Спільні комітетські слухання на тему: «Зовнішньополітичні аспекти деокупації АР Крим та міста Севастополь: парламентський вимір»

21 січня 2021, 15:55


20 січня 2021 року за ініціативи Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва у співпраці з комітетами з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин та з питань національної безпеки, оборони та розвідки відбулися спільні комітетські слухання на тему: «Зовнішньополітичні аспекти деокупації АР Крим та міста Севастополь: парламентський вимір» в режимі відеоконференції.

У спільних комітетських слуханнях взяли участь народні депутати України, представники Уряду, Офісу Президента України, неурядових організацій, правозахисних організацій та ЗМІ.

Учасники слухань обговорили поточний стан окупованих територій АР Крим та міста Севастополь, санкції проти Російської Федерації як інструмент деокупації, необхідні правові зміни для прискорення деокупації, роботу груп Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків з ключовими партнерами в цих питаннях, діяльність народних депутатів у рамках постійних делегацій Верховної Ради у міжнародних парламентських асамблеях в контексті деокупації.

У своєму вступному слові Голова Комітету О.Мережко наголосив на необхідності консолідації зусиль усіх гілок влади, усіх міністерства та відомств, громадських організацій та суспільства, представників ЗМІ та наукових кіл, української діаспори задля деокупації Криму. О.Мережко підкреслив, що у цьому процесі парламент України, народні депутати України, постійні делегації Верховної Ради України у міжнародних парламентських організаціях, депутатські групи з міжпарламентських зв’язків  мають відігравати свою важливу і визначальну роль.

Постійний представник Президента України в АР Крим наголосив на важливості розробки Стратегії реінтеграції під егідою Ради національної безпеки та оборони України. Цю тезу підтримали учасники слухань.

Народний депутат України, член Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко зазначив, що зроблено чимало для інформування світового співтовариства про ситуацію в Криму. За його словами, потрібно акцентувати увагу не лише на порушення політичних прав, а й необхідності дотримання соціально-економічних прав і збереження майна.

Перша заступниця Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова представила модель Кримської платформи, яка працюватиме на рівні глав держав і урядів, міністрів закордонних справ, парламентів, експертів. Еміне Джапарова окреслила ключові напрями діяльності Кримської платформи, серед яких: міжнародна політика невизнання спроби анексії Криму, ефективність санкцій та їх посилення, безпека, права людини та міжнародне право, екологічні та економічні наслідки окупації. Е.Джапарова повідомила, що 23 серпня 2021 року заплановано провести інавгураційний саміт Кримської платформи.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров висловив позицію щодо необхідності залучення до роботи Кримської платформи Меджлісу.  

Учасники слухань також обговорили завдання у законодавчій площині, спрямовані на деокупацію Криму політико-правовими засобами. Народний депутат України Мустафа Джемілєв окреслив необхідні законодавчі ініціативи, спрямовані на захист прав корінного народу та прискорення деокупації Криму.

Важливим питанням слухань став розвиток парламентського виміру Кримської платформи, зокрема шляхом просування її цілей у парламентських асамблеях міжнародних організацій та обговорення в рамках груп дружби з парламентами іноземних держав.

За результатами обговорення порушених питань на комітетських слуханнях будуть підготовлені відповідні рекомендації.



Стенограма комітетських слухань

Аудіозапис комітетських слухань доступний за наступним посиланням:

http://komzak.rada.gov.ua/audio/73753.html


Матеріали до комітетських слухань:

Представництво Президента України в АРК

МЗС України

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України