Звіт про відрядження делегації депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Республікою Корея до Республіки Корея у період з 7 по 13 грудня 2019 року

13 січня 2020, 09:55


Голові Верховної Ради України

Разумкову Д.О.

 Щодо результатів візиту делегації депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Корея до Республіки Корея

Шановний Дмитре Олександровичу!

Повідомляємо, що в період з 07 по 13 грудня цього року відбувся візит до Республіки Корея делегації депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Корея, до складу якої увійшли народні депутати України Ларін С.М., Припутень Д.С. (співголови депутатської групи), Володіна Д.А, Ніколаєнко А.І., Жупанін А.В.

Під час візиту депутатами було проведено ряд зустрічей з представниками політичного, економічного та культурно-гуманітарного сектору, зокрема: з Першим віце-спікером Національної Асамблеї Республіки Корея Лі Дзю Йонгом, Головою Парламентської асоціації дружби «Корея — Україна» паном Чой Джонг-Cіком та членами асоціації, Президентом компанії POSCO DAEWOO Кім Юнг-Сангом, Генеральним директором Бюро з європейських питань Міністерства закордонних справ РК Кім Піль Ву, Президентом Korea International Trade Association Кім Юнг Джу, Віце-президентом Федерації корейської промисловості Квон Те Шином, кандидатом на посаду Почесного консула України Кім Хі Чжуном, Президентом Українського культурного центру в м. Сеул Шим Сіль, керівництвом DOHWA Engineering & Construction, Президентом New Life Group, колишнім Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Корея в Україні Лі Янг Гю, та ін.

На зустрічах з Першим віце-спікером Національної Асамблеї Республіки Корея Лі Дзю Йонгом, Головою Парламентської асоціації дружби «Корея — Україна» паном Чой Джонг-Cіком та членами асоціації обговорено актуальні питання українсько-корейського співробітництва, у тому числі подальший розвиток міжпарламентського співробітництва, організація візитів на найвищому рівні, розвиток співпраці у сфері економіки та інвестицій, а також подальші кроки на шляху до введення безвізового режиму в’їзду до Республіки Корея для громадян України.

За результатами зустрічей домовлено про здійснення конкретних кроків з метою посилення двостороннього співробітництва та заходів підтримки з боку парламентів та членів парламентських груп дружби.

На зустрічі з Президентом компанії POSCO DAEWOO Кім Юнг-Сангом обговорили питання можливості подальших інвестицій в Україну (в 2019 році Posco Daewoo придбала 75% частку в зерновому терміналі в Миколаївському морському порту).

Корейська компанія вважає, що покупка терміналу в Україні сприятиме зміцненню продовольчої безпеки Кореї, а також дозволить нарощувати свою присутність в Україні та розширювати двостороннє  партнерство.

Під час зустрічі з Президентом Korea International Trade Association Кім Юнг Джу обговорили стан торговельно-економічних відносини між Україною та Республікою Корея, а також шляхи нарощування економічного співробітництва та спільні інтереси між нашими країнами.

 На зустрічі з представниками Федерації промисловців Кореї було домовлено передати інформацію корейській стороні про відповідні бізнес- асоціації в Україні для налагодження ділових контактів між Україною і Республікою Корея.

Зустріч з Президентом Українського культурного центру в м. Сеул Шим Сіль була присвячена обговоренню можливих шляхів поглиблення культурного і гуманітарного партнерства між державами.

Під час зустрічі з керівництвом Dohwa Engineering & Construction обговорено можливі напрями реалізації існуючих проектів у сферах розвитку портової інфраструктури та будівництва автомобільних і залізничних шляхів в Україні, а також участі компанії в перспективних проектах на території України в сферах модернізації залізничної, автомобільної, річкової та портової інфраструктури.

Також парламентарі відвідали Євразійську фінансову конференцію, яка проходила в Сеулі 12 грудня цього року. В ході заходу Андрій Ніколаєнко виступив з доповіддю на тему «Стрибок тигра» – це єдино можливий спосіб для України стати суб’єктом глобальних економічних відносин».

Ніколаєнко А.І. у своєму виступі, зокрема, зазначив, що Україна має можливість використовувати найкращий досвід в акцентуванні державної політики, у формуванні стратегії розвитку економіки та фінансової системи, у взаєминах з міжнародними кредиторами. І може запропонувати потенційним інвесторам взаємовигідне співробітництво.

Загалом, візит мав важливе значення для підтримки міжпарламентського діалогу та донесення чітких сигналів до державних структур Республіки Корея про зацікавленість України поглиблювати партнерство в різних сферах. Наразі депутатська група напрацьовує з Посольством України в Республіці Корея план заходів щодо реалізації всіх попередніх домовленостей з корейською стороною, які сприятимуть виведенню двосторонніх відносин на більш високий рівень, відповідно будуть підготовлені депутатські звернення до центральних органів виконавчої влади України з питань, порушених під час зустрічей з представниками корейської сторони.

 

 

З повагою

 

Співголови Депутатської групи

Верховної Ради України

з міжпарламентських зв’язків

з Республікою Корея                                      

С. Ларін                               

Д. Припутень