20 грудня 2018 року за ініціативи Голови Комітету Ганни Гопко відбувся круглий стіл на тему: «Енергетична безпека України. Зовнішньополітичні пріоритети»

21 грудня 2018, 13:04

 

У круглому столі взяли участь народні депутати України Сергій Висоцький, Леонід Козаченко, Андрій Левус, представники міністерств, НАК “Нафтогазу України”, посольств США і ФРН в Україні та експертних кіл.

Народний депутат України, член ради засновників Української стратегічної ініціативи (УСІ) Андрій Левус у своєму виступі наголосив на факті контролю проросійськими силами українських газорозподільчих компаній та відповідному негативному впливі національну безпеку України, зокрема енергетичну. За його словами: «монопольному становищу проросійських олігархів час покласти край. Саме тому ми з колегами підготували проект постанови Верховної Ради «Про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо вжиття невідкладних заходів із забезпечення енергетичної безпеки держави» №9317. Відповідно до цього проекту, ми пропонуємо Кабміну вжити заходів зі створення міжнародного консорціуму з реформування української ГТС за участі західних партнерів, провести відкриті аукціони для отримання можливості проведення розвідки та здійснення газовидобутку, скасувати ліцензії компаніям, які пов’язані з державою-агресором».

Народний депутат України, член ради засновників УСІ Сергій Висоцький, виступаючи перед учасниками круглого столу відзначив, що Україна повинна перетворитися з імпортера на експортера газу в Європу, а газ має стати фактором ефективного опору Росії і зброєю, яка буде спрямована проти самого агресора, а також підкреслив важливість максимального залучення іноземних інвестицій, в першу чергу американських, що було предметом обговорення під час зустрічі з міністром енергетики США Ріком Перрі.

У своєму виступі під час круглого столу Ганна Гопко наголосила на важливості покращення координації діяльності Міністерства закордонних справ України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Міністерства інформаційної політики та Нафтогазу у питанні захисту національних інтересів України.

Серед іншого, учасники круглого столу обговорили питання забезпечення енергетичної незалежності України, збільшення власного видобутку природнього газу, роботи системи енергопостачання в Україні, практичних кроків із наближення інтеграції енергетичних ринків Європейського Союзу та України і відповідного законодавчого забезпечення, а також збереження потужностей транзиту газу через ГТС України та протидії будівництву Північного потоку – 2.