Протокол засідання Комітету №134

26 листопада 2018, 10:05

Протокол №134

від 21.11.2018 року

  м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                              о 15.00

 

 Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 Присутні: Вовк В.І., Гузь І.В., Тарасюк Б.І.,  Присяжнюк О.А.,

                  Заліщук С.П.

Відсутні: Ар’єв В.І., Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В.,

                Луценко І.С.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 1. Проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Держави Катар про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи і Протоколу до неї (№0202, КМУ).

Паламар Людмила Олександрівна – начальник Управління міжнародного оподаткування Міністерства фінансів України.

Ребко Ірина Юріївна – начальник відділу Департаменту стратегічного розвитку та міжнародного співробітництва Державної фіскальної служби України.


2. Про стан підготовки нормативно-правових актів, необхідних для належного виконання ЗУ «Про дипломатичну службу», який набере чинності 19 грудня 2018 року.

Заяць Андрій ІвановичДержавний секретар Міністерства закордонних справ України.

Усатий Віталій Юрійович – начальник юридичного Управління Міністерства закордонних справ України.

Ткачук Оксана Вікторівна - головний спеціаліст відділу судової і місцевої влади та зовнішньополітичної діяльності Департаменту видатків бюджету органів влади Міністерство фінансів України.

Фаримець Ярослав Олегович - головний спеціаліст відділу законопроектування з питань конституційного законодавства та державного будівництва Управління конституційного та адміністративного законодавства Департаменту публічного права Міністерства юстиції України.


3. Про діяльність Українського культурного центру в м.Москва.

 

4. Про міжпарламентську співпрацю ВРУ:

- про участь народних депутатів України, представників МФО «Рівні можливості» у Щорічному Глобальному Форумі жінок - політичних лідерів у м.Рейк’явік (Республіка Ісландія) у період з 26 по 28 листопада 2018 року;

-  про  візит  до України заступника Голови Комітету з питань свобод, прав і зовнішніх зносин Асамблеї народних представників Тунісу, заступника голови групи дружби Туніс-Україна Ріда Аль-Заганді у період з 22 по 29 листопада 2018 року;

- про участь народного депутата України Соболєва Є.В. у святкуванні 5 річниці Євромайдану в м.Брюсселі (Бельгія) 26-27 листопада 2018 року;

- про візит делегації Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму до Республіки Польща у 2019 році;

- про пріоритети міжпарламентської співпраці ВРУ на 2018 рік з огляду на реалії та виклики сьогодення.

 

5. Про кандидатуру від Комітету до складу Міжвідомчої робочої групи з розгляду проблемних питань щодо вдосконалення законодавства у сфері застосування, реалізації і моніторингу спеціальних обмежувальних заходів (санкцій).

 

6. Про інформацію заступника Голови Комітету Б.Тарасюка про участь у роботі 9-го засідання міжпарламентської Асамблеї Сейму Литовської Республіки, Сейму і Сенату Республіки Польща та Верховної Ради України.

 

7. Про підготовку до проведення засідання, присвяченого вшануванню пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років у ВРУ.

 

8. Про ситуацію, що склалася з відповіддю МЗС України на неодноразове звернення Голови Комітету з проханням надати копію ноти, якою було заявлено РФ про бажання України припинити дію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ, підписаного 31 травня 1997 року та інформації щодо подальших кроків із припинення дії зазначеного Договору.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати питання:

- про доручення Голови ВРУ щодо розробки проекту Угоди про співробітництво між Верховною Радою України та Національною Асамблеєю Республіки Корея.

Результати голосування: одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Держави Катар про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи і Протоколу до неї (№0202, КМУ).

Виступили: Паламар Л.О., Вовк В.І., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти вказаний законопроект за основу та в цілому та ратифікувати Угоду про сприяння та взаємний захист інвестицій між Урядом України та Урядом Держави Катар.

Результати голосування: одноголосно.

 

2.  СЛУХАЛИ: Про стан підготовки нормативно-правових актів, необхідних для належного виконання ЗУ «Про дипломатичну службу», який набере чинності 19 грудня 2018 року.

Виступили: Заяць А.І., Тарасюк Б.І., Ткачук О.В., Вовк В.І., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Інформацію, надану представниками Міністерства закордонних справ та Міністерства фінансів України щодо стану підготовки нормативно-правових актів, необхідних для належного виконання ЗУ «Про дипломатичну службу», який набере чинності 19 грудня 2018 року, взяти до відома.

 

 3. СЛУХАЛИ: Про ситуацію, що склалася з відповіддю МЗС України на неодноразове звернення Голови Комітету з проханням надати копію ноти, якою було заявлено РФ про бажання України припинити дію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ, підписаного 31 травня 1997 року та інформації щодо подальших кроків із припинення дії зазначеного Договору.

За результатами розгляду зазначеного питання члени Комітету були вимушені констатувати повне ігнорування посадовими особами Міністерства закордонних справ України вимог Закону України «Про комітети Верховної Ради України» та Закону України «Про статус народного депутата України» та саботажу їх виконання.

Членами Комітету було зазначено, що відповідно до статті 17 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» комітети мають право звертатися з питань, віднесених до предметів їх відання, до Голови Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органів Верховної Ради України, державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності. Звернення від комітетів розглядаються в порядку, передбаченому Законом України «Про статус народного депутата України» для депутатських звернень.

Відповідно до статті 16 Закону України «Про статус народного депутата України» орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадові особи, керівники підприємств, установ і організацій, об'єднань громадян, яким адресовано депутатське звернення, зобов'язані протягом 10 днів з моменту його одержання розглянути і дати письмову відповідь. У разі неможливості розгляду звернення народного депутата у визначений строк його повідомляють про це офіційним листом з викладенням причин продовження строку розгляду. Строк розгляду депутатського звернення, з урахуванням продовження, не може перевищувати 30 днів з моменту його одержання.

Статтею 19 Закону України «Про статус народного депутата України» закріплено право народного депутата України на забезпечення інформацією та на її використання, відповідно до якого, на вимогу народного депутата посадові особи органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій зобов'язані забезпечити його консультаціями відповідних фахівців з питань депутатської діяльності і надати невідкладно, а за відсутності такої можливості - не пізніш як у п'ятиденний строк, необхідні інформацію і документацію.

Члени Комітету наголосили, що народний депутат має право знайомитися з будь-якою конфіденційною та таємною інформацією з питань депутатської діяльності.

Ситуація, що склалася, а саме обмеження доступу народних депутатів України, членів Комітету у закордонних справах до інформації, яка безпосередньо відноситься до предметів відання Комітету та питань депутатської діяльності його членів, призводить до низької інформованості депутатського корпусу, що може спричинити дискредитацію законодавчої гілки влади України на міжнародному рівні у зв’язку із поданням неточної чи недостовірної інформації, зокрема, під час зустрічей з іноземними партнерами.

Виступили: Заяць А.І., Тарасюк Б.І., Вовк В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Звернутися до Президента України та Прем’єр-міністра України з проханням вжити конкретних заходів щодо забезпечення дотримання посадовими особами Міністерства закордонних справ України виконавчої дисципліни та чинного законодавства України, а також щодо недопущення аналогічних ситуацій у подальшому.

Результати голосування: одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Угоди про співробітництво між Верховною Радою України та Національною Асамблеєю Республіки Корея.

Виступили: Кривдик О.В., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України взяти за основу підготовлений секретаріатом Комітету проект Угоди про співробітництво між Верховною Радою України та Національною Асамблеєю Республіки Корея та доручити Управлінню забезпечення міжпарламентських зв’язків  Апарату Верховної Ради України разом з Головним юридичним управлінням Верховної Ради України доопрацювати його із залученням Міністерства закордонних справ України.

Результати голосування: одноголосно.

  

5. Про міжпарламентську співпрацю Верховної Ради України.

 

5.1. СЛУХАЛИ: Про участь народних депутатів України, представників МФО «Рівні можливості» у Щорічному Глобальному Форумі жінок - політичних лідерів у м.Рейк’явік (Республіка Ісландія) у період з 26 по 28 листопада 2018 року.

Виступили: Тарасюк Б.І., Вовк В.І., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Вважати доцільним участь представників парламенту України у зазначеному вище заході в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2018 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

5.2. СЛУХАЛИ: Про візит  до України заступника Голови Комітету з питань свобод, прав і зовнішніх зносин Асамблеї народних представників Тунісу, заступника голови групи дружби Туніс-Україна Ріда Аль-Заганді у період з 22 по 29 листопада 2018 року.

Виступила: Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Зважаючи на  важливість  розвитку двостороннього співробітництва та налагодження міжпарламентського діалогу між парламентами обох країн  вважати доцільним візит представника  Парламенту Тунісу  в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2018 рік та згідно існуючих норм.

Результати голосування: одноголосно.

 

5.3. СЛУХАЛИ: Про участь народного депутата України Соболєва Є.В. у святкуванні 5 річниці Євромайдану в м.Брюсселі (Бельгія) 26-27 листопада 2018 року.

Виступили:  Тарасюк Б.І., Заліщук С.П., Вовк В.І., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Включити в офіційну делегацію на чолі з Головою Верховної Ради України, яка планує відвідати   іституції Європейського Союзу 26-28 листопада  ц.р. (м.Брюссель,  Бельгія),  народних  депутатів  України   Заліщук С.П.  та   Соболєва Є.В.

Результати голосування: одноголосно.

 

5.4.-5.5. Про візит Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму до Республіки Польща у 2019 році;

Про пріоритети міжпарламентської співпраці ВРУ на 2018 рік з огляду на реалії та виклики сьогодення.

 Зазначені вище питання не розглядалися.

 

 6. СЛУХАЛИ: Про кандидатуру від Комітету до складу Міжвідомчої робочої групи з розгляду проблемних питань щодо вдосконалення законодавства у сфері застосування, реалізації і моніторингу спеціальних обмежувальних заходів (санкцій).

Виступили: Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Включити до складу Міжвідомчої робочої групи з розгляду проблемних питань щодо вдосконалення законодавства у сфері застосування, реалізації і моніторингу спеціальних обмежувальних заходів (санкцій) голову підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету Заліщук С.П.

Результати голосування: одноголосно.

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету Б.Тарасюка про участь у роботі 9-го засідання міжпарламентської Асамблеї Сейму Литовської Республіки, Сейму і Сенату Республіки Польща та Верховної Ради України.

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету Б.Тарасюка про участь у роботі 9-го засідання міжпарламентської Асамблеї Сейму Литовської Республіки, Сейму і Сенату Республіки Польща та Верховної Ради України взяти до відома.

 

8. СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету Г.Гопко про підготовку до проведення засідання, присвяченого вшануванню пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років у ВРУ, та запрошення Голови Комітету взяти участь у цьому заході.

 УХВАЛИЛИ: Інформацію Голови Комітету Г.Гопко про підготовку до проведення засідання, присвяченого вшануванню пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років у ВРУ взяти до відома.

 

 9. СЛУХАЛИ: Про діяльність Українського культурного центру в м.Москва.

В ході розгляду зазначеного питання особливе занепокоєння членів Комітету викликав той факт, що комерційна діяльність Центру у свою чергу тягне можливу втрату державного майна України у Російській Федерації в рамках судового провадження, яке триває на території Російської Федерації, за позовом ПАТ «Татнафта» проти держави Україна щодо визнання та виконання арбітражного рішення, винесеного 29.07.2014 р. міжнародним комерційним арбітражем в рамках регламенту UNCITRAL, шляхом звернення, зокрема, майна Національного культурного центру у м.Москві на користь ПАТ «Татнафта», про що неодноразово наголошувалося представниками Міністерства юстиції України, які забезпечують захист України в іноземних судових установах.

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Звернутися до Президента України з проханням максимально сприяти перепідпорядкування Міністерству закордонних справ України Національного культурного центру в м.Москві та припиненню його комерційної діяльності.

2) Звернутися до Генеральної прокуратури України щодо розслідування законності комерційної діяльності Національного культурного центру в м.Москві.

Результати голосування: одноголосно.

 

 Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК