Верховній Раді  України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій в Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних менших та міжнаціональних відносин та з питань національної безпеки, оборони та розвідки на тему "Зовнішньополітичні аспекти деокупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Парламентський вимір" (місто Київ, січень 2021 року). Колеги, чи будуть якісь пропозиції з цього питання?

Будь ласка, Єлизавета Олексіївна. Так, будь ласка.

 

ЯСЬКО Є.О. Я б хотіла декілька слів сказати, колеги. Ну, по-перше, я думаю, що нас можна привітати, що це був початок нашого нового року, і ми дійсно провели тоді досить важливі слухання, де обговорювали якраз можливість деокупації Криму, і це для нас є дуже важливим в нашій "Кримській платформі".

Я пропоную насправді такі слухання, можливо, через якийсь час повторити, але в більш вузькому колі, я маю на увазі почути, який в нас статус по домовленостях, по "Кримській платформі" від різних наших рівнів – і від МЗС, і від Офісу Президента, і від народних депутатів, і від міжфракційного об'єднання "Кримська платформа".

І в мене прохання до тексту і до вас. Там в тексті є ряд таких неточностей, наприклад, зараз я вам скажу, не дуже коректно використовуються формулювання "Автономна Республіка  Крим" не всюди, та "місто Севастополь". Там прохання до секретаріату такі речі не пропускати, тому що там була використана більш навіть така поетична метафора про... Зараз, якщо я знайду, то скажу. Про...  Ні, мені треба зараз знайти, бо дуже багато документів. Прохання, просто завжди є фіксована фраза "Автономна Республіка  Крим та місто Севастополь", щоб це завжди в документах в наших використовувалося. Тому що там десь була наведена, можливо, пряма мова одного з учасників. О, знайшла: "Південноукраїнська територія". Це було сказано учасником слухання, і це зараз є в тексті, і я пропоную, щоб ми це видалили і використали правильно формулювання.

Ось такі, якщо дуже коротко, в мене коментарі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Справа в тому, що ці рекомендації і ці пропозиції секретаріат узагальнює, тобто це ті пропозиції, які поступили від народних депутатів і органів влади.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від членів комітету пропозицій не було. Але якщо є потреба і необхідність ще раз висловитися з приводу цих рекомендацій, ми можемо перенести це питання на наступне засідання. І перед цим засіданням ви можете написати, направити свої зауваження або пропозиції. Може, таким шляхом підемо?

 

ЯСЬКО Є.О. Я свою пропозицію надавала. І головне от я зараз озвучила. Якщо просто є якісь інші моменти, які колеги хочуть зараз обговорити, можемо це зараз обговорювати, не переносити. Якщо є бажання це потім узгодити, можемо і перенести.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Єлизавета Олексіївна, ви направляли ці пропозиції до секретаріату, так? Я не чую.     

 

ЯСЬКО Є.О. Той документ, який я маю, то там є мої пропозиції, є пропозиції Мустафи Джемілєва, є пропозиції Міністерства торгівлі наше… ні, окупованих територій, є також пропозиція представництва Президента України. Тобто є пропозиції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто ви направляли їх, ці пропозиції, так, на адресу секретаріату?

 

ЯСЬКО Є.О. Я знаю, що мої помічники направляли. О'кей, я це знімаю.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Не направляли. Через те, якщо у вас…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Єлизавета Олексіївна, від вас пропозицій не було. Якщо у вас ще є пропозиції, то, може, треба дочекатися їх і врахувати. Бо з вашими пропозиціями ми не працювали, не було від вас.

 

ЯСЬКО Є.О. О'кей, давайте тоді перенесемо. О'кей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Тоді, колеги, переносимо розгляд цього питання на наступне наше засідання.

І ще раз я звертаюсь до вас з проханням, щоб, якщо є якісь пропозиції, будь ласка, надіслати їх на адресу секретаріату для опрацювання цього документу, рекомендацій, будь ласка. Тоді ми ще…

Ми можемо перейти до наступного питання… Я бачу, що долучилися наші колеги, так?  Пан Роман Богданович, так, ви є?

 

НЕДІЛЬСЬКИЙ Р.Б.  Да. Перепрошую дуже, не включався мікрофон. Я просто паралельно на двох комітетах зараз.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Розумію, розумію. Я тут, чесно кажучи, бачу дві картинки. Це ви на обох картинках, на обох екранах? Різні ракурси трошки.

Тоді ми надаємо вам слово. Будь ласка, прошу вас.

 

НЕДІЛЬСЬКИЙ Р.Б. Дякую дуже.

Перепрошую ще раз за незручність. Ми розробили проект закону, він давним-давно вже дуже потрібен окремій категорії громадян України, які проживають за кордоном.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо надання пільг окремим категоріям громадян України, що звертаються за вчиненням консульських дій. В нас раніше, коли був чинним для нас Декрет Кабінету Міністрів України "Про державне мито", ми могли мати певні пільги для громадян України, які проживають за кордоном. Після того як державне мито було делеговане, порядок його стягнення і застосування пільг щодо державного мита було делеговано органам місцевого самоврядування, у нас виникла прогалина щодо неможливості застосування пільг для окремих категорій громадян України при вчиненні консульських дій.

Насправді досить часто до нас звертаються за оформленням паспорта або за вчиненням нотаріальних дій – це найбільш затребувані консульські дії в закордонних дипломатичних установах, громадяни, які в Україні користуються пільгами. За кордоном вони на законодавчому рівні не можуть …….. таких пільг, тому є певна дискримінація щодо надання пільг тій самій категорії громадян, які проживають в Україні, і ті самі категорії громадян, які проживають за кордоном. Ми з Мінфіном це питання проговорювали і ми досягли спільної такої думки, що потрібно вносити в профільні закони норми для того, щоб на законодавчому рівні можна було застосовувати пільги.

Цим проектом закону пропонується внести зміни до Закону України про Єдиний державний демографічний реєстр щодо надання пільги при оформленні закордонних паспортів особам, які не досягли 16-річного віку, а так само до Закону "Про нотаріат" про надання пільг при вчиненні нотаріальних дій за кордоном в дипломатичних установах. Насамперед цим законом пропонується надати пільги особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1, 2, так само осіб з інвалідністю І та ІІ груп і дітей з інвалідністю.

Якщо цей закон буде проголосований, у нас на законодавчому рівні будуть всі підстави застосовувати пільги до цих категорій громадян. Насправді щорічно ми прогнозуємо, що це не будуть дуже суттєві втрати для державного бюджету, це приблизно буде до 90 людей звертатися до всіх наших закордонних установ з такими питаннями. І втрати держбюджету орієнтовно будуть 170-180 тисяч гривень. Але ми принаймні зможемо поставити рівні умови для громадян України, які проживають в Україні, і громадян України, які проживають за кордоном. 

Будемо вдячні дуже за підтримку цієї ініціативи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую, Романе Богдановичу.

Може, будуть запитання з боку членів комітету до Романа Богдановича? Будь ласка, хто бажає виступити? Богдан Васильович, будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Доброго дня! Питання таке. Чи пропозиції щодо пільг передбачають таку категорію громадян, як громадяни України, які перебувають в якихось форс-мажорних, екстрених обставинах за кордоном? Це перше. Мова йде в тому числі, скажімо, про якісь посвідчувальні надписи, оформлення документів, випадки смерті, арешт, евакуація термінова і так далі. Ми розуміємо, що дуже часто це, насправді, може бути 90 просто в одному літаку, а не за рік. Це перше питання.

Друге питання, вибачте, воно не стосується теми сьогоднішньої розмови. Чи є якісь плани у Міністерства закордонних справ звертатися або вносити пропозиції щодо збільшення суми одноразової матеріальної допомоги, яку консульства можуть видавати громадянам за кордоном?

Дякую.

 

НЕДІЛЬСЬКИЙ Р.Б. Дякую, Богдане Васильовичу.

Щодо першого питання. Перше питання у нас зараз абсолютно врегульовано. Що стосується документування громадян України, які потрапили у скрутне становище, то… наприклад, втратили документи за кордоном. Керівник ЗДУ може прийняти рішення про надання пільги такій категорії громадян при оформленні посвідчення особи на повернення в Україну.

Тобто, якщо людина втратила паспорт, перебуваючи за кордоном, і не має можливості отримати паспортний документ для того, щоб повернутися в Україну, такій особі може бути оформлено посвідчення особи на повернення в Україну безкоштовно. Це питання у нас врегульовано.

Друге питання: якщо форс-мажорні обставини трапились з громадянами України – чи то якийсь грабіж, чи евакуація громадян, чи, скажімо, є у нас політичні в'язні, чи є у нас особи, які до смертної кари засуджені, чи можуть бути засуджені? У нас є Постанова Кабінету Міністрів України 651. Цією постановою Кабінету Міністрів врегульовано всі питання, наприклад, надання безкоштовного захисту, адвокатського захисту таким громадянам за кошти державного бюджету.

Питання евакуації громадян. Так само може бути здійснено за кошти державного бюджету.

Перевезення труни чи праху померлого. Якщо немає коштів у родичів в Україні для того, щоб їх репатріювати в Україну, це теж питання може бути вирішено за кошти державного бюджету.

Якщо людина потрапила у складне становище і не має коштів на придбання авіаквитка чи будь-якого іншого квитка для того, щоб повернутися в Україну, це теж питання може бути врегульовано за рахунок коштів державного бюджету. Але там потрібно, звичайно, отримати багато різних документів для того, щоб підтвердити, що в Україні ні родичі, ні знайомі не мають можливості сплатити послуги за повернення таких громадян чи тіла (праху) в Україну. Якщо вони не мають змоги, тоді за державний бюджет ми це робимо. І на практиці ми вже кілька років це робимо.

Друге питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Разова матеріальна допомога.

 

НЕДІЛЬСЬКИЙ Р.Б. Разова матеріальна допомога. У нас разова матеріальна допомога встановлена у двократному розмірі. Кабінетом Міністрів встановлена сума добових на відрядження державних службовців за кордон. То громадяни України, які потребують такої допомоги, можуть отримати в двократному розмірі в залежності від країни, куди вони їдуть, таку допомогу. Але вона має надаватися не більше одного разу в місяць. Це приблизно може бути 100 доларів в залежності від країни, де вона перебуває, 80 чи 150 доларів. На цей час ми не обговорювали такого питання, щоб піднімати розмір цієї допомоги, тому що, в принципі, зазвичай тих коштів вистачає для того, щоб людина мінімальні потреби могла забезпечити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую.

Колеги, чи будуть ще запитання до Романа Богдановича? Якщо ні, то тоді ми можемо проголосувати, так?

Колеги, я ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо надання пільг окремим категоріям громадян України, що звертаються за вчиненням консульських дій? Хто за те, щоб рекомендувати Верховній Раді підтримати цей закон? Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко Олександр Олександрович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря Григорій Михайлович.

 

НЕМИРЯ Г.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна Марина.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Льовочкіна. Юлія Володимирівна! Немає.  

Соломія Анатоліївна. Бобровська! Соломія Анатоліївна!

 

БОБРОВСЬКА С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Святослав Андрійович Юраш.

 

ЮРАШ С.А.  Я – за, за. Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Єлизавета Олексіївна.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Хоменко Олена Вікторівна. Олена Вікторівна!

 

ХОМЕНКО О.В.  За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Михайло Олегович.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Марія Миколаївна.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Зараз вона підключиться.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ольга Сергіївна Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. Руденко – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін Андрій Андрійович.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

БОБРОВСЬКА С.А. І Бобровська – теж за, я не знаю, чи ви мене чули.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ми відмітили, да, ми відмітили.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Да, дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Богдан Васильович.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Одноголосно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одноголосно. Дуже вам дякую.

І, Романе Богдановичу, дуже вам дякую за ваш виступ і захист цього законопроекту, і сподіваюсь теж на наступні зустрічі з вами. Дякую вам. Дякую. До побачення.

І ми, колеги, можемо перейти до найбільш такого масштабного третього питання порядку денного про міжпарламентську співпрацю, який має багато підпитань.

Перше підпитання – про пріоритети міжпарламентського співробітництва Верховної Ради України у 2021 році. Єлизавета Олексіївна, так?

Будь ласка, Єлизавета Олексіївна.

 

ЯСЬКО Є.О.  Так, колеги, дякую.

Якщо ви пам'ятаєте, то рік тому ми запровадили таку ініціативу, де тоді проголосували про пріоритети саме міжпарламентської діяльності на той рік. Цього року я трошечки оновила цей текст. Ми отримали рекомендації МЗС і зробили такий спільний текст, який вам запропонований. В цьому тексті зазначається наша пріоритетність у таких питаннях, як деокупація Криму, повернення територій наших, це, звичайно, боротьба з агресором, це також розвиток нашої економічної співпраці в різних регіонах, в тому числі таких як ми сьогодні з вами обговорювали, це континент Африки. Це все зазначено в тексті, який у вас є, я сподіваюсь, ви його бачите.

Я пропоную, щоб ми за це проголосували, цей документ буде розісланий всім депутатам, які входять в групи дружби. Також буде додаватися оновлена таблиця контактів МЗС територіальних департаментів для того, щоб депутати могли більш отримувати інформації, щоб ми вирішували проблему інколи ..….. комунікації і недостатньої координації МЗС і депутатів.

 Мені здається, що там не так багато чого змінилося з того року, але декілька речей, які оновилися, зокрема, акцент зроблений цього року на темі Крим  і на "Кримській платформі", і пропоную підтримати цей документ.

Усім дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

У мене запитання, якщо можна, тут йдеться про такі загальні концептуальні пріоритети, наскільки я розумію, міжпарламентського співробітництва. А, якщо йдеться про географічні, тобто там необхідність приділити головну увагу, наприклад,  конкретним регіонам або країнам. Тобто як щодо цього, чи це входить в пріоритети чи це окреме питання, ну, на вашу думку, я маю на увазі.

 

ЯСЬКО Є.О. Пане Олександре, в тексті все сказано. Це загальний дороговказ. Якщо у нас, у членів комітету, є бажання дійсно, там не знаю, наприклад, якийсь континент більш розвивати, то ми можемо це обговорювати і також робити так, щоб групи дружби були більш активними, їх мотивувати і спілкуватися, це залежить від комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, Соломія Анатоліївна, так, бажає задати.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Так-так, у мене просто питання. Чи був розісланий документ, чи зараз ти їх скинеш нам, я може пропустила щось.

 

ЯСЬКО Є.О. Там все секретаріат повинен був надсилати, я ж від себе це не надсилала.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Все, зрозуміла.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Секретаріат розсилав це усім членам комітету?.

 

БОБРОВСЬКА С.А.  Дякую, зараз знайду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все було розіслано ще…

 

БОБРОВСЬКА С.А.  Дякую, дякую.

 

ЯСЬКО Є.О. Там також додається, звичайно, просування іміджу України, підтримка культурної співпраці. Всі ці речі пов'язані з європейською інтеграцією і з євроатлантичною там також виписані.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, будуть ще запитання або якісь пропозиції? Ні?

Оскільки немає, то тоді ми можемо поставити… Будь ласка, Богдане Васильовичу.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Перш за все, звичайно, це правильна дуже ініціатива, яка заслуговує на підтримку. У нас має бути якийсь handbook такий для груп дружби.

Мені здається, там треба трошки все-таки попрацювати стилістично, бо, наприклад, навряд чи ми можемо робити тему деокупації Криму темою міжпарламентського співробітництва. Швидше за все підтримка політики і невизнання анексії, ніж деокупації.

І там є ще кілька таких моментів менш помітних, але я би там десь, можливо, трошки деталізував, щоб воно не звучало аж занадто загально. Можна ще і не тільки там закликати до чогось активного, а ще і пояснити.

Я би, чесно кажучи, не мав можливості більш детально попрацювати над ним. Якщо буде згода автора, то я готовий день-два і якісь пропозиції внести, які не змінять загалом документ, бо він правильний, і, ще раз кажу, я підтримую саму ідею. Але там в кількох моментах можна, мені здається, краще.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Богдане Васильовичу, в такому разі пропоную перенести розгляд цього питання на наступне засідання, щоб у вас був час надіслати свої зауваження, пропозиції. Може таким чином зробити?

Дійсно, може, інші члени комітету також будуть мати якісь пропозиції, які секретаріат міг би врахувати в цьому документі? Як ви вважаєте?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Або можемо з правом там на редакційні, щоб не відкладати постійно, прийняти загалом як ідею, там з правом таких редакційних змін, які не змінюють абзаців, не змінюють докорінно тему. Я думаю, що в рамках  того, що там є, ми цілком можемо попрацювати і трошки покращити формулювання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Добре.

Тоді ми можемо в цілому прийняти цей текст, а потім ви зможете надіслати  свої пропозиції, ми їх включимо тоді, так, така пропозиція?

Добре. Тоді давайте, колеги, голосувати за це. Хто за те, щоби прийняти цей документ  "Пріоритети міжпарламентського співробітництва Верховної Ради  України у 2021 році" в цілому?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря. Григорій Михайлович! Немає.

Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Льовочкіна.

Бобровська.

 

БОБРОВСЬКА С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Юраш Святослав Андрійович.

 

ЮРАШ С.А. Я тут. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Ясько.

 

ЯСЬКО  Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Хоменко Олена Вікторівна.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ананченко Михайло Олегович.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. Руденко – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. За. 

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Є. 

Богдан Васильович.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Є. Одноголосно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Рішення прийнято, причому одноголосно.

І ми можемо перейти до наступного підпитання – про лист народного депутата України, керівника групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Вірменія Дмитрука щодо візиту вказаної групи дружби у Республіку Вірменія у вересні 2021 року.

Пана Дмитрука немає?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Лист перед вами, ви бачили.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Не обов'язково, щоб був присутній автор листа. Як правило, вони ж  всі на комітетах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тоді ми просто можемо проголосувати, поставити це на голосування.

Так, колеги, якщо хтось бажає висловитися з цього приводу, то, будь ласка, висловлюйтеся.

 

БОБРОВСЬКА С.А.  А з приводу Вірменії чи…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, тобто доцільно це, не доцільно, підтримуєте ви чи не підтримуєте, може, якісь аргументи "за" чи "проти", будь ласка. А потім проголосуємо.

 

_______________. Олександр Олександрович, можна подивитися таблицю, що відпрацювали народні депутати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Зверніть, колеги, теж, будь ласка, увагу на таблицю, тут візити за кордон, стислий зміст. Тут є лист  керівника групи дружби Україна-Вірменія Дмитрука щодо візиту зазначеної групи до Вірменії.

Можемо голосувати тоді, так?

Тоді я ставлю  на голосування…

 

ЮРАШ С.А.  Я прошу вибачення. У нас раніше була пропозиція зібрати всі побажання всіх народних депутатів груп дружби і визначитися. Наскільки я розумію, там є певний кворум по кількості цих візитів. Можливо, справді зробити окремим пунктом це питання і зібрати всі побажання народних депутатів, і визначитися з пріоритетними для нас країнами? 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Справа в тому, що це може бути пов'язано з певними труднощами, оскільки зазвичай депутати надсилають такі пропозиції протягом року, і тут скоріше треба вирішувати тією мірою, як надходять ці пропозиції, ці листи. А так навряд чи вдасться, щоб отак одразу всі запропонували.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Можна розглядати тільки листи, де є конкретне запрошення, наприклад, відвідати країну, де вже напрацьоване запрошення. Але це на ваш розсуд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ось ви чули пропозицію. Людмила Олександрівна каже, що…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Оскільки в жодному з цих звернень там немає ще запрошення. Це просто бачення народних депутатів, бажання. Але не напрацьовані запрошення від іноземної сторони.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Богдане Васильовичу, будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. В нас саме з Вірменією непроста ситуація. В нас з'являється в парламенті часом пропозиції щодо резолюції про визнання геноциду, який із зрозумілих причин уряд не рекомендує нам позитивно розглядати, і це  створює певну напругу, в тому числі і публічну, громадську. І тут підключається громада вірменська, яка, зрозуміло, має сентимент до цих питань. Зараз ситуація з Вірменією ускладнена тим, що вона перебуває в стані війни фактично, ну, може, вже перемир'я. Але, тим не менше, щойно була в стані війни з нашим стратегічним партнером Азербайджаном.

Я, з огляду на ці міркування, на те, що у нас немає запрошення, ми не розуміємо порядок денний цього візиту, я голосуватиму проти цього.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді, якщо немає бажаючих виступити ще, то тоді я ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію? Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Олександр Мережко.

 

МЕРЕЖКО О.О. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Немиря. Григорій Михайлович!

 

_______________. Немає його.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. Я утримаюсь.

І, колеги, у мене пропозиція. Може, ми якось роз'яснимо депутатам або рекомендації дамо, як взагалі мають розглядати ці листи, про прохання підтримати на відрядження, на поїздку. Тому що, знову черговий лист ми відкриваємо, і ніякої мети, крім того, що це 30-ліття або групи, очікувань щодо поїздки немає. Тому давайте, може, це якось… формат запропонуємо.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Льовочкіна. Немає.

Бобровська.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Утрималась.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш. Святослав Андрійович!

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. Утримаюсь.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. Утримаюсь.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. Утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Утрималась.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Іонова.

 

ІОНОВА М.М. Утрималась.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. Утрималась.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Проти.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Проти.

Так, у нас буде: 1 – за, 1 – проти і інші –  утримались. Рішення не прийнято на підтримку поїздки цієї.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, переходимо до питання про лист народного депутата України, керівника групи з міжпарламентських зв'язків з Республікою Естонією Пушкаренка щодо запрошення членів депутатської групи Естонія-Україна здійснити візит в Україну в 2021 році.

Я пригадую, що був візит Голови Верховної Ради, я теж брав участь в ньому, і пан Пушкаренко як один з керівників групи дружби з Естонією теж брав участь. З мого погляду цілком логічно, я висловлюю тут свою суб'єктивну, вибачте, точку зору, але я би, наприклад, підтримав це, тому що це логічно з огляду на те, що такий вже візит був з нашого боку до Естонії.

Будь ласка, хто бажає висловитися?

 

БОБРОВСЬКА С.А. Я бажаю висловитися, тому що я теж входжу в групу дружби з Естонією, і там мої колеги їздили. Більше того, голова дуже активно веде з послом постійні зустрічі, візити, поїздки по Україні і так далі, тим паче групи, в якої контакт тісний з посольством і, очевидно, з депутатами. В принципі, вважаю, що балтійські країни, оскільки для нас стратегічними є, тим паче країни, які є партнерами із величезною підтримкою, думаю, що нам треба активно підтримувати і ту сторону, яка приїжджає, і нашу сторону, яка хоче їхати, здійснити візит, і стосується не лише Естонії. Але по Естонії підтверджую як член групи, що дуже активно працює і голова групи, і члени групи дружби.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді ми можемо голосувати, так, Соломіє Анатоліївно?

Ставлю на голосування питання про те, щоб підтримати цю пропозицію від пана Пушкаренка. Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Немиря.

Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Льовочкіної нема.

Бобровська.

 

БОБРОВСЬКА С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Юраш.

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Ананченко. Михайле Олеговичу!

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Іонова. Марія Миколаївна!

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. Руденко – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Одноголосно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги. Рішення прийнято.

Наступне питання. Про лист народного депутата України, співголови групи з міжпарламентських зв'язків з Канадою Лесі Забуранної щодо обміну візитами членів груп дружби Україна-Канада у 2021 році. Тобто тут перед вами цей лист, і тут пропонується визначити як пріоритетні. Я так розумію, що йдеться про два візити, так?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Ні, тільки візит до Канади.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, тільки до Канади.

 

_______________.  За рахунок бюджету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За рахунок бюджету, бюджету Верховної Ради, до Канади.

Колеги, хто бажає висловитися? Будь ласка.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Дозвольте Шараськіну слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Андрій Андрійович.

 

ШАРАСЬКІН А.А. станом на зараз Канада абсолютно закрита. І тому вони, навпаки, тільки посилюють свої обмеження стосовно COVID. І уявлення про те, наскільки швидко вони знімуть ці обмеження, немає. Плюс вони навіть між своїми адміністративними територіями теж обмежили пересування. Тому це навесні, можливо, колись пізніше. Бо всі, навіть офіційні, заходи вони скасували і перенесли.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Зрозуміло.

Богдане Васильовичу, будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Колеги, тут якщо по справедливості, то до цього звернення такі ж претензії, як і до інших, про які ми говорили, розуміємо, на запрошення якого, з якою метою, яка програма, що група збирається робити. Але на відміну від інших груп це група з країною, яка має таке ключове першочергове значення, до якої ми не можемо підходити формально, абсолютно точно не можемо підходити формально до Канади.

Тому, чесно кажучи, у мене сумління не дозволить проголосувати "за", хоча я дуже хочу проголосувати "за". Якщо колеги мене підтримають, ми би могли, можливо, сьогодні прийняти рішення повернути авторці це звернення з пропозицією доопрацювати із посольством України.     

Я не знаю, хто з вас підписаний на різного роду комунікації нашого посла в Канаді Андрія Шевченка, дуже професійна людина, він якраз дуже чітко висловлюється "за" і має прекрасне уявлення, і має прекрасні контакти, нам просто пощастило з нашим послом у Канаді. Мені здається, що він наповнив би все це змістом, і, можливо, ця невелика пауза допомогла відобразити оті переживання чи от ту ситуацію з коронавірусом, про яку щойно сказав колега Шараськін.

Тому якби можна було сьогодні не приймати остаточне рішення, щоб не ставити нас в ситуацію, коли треба або відмовити в тому, що дуже важливе, або не зробити його якісно, я би був дуже вдячний.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Рекомендувати завдання попрацювати з посольством.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто основна ідея Богдана Васильовича … Так, тобто зрозуміло. Йдеться про те, щоб пані Забуранна вона зв'язалася з посольством, узгодила, тобто наповнила так би мовити змістом це. Тобто це вже конкретна пропозиція.

І, якщо ніхто не проти, я тоді поставлю її на голосування, те, що пропонує Богдан Васильович. Ніхто не проти? Тоді давайте голосувати.

Хто за те…

 

БОБРОВСЬКА С.А. Можна, ще в мене запитання. Просто ми повертаємо на доопрацювання, і щоб вони доопрацювали і дописали, чи чому ми замість них маємо складати там, чи посол? Це так очевидно, якщо вони поїдуть, дай Бог, цього року, то, очевидно, що посольство буде брати участь пріоритетно, першочергово в складанні поїздки, змісту поїздки. Просто чого ми туди втручаємося, у мене запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. …правильно це організувати, бо воно ж нічого не організовано на сьогодні. Це просто бажання зарезервувати можливість поїздки.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Абсолютно вірно. Тому що ця поїздка може бути там у вересня, жовтні…

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Якби мова йшла про якусь країну, розташовану на іншому континенті, то, мабуть, треба було відмовити і не морочити собі голову. Але, оскільки мова йде про країну, контакти з якою дуже важливі і з точки зору двосторонніх відносин, і з точки зору взаємин зі США, і з точки зору членства в НАТО перспектив, з якої точки зору не візьми, Канада – це важлива країна.  Тому відмовляти, мені здається, це буде політично неправильно, але  погодитися нам, ну, просто немає на що. Ми негарно поступаємо щодо колег, які все-таки намагаються щось відпрацьовувати, як, наприклад, по Естонії. Ми розуміємо, що за тим зверненням стоїть робота якась.

Тому я просто колегам так би підказав м’яко, що ми не проти, але ви же зробіть свою частину роботи з тим, щоби ми не відчували себе негарно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І в мене запитання. Може йдеться про те, щоби спонукати наших колег, Лесю Забуранну, щоби вони теж здобули якесь запрошення хоча б, так, за допомогою, може, нашого посольства в Канаді, щоб вони  домовилися і отримали запрошення. Може це теж врахувати?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Запрошення може бути і від нашого посла зрештою. Але якщо вони до нього звернуться, вони отримають відповідь на всі питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді я ставлю на голосування цю пропозицію від Богдана Васильовича, будь ласка.

Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Немиря. Не з'явився.

Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. Підтримую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Льовочкіна – нема.

Бобровська.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Є логіка – підтримую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Не зрозуміла, Соломія Анатоліївна.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Підтримую.

 

ЯРЕМЕНКО  Б.В. Це парламентський жаргон: є логіка, значить…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Зрозуміла.

Юраш.

 

ЮРАШ С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ясько.

 

ЯСЬКО  Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.   Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

 НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Одноголосно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, рішення прийнято.

Колеги, оскільки до нас долучилася пані Галина Михайлюк, і це одне з питань, підпитань, які ми будемо розглядати, я прошу тоді розглянути спочатку питання про її лист, а потім ми розглянемо лист стосовно Сполученого Королівства. Тобто спочатку про Японію з вами поговоримо, так? Якщо можна, якщо ніхто не проти, звісно. Ніхто не проти?

Тоді про лист народного депутата України співголів групи з міжпарламентських зв'язків з Японією Михайлюк та Железняк щодо візити вказаної групи дружби в Японію у 2021 році.

Тоді я слово хотів би надати пані Михайлюк. Будь ласка.

 

МИХАЙЛЮК Г.О. Доброго дня, шановні колеги! Мене чути, видно, все гаразд з налаштуваннями? Так, так.

Як співголова депутатської групи дружби з Японією я хочу звернути увагу колег, що з часу створення нашої групи в жовтні 19-го року ми провели близько 17 зустрічей та заходів з представниками японської держави, японського парламенту та громадськістю. І така активізація міжпарламентських зв'язків вона була позитивно оцінена зі сторони наших партнерів та дала дійсно новий імпульс співпраці між країнами. Більше того, між представниками парламентських груп дружби двох держав були укладені попередні домовленості щодо візитів української делегації до Японії, також візитів наших колег до України в 21-му році.

Я хочу зазначити, що Японія як країна "Великої сімки", як країна з третьою величиною ВВП в світі вона послідовно підтримує цілісність та незалежність України та сприяє збільшенню обсягів торгівлі, інвестує великі кошти в ряд інфраструктурних проектів на нашій території. Втім у відносинах між двома країнами досі спостерігається нереалізований потенціал у сфері економіки та інвестицій, про що зазначив Президент України під час зустрічі з головою парламентської асоціації групи дружби Японія – Україна Ейсуке Морі 23 жовтня 19-го року.

Тому окрім продовження співробітництва на міждержавному рівні в результаті зустрічі членів робочої групи з послом України в Японії 10 лютого, також вчора ми зустрічалися з послом Японії, було підтверджено, що пріоритетним завданням для поглиблення економічних відносин є саме активізація перемовин на міжпарламентському рівні щодо укладення угоди про вільну торгівлю між Україною та Японією, а також перегляд, зокрема, Угоди про подвійне оподаткування, яка ще була укладена Українською РСР у 86-му році. І ми чи не одна з країн взагалі в світі, яка ще досі керується та економічні відносини з Японією завдяки ще договорам, які були укладені в радянські часи.

У зв'язку з цими цілями також потребою залучення японських інвестицій та міжнародної технічної допомоги для проведення структурних реформ, я вважаю, що необхідно плідно продовжувати наше інтенсивне співробітництво між парламентами наших держав.

Я вважаю, що завдяки взаємній підтримці та постійному обміну досвідом зараз Україна та Японія вони створюють інноваційні розробки в сфері радіаційної і екологічної безпеки. Безпосередньо ви знаєте про проект "Бортничі", про станцію меліорації, про те, що японська сторона надає нам кредит в 1 мільярд доларів на 40 років під 0,01 відсотка, про співпрацю щодо проекту Чорнобиль-Фукусіма. Та інші цікаві проекти, які можуть сприяти дійсно поновленню вищевказаних ініціатив ……… парламентської дипломатії.

Я хочу зазначити, що в Японії парламент є органом номер один. І дійсно від того, як поведе себе парламент, які меседжі будуть парламентарі японські давати своїм колегам в Кабінеті Міністрів, від цього багато залежить саме безпосередньо наші взаємовідносини як країни в цілому.

Тому безпосередньо сам посол Японії розпочав зі мною розмову з того приводу, що дуже бажано було б крім онлайн-зустрічей мати ще і безпосередньо офлайн комунікацію з японськими парламентарями. У нас було живе знайомство до COVID з японськими парламентарями, коли у вересні 2019 року вони приїздили в Україну. Наш візит зворотній планувався на 2020 рік, однак через всім відомі карантинні обмеження це не було реалізовано. І наразі дуже було б ефективним для продовження нашої співпраці візит української сторони в Японію цього року.

Безпосередньо хочу зазначити, що ми на постійному зв'язку з паном Корсунським, нашим послом України в Японії. Останній раз ми вчора з ним приймали участь в такому заході, як "Україна – Японія: як забезпечити ефективне глобальне партнерство?", він був в онлайн, я була в офлайн, вживу. Він хотів долучитися зараз по Zoom до цієї наради, де також висловити підтримку посольства щодо важливості нашого візиту в Україну, однак через різницю в часі, в 7 годин в Японії вже пів на дванадцяту ночі, тому ми знали, що перші питання у вас інші стоять на порядку денному, тому посол просив передати від нього вітальне слово всім шановним членам комітету і сказати, що Посольство України в Японії дуже підтримує цю ідею щодо нашого планового візиту. Також Посольство Японії в Україні безпосередньо знаходиться в такій активній фазі сприяння тому, щоб цей візит склався.

У нас є дуже багато питань спільних для обговорення, які ми хочемо там в Японії докладно обговорити з нашими колегами. Але якщо у колег з вашого комітету є якісь питання, я можу на них відповісти.

Дуже вам дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую.

Колеги, чи будуть якісь запитання? Ми маємо трошки поспішати, тому що можемо втратити кворум просто.

Колеги, будь ласка, чи будуть якісь запитання?

 

БАРДІНА М.О. Мені здається, що група дружби з Японією в нас дійсно активно працює, і тут ми можемо з колегами  визначитися. Єдине питання до пані Галини по кількості людей, яку ви плануєте включити в делегацію, яка би відвідала Японію.

 

МИХАЙЛЮК Г.О. Я розумію, що є певні обмеження бюджетні. Тобто в залежності від можливостей бюджету Верховної Ради, який… Я знаю, що колеги, є колеги, які хочуть самостійно профінансувати, є колеги, яким певні матеріальні умови не дозволяють це зробити. Тобто в залежності від реальності й можливостей Державного бюджету України ми абсолютно будемо раді будь-якій можливості відвідати. Щодо кількості колег ми також пам'ятаємо про квотний принцип, що представники різних фракцій мають бути. Тобто ми абсолютно всі ті надані нам можливості будемо реалізовувати і будемо вдячні за них.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Тоді я ставлю на голосування це питання. Хто за те, щоб підтримати в межах бюджету, в межах орієнтовного плану? Будь ласка, хто за те, щоб...

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря. Немає.

Бардіна.

 

БАРДІНА М.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Льовочкіна. Немає.

Бобровська.

 

БОБРОВСЬКА С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш. Святославе! Немає.

Ясько. Єлизавета! Єлизавета Олексіївна!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Єлизавети Олексіївни немає?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немає.

Хоменко. Олена Вікторівна!

 

ХОМЕНКО О.В. За. Чутно мене?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Да-да, чуємо.

Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О.  За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За. 

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова.

 

ІОНОВА М.М.  За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Пані Михайлюк настільки підняла планку представництва у нас на розгляді в комітеті подібних звернень, що перш за все не можна відмовити. А, по-друге, я тепер думаю, що іншим всім тільки відмовлять. Тому, звичайно, "за" двома руками. 

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Одноголосно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одноголосно.

 

МИХАЙЛЮК Г.О. Пане Яременко, можливо, тоді ви нам кількість місць для візиту в Японію трохи збільшите?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую, колеги.

А зараз питання про лист народних депутатів України співголів групи з міжпарламентських зв'язків з Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії  Василенко та Наталухи щодо обміну візитами членів груп дружби Україна - Велика Британія у 2021 році. Тобто ідеться про обмін візитами.

 

ВАСИЛЕНКО Г.О.  Колеги, дуже дякую за підтримку всім. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І вам дякуємо.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Олександр Олександрович, зверніть увагу... (Не чути)   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Проінформуйте колег, будь ласка, щоб не забули.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, вже у нас передбачено візит делегації Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва. Це пріоритетний, ми визначали це як пріоритетний візит. І тому виникає питання стосовно візиту груп дружби.

Будь ласка, пані Василенко, будь ласка.

 

ВАСИЛЕНКО Л.В. Доброго дня! Дякую, пане Олександре.

Насправді був поданий лист мною та Дмитром Наталухою, який є також співголовою групи дружби з Великою Британією, щодо звіту про діяльність минулорічну і щодо подовження цієї діяльності цього року. Дійсно, пандемія коронавірусна наклала на нашу міжпарламентську дипломатію цілу низку обмежень, але, разом з тим, я хочу коротко прозвітувати, що робота проводилася, проводилася навіть в онлайн в Zoom-режимі.

У нас була ціла низка тематичних обговорень з колегами  з британського посольства, з британськими експертами і фахівцями, а також з британськими парламентарями, які стосувалися і взаємовідносин в плані розвитку енергетичної сфери співпраці, співпраці в екологічній сфері, співпраці в економічно-торгівельній сфері. Також у нас були проведені кілька заходів, які стосувалися саме безпекових аспектів двосторонніх відносин між Україною і Британією, і, звісно, з колегами з Британії. Через зв'язки нашого посольства ми тісто співпрацюємо для того, щоб посилювати українські делегації в міжпарламентських асамблеях, таких як Міжпарламентська асамблея Ради Європи, НАТО та ОБСЄ.

Відповідно що ми пропонуємо на наступний рік. Ми вже мали зустріч онлайн з нашими колегами з британського парламенту і вони висловили зацікавленість в тому, щоб відвідати Україну, наскільки це буде можливим і наскільки це буде дозволено в рамках карантинних обмежень, які сьогодні переживає весь світ. Але орієнтовно вони би хотіли б мати таку можливість десь в літній період цього року, 2021 року, з тим, щоби відвідати не лише Київ, але і поспілкуватися з представниками різних промислових енергетичних сфер діяльності, відвідати об'єкти промисловості, відвідати також і кордон з тимчасово окупованим Кримом і  відвідати території, де зараз ведуться бойові дії.

Ми вважаємо зі співголовою групи дружби, що це був би дуже гарним візитом, дуже граним заходом, який би посилив наші відносини і, зокрема, дозволив би визначити сфери, які будуть в першу чергу імплементовані в рамках того ж договору, який був підписаний в жовтні минулого року, щодо двосторонніх відносин України і Великої Британії. На кінець 2021-го, себто десь на листопад ми би хотіли також мати в планах нашої групи дружби візит до Великої Британії. Це пов'язано з ймовірним проведенням СОР26 конференції з кліматичних змін, яка зачіпає також цілу низку торгово-економічних питань, яка буде відбуватися в Единбурзі і, можливо, під це підв'язати і візит нашої групи дружби.

Ось такі пропозиції. Дуже прошу розглянути це питання і визначитися з можливістю таких обмінів, оскільки Британія  належить до переліку наших першочергових стратегічних партнерів.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, наскільки.... Добре.

Марина Олегівна, будь ласка.

 

БАРДІНА М.О. Я теж коротко. Маю надію, що в нас не буде великого обговорення по цьому питанню.

Насправді я як членкиня групи дружби з Великою Британією теж можу відзначити активну роботу наших співголів. Тому мені здається, що буде доречно, якщо в невеликому складі з боку України все-таки відбудеться цей обмін і принагідно, Лесю,  з великим задоволенням долучимося до поїздки з парламентарями з Британії на схід України.

Тому, колеги, я прошу підтримати. І оскільки у нас це пріоритезовано як комітетська, можливо, робота, просто щоб співголови об'єднання, групи дружби долучилися, і зробити такий спільний візит.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, наскільки я розумію, логіка і модель наступна. Справа в тому, що ми вже визначили як пріоритетний візит візит делегації комітету до Великобританії, так. Тобто два візити на один рік не можуть бути до тієї  самої країни. Це навряд чи буде підтримано керівництвом Верховної Ради. Може, скажімо, бути візит або об'єднаний, або візит від групи дружби на наступний рік. Чи від комітету може бути на наступний рік. Тобто нам треба буде вирішити, який один з цих візитів відбудеться.

І, по-друге, я розумію, що візит з боку Сполученого Королівства до нас він може бути, так, але не влітку, тому що влітку Верховна Рада не працює. Тобто треба буде шукати якийсь інший час. Або тільки в червні, тобто коли Верховна Рада буде працювати.

Богдан Васильович, будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Дякую.

Пане голово, з усією повагою, дозвольте виступити вашим опонентом у цьому питанні. Я перш за все можу авторитетно засвідчити, що в Единбург варто їздити і саме влітку, особливо в серпні під час періоду фестивалів. Дуже красиве місто, з величезною кількістю різних заходів, там від театральних до промислових і так далі.

Але, колеги, мова йде про країну "Великої сімки", про ядерну державу, постійного члена Ради безпеки ООН, про державу, яка внаслідок певних рішень внутрішньополітичних шукає, заново переосмислює своє місце на карті світу і при цьому приділяє величезну увагу нашій державі. Мені здається, що два візити на рік – це не те, що багато, це абсолютно зовсім не те, що нам потрібно, нам потрібно набагато більше.

Тому давайте не будемо, скажімо, у даному випадку виставляти собі, таке вже прямо, прокрустове ложе вимальовувати з двох, одного візиту. Британія – все ж таки непересічна держава для нас і в тому числі з точки зору і оборонних можливостей. Тим більше, що ми поки що не знаємо, як складеться. Тут я, пане голово, з вами погоджуюсь.

Тому я теоретично залишив би можливість обох візитів – і обмін групи дружби туди і сюди, і візит комітету. А далі час розставить, чи це буде спільний візит, чи ми зробимо два підряд, чи з якоюсь паузою.

І дозвольте теж не погодитись про літо. У нас, я думаю, буде величезна необхідність присутності… Ну, просто нам дуже хотітиметься, мабуть, як країні, щоб на наш ювілей тут було якомога більше іноземних гостей і саме з тих країн, які реально нам допомагають у скрутний період під час війни, по-перше.

По-друге, у нас буде запуск саміту "Кримської платформи", де теж ми будемо шукати можливість запрошувати іноземні делегації. І мені здається, що Британія серед першочергових учасників має тут бути зрештою як країна, яка уміє перемагати у Севастополі, між іншим.

Плюс знову ж таки ми дуже професійну презентацію почули цього запрошення. Хоч там,у листі, можливо, менше зрозуміло. Але тим не менше, аргументи і колеги Василенко, і ті, які я навів, принаймні мені підказують, що треба таку можливість передбачити в плані. А життя внесе корективи, якщо це буде не два, а один візит або не два, а чотири, то, значить, так і буде.

 

ВАСИЛЕНКО Л.В. Богдане, дуже дякую.

Якщо можна, я скажу буквально пару слів про літо. Я тут почула аргументи. І я дуже хочу погодитись з паном Яременком. Тому що якраз в розмові, яка відбувалась з британськими колегами, мова і йшла, щоб вони в період святкувань щодо 30-ї річниці незалежності України приєдналися до цих святкувань і були тут присутні. І своєю ж присутністю ще один політичний меседж посилали на міжнародній арені і нашим партнерам, і нашим, скажемо так, опонентам або країні-агресору, якщо говорити дуже так чітко і відверто.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В.  Я думаю, що жоден член парламенту Британії ще жодне святкування не зіпсував. Давайте, давайте їх притягувати сюди навпаки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, колеги, давайте тоді голосувати. Я розумію, що тут декілька питань може бути поставлено на голосування. Наприклад, питання стосовно того, щоби запросити представників від Сполученого Королівства з візитом до України, так, це окреме питання, і питання стосовно візиту від Верховної Ради. Тобто тут декілька форм можливо, це окремо, ну, в цьому році від комітету делегація, так, і делегація від групи дружби. Так я розумію?

Давайте тоді, я пропоную почати з найменш дискусійного питання –  стосовно  запрошення делегації від Сполученого Королівства. Я ставлю на голосування. А потім ми проглянемо інші варіанти, пов'язані з нашими  візитами.

Хто за те, щоби підтримати запрошення делегації зі Сполученого Королівства до України? Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря. Немає.

Бардіна.

 

БАРДІНА М.О.  За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Льовочкіна. Немає.

Бобровська.

 

БОБРОВСЬКА С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш. Святослав Андрійович! Нема.

Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В.  За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Є.

Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За.

 

_______________. Я – за. Чутно?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Да, да, я відмітила.

Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Є.

Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В.  За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. За.

Одноголосно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую, колеги.

І тоді наступне питання я пропоную в такому формулюванні, якщо у вас не буде заперечень або інших пропозицій. Підтримати, власне, пропозицію направити делегацію, так, від групи міжпарламентських зв'язків до Сполученого Королівства. Це в нас ідеться додатково до візиту делегації від комітету.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я – утримався.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Бардіна.

 

БАРДІНА М.О.   Підтримую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Льовочкіна. Немає.

Бобровська.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Підтримую.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Вибачте, а що ми зараз голосуємо? Я перепрошую дико, я просто...

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Про те, щоб поїхала делегація до Великобританії групи дружби.   

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так а ми ж голосували за це тільки що.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  (Не чути)

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я перепрошую, все... Я перепрошую, дуже дякую.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Юраш. Немає.

Ясько.

 

ЯСЬКО Є.А. Звичайно, за. І дивно, коли голова комітету утримується по цьому питанню.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Хоменко. Олена Вікторівна!

 

ХОМЕНКО О.В. За.  Чутно? За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За. Ананченко – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А  Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Є.  Рішення прийнято.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Єдине прохання, давайте не будемо коментувати рішення когось, коли відбувається голосування. Я, наприклад, свою точку зору не нав'язую, я висловлюю, і не коментую, як ви голосуєте. Давайте триматись в рамках якоїсь парламентської і комітетської етики. Дякую.

Так, колеги, наступне питання – це про лист керівника групи з міжпарламентських зв'язків з Кувейтом Горбенка щодо візиту вказаної групи  дружби в Кувейт у червні 2021 року. 

Будь ласка, хто бажає висловитись?

 

БОБРОВСЬКА С.А.  Питання маю. Чи є якісь напрацьовані пріоритети роботи з Кувейтом, які контакти встановлені і невстановлені? Що там, як там?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, будь ласка, подивіться лист.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Давайте відкладемо і запросимо на наступне засідання  Горбенка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, є пропозиція відкласти розгляд цього питання на наступне засідання.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Є пропозиція голосувати. Дивіться, він не прийшов, проявив неповагу до комітету. В нас все-таки є, по-перше, перспективний план візитів. Ми розуміємо, що їх може бути 10.

По-друге, ми є всі все-таки, я вважаю, фаховими достатньо людьми, щоб визначитися з пріоритетами і таке інше. Я пропоную голосувати, чому ні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, якщо ви пропонуєте, то я ставлю це питання на голосування.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Можна пропозиції чи питання?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Богдане Васильовичу.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Може, ми би могли таку форму схвалити, але не за кошти бюджету Верховної Ради таку поїздку, так як, наприклад, з Туреччиною ми зробили на минулому засіданні.

Хоча Кувейт – насправді дуже важлива і пріоритетна держава, але ясно, що пріоритетами не можуть бути всі, і нам десь доведеться себе обмежувати у бажанні підтримати все. І для мене це буде Кувейт. Але якщо колеги готові їхати за власний рахунок або за рахунок спонсорських коштів, чому ні. У них є вже напрацювання по програмі, у них так далеко зайшли, що навіть якісь дати є. То чому нам їм відмовляти? Може би ми могли такий компроміс знайти?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Богдан Васильович, але ж ми не знаємо яка їхня позиція. Тобто вони можуть не погодитися їхати. Тобто так можна…

Добре, тоді я ставлю на голосування…

Тоді запитання до вас. Чи треба ставити на голосування пропозицію стосовно підтримати з урахуванням бюджетних коштів чи ні? Чи одразу ставимо  без залучення, так?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дивіться, мені здається, минулого разу ми обговорювали питання абсолютно справедливе. Відносно того, що якщо люди їдуть від Верховної Ради, вони повинні там мати якісь супроводжуючі листи, посольство їх має там все-таки так само супроводжувати під час цієї поїздки, можливо, МЗС має надати там якісь тези до візитів, вони можуть там запросити подарунки від Верховної Ради, якісь ритуальні нехай, сувеніри від Верховної Ради. Тому теоретично ми би мали благословити навіть таку поїздку, якщо вона не за рахунок Верховної Ради.

Але мені здається, що тут же все-таки до нас люди звертаються щодо фінансування. Тому я би пропонувала поставити на голосування питання щодо підтримки цієї поїздки щодо фінансування. Очевидно, що ми її не підтримаємо, це очевидно. І тоді рекомендувати колегам за свій рахунок, просто рекомендувати, не голосувати за це, а рекомендувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Власне, це те, що і пропонує Богдан Васильович, тобто проголосувати за те, щоб підтримати це відрядження, цей візит, але без залучення коштів Верховної Ради, якщо ви вважаєте, що немає шансів у них отримати таке фінансування.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Звернення є, ми можемо формально проголосувати за фінансування, визначити позицію зараз, а далі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З огляду на брак часу давайте тоді, я ставлю на голосування пропозицію Богдана Васильовича. Хто за те, щоб підтримати цю поїздку, але без залучення бюджетних коштів Верховної Ради? Хто за це?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Немиря. Немає.

 

_____________. В мене питання, вибачте. Можна задати питання? Якщо ми підтримаємо, це означає, що квота 10 поїздок вона буде використана, так я розумію, як пріоритетних поїздок?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні-ні. Наскільки я розумію, оскільки це без залучення бюджетних коштів, то це не враховується.

 

_______________. Тобто за квотою, да?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, так.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Якщо без коштів, то це не впливає на 10 поїздок.

 

_______________. Зрозуміло. Дякую. Вибачте, будь ласка.

 

_______________. Я – за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Продовжуємо голосування.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Льовочкіна. Немає.

Бобровська.

 

БОБРОВСЬКА С.А. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Юраш.

Ясько.

 

ЯСЬКО Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Ананченко.

 

АНАНЧЕНКО М.О. За

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За що ми зараз голосуємо? За фінансування цієї поїздки?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Підтримати поїздку без фінансування.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Без фінансування – за. Без фінансування – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Одноголосно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, вітаю вас, колеги. Одноголосно прийняли рішення.

Наступне питання  про лист народного депутата України співголови групи з міжпарламентських зв'язків з Азербайджанською Республікою Крейденка щодо обміну візитами членів груп дружби Україна - Азербайджан 2021 року. Будь ласка.

 

БАРДІНА М.О. В мене є питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

БАРДІНА М.О. В мене є питання щодо цього. Скажіть, будь ласка, скільки вже в нас використано, не використано, а скільки, за яку кількість візитів ми вже проголосували як пріоритетні та як ті, які оплачуються з бюджету? Тобто скільки в нас залишилось ще…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У нас чотири і шість залишилося, так?  Шість, уже шість. Тобто залишилось тільки чотири.

 

_______________. Уже шість і залишилось чотири. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, залишилось чотири. Тому, на жаль, ми повинні бути економічні в цьому сенсі.

 

_______________. (Не чути)  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тільки рік почався, а вже чотири використали. Не шість?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Ні, чотири.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, це краща ситуація.

 

_______________. Колеги, так а як чотири, якщо три пріоритетних…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  То комітет. Ми зараз…

 

_______________. Це тільки комітет Верховної Ради наш. Три ми ж визначили, що наш комітет…

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Окремо поїздки, 10 поїздок груп дружби і 10 поїздок комітетів. То були комітети. Комітет у закордонних справах належить до комітетів, а це групи дружби. 

 

_______________. Зрозуміло. Тобто… Зрозуміло. Добре. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Стосовно цього візиту делегації до Азербайджану, обміну візитами, точніше. Які думки будуть у колег? З одного боку, це стратегічний партнер, так? А з іншого…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. В мене є запитання. Очевидно, що якраз Азербайджан дійсно є стратегічний партнер, і посилення міжпарламентського діалогу з Азербайджаном додає нам спільних голосувань на багатьох міжпарламентських майданчиках, починаючи від Парламентської асамблеї Ради Європи, закінчуючи ОБСЄ. Але все одно тут би цікаво було, тому що тут не така однозначна ситуація, як з COVID, і тут було б цікаво почути від автора пропозицію, чому саме 21-й рік, які є вже напрацювання підготовки візиту, що у них там в цьому році планується. Наприклад, у нас 30 років незалежності. Наприклад, я говорю. Чому саме   21-й рік має стати таким роком візиту до Азербайджану, які там є напрацювання поглиблення міжпарламентського і міждержавного діалогу?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина Володимирівна, тобто ви пропонуєте перенести, запросити?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Так, мені здається, що просто тут не так однозначно все, як по Кувейту, тому я запросила б послухати. Мені здається, це важливо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозумів.

Богдане Васильовичу, будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Колеги, не сприйміть як нотацію. Кувейт – важлива держава. Нема неважливих держав.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Погоджуюсь, погоджуюсь. Я просто кажу, що…

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Просто ми тут в прямому ефірі, Ірино, я з цих міркувань. Ми ж не повинні бути необережними.

Колеги, моя пропозиція конкретна в тому, щоб поступити так, як з Канадою. Рекомендувати автору листа доопрацювати цю ідею з МЗС і з посольством України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. До речі…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Хороша ідея, мені подобається.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поєднати з комітетським?

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Давайте поєднаємо з комітетським, так. Хтось із представників комітету може долучитись. І це важливо такий напрямок стратегічний…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ні, але мені подобається ідея, що давайте рекомендуємо допрацювати, послухаємо і потім поєднаємо з комітетським.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Тому що комітетський теж треба голосувати, друзі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина Володимирівна, я чесно вам скажу, я захоплююсь вашими ідеями. І мені дуже подобається.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Ви дуже не захоплюйтесь. А то вас засудять в "слугах народу", держите себя в руках.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я всіх переконаю. Дуже вам дякую.

Давайте консенсусом це питання вирішимо. Якщо ніхто не проти, то тоді ми підтримаємо пропозицію Ірини Володимирівни. Так?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Ніхто не проти?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ніхто не проти?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Ніхто не проти? Всі – за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Хтось проти? Соломія Анатоліївна?

 

БОБРОВСЬКА С.А. Ні, не проти, не проти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, всі – за.

Колеги, ще декілька. Про лист керівника групи з міжпарламентських зв'язків з Республікою Індонезія Кунаєва щодо візиту вказаної групи дружби в Індонезію в 2021 році.

Перед вами теж лист. Будь ласка, подивіться. Нещодавно у нас, до речі, був візит з Індонезії, я брав участь, і Мустафа Джемілєв, теж я пам'ятаю, він теж брав участь в цьому. Будь ласка, колеги, які пропозиції стосовно...

 

ЯРЕМЕНКО Б.В.  Я не бачу файлу цього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А це є, це на останній сторінці, воно на вкладинці. Це сама остання сторінка.  Богдане Васильовичу, ви бачите?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Підкріплено  в електронному комітеті, в електронному порядку денному.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тут, до речі, згадується офіційний візит, з яким перебувала делегація, я просто брав участь в цьому візиті, в зустрічі з ними. Колеги, хоча це і не стратегічний партнер, але потенційно стратегічний, це, дійсно, така велика і важлива країна, особливо, якщо йдеться...

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Якщо дозволите?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Богдане Васильовичу.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Це ще одна країна, просто непересічна у своєму регіоні і в міжнародній політиці з кількох причин: і як країна, яка купує озброєння, і як країна, яка впливає на вироблення певних рішень у мусульманському світі. І вона, це важливий для нас гравець з точки зору отримання підтримки і прихильності в тих регіональних певних групах, у релігійних певних групах країн. Тому тут немає про що дискутувати. Але, зрозуміло, що ми не можемо охопити всього, і в нас є значно ближчі, більш активні партнери, які на сьогодні допомагають нам у тому, що нам більше за все потрібно. Тому з такими країнами, які важливі, треба шукати форми трошки інакші співробітництва: це участь в якихось там багатосторонніх заходах, там зустрічах, в якихось конференціях спільних, запрошення. Мені здається, що це було б більш доречно, і тоді б більш раціонально використовувались би ресурси, які обмежені. Якби вони не були обмеженими, звичайно, Індонезія мала б бути серед тих країн пріоритетних, де ми фінансуємо обмін візитами. Зараз я би рекомендував авторам листа просто доопрацювати ідею з точки зору пошуку альтернативних форм спілкування з парламентарями цієї країни, і роботи з посольством і так далі, і інші альтернативні форми, окрім візитів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді я можу ставити на голосування цю пропозицію, так. Чи будуть ще інші пропозиції?

Тоді давайте проголосуємо за цю пропозицію від Богдана Васильовича. Тобто знову повернути ініціаторам, так цього візиту.

Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію Богдана Васильовича? Хто – за? Повернути на доопрацювання і шукати альтернативні форми. Так?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. А хто – проти?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає. Так можна було і раніше приймати рішення.

Давайте тоді, якщо ніхто не проти, то ми будемо вважати, що прийняли рішення. Підтримали пропозицію Богдана Васильовича.

Так і у нас Узбекистан – Латвія, так, ще.

Будь ласка, Єлизавета Олексіївна стосовно Узбекистану.

 

ЯСЬКО Є.О. Так, дякую.

До мене звернувся один з наших колег депутатів з проханням, аби ми призначили координатора, бо там же є 6 людей, які зголосилися займатися міжпарламентською співпрацею з Узбекистаном. Тому в мене є пропозиція призначити нашого Святослава Юраша координатором, аби він провів засідання, і ми потім затвердили групу дружби.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Святославе Андрійовичу, ви почули пропозицію? Його немає.

Чи можемо ми приймати таке рішення без його участі?

 

ЯСЬКО Є.О.  Святослав Андрійович сьогодні давав згоду на це.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. А можна уточнити зараз, хто є кандидатом на голову дружби? Хто висловив таке бажання?

 

ЯСЬКО Є.О. Степан Чернявський.

 

_______________. Вибачте, я теж за пропозицію, за Богдана Васильовича. Вибачте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Богдане Васильовичу, будь ласка. Ви задали запитання стосовно, хто...

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Я навіть вдячний, Ліза, здається, намагалася відповісти, але я не почув.

 

ЯСЬКО Є.О. Так, Степан Чернявський.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, що, колеги, тоді є конкретна пропозиція, можемо поставити її на голосування, незважаючи на те, що Святослава Андрійовича зараз немає з нами.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Він завжди радий відгукуватися на такі пропозиції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто будемо виходити з презумпції того, що він погодиться. Добре.

Я ставлю на голосування цю пропозицію, одним словом. Хто – за?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Хто – проти?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А хто – проти, так? Немає проти?

 

ЯРЕМЕНКО Б.В.  Одноголосно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одноголосно. Добре. Дякую.

Латвія. Соломія Анатоліївна, будь ласка.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Так, так, я тут. Секундочку, зараз.

Дивіться, щодо Латвії. У нас є, шановні колеги, співголова Тарас Тарасенко, і ми прийняли рішення, тому я, власне, лист написала.

В нас була зустріч, пан голова знає теж, ми брали участь із співголовою, минулому році в березні з спікером парламенту їздили, був офіційний візит до Латвії. У нас була окрема зустріч з групою дружби, в групі дружби є дуже цікаві представники: від тих, хто підтримує такі проукраїнський порядок денний, до проросійського наративу. У нас з головою групи дружби є доволі тісна комунікація. Більше того, скажу, що в нас є напрями по співпраці,  це: а) децентралізація, б) допомога ветеранам і в)  і в'язням, політв'язням. Вони брали до себе на реабілітацію тоді Миколу Карпюка і цілу когорту людей, які вийшли тоді після обміну. І третє – це щодо оздоровлення дітей.

Комунікація є. Я розумію, що Балтійські країни теж доволі сильно закриті, і це фактично, як і в інших, спроба, можливість за нагоди мати комунікацію, тим паче, вони будуть готові до нас їхати і готові нас більшою групою запрошувати до себе, як тільки це все закінчиться. Тому… тому ось.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Соломія Анатоліївна, яка ваша пропозиція, щоб поставити на голосування?

 

БОБРОВСЬКА С.А. Щоб ми  просто прийняли… пропозиція прийняти групу дружби з Латвії до України за нагоди, якщо, безперечно, умови нам дозволять. Тим паче я вважаю, що, наголошу ще раз, Балтійські країни, для нас вони теж є не менш важливими, аніж з великої сімки країн.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Це безумовно.

Колеги, тоді я ставлю на голосування. І хто не проти… хто проти цього?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  А тут уже  проголосуємо, бо за кошти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Бо тут за кошти?  Тоді, якщо йдеться… ну, вибачте.

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Мережко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Немиря. Нема.

Бардіна. Марина Олегівна! Нема.

Льовочкіна. Нема.

Бобровська.

 

БОБРОВСЬКА С.А. За.

Але хочу сказати, що якщо буде можливість і нагода, щоб наші друзі приїхали за свої кошти, безперечно, ми використаємо теж цю опцію.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Юраш. Нема.  

Ясько.

 

ЯСЬКО  Є.О. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Хоменко.

 

ХОМЕНКО О.В. За. Мене чутно?

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О.  Ананченко. Немає.

Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Іонова.

 

ІОНОВА М.М. За.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Руденко.

 

РУДЕНКО О.С. Руденко – за.

 

НЕСТЕРЕНКО Л.О. Шараськін.

 

ШАРАСЬКІН А.А. Шараськін – за.

 

 НЕСТЕРЕНКО Л.О. Яременко.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. За.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Одноголосно, так? Дякую, колеги, прийняли це рішення.

Але хотів би тільки додати, що нам… тільки починається рік, і ми повинні пам'ятати, що ми дуже швидко можемо вичерпати ліміт фінансування на візити. Тому треба це враховувати, цей факт.

Тоді, колеги, ми можемо перейти до четвертого питання нашого порядку денного – про функціонування представницьких центрів так званої "Донецької народної республіки (ДНР)" в містах Верона та Турин Італійської Республіки.

Я запрошую до слова директора Першого територіального департаменту Міністерства закордонних справ України. Василь Васильович Химинець, будь ласка.

 

ХИМИНЕЦЬ В.В. Шановний пане голово, шановні народні депутати, члени комітету! Дякую за запрошення взяти участь у цьому засіданні і доповісти по ситуації, що стосується загалом співпраці з Італією, і конкретно діяльності цієї організації, так званого представництва. І я також радий, що на цьому засіданні також присутній Посол України в Італії Ярослав Мельник. І, власне кажучи, ми вдвох спробуємо вам пояснити ситуацію і також надати відповіді на запитання. Буду дуже стисло, буквально тезово висловлю ось такі думки.

По-перше, йдеться про Італію – важливого партнера нашої держави. І хочу відзначити надзвичайно активний політичний діалог з цією державою. Знаковою подією був візит у минулому році Президента України, який створив якісно нові умови для нарощення нашої співпраці як у політичній, економічній та інших сферах. На черзі візит Прем'єр-міністра Італії до України.

Наступна теза. Позиція Італії щодо територіальної цілісності і суверенітету України є чіткою, є твердою. Важливо, що Італія підтримує загальноєвропейську лінію щодо санкцій проти Росії як агресора. І так само Італія є співорганізатором, співініціатором всіх ініціатив, резолюцій в рамках ООН. Це є надзвичайно важливо. Це, так би мовити, офіційна сторона наших двосторонніх відносин.

Що стосується цього так званого товариства або товариств, які функціонують в Турині та Вероні, це не що інше, як громадські організації, створені певними колами, певними фізичними особами Італії. І я не виключаю, що це люди, які, можна вважати, проплачені Росією, які повністю підкоряються діям Кремля.

Для нас важливо, що діяльність цих організацій є маргінальною, держава, офіційний Рим всіляко відмежовується від діяльності цього товариства. З іншого боку, важливо мені також відзначити, що на всіх рівнях нашого політичного діалогу з Італією питання функціонування цих фейкових організацій присутнє в політичному діалозі, на всіх рівнях питання порушується Україною. І як відповідь Італія, як я уже відзначив, офіційно має, підтверджує офіційну позицію щодо підтримки територіальної цілісності і суверенітету України. З іншого боку, враховуючи італійське законодавство, як я розумію, як ми розуміємо, не так легко знайти легітимні шляхи для того, щоб закрити ці товариства.

Ще раз наголошую, що ці товариства є маргінальними, вони навіть непомітні в суспільному житті Італії. І як приклад, ми бачимо або є інформація, що засідання так званих цих товариств відвідує обмежена кількість тих самих осіб. Один з ініціаторів Коменчіні, політик італійський, про нього нам відомо, ми робили відповідні ініціативи щодо запровадження санкцій проти цього політика.

Якщо дозволите, можливо, Посол України пан Ярослав Мельник більш детально зупиниться на тому, як конкретно посольство, що вживає які заходи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Звичайно, я, власне, хотів запросити до слова Надзвичайного і Повноваженого Посла України в Італійській Республіці  Ярослава Володимировича Мельника. Будь ласка.

Не чутно. Перепрошую, мені не чутно. Ярослав Володимирович. Вибачте, колеги, ви чуєте?

 

_______________. Ні, не чуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Володимирович, вибачте, вас не чутно. Треба щось включити. Зараз буде чутно. Дякую.

І знову не чутно, якісь технічні проблеми, на жаль. Колеги, тоді давайте надамо слово Віталію Анатолійовичу, представнику служби зовнішньої розвідки, а потім Ярославу Володимировичу.

Тоді прошу до слова Віталія Анатолійовича, представника Служби зовнішньої розвідки.

 

НАЙДА В.А. Доброго вечора, шановні! Дякую за можливість участі в даному заході. 

Хотілося би декілька тез, акцентувати увагу присутнім на тому, що компетентні італійські органи відмовились надавати в тому числі …......... інформацію стосовно копій про реєстрацію даних центрів, фейкових центрів в Турині і Вероні.  Посилання здійснювалось ………… законодавства Італії у сфері захисту персональних даних, а також на рішення обласного адміністративного суду регіону Емілія-Романья №7 2011 року.  Доступ до даних реєстрів видається виключно за рішенням судових адміністрацій.

За неофіційною інформацією, яка нами отрималася  від Міністерства юстиції Італії, у факті існування приватних асоціацій з будь-якими ………..... практично відсутній склад злочину. Правопорушення правоохоронні органи не вбачають в цьому. Виключення може бути – тільки доведення в судовому порядку закликів, які йтимуть від цих організацій, до насильства, шахрайства чи незаконному отриманні матеріальної вигоди. Фактично в італійському законодавстві відсутні механізми впливу державних органів до припинення реєстрації таких об'єднань громадян. ……… законодавство Італії у сфері неурядових організацій базується на просуванні конституційного принципу ……… асоціації та …..

Враховуючи визнання італійськими державними органами цих організацій як такими, що не порушують законодавство, ліберальне законодавство Італії та відсутність легальних механізмів припинення діяльності подібних асоціацій, італійська державна влада вважає це питання поза зоною діяльності правоохоронних органів або спеціальних служб і ми вбачаємо, що виключно може бути вирішення функціонування цих заходів виключно в політичній площині. Це те, що хотів акцентувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую.

Ярослав Володимирович, будь ласка, ви можете підключитися? Знову щось не чутно.

 

_______________. Пане посол, у вас все увімкнуто, організатор нічого не блокував. У вас проблема з мікрофоном. У вас навіть значок "нема", ви з вимкнутим мікрофоном зараз.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все одно не чутно.

Будь ласка.

 

_______________. І, дозвольте, пане голово, щоб не витрачати час, я, якщо будуть запитання, то я…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. А можна запитання до Служби зовнішньої розвідки?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановний …………, ви сказали, що питання створення цих груп, ну, це політичне питання, політично-дипломатичне і воно не входить у компетенцію в даному випадку спецслужб. В мене в цьому контексті запитання. Все ж таки через такі групи не тільки просуває Російська Федерація свою політику, але так само через такі групи є в багатьох країнах механізм вербування найманців для війни на Донбасі, на окупованій території. Чи використовувалося це як так само аргументація, і тоді це вже підпадає під компетенцію діалогу зі спецслужбами іншої країни?

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віталій Анатолійович. Немає?

На жаль, я бачу, що Віталій Анатолійович відключився. На жаль. Може хтось з колег спробує відповісти на це?

Ярослав Володимирович, вам вдалося налагодити мікрофон?  Ні. На жаль, але ви нас чуєте, так? Ви нас чуєте. Тоді надія на Василя Васильовича.

Василь Васильович, будь ласка, якщо, звісно, це не питання до вас, зрозуміло, до наших спецслужб, але може ви якось прокоментуєте. Будь ласка.

 

_______________. Знову таки я не берусь відповідати або коментувати запитання, що стосується… Колега вже з'явився.

 

_______________. Я прошу пробачення, мав відійти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віталій Анатолійович, тут пролунало до вас…

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Я питання вам задавала. Пане Віталію, дивіться, ви зазначили і зауважили, що робота таких от організацій різних гібридних, їх врегулювання там або реакція в них належить до політико-дипломатичної історії, і на це немає впливу і компетенції спецслужб або розвідувального нашого товариства. А в мене запитання, все ж таки через ці групи, я не знаю, як в Італії, тут немає на моїй пам'яті, але на моїй пам'яті є багато інших країн, в тому числі європейських і балтійських, як через подібні групи вербувалися найманці для війни на Донбасі. От чому такий аргумент не може слугувати вже тоді як компетенція діалогу між спецслужбами нашої країни і наших європейських партнерів?

 

НАЙДА В.А. Якщо дозволите, я хотів би пояснити ту тезу, яку я озвучив. Це позиція італійських правоохоронних органів. Вони для себе зняли питання офіційного розгляду можливості впливу з нашої сторони на функціонування цих центрів, оскільки італійські правоохоронні органи на сьогоднішній день не вбачають порушення місцевого законодавства.

Знову ж таки ситуація, яка є в Італії, вона не є унікальною на сьогоднішній день, щонайменше 9 аналогічних центрів "ДНР", "ЛНР" працюють в країнах Європи. І в тому випадку, коли українські або спеціальні служби, або правоохоронні органи – Служба безпеки, Міністерство внутрішніх справ... якщо отримується така інформація стосовно того, що через такі центри здійснюється вербування найманців для участі в збройному конфлікті, спровокованому російською стороною на Донбасі, то ця інформація в кожному окремому випадку оцінюється. Їй надається оцінка правоохоронним органом, і тут уже вступають в дію зв'язки, контакти з правоохоронними органами тієї чи іншої країни, щоб кожен окремий злочин документувався і  припинявся в окремому випадку. Тобто говорити на загал… Ми знаємо, що ця... функціонування цих центрів  це іде в контексті загальної політики Кремля, впливу на країни Європейського Союзу, легітимізації так званих "ДНР", "ЛНР", анексії Криму, ми це розуміємо. Я впевнений, що  Служба безпеки України документує участь таких центрів. Але в даному випадку, в кожному окремому випадку, в кожному окремому випадку питання вирішується з конкретним правоохоронним органом тієї чи іншої країни по конкретній особі в рамках кримінального провадження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую.

Спробуємо долучити до нашої розмови Ярослава Володимировича. Ярослав Володимирович, чи вдалося налагодити мікрофон? Так. Включіть, будь ласка, мікрофон. Так, включіть.

 

МЕЛЬНИК  Я.В. Чутно мене зараз? Доброго дня!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз чутно. Дякую.

 

МЕЛЬНИК  Я.В. Вибачайте за технічні складнощі. Шановний пане голово, шановні народні депутати, учасники засідання! 

Складно. Зараз чути мене? Чутно мене зараз?

 

БОБРОВСЬКА С.А. Так, добре чути вже нарешті, без эхо.

 

МЕЛЬНИК  Я.В.. Нарешті.

Значить, по суті питання. Ми отримували запит депутатський щодо діяльності таких центрів. Хочу сказати наступне. Як зазначив вже директор департаменту, такі представницькі центри є громадськими організаціями, зареєстрованими у відповідності до законодавства. І відповідно вони регулюються положеннями… (Не чути)

 

_______________. Не чути вас знову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, на жаль, знову технічні…

 

МЕЛЬНИК  Я.В. …або іншими формами іноземних суб'єктів на території Італії.

Як було зазначено, що питання діяльності таких центрів піднімалось на різних рівнях, і на самому високому рівні, зокрема в минулому році, і під час зустрічі Президента і Прем'єр-міністра Італії було зазначено, що йдеться саме про приватні ініціативи італійських громадян, що не відображають офіційну позицію італійської держави.

Було згадано ім'я сенатора Коменчіні, який намагається використовувати також діяльність таких центрів у своїх інтересах. І МЗС Італії неодноразово відмежовувалось від його заяв, наголошуючи, що мова йде про приватну позицію конкретного італійського політика, а не офіційної позиції Італії.

Підтверджую слова, які сказав директор департаменту, що італійське МЗС наголошує на незмінній позиції щодо підтримки суверенітету та територіальної цілісності України, а також невизнання будь-яких квазіутворень на українських територіях та їх представництв за кордоном.

Разом з тим, італійська сторона інформувала, що діюче законодавство  Італії не передбачає можливості припиняти такі представництва, їхню діяльність, оскільки така діяльність вона не заборонена законодавством країни. Серед іншого в італійському правовому полі відсутні механізми впливу державних органів для припинення реєстрації таких об'єднань. Варто сказати, що на сьогодні на території Італії існують тібетські, абхазькі, курдські та інші культурні асоціації, які містять назви територіальних утворень, невизнаних італійською державою. За інформацією Міністерства юстиції Італії саме факт існування приватних асоціацій з будь-якими назвами не має складу правопорушення, за виключенням, коли вони проводять або закликають до насильницьких дій, шахрайства чи незаконного отримання матеріальної вигоди.

Наступне питання, яке було порушене в депутатському запиті, – це відповідь щодо результатів розслідування, ініційованого Демократичною партією Італії в 17-му році, запиту до МЗС Італії. Хочу сказати, що офіційна відповідь МЗС Італії була саме в такому ключі про повну підтримку територіальної цілісності України та суверенітету і невизнання будь-яких квазіутворень або представництв їх на території Італії. Крім того, один із засновників такого центру в Турині, за нашою інформацією, вже припинив свою діяльність або значно її мінімізував з огляду на те, що перейшов працювати до регіональної влади, за нашою аналогією це обласна державна адміністрація, до  італійського регіону П'ємонт. Тому як би для нього  є актуальним використання саме цього інструменту для пропагування своєї діяльності.

Щодо другої річниці, святкування другої річниці так званого представництва у Вероні, яке було 8 лютого, і реакцію на це посольства, хочу зазначити, що на упередження щодо святкування такого нами  5 числа було надіслано відповідну ноту до МЗС Італії з проханням вжити відповідних заходів для недопущення і блокування діяльності такої організації. На нашу ноту офіційної відповіді МЗС Італії не надало, пояснюючи, що їх позиція щодо підтримки територіальної цілісності України та невизнання будь-яких квазіутворень на українській території та їх представництва за кордоном залишається незмінним.

Аналізуючи саму діяльність цих центрів і їх висвітлення, інтерес з боку ЗМІ, інтерес з боку італійців до їх діяльності, хочу зазначити, що вони є малоактивними та майже непомітними. Зокрема, свідчення фотографій, які розміщені на їхніх інформаційних ресурсах, демонструють, що участь у цих засіданнях беруть лише їх засновники, там троє осіб. І порівнюючи з попередніми роками, де було десять, можливо двадцять осіб, сьогоднішня участь їх в такому незначному форматі демонструє, що інтерес з боку італійців до цього, до їх діяльності є дуже низьким.

Самі італійці наголошують, що привертаючи увагу в українському суспільстві до цього  питання, до функціонування цих центрів, ми підвищуємо саму роль і робимо їм ніби рекламу їхньої діяльності на території Італії або в Україні. Їхня пропозиція є не рекламувати таку діяльність, а навпаки, контролюючи і відслідковуючи їхню діяльність, мінімізувати поширення інформаційне в наших засобах масової інформації.

І хочу зазначити, що коли в нас реакція була раніше в засобах масової інформації Італії з використанням термінів щодо тиску та переслідування, це мало більше, привертало значно більшу увагу регіональних ЗМІ ніж сам захід.

Отже, підсумовуючи та враховуючи невизнання італійськими державними органами зазначених організацій, законодавство Італії, відсутність легальних механізмів припинення такої діяльності, а також незмінність позиції Італії щодо підтримки суверенітету та територіальної цілісності України, допускаю, що італійська державна влада вважає для себе це питання вичерпаним.

І як пропозиція, ми, звичайно, продовжимо це питання тримати на контролі і відслідковувати їхню діяльність, і оперативно реагувати всіма можливими політико-дипломатичними заходами. Але я б хотів все-таки звернути увагу, що переоцінювати їхню діяльність і їхню роль в інформаційному просторі і впливі на формування думки і позиції Італії не слід перебільшувати. 

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую. Дуже дякую за вичерпну відповідь.

Віталій Анатолійович хотів би щось додати.

 

НАЙДА В.А. Я хотів просто добавити. Я дійсно підтверджую слова пана Мельника про те, що туринський офіс практично може припинити своє функціонування з тим, що дійсно його один з очільників …………. політичну кар'єру, почне …………… . І веронський офіс розглядається як дочірнє підприємство туринського офісу. І це ми говоримо тільки про "ДНР". Це два представництва, які представляють так звану "Донецьку народну республіку".

В Італії функціонує ще один центр – це представництво луганської, так званої "Луганської народної республіки". Воно зареєстровано в 18-му році в місті Мессіна на півдні Італії. Ідея функціонування така саме, ідеологія така сама, меседжі і наративи, які транслюються, ті самі, і відвідуваність вона надзвичайно низька, ……… про 3-5 чоловік, які фактично саме фінансують цей центр. То він не є активним і якогось значного впливу на політичне життя Італії він не здійснює.    

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую.

Богдане Васильовичу, будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Дякую.

Це, з одного боку, і нескладне, а, з іншого боку, достатньо складне питання. Зрозуміло, що в демократичних країнах завжди можна знайти в законодавстві якісь шпаринки для того, щоб використовувати їх і під видом громадської організації займатися певними неправовими або сумнівними, з точки зору права, речами. І, звичайно, тут засновники, автори всього цього просто граються словами, і слова "представництво" "ДНР" вони нібито створюють оманливе враження суб'єктності таких установ, чого, звичайно, ми прекрасно розуміємо, в правовій природі немає, не може бути. І з формальної точки зору, напевно, уряд Італійської Республіки правий.

Але, сказавши це, і ми бачимо, що це, принаймні у мене на пам'яті такі випадки були, та ще в Ліоні чи в Марселі, в Чеській Республіці, тобто ми розуміємо, що це буде продовжуватись в демократичній країні, де можна зареєструвати "товариство любителів пива", можна зареєструвати "товариство любителів ДНР", або воно буде називатися не "товариство любителів ДНР", а "представництво ДНР", і це не більше, ніж слова, ми розуміємо.

Але мені при цьому здається, що ми не повинні спускати італійській стороні такі речі. Будь-яке в міжнародній політиці питання вважається закритим, коли погоджуються обидві сторони. Тому що б там не говорив уряд Італійської Республіки чи італійці про те, що вони вважають питання вичерпаним і закритим – ні, воно не вичерпане і не закрите, поки не закриті відповідні представництва. І, очевидно, якщо італійській стороні здається, що привернення уваги до діяльності таких представництв є способом їх популяризації, то, очевидно, треба привертати увагу не до діяльності цих представництв, а до бездіяльності уряду Італійської Республіки. І так само до того, що реальні дії уряду Італійської Республіки не відповідають задекларованим принципам підтримки територіальної цілісності України, оскільки вони не вживають всіх можливих заходів, як ми сьогодні почули. Ми ж розуміємо, що всі можливі заходи включають не лише те, що можна зробити формально з точки зору права, але і вийшовши, і шукаючи якісь  можливі кроки нові, і ми сьогодні від представника української спецслужби почули дуже невтішне зізнання про те, що от якраз у цьому італійці, судячи з усього, нам відмовляють у такій неофіційній роботі, яка би дозволила знайти спосіб.

Але треба шукати і юридичні, мені здається, способи впливу, треба думати над судовими прецедентами або на території Італії, або на території Європейського Союзу, які б дозволяли нам пізніше використовувати це в будь-якій країні Європейського Союзу, чи з точки зору тероризму, чи з точки зору роботи по найму персоналу для участі, у незаконній участі в бойових діях, або тут може бути маса різних причин. Очевидно, тут треба більше говорити не з спецслужбами, а з адвокатами толковими, грамотними і в Брюсселі, і в Італії, і в тих країнах, де це виникає, і продовжувати цю роботу. А нам, звичайно, тут треба визнати, що є певна рація у словах італійських колег, очевидно, українським політикам треба більш зважено коментувати ці речі, не робити пряму таку зраду і скандал там, де його часом і немає, виявляти більше стриманості. Тому що дійсно там кільком покидькам, які знають, як зареєструвати громадську організацію в Турині, дуже багато честі, коли про них починають говорити народні депутати, писати українські газети, їм здається, що вони спіймали золоту рибку, а за тим, можливо, там спіймають якесь фінансування з боку російських спецслужб чи російської держави.

Тому це спільне наше завдання, воно постійне. Простота цієї ситуації в тому, що вона буде повторюватися допоки ми будемо, допоки перед нами стоятиме завдання поновлення територіальної цілісності нашої держави і допоки ми відбиватимемо збройну агресію Росії. Очевидно, це буде одна з форм підривної роботи за кордоном Російської Федерації, ми повинні бути до неї готові і разом працювати.

Тому я вітаю сьогоднішню дискусію, вона дуже корисна, і я сподіваюсь, що ми всі зробимо після неї правильні висновки і продовжимо спокійно спільну роботу з тим, щоб, з одного боку, не дати поширювати цю діяльність, з іншого боку, не створити додаткові можливості для популяризації цього непотребу.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Соломія Анатоліївна, будь ласка.

 

БОБРОВСЬКА С.А. Дякую.

По-перше, я хочу декілька реплік і  хочу попросити, щоб дали слово Вікторії Вдовиченко, вона з нами на зв'язку вже деякий час. Вона представляє сьогодні офіційного експерта "Української призми", але сама доволі добре знає внутрішню кухню італійську і італійсько-українських відносин. І я б хотіла, щоб вона теж прокоментувала з такої громадської сторони.

Але ще в мене питання до тих, хто говорили, тому що справді є багато напрямків як можна запобігати подібним проявам. І найбільше, що мене турбує, це  не лише просто можливість і знання як зареєструвати громадське об'єднання в тому чи іншому регіоні Італії, ми знаємо, що Північна Італія доволі теж специфічна політично, але і, наприклад, що в певні об'єднання входять депутати органів місцевого самоврядування. І, наприклад, якщо ми там пускаємо сьогодні, до прикладу, в представництві, якщо немає депутатів, то, наприклад, є платформа подібна до, наприклад, до платформи нашої української, є "Друзі Криму" агенція так звана, куди входять депутати органів місцевого самоврядування Італії, до речі.

І тут якраз робота вона доволі непрямолінійна і непряма, і мені здається, що ми опустили і тут, можливо, десь ще і питання до роботи СЗР і їхньої співпраці з контррозвідкою, тому що ви почули про правоохоронні органи, а ще ж є і контррозвідувальні органи. То я би тут хотіла запитати, чи вона існує, чи є, чи немає і дати слово, можна без деталей, і дати слово Вікторії Вдовиченко.

І нам всім подумати, як можна розширити фронт роботи і, можливо, дати задачі і прохання італійській групі дружби, з посольством працювати чи нам всім окремо взяти напрямки, по яких можна проводити діяльність певну, тому що і діаспора, я думаю, що є величезні можливості для роботи.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую, колеги.

Соломія Анатоліївна, ви задали запитання Віталію Анатолійовичу, так?

 

БОБРОВСЬКА С.А. Так. В мене мова йшла ще чи йде робота з контррозвідкою. Просто так – ні, без деталей, бо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми ж не в закритому режимі обговорюємо, тому…

 

БОБРОВСЬКА С.А. Без деталей.

 

НАЙДА В.А. Абсолютно відкрито. Коли я говорив про правоохоронні органи, я мав на увазі правоохоронний орган спеціального призначення Служби безпеки України, зокрема Департамент контррозвідки, в функціональні обов'язки якого входить отримання інформації щодо участі іноземних громадян в незаконній війні проти України і документування таких злочинів. Власне, взаємодія здійснюється в повному обсязі.

 

БОБРОВСЬКА С.А. О'кей, тоді у нас до них буде питання тепер.

Добре. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Вікторія, будь ласка.

 

ВДОВИЧЕНКО В.  Доброго дня, пане голово! Надзвичайно рада вітати всіх народних депутатів. Пане Ярославе Володимировичу, теж вітання вам до нашого прекрасного Риму.

Коментуючи навіть деякі запитання, які звучали тут, у тому числі пана Богдана Васильовича, що насправді можна зробити на цьому шляху, вже прокоментовані, я не буду говорити, тому що, дійсно, на національному рівні Італія ніколи не відмовлялася від слів підтримки в суверенітеті і територіальній цілісності України. Але в нас є аспекти, які стосуються місцевих рад або так званих осередків на регіонах. І тут якраз я дуже би пропонувала адвокатувати ідею про посилення діалогу, що стосується взаємодії між парламентами не тільки країн, а ще й областей України і відповідно регіональних рад Італії.

Чому? Тому що цей інструмент може бути якраз дуже ефективним для того, щоб дуже поступово і дуже повільно насправді вести комунікацію між представниками української влади в даному випадку, місцевих рад і представниками італійських регіональних рад. Це дуже може допомогти, є успішні приклади, які розпочалися вже в 20-му році, там були випадки пандемії СOVID, коли представники деяких із комун вони на прямий зв'язок виходили через Zoom із нашими представниками обласних і місцевих рад і давали взаємопідтримку. Цей діалог можна посилити і таким чином поступово виводити його ще й на певний аспект порозуміння і більш ефективної комунікації.

Що стосується також, дійсно, осередків "ЛНР", "ДНР", дякую пану Віталію, що зазначив, що їх не два, а три, бо це якраз ................. , який існує в українських зокрема медіа. І в даному випадку мені хотілося б пропонувати ще одну таку ідею і підтримувати її, це звертати увагу на те, яким чином ми комунікуємо з італійськими ЗМІ, і як італійські ЗМІ в першу чергу висвітлюють інформацію про нас. І як українські ЗМІ висвітлюють інформацію про Італійську Республіку,  є теж певні моменти, не завжди, скажемо, певною мірою зрозумілі нам.

І ще один момент, на якому я хотіла б зосередитись і сказати, що, так, починаючи з 2016 року, коли перші осередки почали виникати на території Італії… І дійсно, 8 лютого, як сказав вже пан Ярослав, на певних неофіційних, а саме створених фейкових сторінках, дуже схожих на італійські ЗМІ, я відслідковувала, зокрема, і з колегами волонтерами про те, що відбувались певні інформаційні вкиди, у 21-му році, зокрема, також, про значимість цієї співпраці і республік "ДНР" на території Італії і про їхню активність, і як наративи, які вони пропагують, вони певним чином адвокуються.

Ці фейкові сторінки є дуже схожими на офіційні італійські видання. Для прикладу, одне з них називається ..………, воно дуже схоже на відоме італійське медіа ..……….. Тобто рядовому італійцю не завжди зрозуміло стає, яким чином, чи ця інформація є перевіреною, чи неперевіреною.

І в даному випадку я дуже просила б і адвокатувати питання в тому, щоб ми посилювали діалог не тільки на міжпарламентській групі дружби лише як комітет, в тому числі і говорили про ось такі випадки. Чи вони будуть повторюватись у 21-му році? Як волонтер і експерт можу сказати точно, що так. І вони будуть мати певний такий синусоїдний ефект. Як це ставалось у 20-му, для прикладу, році, коли Україна надавала гуманітарну допомогу Італії. І коли… Перебуваючи там, були величезні вкиди в тому числі від цих представництв і сторінок, які вони публікують чи адмініструють про літаки АН, зокрема про літак "Мрія", що він є проросійським і так далі. Тобто ось такі моменти, вони можуть бути значимі в контексті підготовки до святкування 30-річчя нашої незалежності.

Буду завжди рада підтримати експертно, що стосується найбільш цікавих рішень. В тому числі буду надзвичайно підтримувати ініціативу відкриття українського інституту на території Італії, тому що про це йшла мова раніше, не була реалізована.

І хочу звернути увагу все ж таки комітету на те, що у нас є одне питання, яке ми трошечки раніше, я слухала, точніше, перепрошую, в іншому аспекті, це про просвіту і освітницький аспект, який ми маємо звернути в контексті наших білатеральних відносин. Зокрема, мені би дуже хотілося повернутися в питання відкриття кафедр української мови, які були закриті, дві з них, з 2016 року, і про поновленні, і пропагування українського слова і української культури на території Італії.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую. Дуже дякую.

Колеги, ми майже завершуємо наше засідання, але в нас ще залишилося "Різне". Якщо будуть... Немає "Різного"? Добре. "Різного" немає.

Але я вас вітаю з тим, що нарешті ми досягли завершення нашого засідання, коли мали кворум. І це дуже важливо, це свідчить про те, що ми рухаємося в правильному напрямі і...

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Це важливо, але не факт, пане голово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, сьогодні ми досягли цього результату. Я вам дуже дякую за вашу участь таку плідну і цікаву в нашому засіданні, і до наступної нашої зустрічі з вами. Дуже дякую.

 

ЯРЕМЕНКО Б.В. Дякую колегам, які на це питання важливе залучилися, спасибі за участь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дійсно, дуже вам дякую, колеги. І ми завжди раді вас бачити у нас. Дякую вам.

Дякую всім. До побачення.