Протокол засідання Комітету №149

03 червня 2019, 10:55

Протокол №149

від 29.05.2019

  м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                              о 14.30

Комітету у закордонних справах

 Головувала:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 Присутні: Вовк В.І., Гузь І.В., Тарасюк Б.І.,                 

                  Ар’єв В.І., Заліщук С.П.,

            Відсутні: Присяжнюк О. А., Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В.,

                 Луценко І.С.

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1.               Проект Закону про ратифікацію Протоколу між Урядом України і Швейцарською Федеральною Радою про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Швейцарською Федеральною Радою про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доходи і на капітал та Протоколу до неї, вчинених у м. Києві 30 жовтня 2000 року (реєстр.№0226, КМУ).

Сідловська Людмила Євгенівна - заступник директора Департаменту міжнародного права - начальник управління правової експертизи міжнародних договорів та міжнародного співробітництва Міністерства юстиції України.

Овчаренко Віктор Петрович – заступник директора Департаменту податкової політики Міністерства фінансів України.

Ярема Петро Васильович – головний спеціаліст відділу міжнародного оподаткування та обміну інформацією Міністерства фінансів України.

 

2.               Проект Постанови про заходи захисту національних інтересів, національної безпеки України та покарання осіб, винних у грубому порушенні прав людини (реєстр.№8495, н.д. О.Сотник та ін.):

-                  звернення н.д. С.Кіраля щодо надання листа-підтримки вказаного проекту Постанови на ім’я Голови ВРУ.

Кононенко Максим Олексійович – заступник директора Департаменту ЄС і НАТО – начальник відділу аналізу та прогнозування Міністерства закордонних справ України.

Власюк Владислав Вікторович - Генеральний директор Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Міністерства юстиції України.

Коваль Тетяна Володимирівна – головний спеціаліст відділу з питань національної безпеки та спеціальних обмежувальних заходів (санкцій) Управління національної безпеки Департаменту з питань правосуддя та національної безпеки Міністерства юстиції України.

 

3.               Про проект Закону про припинення участі України в Угоді про формування Єдиного економічного простору (реєстр.№10002, н.д. Б.Тарасюк, О.Шкрум та ін.).

Коледов Сергій Володимирович – начальник відділу міжнародних договорів та офіційних перекладів Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

Сідловська Людмила Євгенівна - заступник директора Департаменту міжнародного права - начальник управління правової експертизи міжнародних договорів та міжнародного співробітництва Міністерства юстиції України.

4.               Про заяву Міністра закордонних справ України Клімкіна П.А. щодо його відставки.

Клімкін Павло Анатолійович – Міністр закордонних справ України.

5.               Про лист Голови Великої ради отаманів Запорозького козацтва Д.Сухініна щодо сприяння організації у приміщенні ВРУ круглого столу на тему: «Історичні та міжнародно-правові аспекти визнання акту геноциду українців на Кубані».

Сухінін Дмитро – Голова Великої ради отаманів Запорозького козацтва.

6.               Про підстави для скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) відносно ряду компаній.

Негляд Андрій Васильович, заступник начальника Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки (ГУ КЗЕ) Служби безпеки України.

Ковальчук Ігор Миколайович, начальник управління у складі ГУ КЗЕ Служби безпеки України.

7.               Про пріоритети міжпарламентської співпраці ВРУ на 2019 рік:

-                  про візит групи дружби італійського парламенту в Україну у 2019 році (лист керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою С.Алєксєєва);

-                  про участь українських парламентарів у Третій Регіональній конференції на тему: «Запобігання та реагування на зловживання адміністративним ресурсом під час виборчих процесів: роль національних парламентів» у період з 2 по 3 липня 2019 року в м.Тбілісі (Республіка Грузія).

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Гопко Г.М., Заліщук С.П., Вовк В.І.

УХВАЛИЛИ: Затвердити порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та виключити  пункт 4 про заяву Міністра закордонних справ України Клімкіна П.А. щодо його відставки.

Результати голосування:

«за» - 4,

«проти» - 0,

«утрималось» - 2.

 

 1. СЛУХАЛИ:  Про проект Закону про припинення участі України в Угоді про формування Єдиного економічного простору.

Виступили: Тарасюк Б.І., Сідловська Л.Є., Коледов С.В., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про припинення участі України в Угоді про формування Єдиного економічного простору» прийняти за основу і в цілому із наступними змінами, а саме:

-        у частині першій проекту Закону вилучити слова і цифри «виходячи з норм Віденської конвенції про право міжнародних договорів від 23 травня 1969 року (Відомості Верховної Ради (ВВР), 1986, № 17, ст. 343)», як зайву деталізацію;

-        у частині другій проекту Закону вилучити слова і цифри «(Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, №32, ст.388)», оскільки посилання на джерело їх опублікування вже зазначено у статті 1 проекту Закону.

Результати голосування: одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Протоколу між Урядом України і Швейцарською Федеральною Радою про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Швейцарською Федеральною Радою про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доходи і на капітал та Протоколу до неї, вчинених у м. Києві 30 жовтня 2000 року.

Виступила: Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому та ратифікувати Протокол між Урядом України і Швейцарською Федеральною Радою про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Швейцарською Федеральною Радою про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доходи і на капітал та Протоколу до неї, вчинених у м. Києві 30 жовтня 2000 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: Про лист Голови Великої ради отаманів Запорозького козацтва Д.Сухініна щодо сприяння щодо організації в приміщенні ВРУ круглого столу на тему: «Історичні та міжнародно-правові аспекти визнання акту геноциду українців на Кубані».

Виступили: Сухілін Д.В., Гузь І.В., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Створити робочу групу з питань підготовки звернення Верховної Ради України, присвяченого геноциду українців на Кубані у 1919-1933 роках, залучивши до її роботи народних депутатів України, представників громадських організацій та наукових кіл.

Результати голосування: одноголосно.

 

 4.  Про пріоритети міжпарламентської співпраці ВРУ на 2019 рік.

 4.1. СЛУХАЛИ: Про візит групи дружби італійського парламенту в Україну у 2019 році (лист керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою С.Алєксєєва).

За результатами заслуховування члени Комітету висловились за доцільність перенесення розгляду зазначеного питання на наступне засідання Комітету  та запрошення  керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою С.Алєксєєва.

Виступили: Гопко Г.М., Нестеренко Л.О.

 

 4.2. СЛУХАЛИ: Про участь українських парламентарів у Третій Регіональній конференції на тему: «Запобігання та реагування на зловживання адміністративним ресурсом під час виборчих процесів: роль національних парламентів» у період з 2 по 3 липня 2019 року в м.Тбілісі (Республіка Грузія).

За результатами заслуховування члени Комітету висловились за доцільність звернення до голів депутатських фракцій  у Верховній Раді України з проханням визначити по одному представникові від кожної  з метою формування української парламентської делегації для участі у зазначеному вище заході.

Виступили: Гопко Г.М., Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Вовк В.І.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію Служби безпеки України щодо підстав для скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) відносно ряду компаній.

В ході заслуховування зазначеного питання члени Комітету звернулися з проханням до представника Служби безпеки України надати інформацію щодо причин скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) відносно ряду компаній.

Виступили: Негляд А.В., Заліщук С.П., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

6. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про заходи захисту національних інтересів, національної безпеки України та покарання осіб, винних у грубому порушенні прав людини (реєстр.№8495, н.д. О.Сотник та ін.):

- звернення н.д. С.Кіраля щодо надання листа-підтримки вказаного проекту Постанови на ім’я Голови ВРУ.

В ході заслуховування зазначеного питання члени Комітету висловились за доцільність направлення зауважень Міністерства закордонних справ  та Міністерства юстиції України  авторам проекту Постанови.

Виступили: Гопко Г.М., Кононенко М.О., Власюк В.В.

 

 

Голова Комітету                                                              Г.ГОПКО

 

Секретар Комітету                                                          О.ПРИСЯЖНЮК