Протокол засідання Комітету №5

15 жовтня 2019, 15:27

Протокол №5

від 09.10.2019

                              м.Київ, Садова, 3-а, кімн.833

                                                                 о 14.30

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

Головував: Голова Комітету Яременко Б.В.

 Присутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О., Бобровська С.А.,

                  Ананченко М.О., Вакарчук С.І., Іонова М.М.,

                            Льовочкіна Ю.В., Руденко О.С., Юраш С.А., Ясько С.О.

 

Відсутні: Геращенко І.В., Хоменко О.В.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1.               Про інформацію Офісу Президента України та МЗС України щодо перебігу переговорів з РФ (можливий розгляд в закритому режимі).

Пристайко Вадим ВолодимировичМіністр закордонних справ України.

Золотарьова Оксана Вадимівна – т.в.о. директора Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

 

2.               Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США "Про податкові вимоги до іноземних рахунків" (FATCA) (реєстр.№0001,КМУ).

Ходаковський Павло Вікторович – заступник Міністра фінансів України.

Овчаренко Віктор Петрович – в.о. директора Департаменту податкової політики Міністерства фінансів України.

Суркова Наталія Володимирівна – начальник відділу міжнародного оподаткування та обміну інформацією Департаменту податкової політики та нагляду за фіскальними органами Міністерства фінансів України.

Тарасов Денис Валерійович – помічник Патронатної служби Міністерства фінансів України.

 

3.               Про інформацію МЗС України щодо використання бюджетних призначень, передбачених Державним бюджетом на 2019 рік для МЗС України та потреби міністерства на 2020 рік (проект Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (реєстр. №2000 від 15.09.2019 р.))

Заяць Андрій Іванович – Державний секретар Міністерства закордонних справ.  

Дорогань Оксана Василівна – т.в.о директора фінансового Департаменту Міністерства закордонних справ.

 

4.               Про інформацію МЗС України про взаємодію з Нідерландами щодо розслідувань у справі про збиття російськими збройними силами на Донбасі у 2014 році авіалайнера «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 з Амстердаму до Куала-Лумпур, зокрема, в контексті розгляду в Палаті представників парламенту Нідерландів питання про проведення розслідування щодо можливої причетності України до зазначеної трагедії.

Ченцов Всеволод Валерійович – Надзвичайний і Повноважний Посол України в Королівстві Нідерланди.

Золотарьова Оксана Вадимівна – т.в.о. директора Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

 

5.               Про можливість організації зустрічі Глав Парламентів країн членів ГУАМ в рамках головування України у ГУАМ та проведення 12 засідання Парламентської асамблеї ГУАМ в м.Київ у листопаді 2019 року.

Алтай Ефендієв – Генеральний секретар ГУАМ.

Хоманець Володимир Анатолійович – начальник Управління економічного співробітництва Міністерства закордонних справ України.

Кононенко Андрій Петрович – Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України.

 

6.               Про інформацію щодо відрядження Голови Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ Є.Ясько до м.Страсбург ( за наслідками проведених консультацій з партнерами по ПАРЄ у жовтні 2019 року).

Ясько Єлизавета Олексіївна – Голова Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ.

 

7.               Про створення депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами:

-                  про затвердження депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Канадою, Японією, США, Латвією Литвою, Польщею;

-                  про проведення організаційних зборів депутатської групи з міжпарламентських звязків з США, які відбулися 19 вересня 2019 року;

-                  про затвердження координаторів з проведення організаційних зборів депутатських груп (список країн додається);

-                  про лист депутатської фракції Політичної партії «Опозиційна платформа - за життя» щодо  створення депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків без будь-яких вилучень, у тому числі з Російською Федерацією.

 

8.               Про участь Голови Комітету Б.Яременка у Галіфакському міжнародному безпековому форумі (22-24 листопада 2019 року, Канада).

 9.               Про виїзне засідання Комітету у Херсонську область (лист Голови Херсонської ОДА Ю.Гусєва).

 10.            Про Орієнтовний план роботи Комітету протягом другої сесії ВРУ 9 скликання.

 11.            Різне:

-                  про позаштатних консультантів Комітету;

-                  про визначення кандидатури на посаду члена наглядової ради приватного акціонерного товариства «Експортно-кредитне агентство», затвердженого постановою КМУ від 7 лютого 2018 року № 65 «Питання утворення Експортно-кредитного агентства».

 

 

 СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Яременко Б.В., Вакарчук С.І.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

2) Перше питання порядку денного засідання Комітету розглядати в закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 1. Інформацію Міністра закордонних справ України В.Пристайка  щодо перебігу переговорів з РФ (закритий режим).

 

 2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США "Про податкові вимоги до іноземних рахунків" (FATCA).

Виступили: Ходаковський П.В., Яременко Б.В., Золотарьова О.В.,

Льовочкіна Ю.В., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому та ратифікувати Угоду між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США "Про податкові вимоги до іноземних рахунків" (FATCA).

Результати голосування: одноголосно.

 

 3. СЛУХАЛИ: Про інформацію МЗС України щодо використання бюджетних призначень, передбачених Державним бюджетом на 2019 рік для МЗС України, та потреби міністерства на 2020 рік (проект Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік»).

Виступили: Заяць А.І., Яременко Б.В., Вакарчук С.І., Юраш С.А.,

Бобровська С.А., Льовочкіна Ю.В.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію  Міністерства закордонних справ України  щодо використання бюджетних призначень, передбачених Державним бюджетом на 2019 рік для МЗС України, та потреби міністерства на 2020 рік (проект Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік») взяти до відома.

Результати голосування: одноголосно.

 

 4. СЛУХАЛИ: Про інформацію МЗС України про взаємодію з Нідерландами щодо розслідувань у справі про збиття російськими збройними силами на Донбасі у 2014 році авіалайнера «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 з Амстердаму до Куала-Лумпур, зокрема, в контексті розгляду в Палаті представників парламенту Нідерландів питання про проведення розслідування щодо можливої причетності України до зазначеної трагедії.

Виступили: Ченцов В.В., Яременко Б.В., Вакарчук С.І., Золотарьова О.В.,

Льовочкіна Ю.В.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати пропозицію Голови Комітету Б.Яременка щодо посилення міжпарламентського діалогу між Україною та Нідерландами на рівні депутатських груп дружби, політичних партій і парламентів обох країн.

З огляду на те, що 11 жовтня 2019 року відбудеться зустріч Голови Верховної Ради України Д.Разумкова з Міністром закордонних справ  Нідерландів, доручити Голові Комітету доповісти Голові ВРУ про результати розгляду зазначеного питання на засіданні Комітету.

2) Підтримати пропозиції члена Комітету Ю.Льовочкіної щодо:

-  звернення до відповідних органів виконавчої влади з метою отримання інформації про перебіг подій та  позиції України стосовно закриття повітряного простору на сході України в момент збиття авіалайнера «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17;

- звернення до Голови Верховної Ради України з пропозицією організації візиту делегації Верховної Ради України до Парламенту Нідерландів найближчим часом з метою посилення міжпарламентського діалогу між країнами.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

5. СЛУХАЛИ: Про можливість організації зустрічі Глав Парламентів країн членів ГУАМ в рамках головування України у ГУАМ та проведення 12 засідання Парламентської асамблеї ГУАМ в м.Київ у листопаді 2019 року.

Виступили: Яременко Б.В., Ефендієв А., Хоманець В.А., Кононенко А.П.,

Вакарчук С.І.

 УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати пропозицію Міністерства закордонних справ України  щодо проведення 12 засідання Парламентської асамблеї ГУАМ в м.Київ у 2019 році та взяти до відома інформацію стосовно стану його підготовки.

2) Звернутися до Голови Верховної Ради України з пропозицію щодо організації зустрічі Глав Парламентів країн членів ГУАМ в рамках згаданого засідання.

Результати голосування: одноголосно.

6. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Японією, Канадою, Республікою Польща, Литовською Республікою, Латвійською Республікою.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Японією, Канадою, Республікою Польща, Литовською Республікою, Латвійською Республікою  та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити їх склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

7. Про інформацію щодо відрядження Голови Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ Є.Ясько до м.Страсбург ( за наслідками проведених консультацій з партнерами по ПАРЄ у жовтні 2019 року).

 

8. Про створення депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами:

- про проведення організаційних зборів депутатської групи з міжпарламентських звязків з США, які відбулися 19 вересня 2019 року;

 - про затвердження координаторів з проведення організаційних зборів депутатських груп (список країн додається);

-                  - про лист депутатської фракції Політичної партії «Опозиційна платформа - за життя» щодо  створення депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків без будь-яких вилучень, у тому числі з Російською Федерацією.

 

9. Про участь Голови Комітету Б.Яременка у Галіфакському міжнародному безпековому форумі (22-24 листопада 2019 року, Канада).

 10. Про виїзне засідання Комітету у Херсонську область (лист Голови Херсонської ОДА Ю.Гусєва).

 11. Про Орієнтовний план роботи Комітету протягом другої сесії ВРУ 9 скликання.

 12. Різне:

-                  про позаштатних консультантів Комітету;

-                  про визначення кандидатури на посаду члена наглядової ради приватного акціонерного товариства «Експортно-кредитне агентство», затвердженого постановою КМУ від 7 лютого 2018 року № 65 «Питання утворення Експортно-кредитного агентства».

 

Розгляд питань 7-12 перенести на наступне засідання Комітету, яке запланувати на 16 жовтня 2019 року.

 

 

Голова Комітету                                                                Б.ЯРЕМЕНКО

 

 

Секретар Комітету                                                            С.БОБРОВСЬКА