Протокол засідання Комітету №147

20 травня 2019, 10:48

 

Протокол №147

від 15.05.2019

  м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                              о 14.15

 

Комітету у закордонних справах

 Головувала:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 Присутні: Вовк В.І., Гузь І.В., Тарасюк Б.І.,                 

                  Ар’єв В.І., Заліщук С.П.,

              Відсутні: Присяжнюк О. А., Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В.,

                  Луценко І.С.

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1.               Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Білорусь про співробітництво в галузі вищої та післядипломної (післявузівської) освіти (реєстр.№0208, КМУ).

Рашкевич Юрій Михайлович – заступник Міністра освіти і науки України.

Божок Єгор Валерійович – заступник Міністра закордонних справ України.

 

2.               Про проект Закону про вихід з Договору про проведення узгодженої антимонопольної політики (реєстр.№0219, КМУ).

Божок Єгор Валерійович - заступник Міністра закордонних справ України.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерство юстиції України.

 3.               Проект Закону про приєднання до Протоколу про сталий розвиток сільського господарства та сільської місцевості до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат (реєстр.№0220, КМУ).

Кнід Віктор Васильович – директор Департаменту екомережі та природно-заповідного фонду Міністерства екології та природних ресурсів України.

Парчук Григорій Васильович – начальник відділу координації наукових досліджень еколого-освітньої та рекреаційної діяльності Департаменту екомережі та природно-заповідного фонду Міністерства екології та природних ресурсів України.

Шупик Сергій Миколайович – заступник директора Департаменту підтримки фермерства, кооперації та розвитку сільських територій – начальник відділу підтримки фермерства Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Божок Єгор Валерійович - заступник Міністра закордонних справ України.

4.               Проект Закону про ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль (реєстр.№0223,  КМУ).

Перевезенцев Олексій Юрійович - Державний секретар Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Божок Єгор Валерійович - заступник Міністра закордонних справ України.

Цимбал В’ячеслав Анатолійович – директор Департаменту доступу до ринків та взаємодії з СОТ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерство юстиції України.

5.               Про проект Закону про припинення участі України в Угоді про формування Єдиного економічного простору (реєстр.№10002, н.д. Б.Тарасюк, О.Шкрум та ін.).

Божок Єгор Валерійович - заступник Міністра закордонних справ України.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерство юстиції України.

Рожков Олексій Валерійович – директор Департаменту міжнародного торговельно-економічного співробітництва та європейської інтеграції Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

6.               Про зустріч з новопризначеними Постійним Представником України при міжнародних організаціях у Відні Цимбалюком  Є.В.

Цимбалюк Євгеній Вікторович – Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні.

7.               Про проект заключного документу Десятої сесії Міжпарламентської Асамблеї ВРУ, Сейму Литовської Республіки та Сейму та Сенату Республіка Польща.

Кривдик Остап Володимирович – радник Голови ВРУ.

8.               Про пріоритети міжпарламентської співпраці ВРУ на 2019 рік:

-                  про участь українських парламентарів у міжнародній конференції «Парламентський контроль. Влада притягувати до відповідальності», яка відбудеться у період з 6 по7 червня 2019 року в м.Тбілісі (Республіка Грузія);

-                  про участь Голови Комітету з питань охорони здоров’я у 72-й сесії Всесвітньої Асамблеї охорони здоров’я, яка відбудеться у період з 20 по 28 травня 2019 року в м.Женева;

-                  про візит делегації Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму до Республіка Польща;

-                  про формування персонального складу делегації Комітету у закордонних справах до США у період з 11 по 14 червня 2019 року.


9.               Про участь парламентської делегації у 26-й щорічній генеральній Асамблеї Міжпарламентської Асамблеї Православ’я (МАП), яка відбудеться у період з 19 по 23 червня 2019 року в м.Тбілісі (Республіка Грузія).

Божок Єгор Валерійович - заступник Міністра закордонних справ України.

Папаяні Іван Володимирович – начальник відділу моніторингу діяльності та реєстрації релігійних організацій Департаменту у справах релігії та національностей Міністерства культури України.

10. Про пріоритетні кроки України з метою реалізації положень Конституції України щодо набуття нашою державою повноправного членства в Організації Північноатлантичного договору (НАТО).

Божок Єгор Валерійович - заступник Міністра закордонних справ України.

11. Про двосторонню співпрацю з Великою Британією у сфері візової політики та торговельно-економічних відносин в контексті її виходу з ЄС.

Божок Єгор Валерійович - заступник Міністра закордонних справ України.

 12. Різне:

- про зайняття вакантної посади головного консультанта секретаріату Комітету у закордонних справах переможцем конкурсу на зайняття вказаної вакантної посади Ященком М.С.

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Білорусь про співробітництво в галузі вищої та післядипломної (післявузівської) освіти.

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І., Рашкевич Ю.М., Божок Є.В.

 УХВАЛИЛИ: Відкласти розгляд зазначеного вище законопроекту з метою усунення термінологічних розбіжностей та приведення тексту Угоди у відповідність до нової редакції Закону України «Про освіту» шляхом проведення технічних процедур Міністерством закордонних справ України та Міністерством освіти і науки України з білоруською стороною.

Результати голосування: одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про вихід з Договору про проведення узгодженої антимонопольної політики.

Виступили: Гопко Г.М., Андрієва Т.В., Божок Є.В.

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону про вихід з Договору про проведення узгодженої антимонопольної політики.

Результати голосування: одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про приєднання до Протоколу про сталий розвиток сільського господарства та сільської місцевості до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат.

Виступили: Гопко Г.М., Кнід В.В., Парчук Г.В., Шупик С.М., Божок Є.В.

 УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому та приєднатися до Протоколу про сталий розвиток сільського господарства та сільської місцевості до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат.

Результати голосування: одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль.

Виступили: Гопко Г.М., Вовк В.І., Перевезенцев О.Ю., Цимбал В.А., Андрієва Т.В.

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений проект Закону за основу та в цілому та  ратифікувати Угоду про вільну торгівлю між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль.

Результати голосування: одноголосно.

 

5.  СЛУХАЛИ: Про проект Закону про припинення участі України в Угоді про формування Єдиного економічного простору.

Виступили: Гопко Г.М., Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Божок Є.В.,

Андрієва Т.В.

 УХВАЛИЛИ: Відкласти розгляд зазначеного вище законопроекту до завершення консультацій між співавторами законопроекту з метою погодження внесення до нього техніко-юридичних правок, запропонованих Міністерством юстиції України та Міністерством закордонних справ України.

 

6. СЛУХАЛИ: Про зустріч з новопризначеними Постійним Представником України при міжнародних організаціях у Відні Цимбалюком Є.В.

Виступили: Гопко Г.М., Цимбалюк Є.В., Ар’єв В.І., Вовк В.І.

 УХВАЛИЛИ: Інформацію Постійного Представника України при міжнародних організаціях у Відні Цимбалюка Є.В. щодо розвитку співробітництва з міжнародними організаціями, зокрема такими як ОБСЄ, МАГАТЕ, взяти до відома.

Результати голосування: одноголосно.

 

7. СЛУХАЛИ: Про проект Заключного документу Десятої сесії Міжпарламентської Асамблеї ВРУ, Сейму Литовської Республіки і Сейму та Сенату Республіка Польща.

Виступили: Гопко Г.М., Кривдик О.В., Тарасюк Б.І.

УХВАЛИЛИ: Погодитися з текстом Заключного документу Десятої сесії Міжпарламентської Асамблеї ВРУ, Сейму Литовської Республіки і Сейму та Сенату Республіка Польща з врахуванням висловлених радником Голови Верховної Ради України та членами Комітету зауважень.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. Про пріоритети міжпарламентської співпраці ВРУ на 2019 рік.

8.1. СЛУХАЛИ: Про участь українських парламентарів у міжнародній конференції «Парламентський контроль. Влада притягувати до відповідальності», яка відбудеться у період з 6 по7 червня 2019 року в м.Тбілісі (Республіка Грузія).

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Зважаючи на те, що згаданий захід слугуватиме майданчиком для дискусій в регіоні у сфері парламентського контролю за участі представників держав-учасниць ОБСЄ, міжнародних експертів та відповідних міжнародних організацій, які обговорюватимуть досягнутий прогрес та передові практики, що стосуються парламентського контролю, вважати участь представників парламенту України у зазначеному заході доцільною та рекомендувати Голові Верховної Ради України визначити одного представника ВРУ зі складу Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї з безпеки та співробітництва в Європі для роботи у ньому.

Результати голосування: одноголосно.

 

8.2. СЛУХАЛИ: Про участь Голови Комітету з питань охорони здоров’я О.Богомолець у 72-й сесії Всесвітньої Асамблеї охорони здоров’я, яка відбудеться у період з 20 по 28 травня 2019 року в м.Женева.

Виступили: Гопко Г.М., Вовк В.І., Ар’єв В.І.,

 УХВАЛИЛИ: Не підтримувати фінансування участі представника Верховної Ради України у згаданому заході в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів на 2019 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8.3. СЛУХАЛИ: Про візит делегації Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму до Республіка Польща.

Виступили: Гопко Г.М., Вовк В.І., Ар’єв В.І.

 

УХВАЛИЛИ: Вважати не доцільним візит делегації Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму до Республіка Польща.

Результати голосування:

«за» - 5,

«проти» - 0,

«утрималось» - 1.

 

8.4. СЛУХАЛИ: Про формування персонального складу делегації Комітету у закордонних справах до США у період з 11 по 14 червня 2019 року.

Виступили: Гопко Г.М., Вовк В.І., Ар’єв В.І.

 УХВАЛИЛИ: 1) З огляду на рішення Комітету від 25.04.2019 (Протокол №145) щодо доцільності здійснення візиту делегації Комітету у закордонних справах до США затвердити такий склад делегації з метою здійснення вказаного візиту в період з 11 по 14 червня 2019 року:

 - Гопко Ганна Миколаївна – Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах;

- Вовк Віктор Іванович – заступник Голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах;

- Тарасюк Борис Іванович – заступник Голови Комітету, голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення і контролю за діяльністю дипломатичної служби Комітету Верховної Ради України у закордонних справах;

- Ар’єв Володимир Ігорович – голова підкомітету з питань міжпарламентських зв’язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету Верховної Ради України у закордонних справах;

- Заліщук Світлана Петрівна – голова підкомітету з питань євроатлантичного та співробітництва та європейської інтеграції Комітету Верховної Ради України у закордонних справах.

2) Здійснити фінансування вказаної делегації (5осіб) в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2019 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

9. СЛУХАЛИ: Про участь парламентської делегації у 26-й щорічній генеральній Асамблеї Міжпарламентської Асамблеї Православ’я (МАП), яка відбудеться у період з 19 по 23 червня 2019 року в м.Тбілісі (Республіка Грузія).

Виступили: Гопко Г.М., Вовк В.І., Ар’єв В.І., Папаяні І.В., Божок Є.В.

 

УХВАЛИЛИ: Беручи до уваги думку Міністерства закордонних справ України та Міністерства культури України, а також необхідність представлення позиції України в рамках Міжпарламентської Асамблеї Православ’я, рекомендувати Голові Верховної Ради України направити делегацію Верховної Ради України для участі у згаданому заході у такому складі:

- Ар’єв Володимир Ігорович, голова підкомітету Комітету у закордонних справах;

- Білозір Оксана Володимирівна, голова підкомітету Комітету з питань європейської інтеграції;

- Єленський Віктор Євгенович, заступник Голови Комітету з питань культури і духовності;

- Лозовий Андрій Сергійович, секретар Комітету з питань правової політики та правосуддя.

Результати голосування: одноголосно.

 

10. СЛУХАЛИ: Про пріоритетні кроки України з метою реалізації положень Конституції України щодо набуття нашою державою повноправного членства в Організації Північноатлантичного договору (НАТО).

Виступили: Гопко Г.М., Божок Є.В.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію заступника Міністра закордонних справ України Божка Є.В. щодо зазначеного вище питання взяти до відома.

 

11. СЛУХАЛИ: Про двосторонню співпрацю з Великою Британією у сфері візової політики та торговельно-економічних відносин в контексті її виходу з ЄС.

Виступили: Гопко Г.М., Божок Є.В.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію заступника Міністра закордонних справ України Божка Є.В. про двосторонню співпрацю з Великою Британією у сфері візової політики та торговельно-економічних відносин в контексті її виходу з ЄС взяти до відома.

 

12. Про зайняття вакантної посади головного консультанта секретаріату Комітету у закордонних справах переможцем конкурсу на зайняття вказаної вакантної посади Ященком М.С.

 Рішення із зазначеного питання не було прийнято у зв’язку з відсутністю кворуму.

 

 

Голова Комітету                                                                                           Г.ГОПКО

 

 Секретар Комітету                                                                          О.ПРИСЯЖНЮК