Пріоритети міжпарламентського співробітництва Верховної Ради України у 2020 році

06 липня 2020, 13:46

Комітет на своєму засіданні, яке відбулося 1 липня цього року,  ухвалив  «Пріоритети  міжпарламентського співробітництва Верховної Ради України у 2020 році», напрацьовані головою підкомітету з питань міжпарламентського співробітництва, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету Є.Ясько разом з МЗС України:

 1. Сприяння налагодженню та створенню нових економічних зв’язків (інвестиції в Україну, спільні підприємства, створення умов для збільшення українського експорту, ділові контакти між нашими й іноземними підприємцями).

2. Політична підтримка і безпекова взаємодія (консолідація політико-дипломатичного тиску на державу-агресора, збереження санкцій проти Росії, донесення актуальної інформації щодо ситуації на окупованих територіях, поточного перебігу збройної агресії Росії проти України та протидії їй, запрошення та сприяння візитам іноземних парламентарів, керівників міжпарламентських інституцій на лінію розмежування на Донбасі та адміністративну межу з АР Крим, організація їхніх зустрічей з внутрішньо переміщеними особами, звільненими політв’язнями та полоненими).

3. Просування іміджу України за кордоном та культурна співпраця (розвінчання фейків антиукраїнської пропаганди та стереотипів, відкриття іноземцям найкращих зразків сучасної української культури).

4. Відкриття «нових» напрямків співробітництва (з країнами, що розташовані поза межами Європи та Північної Америки, у сфері «нової економіки»).

5. Проактивна позиція на міжнародних майданчиках, зокрема парламентських асамблеях, міжнародних організаціях, та у двосторонніх відносинах з метою захисту національних інтересів України, припинення збройної агресії Росії проти України, деокупації Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, окремих районів Донецької та Луганської областей на умовах збереження суверенітету України та зовнішньополітичного курсу на набуття членства в ЄС і НАТО.

6. Покращення обізнаності про Україну та збільшення кількості «друзів України» у національних парламентах держав-партнерів та міжнародних організаціях.