Протокол засідання Комітету №131

11 жовтня 2018, 16:31

Протокол №131

від 03.10.2018

  м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                              о 14.15

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Гузь І.В., Тарасюк Б.І.,  Ар’єв В.І.,                

                  Заліщук С.П., Льовочкіна Ю.В.

 

Відсутні:  Вовк В.І., Присяжнюк О.А, Ларін С.М.,

                 Луценко І.С.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Про реалізацію санкційної політики України, зокрема, в частині її синхронізації із міжнародними партнерами та щодо вдосконалення законодавства у цій сфері (закритий режим).

Ковальчук Ігор Миколайович – керівник структурного підрозділу Головного управління Служби безпеки України.

Лініченко Денис Володимирович - заступник директора Юридичного департаменту Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Бабін Борис Володимирович - Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим.

Чергенець Єдуард Васильович - заступник директора Департаменту інформаційно-аналітичного забезпечення Міністерства оборони України.

Смачило Іванна Василівна – заступник Міністра юстиції.

Олійник Олександр Миколайович -  директор Департаменту з питань правосуддя та національної безпеки Міністерства юстиції України.

Чурсін Олександр Вікторович – начальник Управління національної безпеки Департаменту з питань правосуддя та національної безпеки Міністерства юстиції України.

Береза Ігор Володимирович – директор Департаменту фінансового моніторингу Національного банку України.

Жуковський Віталій Петрович – начальник управління Юридичного департаменту Національного банку України.

Кісь Віктор Сергійович – головний юрисконсульт Юридичного департаменту Національного банку України.

Золотарьова Оксана Вадимівна - начальник відділу тимчасово окупованої території Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

 

2. Про пропозицій Міністерства закордонних справ України до проекту Закону «Про Державний бюджет України на 2019 рік» (реєстр. №9000 від 15.09.2018 р.).

Заяць Андрій Іванович – Державний секретар Міністерства закордонних справ України.

Чумак Олена Анатоліївна – директор Фінансового департаменту Міністерства закордонних справ України.

 

3. Про зустріч з новопризначеними надзвичайними і повноважними послами України в:

- Естонській Республіці Бецою Мар’яною Олександрівною;

- Республіці Кенія Праведником Андрієм Івановичем.

 

4. Про лист Голови Постійної делегації ВРУ у ПА НАТО І.Фріз щодо організації візиту до України 16.10.2018 новообраного Президента ПА НАТО Раси Юкнявічене.

 

5. Про міжпарламентську співпрацю ВРУ:

 - про участь народного депутата України Р.Чубарова у 3-му Самміті парламентів країн Євразійського регіону, який відбудеться в м.Анталія (Турецька Республіка) у період з 8 по 11 жовтня 2018 року;

Роман Ігор Святославович – начальник відділу Південного Кавказу і Туреччини Міністерства закордонних справ України.

-  про наслідки візиту співголови депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії Заліщук С.П. до Великобританії у складі офіційної делегації на чолі з Головою ВРУ А.Парубієм до м.Лондон у червні 2018 року;

- про планування  візиту Комітету у закордонних справах до Італійської Республіки;

- про пріоритети міжпарламентської співпраці ВРУ на 2018 рік з огляду на реалії та виклики сьогодення.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. Про зустріч з новопризначеними надзвичайними і повноважними послами України в Естонській Республіці та Республіці Кенія.

 

1.1. СЛУХАЛИ: Інформацію Надзвичайного і Повноважного Посла України в Естонській Республіці  Бецу Мар’яну Олександрівну щодо українсько-естонських відносин.

Виступили: Беца М.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Взяти до відома інформацію Надзвичайного і Повноважного Посла України в Естонській Республіці  Беци М.О.  щодо напрямків своєї роботи, зокрема залучення естонської сторони до утримання та посилення санкційного тиску на РФ, звільнення українських політв’язнів; співпраця в рамках міжнародних організацій, таких як ООН, ОБСЄ, РЄ; залучення естонських інвестицій в економіку України, обмін досвідом у сфері інформаційно-комунікаційних технологій та енергозбереження; просування позитивного іміджу України в Естонії; розвиток  міжпарламентського співробітництва між країнами.

 

1.2. СЛУХАЛИ: Інформацію Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Кенія  Праведника Андрія Івановича щодо українсько-кенійських відносин.

Виступили: Праведник А.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Взяти до відома інформацію Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Кенія Праведника А.І. щодо розвитку політичного та економічного співробітництва між Україною і Кенією, співпраці з Програмою ООН з навколишнього середовища з метою надання практичної допомоги у питаннях відновлення екологічної ситуації в районах, які постраждали від збройної агресії РФ, а також координації і активізації  міжпарламентського діалогу, а саме сприяння утворенню групи дружби з Україною в кенійському парламенті.

 

 

 

2. Про реалізацію санкційної політики України, зокрема, в частині її синхронізації із міжнародними партнерами та щодо вдосконалення законодавства у цій сфері.

 

2.1. СЛУХАЛИ: Про пропозицію Голови Комітету Г.Гопко щодо розгляду зазначеного вище питання в закритому режимі.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Питання про реалізацію санкційної політики України, зокрема, в частині її синхронізації із міжнародними партнерами та щодо вдосконалення законодавства у цій сфері, розглядати в закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про участь народного депутата України Р.Чубарова у 3-му Саміті парламентів країн Євразійського регіону, який відбудеться в м.Анталія (Турецька Республіка) у період з 8 по 11 жовтня 2018 року;

В ході обговорення зазначеного питання  Міністерство закордонних справ України рекомендувало Верховній Раді України утриматися від участі у згаданому заході, оскільки формат зустрічі голів парламентів країн Євразії запропонований Держдумою РФ і визначається російською стороною як «міжпарламентське об’єднання різноманітних інтернаціональних блоків, таких як Євразійський економічний союз, ШОС, економічний пояс Шовкового шляху».

Представник Міністерства закордонних справ України також повідомив, що діяльність цього формату розпочалася із першої зустрічі у Москві у 2016 році. У 2017 році друга зустріч відбулася у Сеулі. Пропозиція щодо проведення третьої зустрічі в Туреччині була внесена російською стороною та обговорена під час зустрічі голови Держдуми РФ з Міністром закордонних справ Турецької Республіки  у березні ц.р.

Виступили: Роман І.С., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи позицію МЗС України,  не підтримати участь представників українського парламенту у зазначеному вище заході.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1;

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про лист Голови Постійної делегації ВРУ у ПА НАТО І.Фріз щодо організації візиту до України 16.10.2018 новообраного Президента ПА НАТО Раси Юкнявічене.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Беручи до уваги важливість активізації розбудови зовнішньополітичного євроатлантичного  вектору нашої держави, а також ухвалене рішення щодо проведення у 2020 році весняної сесії ПА НАТО у Києві,   вважати такий візит  своєчасним та доцільним.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про пропозицій Міністерства закордонних справ України до проекту Закону «Про Державний бюджет України на 2019 рік».

В ході розгляду, Державний секретар МЗС України Заяць А.І. зазначив, що у проекті бюджету призначення Міністерства закордонних справ України на 2019 рік зменшено у порівнянні з бюджетними призначеннями 2018 року (за рахунок видатків розвитку) на 48,8 млн.грн. і визначені в обсязі 4 419,4 млн.гривень.

Прийняття Закону України «Про дипломатичну службу» від 07.06.2018 р. №2449-VIII стало черговим успішним кроком на шляху реформування країни, а також, як основний елемент  реформування дипслужби, дозволило наблизитися до зразка дипслужби країн ЄС. Водночас, імплементація закону потребуватиме розробки низки нормативно-правових актів та відповідного фінансового забезпечення.

Виступили: Заяць А.І., Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Чумак О.А., Гузь І.В.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати пропозиції Міністерства  закордонних справ України до проекту Державного бюджету України на 2019 рік   в повному обсязі, а саме передбачити додаткові кошти у сумі 509,5 млн. грн., що дозволить забезпечити належні фінансові умови для ефективної роботи Апарату Міністерства закордонних справ та закордонних дипломатичних установ України, які протягом останнього часу працюють у складних геополітичних умовах.

Додаткові кошти пропонується спрямувати на:

– 79,7 млн. грн. - забезпечення діяльності  Українського інституту та його закордонних філій з метою здійснення заходів з культурної дипломатії та комплексної презентації України у світі.

– 50,7 млн. грн. для забезпечення потреб на функціонування Апарату МЗС та його представництв на території України на мінімально-необхідному рівні:  

      поточні видатки – 26,4 млн. грн. (захист від кібер-загроз,  створення комплексних систем захисту інформації, поточний ремонт приміщень, імплементація положень нового Закону України «Про дипломатичну службу» в частині оплати праці працівників, що перебувають у розпорядженні МЗС тощо).

      капітальні видатки – 24,3 млн. грн. (оновлення матеріально-технічної бази, заміна двох автотранспортних засобів МЗС (2004 та 2006 років випуску), придбання мікроавтобусу для Представництва МЗС в Ужгороді, капітальний ремонт адмінбудівель МЗС та прилеглої території, заходи безпеки).

– 285,0 млн. грн. – забезпечення утримання граничної чисельності працівників закордонних дипломатичних установ України у кількості 1394 особи (розпорядження КМУ від 30.08.2002 № 508-р). Присутність українських громадян за кордоном продовжує зростати, у т.ч. враховуючи лібералізацію візового режиму з ЄС та іншими країнами світу, зростання трудової міграції тощо. Відтак зростає кількість проблемних ситуацій, в які потрапляють наші громадяни за кордоном, що потребують втручання консулів. Врахування додаткових коштів дозволить підсилити кадровий ресурс консульських служб та відділів з економічних питань посольств України в країнах, які визначені пріоритетними у Експортній стратегії України.

– 49,0 млн. грн. – для забезпечення реалізації Закону України "Про дипломатичну службу" у новій редакції, а саме: запровадження медичного страхування працівників ЗДУ та оплати вартості навчання дітей працівників у шкільних та дошкільних закладах освіти в країнах, де безкоштовне навчання неможливе.

- 45,1 млн. грн. -  для завершення будівництва службової нерухомості в Польщі для потреб Посольства.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6.  Про наслідки візиту співголови депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії Заліщук С.П. до Великобританії  у складі офіційної делегації на чолі з Головою ВРУ А.Парубієм до м.Лондон у червні 2018 року;

- про планування  візиту Комітету у закордонних справах до Італійської Республіки;

- про пріоритети міжпарламентської співпраці ВРУ на 2018 рік з огляду на реалії та виклики сьогодення.

Зазначені вище питання не розглядалися.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК