Протокол засідання Комітету №2

16 вересня 2019, 09:59

Протокол №2

від 11.09.2019

м.Київ, вул.Грушевського,5 кулуари, 3 поверх

                                                         о 12.00

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва


Головував: Голова Комітету Яременко Б.В.

 Присутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О., Бобровська С.А.,

Ананченко М.О., Вакарчук С.І., Геращенко І.В., Іонова М.М.,

Хоменко О.В., Юраш С.А., Ясько С.О., Вакарчук С.І.

Відсутні: Льовочкіна Ю.В.

 

Порядок денний засідання Комітету:

1. Про Заяву про невизнання легітимності так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях України – Автономна Республіка Крим та м. Севастополь.

 2. Про затвердження персонального складу постійних делегацій Верховної Ради України у органах міжнародних парламентських організацій та українських частин  у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях.

-  про лист депутатської групи «За майбутнє» щодо їх представництва в Постійній делегації ВРУ в ПА НАТО.

 - про лист народного депутата Д.Ю.Шпенова щодо включення його до складу постійних делегацій Верховної Ради України у органах міжнародних парламентських організацій та українських частин  у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях.

3. Про затвердження координаторів з проведення організаційних зборів депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з іноземними державами (Японія, Сполучені Штати Америки, Канада, Республіка Польща, Латвійська Республіка, Литовська Республіка, Естонська Республіка).

 4.  Різне.

 

 СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступив: Яременко Б.В., Вакарчук С.І.

 УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету та додати в розділ «Різне» питання щодо проведення засідання Комітету стосовно подальшої роботи Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи  за участі Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Д.Кулеби, Міністра закордонних справ України В.Пристайка та представника Офісу Президента.

Результати голосування: одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Про Заяву про невизнання легітимності так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях України – Автономна Республіка Крим та м. Севастополь.

Виступили: Яременко Б.В., Вакарчук С.І., Геращенко І.В., Іонова М.М.

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати зміни та доповнення членів Комітету до тексту зазначеної вище Заяви.

2) Рекомендувати Верховній Раді України включити вказаний проект Постанови Верховної Ради України до порядку денного другої сесії Верховної Ради України IX скликання,  прийняти його за основу і в цілому та схвалити Заяву Верховної Ради України про невизнання легітимності так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях України – Автономна Республіка Крим та м. Севастополь.

Результати голосування: одноголосно.

 

 2. СЛУХАЛИ: Про затвердження персонального складу постійних делегацій Верховної Ради України у органах міжнародних парламентських організацій та українських частин  у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях.

-  про лист депутатської групи «За майбутнє» щодо їх представництва в Постійній делегації ВРУ в ПА НАТО.

 - про лист народного депутата Д.Ю.Шпенова щодо включення його до складу постійних делегацій Верховної Ради України у органах міжнародних парламентських організацій та українських частин  у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях.

Виступили: Яременко Б.В., Вакарчук С.І., Геращенко І.В.

 УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати включення народного депутата Шпенова Д.Ю., який не входить до складу будь-якої фракції чи групи,  до складу Виконавчого комітету Національної парламентської групи України у Міжпарламентському Союзі, Парламентської Асамблеї України і Республіки Польща та Міжпарламентської Асамблеї Верховної Ради України та Сейму Литовської Республіки.

 2) Інформувати керівництво депутатської групи «За майбутнє», що Комітет підтверджує своє попереднє рішення від 03.09.2019 щодо розподілу, за принципом пропорційного представництва, квот між депутатськими фракціями і групами з метою формування персонального складу постійних делегацій Верховної Ради України в органах міжнародних парламентських організацій та українських частин дво- та тристоронніх міжпарламентських інституцій.

При цьому зазначити, що відповідно до Правил Процедури Парламентської асамблеї НАТО (ПА НАТО) делегація Верховної Ради України може складатися з 8 осіб, які призначаються згідно з національною процедурою.

Згідно з п.5 «Положення про Постійну делегацію Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО», затвердженого Розпорядженням Голови Верховної Ради України від 24.04.2008 №480, Постійна делегація утворюється Розпорядженням Голови Верховної Ради України шляхом затвердження її персонального складу у кількості 8 членів.

Кількісний склад Постійної делегації може бути змінений Розпорядженням Голови Верховної Ради України на підставі рішення ПА НАТО або її Постійного комітету.

З огляду на вимоги п.6 цього Положення пропозиції щодо персонального складу Постійної делегації подаються до Комітету Верховної Ради України, до відання якого віднесено питання забезпечення міжпарламентських зв’язків у рамках співробітництва України з НАТО, депутатськими фракціями у Верховній Раді України. Подання пропозицій щодо персонального складу делегації депутатськими групами зазначеними вище документами не передбачено.

 

3) Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити персональний склад таких Постійних делегацій Верховної Ради України  та Виконавчого комітету:

Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи;

Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї  Організації з безпеки та співробітництва в Європі:

Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї  Організації Чорноморського економічного співробітництва;

Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО;

Постійної делегації Верховної Ради України у  Парламентському вимірі Центральноєвропейської ініціативи;

Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї ГУАМ;

Виконавчого комітету Національної парламентської групи України у Міжпарламентському Союзі,

а також таких українських частин міжпарламентських комісій та асамблей відповідно до подань депутатських фракцій та групи (додається):

Парламентської Асамблеї України і Республіки Польща;

Міжпарламентської Асамблеї Верховної Ради України та Сейму Литовської Республіки;

Міжпарламентської Асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща;

Міжпарламентської Асамблеї Парламенту Грузії, Парламенту Республіки Молдова та Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: Про затвердження координаторів з проведення організаційних зборів депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з іноземними державами (Японія, Сполучені Штати Америки, Канада, Республіка Польща, Латвійська Республіка, Литовська Республіка, Естонська Республіка).

Виступили: Яременко Б.В., Вакарчук С.І., Геращенко І.В., Іонова М.М.

УХВАЛИЛИ: Затвердити координаторів з проведення організаційних зборів груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з такими країнами:

 

№ п/п

Перелік країн

ПІП координатора

1

Сполучені Штати Америки

Ясько Є.О.

2

Канада

Геращенко І.В.

3

Японія                

Вакарчук С.І.

4

Республіка Польща

Ясько Є.О.

5

Литовська Республіка

Бобровська  С.А.

6

Латвійська Республіка

Бардіна М.О.

7

Естонська Республіка

Бобровська  С.А.

Результати голосування: одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: Пропозицію члена Комітету С.Вакарчука щодо проведення засідання Комітету, на якому в закритому режимі розглянути питання стосовно подальшої роботи Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи за участі Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Д.Кулеби, Міністра закордонних справ України В.Пристайка та представника Офісу Президента.

Виступили: Вакарчук С.І., Яременко Б.В., Геращенко І.В., Немиря Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Запланувати найближчим часом проведення зазначеного вище засідання Комітету.

 

 Голова Комітету                                                                Б.ЯРЕМЕНКО


 

Секретар Комітету                                                            С.БОБРОВСЬКА