Протокол засідання Комітету №16

11 лютого 2020, 14:29

Протокол №16

від 05.02.2020

 

м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                            о 15.00

 

Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

Присутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О., Бобровська С.А., Ананченко М.О., Вакарчук С.І., Геращенко І.В., Іонова М.М., Руденко О.С., Хоменко О.В., Юраш С.А., Яременко Б.В., Ясько Є.О.

Відсутні: Льовочкіна Ю.В.(лікарняний).

 

Порядок денний засідання Комітету:

1.                 Проект Закону про приєднання до Угоди про розвиток мультимодальних перевезень ТРАСЕКА (реєстр.№0010, КМУ).

Ющенко Олег Олександрович – заступник Міністра інфраструктури України;

Довгань Віктор Миколайович – національний секретар міжнародної комісії ТРАСЕКА в Україні.

2.                Проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Аргентинською Республікою про видачу правопорушників (реєстр.№0022, ПУ).

Коломієць Валерія Рудольфівна – заступник Міністра юстиції України.

3.                Проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Аргентинською Республікою про передачу засуджених осіб (реєстр.№0023, ПУ).

Коломієць Валерія Рудольфівна – заступник Міністра юстиції України.

4.                Проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Аргентинською Республікою про взаємну правову допомогу у кримінальних справах (реєстр.№0024, ПУ).

Коломієць Валерія Рудольфівна – заступник Міністр  юстиції України.

5.                Проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Республікою Казахстан про екстрадицію (реєстр.№0030, ПУ).

Коломієць Валерія Рудольфівна –  заступник Міністра юстиції України.

6.                Проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Республікою Казахстан про правову допомогу у кримінальних справах(реєстр.№0031, ПУ).

Коломієць Валерія Рудольфівна –  заступник Міністра юстиції України.

7.                Проект Закону про ратифікацію Угоди про спільне виробництво аудіовізуальних творів між Кабінетом Міністрів України та Урядом Канади (реєстр.№0027, КМУ).

Фоменко Світлана Валеріївна – заступник Міністра культури, молоді та спорту України з питань європейської інтеграції.

8.                Проект Закону про приєднання України до Схеми сортової сертифікації насіння хрестоцвітих та інших олійних або прядивних культур та Схеми сортової сертифікації насіння цукрового та кормового буряка Організації економічного співробітництва та розвитку (реєстр.№0029, ПУ).

Висоцький Тарас Миколайович – заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України;

Альшанова Олена Олегівна – заступник директора департаменту аграрної політики  Мінекономіки.

9.                Про лист Постійного Представника ПУ в АР Крим А.Кориневича щодо ухвалення ВРУ Постанови про Звернення ВРУ до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження триваючої агресії РФ проти України.

Кориневич Антон Олександрович – Постійний Представник Президента в Автономній Республіці Крим.

Свиридова Дар’я Олександрівна – Перший заступник Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим.

Цок Надія Орестівна – Посол з особливих доручень, Політичний департамент МЗС України.

 

10.             Про лист Голови депутатської групи «ДОВІРА» О.Кулініча щодо включення н.д. В.Арешонкова до складу Постійної делегацій ВРУ в ПАРЄ.

11.             Про Орієнтовний план міжнародних обмінів на 2020 рік.

Фурман Олександр Васильович – перший заступник керівника Управління забезпечення міжпарламентських зв’язків.

12.             Про міжпарламентське співробітництво ВРУ на 2020 рік:

-              про візит Комітету у закордонних справах Сейму Республіки Польща в Україну.

-              про лист Голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики А.Красносільської щодо звіту про участь делегації ВРУ у Сьомій всесвітній конференції Глобальної організації «Парламентарі проти корупції», яка проходила у період з 8 по 11 грудня 2019 року в м.Доха (Держава Катар).

-              про лист Голови Комітету з питань цифрової трансформації М.Крячко щодо включення до Орієнтовного плану міжнародних обмінів на 2020 рік візиту членів Комітету до Конгресу США в травні – червні 2020 року.

Чернєв Єгор Володимирович – заступник голови Комітету, голова підкомітету цифрової економіки, інноваційного розвитку та електронного бізнесу.

-              про лист Голови депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Казахстан Є.Шевченка щодо включення до Орієнтовного плану міжнародних обмінів на 2020 рік візиту українських парламентарів до Республіки Казахстан.

-              про лист керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Алжиром Є.Брагара щодо включення до Орієнтовного плану міжнародних обмінів на 2020 рік візиту до України делегації алжирської парламентської групи дружби «Алжир-Україна».

-              про затвердження депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами.

-              про зміни у керівному складі депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Швейцарською Конфедерацією.

 

13.   Різне.

 

 

1.СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Бардіна М.О., Яременко Б.В., Бобровська С.А., Ясько С.О., Геращенко І.В., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати пропозиції члена Комітету Б.Яременка:

- щодо заслуховування першим питанням порядку денного питання про лист Постійного Представника ПУ в АР Крим А.Кориневича щодо ухвалення ВРУ Постанови про Звернення ВРУ до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження триваючої агресії РФ проти України;

- щодо перенесення розгляду пункту 5 порядку денного про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Республікою Казахстан про екстрадицію (реєстр.№0030) та пункту 6 про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Республікою Казахстан про правову допомогу у кримінальних справах(реєстр.№0031) на наступне засідання Комітету.

2) Підтримати пропозиції Заступника Голови Комітету М. Бардіної:

- щодо включення до порядку денного питання про проведення двох круглих столів на тему: «Забезпечення гендерної рівності: моніторинг виконання Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок та Пекінської декларації і Платформи дій» та «Перспективи ратифікації Україною Статуту Міжнародного кримінального суду (Римський статут)»;

-щодо включення до порядку денного засідання Комітету питання про заслуховування представників Міністерства соціальної політики України та Уповноваженого Президента України з прав дитини М.Кулеби стосовно проблематики міжнародного усиновлення.

3) Підтримати пропозицію Голови підкомітету Комітету Є.Ясько щодо включення до порядку денного звіту про участь Постійної делегації ВРУ у Першій частині сесії 2020 року ПАРЄ, яка відбулася 27-31 січня ц.р.

4) Підтримати пропозиції секретаря Комітету С.Бобровської про включення до порядку денного питань:

- щодо проведення виїзного засідання Комітету в Херсонській області;

- щодо проведення спільного засідання Комітету з представниками Міністерства закордонних справ України щодо заслуховування інформації про

стратегічні пріоритети зовнішньої політики у 2020 році та напрацювання шляхів співпраці між Комітетом та вказаним Міністерством.

5) Затвердити порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та зазначеними вище пропозиціями.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

2.СЛУХАЛИ: Про лист Постійного Представника ПУ в АР Крим А.Кориневича щодо ухвалення ВРУ Постанови про Звернення ВРУ до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження триваючої агресії РФ проти України.

Виступили: Мережко О.О., Кориневич А.О., Цок Н.О., Яременко Б.В., Немиря Г.М., Геращенко І.В., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: Членам Комітету надати свої пропозиції до тексту зазначеного вище Звернення ВРУ  та розглянути вказаний проект Постанови на наступному засіданні Комітету 11 лютого 2020 року.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про приєднання до Угоди про розвиток мультимодальних перевезень ТРАСЕКА.

Виступили: Мережко О.О., Ющенко О.О., Довгань В.М., Бардіна М.О., Геращенко І.В., Яременко Б.В., Хоменко О.В.

 

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект зазначеного Закону України за основу та в цілому та ратифікувати Угоду про розвиток мультимодальних перевезень ТРАСЕКА.

2) Співдоповідачем на сесії Верховної Ради України із зазначеного питання визначити голову Комітету О.Мережка.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Аргентинською Республікою про видачу правопорушників.

Виступили: Мережко О.О., Коломієць В.Р., Геращенко І.В., Яременко Б.В., Немиря Г.М., Вакарчук С.І.

 

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект зазначеного Закону України за основу та в цілому та ратифікувати згаданий Договір.

2) Співдоповідачем на сесії Верховної Ради України із зазначеного питання визначити голову Комітету О.Мережка.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Аргентинською Республікою про передачу засуджених осіб.

Виступили: Мережко О.О., Коломієць В.Р.

 

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект зазначеного Закону України за основу та в цілому та ратифікувати згаданий Договір.

2) Співдоповідачем на сесії Верховної Ради України із зазначеного питання визначити голову Комітету О.Мережка.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Аргентинською Республікою про взаємну правову допомогу у кримінальних справах.

Виступили: Мережко О.О., Коломієць В.Р.

 

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект зазначеного Закону України за основу та в цілому та ратифікувати згаданий Договір.

2) Співдоповідачем на сесії Верховної Ради України із зазначеного питання визначити голову Комітету О.Мережка.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди про спільне виробництво аудіовізуальних творів між Кабінетом Міністрів України та Урядом Канади.

Виступили: Мережко О.О., Фоменко С.В., Геращенко І.В., Ясько Є.О., Хоменко О.В., Руденко О.С.

 

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект зазначеного Закону України за основу та в цілому та ратифікувати зазначену вище Угоду.

2) Співдоповідачем на сесії Верховної Ради України із зазначеного питання визначити голову Комітету О.Мережка.

 

Результати голосування: одноголосно.

8. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про приєднання України до Схеми сортової сертифікації насіння хрестоцвітих та інших олійних або прядивних культур та Схеми сортової сертифікації насіння цукрового та кормового буряка Організації економічного співробітництва та розвитку.

Виступили: Мережко О.О., Висоцький Т.М.

 

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект зазначеного Закону України за основу та в цілому.

2) Співдоповідачем на сесії Верховної Ради України із зазначеного питання визначити голову підкомітету з питань міжпарламентського співробітництва, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету Є.Ясько.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Про звіт Голови Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Є.Ясько щодо участі згаданої Постійної делегації у Першій частині сесії 2020 року ПАРЄ, яка відбулася 27-31 січня ц.р.

Виступили: Мережко О.О., Ясько Є.О.

 

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію, надану Головою Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Є.Ясько взяти до відома.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Про лист Голови депутатської групи «ДОВІРА» О.Кулініча щодо включення н.д. В.Арешонкова до складу Постійної делегацій ВРУ в ПАРЄ.

Виступили: Мережко О.О., Фоменко С.В., Геращенко І.В., Ясько Є.О., Хоменко О.В., Руденко О.С.

 

 

УХВАЛИЛИ: Підтвердити рішення засідання Комітету від 15 січня 2020 року щодо неможливості внесення змін до вже сформованого персонального складу Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї Ради Європи, повноваження якого були затверджені протягом зимової частини чергової сесії ПА РЄ до кінця 2020 року.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

11. СЛУХАЛИ: Про Орієнтовний план міжнародних обмінів на 2020 рік.

В ході обговорення зазначеного питання пропозиція секретаря Комітету С.Бобровської щодо внесення змін до пункту 9 проекту Орієнтовного плану міжнародних обмінів ВРУ на 2020 рік стосовно обміну досвідом між апаратами Верховної Ради України та парламентів іноземних країн за результатами голосування («за» - 2; «проти» - 0; «утрималось» - 7) не набрала необхідної кількості голосів на свою підтримку.

Виступили: Мережко О.О., Фурман О.В., Ясько Є.О., Хоменко О.В., Яременко Б.В., Бобровська С.А., Іонова М.М.

 

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України Д.Разумкову затвердити підготовлений Управлінням забезпечення міжпарламентських зв’язків Апарату ВРУ проект орієнтовного плану міжнародних обмінів на 2020 рік своїм Розпорядженням.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

12.Про міжпарламентське співробітництво ВРУ на 2020 рік.

 

12.1. СЛУХАЛИ: Про візит Комітету у закордонних справах Сейму Республіки Польща в Україну.

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В., Бобровська С.А.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Вважати візит делегації Комітету у закордонних справах Сейму Республіки Польща до України в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів ВРУ на 2020 рік доцільним.

2) Рекомендувати Голові Верховної Ради України надіслати польській стороні відповідне запрошення.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

12.2. СЛУХАЛИ: Про лист Голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики А.Красносільської щодо звіту про участь делегації ВРУ у Сьомій всесвітній конференції Глобальної організації «Парламентарі проти корупції», яка проходила у період з 8 по 11 грудня 2019 року в м.Доха (Держава Катар).

Виступили: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію щодо звіту про участь делегації ВРУ у Сьомій всесвітній конференції Глобальної організації «Парламентарі проти корупції», яка проходила у період з 8 по 11 грудня 2019 року в м.Доха (Держава Катар) взяти до відома.

 

12.3.СЛУХАЛИ: Про лист Голови Комітету з питань цифрової трансформації М.Крячко щодо включення до Орієнтовного плану міжнародних обмінів на 2020 рік візиту членів Комітету до Конгресу США в травні – червні 2020 року.

Виступили: Мережко О.О., Чернєв Є.В., Яременко Б.В., Хоменко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати здійснення згаданого візиту в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2020 рік.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

12.4-12.5. СЛУХАЛИ: 1) Про лист Голови депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Казахстан Є.Шевченка щодо включення до Орієнтовного плану міжнародних обмінів на 2020 рік візиту українських парламентарів до Республіки Казахстан.

2) Про лист керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Алжиром Є.Брагара щодо включення до Орієнтовного плану міжнародних обмінів на 2020 рік візиту до України делегації алжирської парламентської групи дружби «Алжир-Україна».

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначених питань.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

12.6. СЛУХАЛИ: Про затвердження депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами.

Виступили: Мережко О.О., Ясько Є.О., Яременко Б.В., Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Австралією, Португальською Республікою, Державою Катар, Республікою Чилі, Королівством Таїланд, Південно-Африканською Республікою, Азербайджанською Республікою, Угорщиною та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити їх склад.

2) Затвердити голову підкомітету Комітету Юраша С.А. координатором з проведення організаційних зборів депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Арабською Республікою Єгиптом та Королівством Марокко.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

12.7. СЛУХАЛИ: Про зміни в керівному складі депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Швейцарською Конфедерацією.

Виступили: Мережко О.О., Ясько Є.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити своїм Розпорядженням заступниками співголови депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Швейцарською Конфедерацією народних депутатів України, членів депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" Лабу Михайла Михайловича, Руденко Ольгу Сергіївну та Сушка Павла Миколайовича на підставі Протоколу засідання зазначеної депутатської групи ВРУ від 17 грудня 2019 року.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

13.Різне.

 

13.1. СЛУХАЛИ: Про пропозицію С.Бобровської щодо проведення виїзного засідання Комітету в Херсонській області.

Виступили: Мережко О.О., Бобровська С.А., Яременко Б.В., Хоменко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Вважати за доцільне здійснення виїзного засідання Комітету до Херсонської області 6-7 квітня 2020 року.

 

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утримались» - 3.

 

 

13.2. СЛУХАЛИ: Про пропозицію С.Бобровської щодо проведення спільного засідання Комітету з представниками Міністерства закордонних справ України щодо заслуховування інформації про стратегічні пріоритети зовнішньої політики у 2020 році та напрацювання шляхів співпраці між Комітетом та вказаним Міністерством.

Виступили: Мережко О.О., Бобровська С.А., Яременко Б.В., Іонова М.М., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Вважати за доцільне здійснення спільного засідання Комітету та представників Міністерства закордонна справ України.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

13.3. СЛУХАЛИ: Про проведення круглих столів на тему: «Забезпечення гендерної рівності: моніторинг виконання Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок та Пекінської декларації і Платформи дій» та «Перспективи ратифікації Україною Статуту Міжнародного кримінального суду (Римський статут)».

Виступили: Мережко О.О., Бардіна М.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу заступника Голови Комітету М.Бардіної щодо проведення зазначених вище круглих столів та визначити її відповідальною за підготовку та координацію згаданих заходів.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

13.4. СЛУХАЛИ: Про заслуховування представників Міністерства соціальної політики України та Уповноваженого Президента України з прав дитини М.Кулеби щодо проблематики міжнародного усиновлення.

Виступили: Мережко О.О., Бардіна М.О.

 

УХВАЛИЛИ: Вважати за доцільне заслухати представників Міністерства соціальної політики України та Уповноваженого Президента України з прав дитини М.Кулебу щодо проблематики міжнародного усиновлення на наступному засіданні Комітету.

 

Результати голосування: одноголосно.

13.5.СЛУХАЛИ: Про проведення наступного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Бардіна М.О., Яременко Б.В., Бобровська С.А., Ясько Є.О., Хоменко О.В., Руденко О.С., Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Призначити наступне засідання Комітету на 11 лютого 2020 року о 15-00.

2) Розглядати в закритому режимі наступні питання:

-про інформацію представника України у робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи Резнікова О.Ю. щодо актуальних питань порядку денного вказаної групи;

-про внутрішньополітичну ситуацію в РФ та вплив анонсованої конституційної реформи в РФ на двосторонні відносини з Україною;

-про деякі аспекти двосторонніх відносин між Україною та Республікою Казахстан у контексті захисту прав людини.

 

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 1;

«утримався» - 1.

 

 

 

Голова Комітету                                                                                      О.МЕРЕЖКО

 

Секретар Комітету                                                                                  С.БОБРОВСЬКА