Протокол засідання Комітету №39

15 грудня 2020, 10:59

Протокол №39

від 10.12.2020

                                                                       

м.Київ, Садова,3-а, кімн.833, о 14:00

(в режимі відеоконференції)

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Ананченко М.О., Бардіна М.О., Бобровська С.А.,

Геращенко І.В., Іонова М.М., Немиря Г.М., Руденко О.С.,

Хоменко О.В., Шараськін А.А., Юраш С.А., Яременко Б.В.,

Ясько Є.О.

Відсутні: Льовочкіна Ю.В.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1.               Про створення робочої групи для опрацювання проектів законодавчих актів, передбачених Річною національною програмою під егідою Комісії Україна – НАТО на 2020 рік, затвердженої Указом Президента України від 26 травня 2020 року № 203/2020 (доповідає голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення реалізації закріпленого в Конституції України стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в ЄС та НАТО Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва М.Іонова).

Іонова Марія Миколаївна – голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення реалізації закріпленого в Конституції України стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в ЄС та НАТО Комітету.

 

2.               Про інформацію МЗС щодо стану реалізації ініціативи «Кримська платформа»      (доповідає Перша заступниця Міністра закордонних справ України Джапарова Е.А.).

Джапарова Еміне Айяровна – Перша заступниця Міністра закордонних справ України.

Бешта Петро Петрович – Генеральний директор Політичного директорату Міністерства закордонних справ України.

 

3.               Про стан та перспективи міжпарламентської співпраці України та США відповідно до предметів відання Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики  та міжпарламентського співробітництва.

Прокопчук Ігор Васильович – директор Третього територіального департаменту Міністерства закордонних справ України.

 

4.               Про інформацію щодо переговорів у рамках Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України та актуальні безпекові, гуманітарні та соціально-економічні питання, що обговорюються на рівні підгруп ТКГ (доповідають представники української делегації в ТКГ Мережко О.О., Третьякова Г.М., Денісова Л.Л.).

Мережко Олександр Олександрович – народний депутат України.

Третьякова Галина Миколаївна – народний депутат України.

Денісова Людмила Леонтіївна – Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

 

5.               Про інформацію щодо визнання Федеративною Республікою Німеччина  Голодомору геноцидом Українського народу (доповідає Міністерство закордонних справ України).

Боднар Василь Миронович – заступник Міністра закордонних справ України.

Мельник Андрій Ярославович – Надзвичайний і Повноважний Посол України у ФРН.

 

6.               Різне.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступив: Мережко О.О., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та включити до порядку денного питання про звернення н.д.А.Шараськіна щодо створення підкомітету з питань міжнародної морської політики та безпеки.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про інформацію щодо переговорів у рамках Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України та актуальні безпекові, гуманітарні та соціально-економічні питання, що обговорюються на рівні підгруп ТКГ.

Виступили: Мережко О.О., Третьякова Г.М., Денісова Л.Л.,

Геращенко І.В., Юраш С.А., Немиря Г.М., Бобровська С.А.,

Іонова М.М., Хоменко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію представників української делегації в ТКГ щодо зазначеного вище питання взяти до відома.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про інформацію Міністерства закордонних справ України щодо стану реалізації ініціативи «Кримська платформа».

Виступили: Мережко О.О.,  Джапарова Е.А., Геращенко І.В.,

Бобровська С.А., Ясько Є.О., Хоменко О.В., Бешта П.П.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Інформацію Міністерства закордонних справ України щодо стану реалізації ініціативи «Кримська платформа» взяти до відома.

2) 20 січня 2021 року провести спільні комітетські слухання трьох комітетів ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин та з питань національної безпеки, оборони та розвідки  на тему: «Зовнішньополітичні аспекти деокупації Криму: парламентський вимір». 

Відповідальним за підготовку та проведення комітетських слухань визначити голову підкомітету   з питань міжпарламентського співробітництва, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету Є.Ясько.

Результати голосування: одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань законодавчого забезпечення реалізації закріпленого в Конституції України стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в ЄС та НАТО Комітету М.Іонова про створення робочої групи для опрацювання проектів законодавчих актів, передбачених Річною національною програмою під егідою Комісії Україна – НАТО на 2020 рік, затвердженої Указом Президента України від 26 травня 2020 року № 203/2020.

Виступили: Іонова М.М., Мережко О.О., Хоменко О.В.,

Бобровська С.А., Нестеренко Л.О.

 

Рішення щодо зазначеного вище питання не було прийнято у зв’язку з відсутністю кворуму.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію Міністерства закордонних справ України щодо визнання Федеративною Республікою Німеччина  Голодомору геноцидом Українського народу.

Виступили: Мережко О.О., Боднар В.М., Мельник А.Я.

 

Інформацію Надзвичайного і Повноважного Посла України у ФРН Мельника А.Я. щодо визнання Федеративною Республікою Німеччина  Голодомору геноцидом Українського народу взято до відома.

 

 

5. Питання:

-  про стан та перспективи міжпарламентської співпраці України та США відповідно до предметів відання Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики  та міжпарламентського співробітництва;

-  про звернення  члена Комітету А.Шараськіна щодо створення підкомітету з питань міжнародної морської політики та безпеки  Комітету

перенесено на наступне засідання Комітету у зв’язку з відсутністю кворуму.

 

 

 

Голова Комітету                                                                                      О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                                  С.БОБРОВСЬКА