Протокол засідання Комітету №45

15 лютого 2021, 11:12

Протокол №45

від 10.02.2021

 

м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                            о 14.00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Бардіна М.О., Бобровська С.А., Геращенко І.В., Іонова М.М., Льовочкіна Ю.В., Руденко О.С., Хоменко О.В., Немиря Г.М., Шараськін А.А., Юраш С.А., Яременко Б.В., Ясько Є.О.

Відсутні: Ананченко М.О.(лікарняний).

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.      Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОЧЕС, урядів і парламентів держав світу щодо засудження тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, порушень прав і свобод людини на тимчасово окупованих територіях та щодо звільнення політичних в’язнів - громадян України (реєстр.№ 4655, н.д. Р.Умєров та ін.)

Бешта Петро Петрович – Генеральний директор політичного Директорату МЗС України;

Кориневич Антон Олександрович – Постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим;

Чубаров Рефат Абдурахманович – Голова Меджлісу кримськотатарського народу.

 

 

2.Про міжпарламентську співпрацю:

-         Про створення депутатської груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Парагвай (лист МЗС України).

-         Про затвердження депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Королівством Іспанія та Марокко.

-         Про лист н.д. України, керівника групи з міжпарламентських зв’язків з Ісламською Республікою Пакистан О.Леонова щодо запрошення Парламентської групи Національної Асамблеї Ісламської Республіки Пакистан здійснити візит до України.

-         Про зміни у керівному складі депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами.

-         Про лист н.д. України, співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Королівством Бельгія М.Мезенцевої щодо включення обміну візитами груп дружби Україна – Бельгія до Орієнтовного плану міжнародних обмінів на 2021 рік.

Мезенцева Марія Сергіївна – народний депутат України.

-         Про візит членів групи з міжпарламентських зв’язків з Турецькою Республікою у період з 5 по 8 березня 2021 року до Туреччини (лист співголів вказаної групи Р.Грищука та Р.Умерова).

-         Про лист н.д. України, співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Королівством Нідерландів А.Жупанина щодо обміну візитами членів груп дружби Україна - Нідерланди у 2021 році.

Жупанин Андрій Вікторович – народний депутат України.

-         Про лист н.д. України, Керівника групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Вірменія А.Дмитрука щодо візиту вказаної групи дружби у Республіку Вірменія у вересні 2021 року.

-         Про лист н.д. України, Керівника групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Естонія А.Пушкаренка щодо запрошення членів депутатської групи  «Естонія - Україна» здійснити візит в Україну у 2021 році.

-         Про лист н.д. України, співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Канадою Л.Забуранної щодо обміну візитами членів груп дружби Україна - Канада у 2021 році.

-         Про лист н.д. України, співголів групи з міжпарламентських зв’язків з Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії Л.Василенко та Д.Наталухи щодо обміну візитами членів груп дружби Україна - Великобританія у 2021 році.

 

3. Різне.

-         Про подання кандидатури н.д. України М.Джемілєва на нагородження Нобелівською премією миру (лист помічника-консультанта народного депутата України М.Джемілєва, члена меджлісу кримськотатарського народу, члена Всесвітнього конгресу кримських татар А.Сулейманова).

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОЧЕС, урядів і парламентів держав світу щодо засудження тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, порушень прав і свобод людини на тимчасово окупованих територіях та щодо звільнення політичних в’язнів - громадян України (реєстр.№ 4655, н.д. Р.Умєров та ін.)

Виступили: Мережко О.О., Бешта П.П., Кориневич А.О., Чубаров Р.А., Немиря Г.М., Яременко Б.В., Бобровська С.А., Хоменко О.В., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти вказаний проект Постанови Верховної Ради України, виклавши його назву в наступній редакції:

 

«ЗВЕРНЕННЯ Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОЧЕС, урядів і парламентів держав світу у зв’язку із черговою річницею початку збройної агресії Російської Федерації проти України щодо засудження тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь і окремих районів Донецької та Луганської областей, порушень прав і свобод людини на тимчасово окупованих територіях та щодо звільнення політичних в’язнів - громадян України»,

та затвердити Звернення Верховної Ради України з врахуванням пропозицій Міністерства закордонних справ України, Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, а також запропонованих членами Комітету поправок (додається).

 

Результати голосування:

«за» - 11;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

2. СЛУХАЛИ: Про подання кандидатури н.д. України М.Джемілєва на нагородження Нобелівської премією миру (лист помічника-консультанта народного депутата Верховної Ради України М.Джемілєва, члена меджлісу кримськотатарського народу, члена Всесвітнього конгресу кримських татар А.Сулейманова).

 

Виступили: Мережко О.О., Кориневич А.О., Бобровська С.А., Яременко Б.В., Мосолов Ю.О.

 

УХВАЛИЛИ: Заслухавши інформацію щодо процедури номінування на нагородження Нобелівською премією миру рекомендувати членам Комітету та членам Постійної делегації ВРУ в Парламентській асамблеї Ради Європи внести кандидатуру народного депутата України М.Джемілєва на нагородження Нобелівською премією миру.

 

 

3. Про міжпарламентське співробітництво ВРУ.

 

3.1. СЛУХАЛИ: Про створення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Парагвай (лист МЗС України).

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В., Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити С.Юраша координатором з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Парагвай.

Результати голосування: одноголосно.

 

3.2. СЛУХАЛИ: Про затвердження депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Королівством Іспанія та Марокко.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Королівством Іспанія та Королівством Марокко та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити їх склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

3.3. СЛУХАЛИ: Про зміни у керівному складі депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ:1)Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити своїм Розпорядженням обрання заступником керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Ісламською Республікою Пакистан народного депутата України, члена депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" ГРИЩЕНКО Тетяну Миколаївну замість народного депутата України, члена депутатської фракції  ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" ЗАРЕМСЬКОГО Максима Валентиновича та обрання секретарем згаданої депутатської групи помічника-консультанта народного депутата України  Хатака Ефтехара Ахмад на підставі Протоколу засідання зазначеної депутатської групи ВРУ від 12 січня 2021 року;

2) Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити своїм Розпорядженням заступником співголови депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща народного депутата України, члена депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" КЛОЧКА Андрія Андрійовича на підставі Протоколу засідання зазначеної депутатської групи ВРУ від 26 січня 2021 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3.4. СЛУХАЛИ: Про лист народного депутата України, керівника групи з міжпарламентських зв’язків з Ісламською Республікою Пакистан О.Леонова щодо запрошення Парламентської групи Національної Асамблеї Ісламської Республіки Пакистан здійснити візит до України.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Хоменко О.В.,

Яременко Б.В.

 

За результатами голосування питання стосовно запрошення Парламентської групи Національної Асамблеї Ісламської Республіки Пакистан здійснити візит до України не набрало на свою підтримку необхідної кількості голосів («за» - 1, «проти» - 0, «утрималось» - 7).

 

 

3.5. СЛУХАЛИ: Про візит членів групи з міжпарламентських зв’язків з Турецькою Республікою у період з 5 по 8 березня 2021 року до Туреччини.

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В., Льовочкіна Ю.В.

 

УХВАЛИЛИ: З метою поглиблення міжпарламентського співробітництва між Україною та Турецькою Республікою підтримати здійснення візиту української парламентської делегації до Туреччини без залучення фінансових ресурсів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

 

3.6. СЛУХАЛИ: Про лист н.д. України, співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Королівством Бельгія М.Мезенцевої щодо включення обміну візитами груп дружби Україна – Бельгія до Орієнтовного плану міжнародних обмінів на 2021 рік.

 

Виступили: Мережко О.О., Мезенцева М.С.

 

УХВАЛИЛИ: З метою налагодження міжпарламентського діалогу між парламентаріями обох країн вважати здійснення зазначених вище візитів доцільним в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2021 рік.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

 

3.7. СЛУХАЛИ: Про лист н.д. України, Співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Королівством Нідерландів А.Жупанина щодо обміну візитами членів груп дружби Україна - Нідерланди у 2021 році.

Виступили: Мережко О.О., Жупанин А.В.

 

УХВАЛИЛИ: Вважати здійснення візиту зазначеної вище групи з міжпарламентських зв’язків з Королівством Нідерландів в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2021 рік доцільним.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утримався» - 3.

 

Розгляд інших питань щодо активізації міжпарламентської співпраці перенесено на наступне засідання Комітету в зв’язку з відсутністю кворуму.

 

 

 

Голова Комітету                                                                                      О.МЕРЕЖКО

 

Секретар Комітету                                                                                  С.БОБРОВСЬКА