Протокол засідання Комітету №18

27 лютого 2020, 14:42

Протокол №18

від 19.02.2020

м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                            о 15.00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

Присутні: Бардіна М.О., Льовочкіна Ю.В., Бобровська С.А., Ананченко М.О., Вакарчук С.І., Геращенко І.В., Іонова М.М., Руденко О.С., Хоменко О.В., Юраш С.А., Яременко Б.В., Ясько Є.О.

Відсутні: Немиря Г.М (відрядження).

 

 

Порядок денний засідання Комітету:

1.     Про звіт щодо ходу та результатів виконання Програми діяльності КМУ в частині Міністерства закордонних справ України (презентація МЗС на тему: «Зовнішня політика України»).

Боднар Василь Миронович – заступник Міністра закордонних справ України.

 

2.    Про деякі аспекти двосторонніх відносин між Україною та Республікою Казахстан у контексті захисту прав людини (закритий режим).

Синявський Петро Миколайович – директор Департаменту у справах іноземців та осіб без громадянства  Державної міграційної служби України.

Коломієць Валерія Рудольфівна – заступник Міністра юстиції України.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

Деркач Андрій В’ячеславович – Голова ГО «Асоціація мусульман-біженців «Азан».

 

3.    Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Республікою Казахстан про екстрадицію (реєстр.№0030, ПУ).

Коломієць Валерія Рудольфівна – заступник Міністра юстиції України.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

 

4.    Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Республікою Казахстан про правову допомогу у кримінальних справах(реєстр.№0031, ПУ).

Коломієць Валерія Рудольфівна – заступник Міністра юстиції України.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

 

5.    Про інформацію Міністерства соціальної політики України та Уповноваженого Президента України з прав дитини М.М. Кулеби щодо проблематики міжнародного усиновлення.

Ніжинський Сергій Сергійович – заступник Міністра з питань європейської інтеграції Міністерства соціальної політики України.

Дехтяренко Артем Євгенович – радник Міністра соціальної політики України.

Колбаса Руслан Сергійович – директор Департаменту забезпечення прав дітей та оздоровлення Міністерства соціальної політики України.

 

6.      Про звернення народного депутата М.Іонової щодо її включення до складу Організаційного комітету з підготовки та проведення весняної сесії ПА НАТО в м.Києві. 

 

7.    Про міжпарламентську діяльність ВРУ:

-        про чергову сесію міжпарламентської асамблеї Парламенту Грузії, Парламенту Республіки Молдова і Верховної Ради України (лист Керівника Апарату ВРУ В.Штучного );

-        про звернення народного депутата О.Руденко щодо доцільності участі представників ВРУ в роботі МПС у постійному складі;

-        про лист народного депутата Я.Зінкевич щодо її відрядження до США у період з 10 по 14 березня 2020 року;

-        про затвердження депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами.

 

8.    Різне:

-        про звернення Херсонської міської ради щодо заяви Президента РФ В.Путіна;

-        про виїзне засідання Комітету.

 

 

 

1.СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступив: Мережко О.О.

УХВАЛИЛИ: 1) Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

2) Підтримати розгляд в закритому режимі другого питання порядку денного про деякі аспекти двосторонніх відносин між Україною та Республікою Казахстан у контексті захисту прав людини.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

3) Підтримати присутність запрошених осіб, які вказані в порядку денному при розгляді вказаного питання в закритому режимі.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Про деякі аспекти двосторонніх відносин між Україною та Республікою Казахстан у контексті захисту прав людини.

Розгляд питання в закритому режимі.

 

 

3.СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Республікою Казахстан про екстрадицію.

Виступили: Мережко О.О., Коломієць В.Р.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект зазначеного Закону України за основу та в цілому та ратифікувати згаданий Договір.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утрималось» - 4.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Республікою Казахстан про правову допомогу у кримінальних справах.

Виступили: Мережко О.О., Коломієць В.Р.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект зазначеного Закону України за основу та в цілому та ратифікувати згаданий Договір.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утрималось» - 4.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про інформацію Міністерства соціальної політики України та Уповноваженого Президента України з прав дитини М.М. Кулеби щодо проблематики міжнародного усиновлення.

Виступили: Мережко О.О., Ніжинський С.С., Колбаса Р.С., Бобровська С.А., Льовочкіна Ю.В., Яременко Б.В., Геращенко І.В., Бардіна  М.О., Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Інформацію, надану представниками Міністерства соціальної політики України взяти до відома.

2) Звернутися до Президента України В.Зеленського з пропозицією прискорити внесення на розгляд Верховної Ради України проекту Закону України «Про приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення».

 Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про звіт щодо ходу та результатів виконання Програми діяльності КМУ в частині Міністерства закордонних справ України (презентація МЗС на тему: «Зовнішня політика України»).

Виступили: Мережко О.О., Боднар В.М., Бобровська С.А., Льовочкіна Ю.В., Яременко Б.В., Геращенко І.В., Вакарчук С.І., Юраш С.А., Ясько Є.О.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію, надану заступником Міністра закордонних справ України, взяти до відома.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про звернення народного депутата М.Іонової щодо її включення до складу Організаційного комітету з підготовки та проведення весняної сесії ПА НАТО в м.Києві.

Виступили: Мережко О.О., Іонова М.М., Бобровська С.А., Яременко Б.В., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Беручи до уваги п.5 Постанови ВРУ «Про проведення у 2020 році весняної сесії Парламентської асамблеї Організації Північноатлантичного договору» підтримати пропозицію М.Іонової щодо її включення до складу зазначеного Оргкомітету.

 

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утрималось» - 2.

8. Про міжпарламентське співробітництво ВРУ.

 

8.1. СЛУХАЛИ: Про чергову сесію міжпарламентської асамблеї Парламенту Грузії, Парламенту Республіки Молдова і Верховної Ради України.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О., Геращенко І.В., Іонова М.М., Бобровська С.А., Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Відкласти розгляд згаданого питання з метою проведення консультацій з Головою ВРУ Д.Разумковим та Міністерством закордонних справ України.

 

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 1;

«утрималось» - 2.

 

 

8.2. СЛУХАЛИ: Про звернення народного депутата О.Руденко щодо доцільності участі представників ВРУ в роботі МПС у постійному складі.

Виступили: Мережко О.О., Руденко О.С., Нестеренко Л.О., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати пропозицію О.Руденко щодо створення делегації ВРУ для роботи в Міжпарламентському Союзі у постійному складі.

2) Питання щодо персонального складу та  затвердження квот пропорційного представництва депутатських фракцій Верховної Ради України у вказаній міжнародній організації розглянути на наступному засіданні Комітету.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8.3. СЛУХАЛИ: Про затвердження депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами.

Виступили: Мережко О.О., Ясько Є.О., Геращенко І.В., Хоменко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Румунією, Аргентинською Республікою, Республікою Індія, Ісламською Республікою Пакистан, Республікою Болгарія та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити їх склад.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утрималась» - 1.

 

Народний депутат України І.Геращенко зауважила, що керівництво пропонованих до затвердження груп складається в основному з представників фракції "СЛУГА НАРОДУ" та висловила позицію щодо необхідності ширшого представлення в керівному складі депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами інших фракцій ВРУ.

 

 

Розгляд питань:

-про лист народного депутата Я.Зінкевич щодо її відрядження до США у період з 10 по 14 березня 2020 року;

-про звернення Херсонської міської ради щодо заяви Президента РФ В.Путіна;

-про виїзне засідання Комітету перенесено на наступне засідання Комітету.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                                                            О.МЕРЕЖКО

 

Секретар Комітету                                                                              С.БОБРОВСЬКА