Протокол засідання Комітету №6

22 жовтня 2019, 15:38

Протокол №6

від 16.10.2019

                              м.Київ, Садова, 3-а, кімн.833

                                                                 о 15.00

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

Головував: Голова Комітету Яременко Б.В.

 Присутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О., Бобровська С.А.,

                  Ананченко М.О., Вакарчук С.І., Геращенко І.В.,

                  Іонова М.М., Хоменко О.В., Юраш С.А., Ясько С.О.

Відсутні: Льовочкіна Ю.В., Руденко О.С.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1.               Про інформацію Голови Постійної делегації ВРУ в ПА ОБСЄ Потураєва М.Р. щодо участі у роботі осінньої сесії ПА ОБСЄ (3-6 жовтня 2019 року, м.Марракеш, Королівство Марокко).

Потураєв Микита Русланович – Голова Постійної делегації ВРУ в ПА ОБСЄ.

2.               Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Малайзії про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї (реєстр.№0002, КМУ).

Ходаковський Павло Вікторович – заступник Міністра фінансів України.

Овчаренко Віктор Петрович – в.о. директора Департаменту податкової політики та нагляду за фіскальними органами.

Суркова Наталя Володимирівна – начальник відділу міжнародного оподаткування та обміну інформацією Департаменту податкової політики та нагляду за фіскальними органами.

Тичкова Леся Петрівна – помічник Міністра фінансів України.

 3.               Про інформацію щодо відрядження Голови Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ Є.Ясько до м.Страсбург ( за наслідками проведених консультацій з партнерами по ПАРЄ у жовтні 2019 року).

Ясько Єлизавета Олексіївна – Голова Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ.

 4.               Про внесення змін до персонального складу Постійної делегації ВРУ у ПАЧЕС (подання співголови депутатської фракції Політичної партії «Європейська солідарність» А.Герасимова).

 5.               Про створення депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами:

-                  про проведення організаційних зборів депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з США, які відбулися 19 вересня 2019 року;

-                  про затвердження складу депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з США;

-                  про затвердження координаторів з проведення організаційних зборів депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами;

-                  про лист депутатської фракції Політичної партії «ОПЗЖ» щодо створення депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами без будь- яких виключень, у тому числі з Російською Федерацією.

 6.               Про участь Голови Комітету Б.Яременка у Галіфакському міжнародному безпековому форумі (22-24 листопада 2019 року, Канада).

 7.               Про виїзне засідання Комітету у Херсонську область (лист Голови Херсонської ОДА Ю.Гусєва).

 8.               Про Орієнтовний план роботи Комітету протягом другої сесії ВРУ 9 скликання.

 9.               Про визначення кандидатури на посаду члена наглядової ради приватного акціонерного товариства «Експортно-кредитне агентство», затвердженого постановою КМУ від 7 лютого 2018 року № 65 «Питання утворення Експортно-кредитного агентства».

 10.            Різне:

- про позаштатних консультантів Комітету.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступив: Яременко Б.В.

 УХВАЛИЛИ: 1) Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету та підтримати пропозицію Голови Комітету Б.Яременка додати питання  про інформацію Голови Постійної делегації ВРУ в ПА НАТО Чернєва Є.В. щодо участі в 65-й Щорічній сесії ПА НАТО (10-15 жовтня 2019 року, м.Лондон, Великобританія).

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 1. СЛУХАЛИ: Про інформацію Голови Постійної делегації ВРУ в ПА НАТО Чернєва Є.В. щодо участі в 65-й Щорічній сесії ПА НАТО (10-15 жовтня 2019 року, м.Лондон, Великобританія).

Виступили: Чернєв Є.В., Яременко Б.В., Геращенко І.В., Бобровська С.А.,

Вакарчук С.І., Іонова М.М.

 УХВАЛИЛИ: 1) Інформацію Голови Постійної делегації ВРУ в ПА НАТО Чернєва Є.В. щодо участі в 65-й Щорічній сесії ПА НАТО взяти до відома.

2) Доручити голові підкомітету з питань законодавчого забезпечення реалізації закріпленого в Конституції України стратегічного курсу держави  на набуття повноправного членства в ЄС та НАТО  Іоновій М.М.  підготувати інформацію щодо стану підготовки до весняної сесії Парламентської асамблеї Організації Північноатлантичного договору (22-25 травня 2020 року у м.Києві).

Результати голосування: одноголосно.

 

 2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Малайзії про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї.

Виступили: Ходаковський П.В., Яременко Б.В., Хоменко О.В.

 УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому та ратифікувати Угоду між Урядом України та Урядом Малайзії про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї.

2) Враховуючи позицію секретаріату Комітету та Головного науково-експертного Управління Апарату ВРУ  рекомендувати  Міністерству фінансів України  положення Закону України «Про ратифікацію Багатосторонньої конвенції про виконання заходів, які стосуються угод про оподаткування, з метою протидії розмиванню бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування» привести у відповідність до існуючої ситуації.

Результати голосування: одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: Про інформацію щодо відрядження Голови Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ Є.Ясько до м.Страсбург (за наслідками проведених консультацій з партнерами по ПАРЄ у жовтні 2019 року).

Виступили: Яременко Б.В., Ясько Є.О., Геращенко І.В., Немиря Г.М.,

 УХВАЛИЛИ: 1) Інформацію щодо відрядження Голови Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ Є.Ясько до м.Страсбург (за наслідками проведених консультацій з партнерами по ПАРЄ у жовтні 2019 року) взяти до відома.

2) Підтримати пропозицію Голови Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ Є.Ясько стосовно започаткування на регулярній основі консультаційних зустрічей групи «Балтік+» (Україна, Грузія, Литва, Латвія та Естонія) та проведення першої такої зустрічі в Києві, 5 листопада 2019 року.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утрималось» - 2.

 

3) Після проведення зустрічі групи «Балтік+» у м.Києві 5 листопада цього року,   доручити Голові Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ Є.Ясько підготувати пропозиції щодо плану відряджень членів делегації для проведення консультаційних зустрічей на підтримку України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 4. СЛУХАЛИ: Про внесення змін до персонального складу Постійної делегації ВРУ у ПАЧЕС (подання співголови депутатської фракції Політичної партії «Європейська солідарність» А.Герасимова).

Виступив: Яременко Б.В.

 УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити пропоновані депутатською фракцією політичної партії «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ» зміни у складі Постійної делегації Верховної Ради України у ПАЧЕС на підставі відповідного подання депутатської фракції політичної партії «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ» від 15 жовтня 2019 року:

- затвердити членом Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва народного депутата України ЧИЙГОЗА Ахтема Зейтуллайовича за квотою депутатської фракції політичної партії «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ» замість народного депутата України ДЖЕМІЛЄВА Мустафи;

- затвердити заступником члена Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва народного депутата України ДЖЕМІЛЄВА Мустафу за квотою депутатської фракції політичної партії «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ» замість народного депутата України ЧИЙГОЗА Ахтема Зейтуллайовича.

Результати голосування: одноголосно.

 

 5. Про створення депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами.

 5.1. СЛУХАЛИ: Про проведення організаційних зборів депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з США, які відбулися 19 вересня 2019 року.

Про затвердження складу депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з США.

Виступили: Яременко Б.В., Геращенко І.В., Ясько Є.О., Іонова М.М.,

Юраш С.А., Бобровська С.А., Немиря Г.М., Вакарчук С.І.

 УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Сполученими Штатами Америки та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

2) Зважаючи на важливість розвитку двостороннього співробітництва між Україною та США та поглиблення конструктивного міжпарламентського діалогу, а також враховуючи чисельність зазначеної депутатської групи – 173 члени, рекомендувати  керівнику депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з США на черговому засіданні групи розглянути питання зміни її керівного складу, залучивши до нього представників інших депутатських фракцій, можливо шляхом обрання  співголів враховуючи  принципи широкого представництва депутатських фракцій у діяльності депутатських груп дружби.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 2.

 

5.2. СЛУХАЛИ: Про затвердження координаторів з проведення організаційних зборів депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами.

Виступив: Яременко Б.В.

 УХВАЛИЛИ: Затвердити наступних координаторів з проведення організаційних зборів депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами:

 

№ п/п

Перелік країн

ПІП координатора

1

Австрія 

Ананченко М.О.

2

Бельгія

Юраш С.А.

3

Великобританія 

Вакарчук С.І.

4

Вірменія

Яременко Б.В.

5

Греція 

Юраш С.А.

6

Грузія 

Ясько Є.О.

7

Данія 

Бардіна М.О.

8

Ірландія

Ананченко М.О.

9

Іспанія 

Бобровська С.А.

10

Італія 

Бардіна М.О.

11

Катар

Юраш С.А.

12

Куба

Юраш С.А.

13

Кіпр

Ясько Є.О.

14

Республіка Корея

Юраш С.А.

15

Нідерланди

Хоменко О.В.

16

Німеччина 

Юраш С.А.

17

Норвегія

Ясько Є.О.

18

ОАЕ

Яременко Б.В.

19

Саудівська Аравія

Ясько Є.О.

20

Сінгапур

Ананченко М.О.

21

Туреччина

Бобровська С.А.

22

Франція 

Бардіна М.О.

23

Хорватія 

Юраш С.А.

24

Чехія

Ананченко М.О.

25

Швейцарія 

Ясько Є.О.

26

Швеція

Вакарчук С.І.

27

Малайзія

Ананченко М.О.

28

Ізраїль

Юраш С.А.

29

Йорданія

Юраш С.А.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

5.3. СЛУХАЛИ: Про лист депутатської фракції Політичної партії «ОПЗЖ» щодо створення депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами без будь-яких виключень, у тому числі з Російською Федерацією.

Виступив: Яременко Б.В.

 Враховуючи триваючу збройну агресію Російської Федерації проти України результатом якої є незаконна окупація Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та окремих районів у Донецькій та Луганській областях, а також грубе порушення Російською Федерацією основоположних принципів і норм міжнародного права, своїх міжнародних зобов’язань щодо поваги територіальної цілісності і суверенітету України, які містяться у низці двосторонніх і багатосторонніх договорів та інших міжнародних документів, сторонами яких є Україна та РФ, а також беручи до уваги резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, рішення інших міжнародних організацій, їх парламентських асамблей, та чинне законодавство України.

 УХВАЛИЛИ: З урахуванням пункту 3.1 Положення про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з іноземними державами, затвердженого Розпорядженням Голови Верховної Ради України від 29 лютого 2008 року № 322, не створювати депутатську групу Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків із Російською Федерацією.

Результати голосування: одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Постійної делегації ВРУ в ПА ОБСЄ Потураєва М.Р. щодо участі у роботі осінньої сесії ПА ОБСЄ (3-6 жовтня 2019 року, м.Марракеш, Королівство Марокко).

Виступили: Потураєв М.Р., Вакарчук С.І., Яременко Б.В.

 УХВАЛИЛИ: Інформацію Голови Постійної делегації ВРУ в ПА ОБСЄ Потураєва М.Р. щодо участі у роботі осінньої сесії ПА ОБСЄ (3-6 жовтня 2019 року, м.Марракеш, Королівство Марокко) взяти до відома.

Результати голосування: одноголосно.

 

7. СЛУХАЛИ: Про участь Голови Комітету Б.Яременка у Галіфакському міжнародному безпековому форумі (22-24 листопада 2019 року, Канада).

Виступив: Яременко Б.В.

 УХВАИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України відрядити Голову Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Б.Яременка до Канади для участі у Галіфакському міжнародному безпековому форумі, який відбудеться 22-24 листопада 2019 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

7. СЛУХАЛИ: Про виїзне засідання Комітету у Херсонську область (лист Голови Херсонської ОДА Ю.Гусєва).

Виступили: Яременко Б.В., Бобровська С.А., Вакарчук С.І.

 УХВАЛИЛИ: Доручити Голові Комітету Б.Яременку узгодити питання щодо проведення у грудні 2019–січні 2020 року зазначеного вище виїзного засідання з комітетами Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, з питань транспорту та інфраструктури, з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Результати голосування: одноголосно.

 

8. СЛУХАЛИ: Про Орієнтовний план роботи Комітету протягом другої сесії ВРУ 9 скликання.

Виступив: Яременко Б.В.

 УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету, яке відбудеться 18 жовтня 2019 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 9. СЛУХАЛИ: Про визначення кандидатури на посаду члена наглядової ради приватного акціонерного товариства «Експортно-кредитне агентство», затвердженого постановою КМУ від 7 лютого 2018 року № 65 «Питання утворення Експортно-кредитного агентства».

Виступили: Яременко Б.В., Нестеренко Л.О., Хоменко О.В.

 УХВАЛИЛИ: Рекомендувати на посаду члена наглядової ради приватного акціонерного товариства «Експортно-кредитне агентство» голову  підкомітету   з  питань забезпечення зовнішньоекономічних зв’язків та ефективного використання міжнародної допомоги Комітету Хоменко О.В.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 10. СЛУХАЛИ:  Про позаштатних консультантів Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Виступили: Яременко Б.В., Вакарчук С.І.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати пропозицію члена Комітету Вакарчука С.І. щодо запрошення кандидатів (Веселовський Андрій Іванович, Корсунський Сергій Володимирович, Ба?бін Бори?с Володи?мирович, Хара Олександр Васильович, Капітоненко Микола Геннадійович, Радіна Наталія Валентинівна)  до складу позаштатних консультантів Комітету на засідання Комітету найближчим часом.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

Голова Комітету                                                                Б.ЯРЕМЕНКО

 

 

Секретар Комітету                                                            С.БОБРОВСЬКА