Протокол засідання Комітету №14

17 січня 2020, 16:29

Протокол №14

від 13.01.2020

                              м.Київ, Садова, 3-а, кімн.833

                                                                 о 14.00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

Головував: Голова Комітету Яременко Б.В.

Присутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О., Бобровська С.А.,

Ананченко М.О., Вакарчук С.І., Геращенко І.В., Іонова М.М.,

Льовочкіна Ю.В., Руденко О.С., Хоменко О.В., Юраш С.А.,

Ясько С.О.

 

 Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Про проект Закону про ратифікацію Протоколу про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Сінгапур про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи (реєстр.№0016, КМУ).

Паламар Людмила Олександрівна – начальник Управління міжнародного оподаткування  Міністерства фінансів України.

Степаненко Оксана Романівна – в.о. директора Департаменту стратегічного розвитку та міжнародного співробітництва Державної податкової служби України.

Ребко Ірина Юріївна – начальник відділу податкових угод та обміну інформацією Департаменту стратегічного розвитку та міжнародного співробітництва Державної податкової служби України.

2. Про проект Закону про ратифікацію Протоколу між Урядом України та Урядом Грузії про внесення змін до Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Грузія про вільну торгівлю від 9 січня 1995 року (реєстр.№0017, КМУ).

Качка Тарас Андрійович -  заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України – торговий представник України.

Рожков Олексій Валерійович – директор Департаменту міжнародної співпраці у сфері економіки, торгівлі та сільського господарства Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

 3. Про проект Закону про ратифікацію Угоди про співробітництво у сфері розвитку між Урядом України та Урядом Турецької Республіки (реєстр.№0018, КМУ).

Качка Тарас Андрійович – заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України – торговий представник України.

Лініченко Денис Володимирович – заступник директора департаменту правового забезпечення Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

4. Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Федеративною Республікою Бразилія про взаємну правову допомогу та правові відносини у цивільних справах  (реєстр.№0020, КМУ).

Коломієць Валерія Рудольфівна – заступник Міністра юстиції України.

 5. Про загострення відносин між США та Ісламською Республікою Іран (закритий режим).

Заяць Андрій Іванович – Державний секретар Міністерства закордонних справ України.

Щербатюк Мирослава Дмитрівна – директор Департаменту країн Близького Сходу та Африки Міністерства закордонних справ України.

Ковалевський Вадим Вікторович – заступник директора Департаменту країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону - начальник відділу країн Середнього Сходу та Південної Азії Міністерства закордонних справ України.

6. Про ситуацію навколо авіакатастрофи літака Міжнародних авіаліній України, який здійснював рейс за маршрутом «Тегеран-Київ» 8 січня 2020 року (закритий режим). 

Заяць Андрій Іванович – Державний секретар Міністерства закордонних справ України.

Ковалевський Вадим Вікторович – заступник директора Департаменту країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону - начальник відділу країн Середнього Сходу та Південної Азії Міністерства закордонних справ України.

Мельчуцький Олег Григорович – Перший заступник Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Савченко Володимир Олегович – заступник директора Департаменту -начальник відділу Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Коршук Сергій Миколайович – в.о. Першого заступника Голови Державної авіаційної служби України.

Нєведров Дмитро Сергійович – начальник Управління у складі головного Управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України.

7. Про лист-звернення Генерального секретаря В.Савіцкі щодо подачі вірчих грамот членів та заступників членів Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ з метою затвердження   повноважень української делегації.

Про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України "Щодо участі Постійної делегації Верховної Ради України в роботі Парламентської Асамблеї Ради Європи у 2020 році" (реєстр.№2718, н.д. Є.Ясько).

Ясько Єлизавета Олексіївна – Голова Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ.

Тарасюк Борис Іванович – Постійний представник України при Раді Європи.

 8. Про лист Голови Постійної делегації ВРУ в ПА НАТО Є.Чернєва щодо затвердження складу української частини Міжпарламентської ради Україна – НАТО.

Чернєв Єгор Володимирович -  Голова Постійної делегації ВРУ в ПА НАТО.

 9. Про роботу Постійної делегації ВРУ у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва.

Пуртова Анна Анатоліївна – Голова Постійної делегації ВРУ в ПАЧЕС.

Фурман Олександр Васильович – Секретар Постійної делегації ВРУ в ПАЧЕС.

 10. Про лист Голови депутатської групи «ДОВІРА» О.Кулініча щодо включення представника групи до складу Постійних делегацій ВРУ в міжнародних організаціях та внесення змін до Положення про зазначену вище делегацію.

 11. Про міжпарламентське співробітництво ВРУ на 2020 рік:

- про лист Голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики А.Красносільської щодо участі представників ВРУ в пленарних засіданнях Груп держав РЄ проти корупції (GRECO);

Красносільська Анастасія Олегівна – Голова Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики.

- про лист Голови Постійної делегації ВРУ в ПАЧЕС щодо проведення 55-го засідання Комітету ПАЧЕС з економічних, торговельних, технологічних та екологічних питань в м.Одеса у період з 30 вересня по 1 жовтня 2020 року;

- про лист Голови Комітету з питань цифрової трансформації М.Крячка щодо затвердження Плану міжнародних заходів на 2020 рік зазначеного Комітету;

Чернєв Єгор Володимирович  – заступник Голови Комітету з питань цифрової трансформації.

- про візит делегації депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Грузією до Грузії в 2020 році (лист співголів групи І.Климпуш- Цинцадзе та Л.Марченко);

- про візит до України у 2020 році делегації депутатської групи «Естонія - Україна» (лист керівника депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою А.Пушкаренка);

- про затвердження депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами.

 12. Про Орієнтовний план роботи Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва на третю сесію дев’ятого скликання ВРУ.

 13. Про продовження роботи Комітету після закінчення чергової другої сесії ВРУ дев’ятого скликання (на період з 27 січня по 3 лютого 2020 року).

 

 

СЛУХАЛИ: Пропозицію члена  Комітету І.Геращенко стосовно передачі повноважень щодо ведення засідання Комітету заступникам Голови Комітету.

Виступили: Геращенко І.В., Яременко Б.В., Вакарчук С.І.

 УХВАЛИЛИ: Дотримуючись норм Закону України «Про комітети Верховної Ради України» підтримати виконання своїх повноважень Головою Комітету Б.Яременком.

Результати голосування (з присутніх 10 членів Комітету):

«за» - 6;

«проти» - 2;

«не голосували» - 2.

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

В ході обговорення зазначеного питання пропозиція члена Комітету Геращенко І.В. щодо повторного розгляду на засіданні Комітету питання про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо порушення Російською Федерацією Статуту Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу та використання Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу з метою створення тиску в умовах збройної агресії проти України за результатами голосування («за» - 4; «проти» - 1; «утрималось» - 6) не набрала голосів на свою підтримку.

Виступили: Яременко Б.В., Хоменко О.В., Геращенко І.В., Вакарчук С.І.,

Льовочкіна Ю.В.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати пропозицію голови підкомітету Комітету Хоменко О.В. щодо внесення до порядку денного засідання Комітету питання про проект Постанови ВРУ про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з кримінальним переслідуванням старшого сержанта Національної гвардії України Віталія Марківа в Італійській Республіці (реєстр.№2717, поданий н.д.Є.Чернєвим, О.Маріковським та ін.).

Результати голосування:

«за» -   9;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

2) Додати до порядку денного засідання Комітету пунктом «5» питання про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з трагічною загибеллю пасажирів літака рейсу PS 752 авіакомпанії Міжнародні авіалінії України внаслідок його збиття Ісламською Республікою Іран та розглядати його у відкритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

 

3) Питання  про загострення відносин між США та Ісламською Республікою Іран та про ситуацію навколо авіакатастрофи літака Міжнародних авіаліній України, який здійснював рейс за маршрутом «Тегеран-Київ» 8 січня 2020 року розглядати в закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

 

4) Затвердити порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та зазначеними вище до нього змінами.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Протоколу про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Сінгапур про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи.

Виступили: Паламар Л.О., Яременко Б.В., Степаненко О.Р.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому та ратифікувати Протокол про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Сінгапур про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи.

2) Співдоповідачем на сесії Верховної Ради України з зазначеного питання визначити голову підкомітету  з  питань забезпечення зовнішньоекономічних зв’язків та ефективного використання міжнародної допомоги Комітету Хоменко О.В.

Результати голосування: одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Протоколу між Урядом України та Урядом Грузії про внесення змін до Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Грузія про вільну торгівлю від 9 січня 1995 року.

Виступили: Яременко Б.В., Качка Т.А., Льовочкіна Ю.В.

  УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому та ратифікувати Протокол між Урядом України та Урядом Грузії про внесення змін до Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Грузія про вільну торгівлю від 9 січня 1995 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди про співробітництво у сфері розвитку між Урядом України та Урядом Турецької Республіки.

Виступили: Яременко Б.В., Качка Т.А., Хоменко О.В., Заяць А.І.,

Льовочкіна Ю.В., 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому та ратифікувати Угоду про співробітництво у сфері розвитку між Урядом України та Урядом Турецької Республіки.

2) Співдоповідачем на сесії Верховної Ради України з зазначеного питання визначити голову підкомітету  з  питань забезпечення зовнішньоекономічних зв’язків та ефективного використання міжнародної допомоги Комітету Хоменко О.В.

Результати голосування: одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Федеративною Республікою Бразилія про взаємну правову допомогу та правові відносини у цивільних справах.

Виступили: Коломієць В.Р., Яременко Б.В.

 УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому та ратифікувати Договір між Україною та Федеративною Республікою Бразилія про взаємну правову допомогу та правові відносини у цивільних справах.

Результати голосування: одноголосно.

 

 5. СЛУХАЛИ: Про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з трагічною загибеллю пасажирів літака рейсу PS 752 авіакомпанії Міжнародні авіалінії України внаслідок його збиття Ісламською Республікою Іран.

Виступили: Яременко Б.В., Геращенко І.В., Вакарчук С.І., Немиря Г.М.,

Бардіна М.О., Бобровська С.А., Іонова М.М.

 УХВАЛИЛИ: Підтримати пропозиція члена Комітету І.Геращенко щодо розгляду зазначеної вище Заяви після заслуховування  питань про загострення відносин між США та Ісламською Республікою Іран та про ситуацію навколо авіакатастрофи літака Міжнародних авіаліній України, який здійснював рейс за маршрутом «Тегеран-Київ» 8 січня 2020 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: Про ситуацію навколо авіакатастрофи літака Міжнародних авіаліній України, який здійснював рейс за маршрутом «Тегеран-Київ» 8 січня 2020 року (закритий режим). 

 7. СЛУХАЛИ: Про загострення відносин між США та Ісламською Республікою Іран (закритий режим).

 

8. СЛУХАЛИ: Про лист-звернення Генерального секретаря В.Савіцкі щодо подачі вірчих грамот членів та заступників Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ з метою затвердження   повноважень української делегації.

Про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України "Щодо участі Постійної делегації Верховної Ради України в роботі Парламентської Асамблеї Ради Європи у 2020 році".

Виступили: Яременко Б.В., Ясько Є.О., Геращенко І.В., Тарасюк Б.І.,

Льовочкіна Ю.В., Немиря Г.М., Вакарчук С.І., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати доцільність прийняття зазначеної вище Постанови та, враховуючи висловлені членами Комітету зауваження,  рекомендувати Верховній Раді України прийняти її за основу та в цілому з такими змінами та доповненнями:

1. Текст проекту Постанови доповнити новими абзацами 2 та 3 такого змісту:

«2. Доручити Голові Верховної Ради України підписати і надіслати вірчі грамоти з підтвердженням повноважень членів та заступників членів  Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї Ради Європи для участі у щорічній сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи 2020 року.

3. Доручити Постійній делегації Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї Ради Європи вносити у п’ятнадцятиденний строк на розгляд Верховної Ради України звіти про підсумки участі у роботі частин сесій Парламентської Асамблеї Ради Європи за 2020 рік для подальшого визначення форм і методів досягнення визначених цілей і завдань роботи в Асамблеї на наступний період.».

2. У преамбулярній частині тексту проекту Заяви:

- у абзаці другому словосполучення «маючи на меті сприяти захисту цілей» замінити словосполученням «маючи на меті захист цілей»;

- у абзаці сьомому словосполучення «Мінські угоди» замінити словосполученням «Мінські домовленості».

3. У резолютивній частині Заяви пункти 1, 10, 11 виключити.

Результати голосування: одноголосно.

 

2) Підтримати направлення вірчих грамот в міжнародний секретаріат Парламентської асамблеї Ради Європи з метою затвердження повноважень Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ, а також з врахуванням порядку денного Першої частини чергової сесії ПАРЄ 2020 року направити делегацію у складі 12 членів та 12 заступників членів Постійної делегації.

Результати голосування: одноголосно.

 

9. СЛУХАЛИ: Про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з трагічною загибеллю пасажирів літака рейсу PS 752 авіакомпанії Міжнародні авіалінії України внаслідок його збиття Ісламською Республікою Іран.

Виступили: Яременко Б.В., Геращенко І.В., Вакарчук С.І., Бардіна.М.О.,

Льовочкіна Ю.В., Хоменко О.В., Бобровська С.А., Іонова М.М.

 УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України включити вказаний проект Постанови Верховної Ради України до порядку денного другої сесії Верховної Ради України IX скликання, прийняти його за основу і в цілому та схвалити Заяву Верховної Ради України у зв’язку з трагічною загибеллю пасажирів літака рейсу PS 752 авіакомпанії Міжнародні авіалінії України внаслідок його збиття Ісламською Республікою Іран.

Результати голосування:

«за» -  8;

«проти» - 0;

«утрималось» - 4.

 

 10. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови ВРУ про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з кримінальним переслідуванням старшого сержанта Національної гвардії України Віталія Марківа в Італійській Республіці.

Виступили: Чернєв Є.В., Геращенко І.В., Яременко Б.В.

 УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згадану Постанову та схвалити Заяву у зв'язку з кримінальним переслідуванням старшого сержанта Національної гвардії України Віталія Марківа в Італійській Республіці.

Результати голосування: одноголосно.

 

10. СЛУХАЛИ: Про лист Голови Постійної делегації ВРУ в ПА НАТО Є.Чернєва щодо затвердження складу української частини Міжпарламентської ради Україна – НАТО.

Виступили: Чернєв Є.В., Яременко Б.В., Геращенко І.В.

 УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити своїм Розпорядженням такий  склад української частини Міжпарламентської ради Україна – НАТО:

 

СТЕФАНЧУК

Руслан Олексійович

Перший заступник Голови Верховної Ради України,

Співголова Міжпарламентської ради

ЯРЕМЕНКО

Богдан Васильович

Голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, представник депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ", заступник Співголови Міжпарламентської ради

ЗАВІТНЕВИЧ

Олександр Михайлович

 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ",

член Міжпарламентської ради

КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ

Іванна Орестівна

 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським Союзом, представник депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ", член Міжпарламентської ради

ЧЕРНЄВ

Єгор Володимирович

 

Голова Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО, представник депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ",

член Міжпарламентської ради

БЕЗУГЛА

Мар’яна Володимирівна

 

Заступник Голови Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО, представник депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ",

член Міжпарламентської ради

БОБРОВСЬКА

Соломія Анатоліївна

Заступник Голови Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО, представник депутатської фракції Політичної Партії "ГОЛОС",

член Міжпарламентської ради 

БУЙМІСТЕР

Людмила Анатоліївна

 

Член Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО, представник депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ",

член Міжпарламентської ради

МИХАЙЛЮК

Галина Олегівна

 

Член Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО, представник депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ",

член Міжпарламентської ради

ЛАРІН

Сергій Миколайович

Член Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО, представник депутатської фракції Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ", член Міжпарламентської ради

КОЖЕМ’ЯКІН

Андрій Анатолійович

Член Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО, представник депутатської фракції політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", член Міжпарламентської ради

ПОРОШЕНКО

Петро Олексійович

Член Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО, представник депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ",  член Міжпарламентської ради

ПРОТАСЕНКО

Людмила Валентинівна

           

Секретар Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО, секретар Міжпарламентської ради

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 11-15. СЛУХАЛИ: Про роботу Постійної делегації ВРУ у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва.

Про лист Голови депутатської групи «ДОВІРА» О.Кулініча щодо включення представника групи до складу Постійних делегацій ВРУ в міжнародних організаціях та внесення змін до Положення про зазначену вище делегацію.

Про міжпарламентське співробітництво ВРУ на 2020 рік:

- про лист Голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики А.Красносільської щодо участі представників ВРУ в пленарних засіданнях Груп держав РЄ проти корупції (GRECO);

- про лист Голови Постійної делегації ВРУ в ПАЧЕС щодо проведення 55-го засідання Комітету ПАЧЕС з економічних, торговельних, технологічних та екологічних питань в.Одеса у період з 30 вересня по 1 жовтня 2020 року;

- про лист Голови Комітету з питань цифрової трансформації М.Крячко щодо затвердження Плану міжнародних заходів на 2020 рік зазначеного Комітету;

- про візит делегації депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Грузією до Грузії в 2020 році (лист співголів групи І.Климпуш-Цинцадзе та Л.Марченка);

- про візит до України у 2020 році делегації депутатської групи «Естонія - Україна» (лист керівника депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою А.Пушкаренка);

- про затвердження депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами.

Про Орієнтовний план роботи Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва на третю сесію дев’ятого скликання ВРУ.

Про продовження роботи Комітету після закінчення чергової другої сесії ВРУ дев’ятого скликання (на період з 27 січня по 3 лютого 2020 року).

Виступив: Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Розгляд питань 11-15  перенести на наступне засідання Комітету, яке відбудеться 15 січня 2020 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                                 Б.ЯРЕМЕНКО

 

 

Секретар Комітету                                                                              С.БОБРОВСЬКА