Члени Комітету провели зустріч із делегацією Комітету Європейського парламенту у закордонних справах

06 грудня 2019, 15:57

6 грудня 2019 року члени Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Г.Немиря, С.Бобровська, С.Юраш та О.Хоменко зустрілись із делегацією Комітету Європейського парламенту у закордонних справах у складі  В.Ващиковського, А.Кубіліуса, М.Галєра, К.Петерса, Т.Піцули, В.Цімошевича, Б.Гетти та Л.Берга на чолі з Головою Комітету Девідом Макаллістером.

Під час зустрічі, сторони обговорили низку актуальних міжнародних питань у галузі безпеки, оборони, економіки, енергетики, зокрема відносини з Білоруссю в контексті її співпраці з Росією, майбутню зустріч у Нормандському форматі, а також пріоритетні напрямки парламентської роботи.

Окрема увага була приділена майбутньому Східного партнерства, зокрема шляхам реалізації концепції асоційованих з ЄС країн «ТРІО 2030», що має виокремити Україну, Грузію та Молдову з-поміж інших країн Східного партнерства, оскільки вони більш динамічно виконують свої Угоди про асоціацію з ЄС.

Українська сторона наголосила на тому, що врегулювання ситуації на Донбасі, припинення війни, а також деокупація Криму мають залишатись пріоритетом європейського порядку денного. Україна вважає російську агресію викликом для всієї Європи, що вимагає координації подальших кроків України з заходами інституцій та держав-членів ЄС, оскільки  змусити Кремль припинити військову агресію можна лише спільними діями. Сторони констатували, що існує спільне розуміння щодо чітких червоних ліній, зокрема незмінність позиції щодо визнання територіальної цілісності України та її суверенітету на непідконтрольних територіях Донбасу та тимчасово окупованому Криму. Народні депутати України окремо підкреслили, що ці території є українськими, і що на них проживають громадяни України, яких ми будемо захищати і за яких ми будемо боротися. Європейським колегам було заявлено про неможливість проведення виборів на непідконтрольних територіях Донбасу за російським сценарієм і під дулами російських автоматів без дотримання чинного виборчого законодавства України та стандартів ОБСЄ.

На прохання представників Європарламенту члени Комітету Верховної Ради України надали інформацію щодо актуального стану відносин України з НАТО та Радою Європи, динаміки реалізації реформ в Україні, відносин з українською діаспорою тощо.