Протокол засідання Комітету №17

18 лютого 2020, 14:34

Протокол №17

від 11.02.2020

м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                            о 15.00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

Присутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О., Льовочкіна Ю.В., Бобровська С.А., Ананченко М.О., Вакарчук С.І., Геращенко І.В., Іонова М.М., Хоменко О.В., Юраш С.А., Яременко Б.В., Ясько Є.О.

Відсутні: Руденко О.С. (лікарняний).

 

Порядок денний засідання Комітету:

 

1.       Про інформацію представника України у робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи Резнікова О.Ю. щодо актуальних питань порядку денного вказаної групи (закритий режим).

Резніков Олексій Юрійович –представник України у робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи.

2.      Про внутрішньополітичну ситуацію в РФ та вплив анонсованої конституційної реформи в РФ на двосторонні відносини з Україною (закритий режим).

Скібіцький Вадим Васильович – Головне Управління розвідки Міністерства оборони України;

Олексієнко Сергій Васильович  – Головне Управління розвідки Міністерства оборони України;

Снігир Олена Валентинівна – Національний інститут стратегічних досліджень.

3.      Про деякі аспекти двосторонніх відносин між Україною та Республікою Казахстан у контексті захисту прав людини (закритий режим).

Коломієць Валерія Рудольфівна – заступник Міністра юстиції України;

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України;

Кушнір Олександр Адольфович – начальник відділу країн Центральної Азії Департаменту країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону;

Синявський Петро Миколайович – директор Департаменту у справах іноземців та осіб без громадянства.

4.        Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Республікою Казахстан про екстрадицію (реєстр.№0030, ПУ).

Коломієць Валерія Рудольфівна – заступник Міністра юстиції України.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

5.        Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Республікою Казахстан про правову допомогу у кримінальних справах(реєстр.№0031, ПУ).

Коломієць Валерія Рудольфівна – заступник Міністра юстиції України;

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

6.        Про інформацію Міністерства соціальної політики України та Уповноваженого Президента України з прав дитини М.М. Кулеби щодо проблематики міжнародного усиновлення.

Ніжинський Сергій Сергійович - заступник Міністра з питань європейської інтеграції Міністерства соціальної політики України;

Колбаса Руслан Сергійович - директор Департаменту забезпечення прав дітей та оздоровлення Міністерства соціальної політики України;

Домбровський Кирило Григорович - заступник директора Департаменту- начальник відділу міжнародного усиновлення Міністерства соціальної політики України;

Чечерський Віктор Іванович – прокурор відділу Представництва у сфері охорони дитинства Офісу Генерального прокурора України;

7.      Про Постанову ВРУ про Звернення до парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження триваючої агресії РФ проти України, політичних репресій проти громадян України та звільнення політичних в’язнів–громадян України.

Семенюк Олександр Леонідович – головний консультант Головного управління з питань зовнішньої політики Офісу Президента України;

Цок Надія Орестівна – Посол з особливих доручень, Політичний департамент Міністерства закордонних справ України.

8.      Про затвердження депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами. 

9.      Різне.

 

 

 

1.СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

 

Виступили: Мережко О.О., Бобровська С.А., Немиря Г.М., Геращенко І.В., Яременко Б.В., Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати питання про відрядження Голови підкомітету Комітету з питань зв'язків і захисту прав та інтересів українців за кордоном С.Юраша до м.Афіни (Грецька Республіка) для участі в Центральній XXIII урочистості на честь ікони Божої Матері Остробрамської, запланованої на 16 лютого 2020 року.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

2) Підтримати розгляд в закритому режимі першого питання порядку денного про інформацію представника України у робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи Резнікова О.Ю. щодо актуальних питань порядку денного вказаної групи.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

3) Підтримати розгляд в закритому режимі другого питання порядку денного про внутрішньополітичну ситуацію в РФ та вплив анонсованої конституційної реформи в РФ на двосторонні відносини з Україною.

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

3) Встановити регламент для обговорення питань 30хвилин.

 

Результати голосування:

«за» - 9;

«утримався» - 1.

«не голосував» - 1.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про інформацію представника України у робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи Резнікова О.Ю. щодо актуальних питань порядку денного вказаної групи.

Розгляд питання в закритому режимі.

 

3. СЛУХАЛИ: Про внутрішньополітичну ситуацію в РФ та вплив анонсованої конституційної реформи в РФ на двосторонні відносини з Україною.

Розгляд питання в закритому режимі.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про Постанову ВРУ про Звернення до парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження триваючої агресії РФ проти України, політичних репресій проти громадян України та звільнення політичних в’язнів–громадян України.

Виступили: Мережко О.О., Цок Н.О., Яременко Б.В., Бардіна М.О., Бобровська С.А., Ананченко М.О., Ясько Є.О., Хоменко О.В., Немиря Г.М., Геращенко І.В., Іонова М.М., Льовочкіна Ю.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України включити проект Постанови Верховної Ради України про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження триваючої збройної агресії Російської Федерації проти України, незаконної анексії Автономної Республіки Крим і міста Севастополь та окупації окремих районів Донецької і Луганської областей, політичних репресій проти громадян України та звільнення політичних в’язнів - громадян України до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України ІХ скликання, прийняти його за основу та в цілому та схвалити Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження триваючої агресії Російської Федерації проти України (порівняльна таблиця з результатами голосування членів Комітету стосовно пропозицій до кожного абзацу зазначеного проекту Постанови додається).

 

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про перенесення розгляду пункту 3, 4, 5 та 6 порядку денного засідання Комітету, а саме:

-про деякі аспекти двосторонніх відносин між Україною та Республікою Казахстан у контексті захисту прав людини;

-про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Республікою Казахстан про екстрадицію (реєстр.№0030);

-про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Республікою Казахстан про правову допомогу у кримінальних справах(реєстр.№0031);

-про інформацію Міністерства соціальної політики України та Уповноваженого Президента України з прав дитини М. Кулеби щодо проблематики міжнародного усиновлення на наступне засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Хоменко О.В., Бардіна М.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати перенесення розгляду зазначених питань на наступне засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: Про відрядження народного депутата України С.Юраша до м.Афіни (Грецька Республіка) для участі в Центральній XXIII урочистості на честь ікони Божої Матері Остробрамської, яка відбудеться 16 лютого 2020 року.

Виступили: Мережко О.О., Бардіна М.О., Бобровська С.А., Ясько Є.О., Хоменко О.В., Геращенко І.В., Юраш С.А., Льовочкіна Ю.В.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що пропозиція С.Юраша щодо його відрядження для участі в згаданому заході в рамках Орієнтовного плану міжнародних обмінів ВРУ на 2020 рік за результатами голосування («за» - 3; «проти» - 2; «утрималось» - 3; «не голосував» - 1) не набрала голосів на свою підтримку, не заперечувати проти його відрядження до м.Афіни (Грецька Республіка) без залучення фінансових ресурсів Верховної Ради України.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                                                            О.МЕРЕЖКО

 

Секретар Комітету                                                                              С.БОБРОВСЬКА