Протокол засідання Комітету №8

05 листопада 2019, 14:18

 

Протокол №8

від 30.10.2019

 

м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                             о 15.00

 

Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

 Головував: Голова Комітету Яременко Б.В.

 Присутні: Бардіна М.О., Бобровська С.А., Ананченко М.О., Вакарчук С.І., Юраш С.А., Ясько С.О, Хоменко О.В., Немиря Г.М., Геращенко І.В., Іонова М.М., Руденко О.С.

Відсутні: Льовочкіна Ю.В.

 

Порядок денний засідання Комітету:

1.                Про позаштатних консультантів Комітету.

Бабін Борис Володимирович – український науковець, професор.

Капітоненко Микола Геннадійович – кандидат політичних наук, доцент.

Хара Олександр Васильович – експерт з питань зовнішньої політики та безпекової політики.

 

2.                Про стан підготовки до весняної сесії ПА НАТО, яка відбудеться в м.Києві у травні 2020 року.

Іонова Марія Миколаївна – народний депутат України.

Чернєв Єгор Володимирович – Голова Постійної делегації ВРУ в ПА НАТО.

Колісниченко Борис Миколайович – керівник Управління забезпечення міжпарламентських звязків ВРУ.

Майстренко Ірина Анатоліївна, державний експерт експертної групи взаємодії з НАТО Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції.

Яснюк Владислав Іванович, радник Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

 

3.                Про міжпарламентське співробітництво ВРУ:

-                  Про затвердження депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Ірландією, Йорданським Хашимітським Королівством, Республікою Вірменія, Малайзією, Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії.

-                  Про запрошення Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва здійснити візит до Румунії.

-                  Про участь українських парламентарів у відзначенні десятої річниці започаткування Східного партнерства з Європейським Союзом, яке відбудеться в м.Стокгольм, Швеція у період з 5 по 6 листопада 2019 року.

-                  Про запрошення здійснити візит Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до Латвійської Республіки.

 

4.                Про лист Голови Комітету ВРУ з питань інтеграції з ЄС І.Климпуш-Цинцадзе щодо внесення змін до п.10 Додатку до Постанови ВРУ «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання» №19-IX від 29 серпня 2019 року.

 

5.                Різне.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Яременко Б.В., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням пропозиції І.Геращенко щодо включення до порядку денного та розгляду питання про проект Постанови ВРУ «Про Заяву Верховної Ради України щодо першочергових кроків забезпечення євроатлантичної інтеграції України – набуття повноправного членства України в Організації Північноатлантичного договору» (реєстр.№2327 від 29.10.2019).

Результати голосування: одноголосно.

 

 1. СЛУХАЛИ: Про позаштатних консультантів Комітету.

Виступили: Яременко Б.В., Вакарчук С.І., Немиря Г.М., Бабін Б.В., Капітоненко М.Г., Хара О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Зарахувати Бабіна Б.В., Капітоненка М.Г., Хару О.В. до складу

позаштатних консультантів Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 2. СЛУХАЛИ: Інформацію М.Іонової про стан підготовки до весняної сесії ПА НАТО, яка відбудеться в м.Києві у травні 2020 року.

Під час розгляду зазначеного питання М.Іонова поінформувала членів Комітету про стан підготовки до весняної сесії ПА НАТО. Висловила побажання щодо необхідності проведення в найближчі терміни організаційного засідання Комітету з підготовки проведення весняної сесії ПА НАТО, а також запропонувала вжити необхідних заходів з метою включення її, як голови підкомітету з питань законодавчого забезпечення реалізації закріпленого в Конституції України стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в ЄС та НАТО, до складу вказаного Оргкомітету.

В ході обговорення Голова Комітету Б.Яременко звернувся до М. Іонової та інших членів Комітету з проханням разом з Головою Постійної делегації ВРУ в ПА НАТО Є.Чернєвим розпочати підготовку та опрацювання тексту Декларації, яка б відповідала інтересам України та могла би бути прийнятою в рамках весняної сесії ПА НАТО.

Виступили: Яременко Б.В., Колісниченко Б.М., Майстренко І.А., Іонова М.М., Чернєв Є.В., Вакарчук С.І., Немиря Г.М., Бобровська С.А., Геращенко І.В.

 

 УХВАЛИЛИ: 1) Інформацію щодо стану підготовки до весняної сесії ПА НАТО, яка відбудеться в м.Києві у травні 2020 року взяти до відома.

2) Доручити Голові Комітету Б.Яременку провести консультації з Головою організаційного Комітету з підготовки та проведення весняної сесії ПА НАТО в м.Києві Д. Разумковим щодо необхідності проведення установчого засідання Комітету в найкоротші терміни.

 

3. Про міжпарламентське співробітництво ВРУ.

 3.1. СЛУХАЛИ: Про затвердження депутатських груп з Республікою Ірландією, Йорданським Хашимітським Королівством, Республікою Вірменія, Малайзією, Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії.

Виступили: Яременко Б.В., Вакарчук С.І.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Ірландією, Йорданським Хашимітським Королівством, Республікою Вірменія, Малайзією, Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити їх склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

 3.2. СЛУХАЛИ: Про затвердження координаторів з проведення організаційних зборів депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами.

Виступив: Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити Б. Яременка координатором з проведення організаційних зборів депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Китайською Народною Республікою, Республікою Казахстан та Республікою Туркменістан.

Результати голосування: одноголосно.

 

3.3. СЛУХАЛИ: Про запрошення Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва здійснити візит до Румунії.

Виступили: Яременко Б.В., Вакарчук С.І., Немиря Г.М., Бобровська С.А.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Інформацію щодо здійснення візиту Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до Румунії взяти до відома.

2) Доручити Голові Комітету Б. Яременку розпочати підготовку здійснення вказаного візиту та визначення можливої дати протягом другої сесії ВРУ дев’ятого скликання з урахуванням календарного плану роботи Верховної Ради України та поінформувати Комітет за результатами проведеної роботи.

Результати голосування: одноголосно.

 

3.4. СЛУХАЛИ: Про участь українських парламентарів у відзначенні десятої річниці започаткування Східного партнерства з Європейським Союзом, яке відбудеться в м.Стокгольм, Швеція у період з 5 по 6 листопада 2019 року.

Виступили: Яременко Б.В., Стасюк А.М.

 

УХВАЛИЛИ: Вважати участь представників ВРУ у згаданому вище заході доцільною та рекомендувати Голові Верховної Ради України Д.Разумкову делегувати до м.Стокгольм Першого заступника Голови Комітету, голову підкомітету з питань глобальних ризиків та викликів Г. Немирю та голову підкомітету з питань зв'язків і захисту прав та інтересів українців за кордоном С.Юраша.

Результати голосування: одноголосно.

 

3.5. СЛУХАЛИ: Про запрошення Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва здійснити візит до Латвійської Республіки.

Виступив: Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Вважати здійснення згаданого вище візиту доцільним протягом наступного року. Секретаріату Комітету узгодити з латвійською стороною точні дати дипломатичними каналами.

Результати голосування: одноголосно.

 

 4. СЛУХАЛИ: Про лист Голови Комітету ВРУ з питань інтеграції з ЄС І.Климпуш-Цинцадзе щодо внесення змін до п.10 Додатку до Постанови ВРУ «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання» №19-IX від 29 серпня 2019 року.

Виступили: Яременко Б.В., Вакарчук С.І., Немиря Г.М., Хоменко О.В., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати запропоновані зміни до п.10 Додатку до Постанови ВРУ «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев'ятого скликання» №19-IX від 29 серпня 2019 року.

2) Доручити секретаріату Комітету та позаштатним консультантам Комітету здійснити порівняльний аналіз розподілу предметів відання між комітетами зовнішньої політики та європейської інтеграції в країнах, які, як і Україна, висловили євроінтеграційні прагнення, наприклад Молдова, Грузія тощо.

Результати голосування: одноголосно.

 

 5. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови ВРУ «Про Заяву Верховної Ради України щодо першочергових кроків забезпечення євроатлантичної інтеграції України – набуття повноправного членства України в Організації Північноатлантичного договору» (реєстр.№2327 від 29.10.2019).

Виступили: Яременко Б.В., Вакарчук С.І., Немиря Г.М., Іонова М.М.

 УХВАЛИЛИ: З метою належної підготовки, а саме внесення редакційних та юридичних правок, а також отримання можливих зауважень та пропозицій до тексту Заяви від Міністерства закордонних справ України, повернутися до розгляду зазначеного питання на наступному засіданні Комітету, яке відбудеться 13 листопада 2019 року.

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» - 0;

«утрималось» - 2.

 

 6. Різне.

6.1.СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету Б.Яременка про виїзне засідання Комітету до Херсонської області.

Виступили: Яременко Б.В., Бобровська С.А.

 

В ході розгляду Б.Яременко повідомив, що секретаріатом Комітету готується звернення до голів відповідних комітетів з проханням підтримати ініціативу Комітету щодо проведення спільного виїзного засідання до Херсонської області.

 

6.2. СЛУХАЛИ: Про коректне написання слова Київ згідно з українською транслітерацією.

Виступили: Яременко Б.В., Вакарчук С.І., Немиря Г.М., Бобровська С.А., Геращенко І.В.

 

В ході розгляду зазначеного вище питання членами Комітету були висловлені такі пропозиції:

- підготувати звернення до Міністерства закордонних справ України з проханням надати інформацію про компанію «KYIV not KIEV», з метою надання подальших рекомендацій керівникам новостворених груп з міжпарламентських зв’язків ВРУ з іноземними країнами щодо можливих шляхів підтримки вказаної акції;

- доручити С.Вакарчуку надати пропозиції щодо можливих механізмів залучення Комітету до підтримки проекту, з метою коректного використання транслітерації слова Київ.

 

 6.3.СЛУХАЛИ: Звіт про участь делегації Верховної Ради України у 141- й Асамблеї Міжпарламентського Союзу та пов’язаних з нею заходах (12-18 жовтня 2019 року, м.Белград).

Виступили: Яременко Б.В., Руденко О.С., Геращенко І.В.

 

Під час розгляду зазначеного питання членами Комітету було запропоновано:

1) Інформацію за підсумками роботи делегації ВРУ в МПС взяти до відома.

2) Доручити представникам делегації та секретаріату Комітету підготувати проект рішення Комітету щодо створення делегації Національної парламентської групи України в Міжпарламентському Союзі її Виконавчим комітетом із врахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій та групи і їх пропозицій з метою участі в асамблеях Міжпарламентського Союзу.

 

 

Голова Комітету                                                                                           Б.ЯРЕМЕНКО

 

 

Секретар Комітету                                                                              С.БОБРОВСЬКА