Протокол засідання Комітету №130

26 вересня 2018, 12:01

Протокол №130

від 19.09.2018

  м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                              о 14.15

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Вовк В.І., Гузь І.В., Тарасюк Б.І.,                

                  Присяжнюк О.А, Заліщук С.П., Луценко І.С.

 

Відсутні:  Ар’єв В.І. (відрядження), Ларін С.М.,

                 Льовочкіна Ю.В. (відрядження).

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Проект Закону про ратифікацію Угоди про сприяння та взаємний захист інвестицій між Урядом України та Урядом Держави Катар (реєстр.№0197, КМУ).

Перевезенцев Олексій Юрійович – Державний секретар Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Савчук Олеся Леонідівна - директор Юридичного департаменту Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Лініченко Денис Володимирович - заступник директора Юридичного департаменту Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

 

2. Проект Закону про ратифікацію Протоколу між Урядом України і Урядом Турецької Республіки про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом Турецької Республіки про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і майно (реєстр.№0199, КМУ).

Овчаренко Віктор Петрович – директор Департаменту податкової політики Міністерства фінансів України.

Паламар Людмила Олександрівна – начальник Управління міжнародного оподаткування Міністерства фінансів України.

 

3. Проект Закону про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору) (№9037, ПУ).

Климпуш-Цинцадзе Іванна Орестівна  - Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Клімкін Павло Анатолійович - Міністр закордонних справ України.

Наджос Андрій Іванович – заступник директора Департаменту ЄС і НАТО МЗС України.

Василенко Володимир Андрійович – заслужений юрист України, Надзвичайний і Повноважний Посол України, доктор юридичних наук, професор.

 

4. Про інформацію Міністра закордонних справ України П.Клімкіна щодо пріоритетів зовнішньополітичної діяльності України до кінця 2018 року.

Клімкін Павло Анатолійович - Міністр закордонних справ України.

Макеєв Олексій Сергійович - директор Департаменту політики та комунікацій  МЗС України.

Ващенко Олена Олексіївна – начальник відділу багатостороннього співробітництва Департаменту політики та комунікацій  МЗС України.

5. Про зустріч з новопризначеним Надзвичайним і Повноважним Послом України в Грецькій Республіці Шутенком С.О.

Шутенко Сергій Олександрович - Надзвичайний і Повноважний Посол України в Грецькій Республіці.

 

6. Про формування складу української частини Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Парламенту Грузії та  Парламенту Республіки Молдова. 

 

7. Про міжпарламентську співпрацю ВРУ:

-  про наслідки візиту співголови депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії Заліщук С.П. до Великобританії у складі офіційної делегації на чолі з Головою ВРУ А.Парубієм до м.Лондон у червні 2018 року;

- про планування  візиту Комітету у закордонних справах до Італійської Республіки;

- про утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Ісламською Республікою Пакистан;

- про зміни у керівному складі депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Австрійською Республікою;

- про пріоритети міжпарламентської співпраці ВРУ на 2018 рік з огляду на реалії та виклики сьогодення.

 

 СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди про сприяння та взаємний захист інвестицій між Урядом України та Урядом Держави Катар.

Виступили: Переверзенцев О.Ю., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти вказаний законопроект за основу та в цілому та ратифікувати Угоду про сприяння та взаємний захист інвестицій між Урядом України та Урядом Держави Катар.

Результати голосування: одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Протоколу між Урядом України і Урядом Турецької Республіки про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом Турецької Республіки про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і майно.

Виступили: Овчаренко В.П., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти вказаний законопроект за основу та в цілому та ратифікувати Протокол між Урядом України і Урядом Турецької Республіки про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом Турецької Республіки про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і майно.

Результати голосування: одноголосно.

 

3. Проект Закону про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору).

 

3.1. СЛУХАЛИ: Про пропозицію Голови Комітету Г.Гопко щодо розгляду зазначеного вище законопроекту в закритому режимі.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Проект Закону про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору), поданий Президентом України, розглядати в закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 4. СЛУХАЛИ: Інформацію Міністра закордонних справ України П.Клімкіна щодо пріоритетів зовнішньополітичної діяльності України до кінця 2018 року.

Виступили: Клімкін П.А., Заліщук С.П., Вовк В.І., Тарасюк Б.І.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Міністра закордонних справ України П.Клімкіна щодо пріоритетів зовнішньополітичної діяльності України до кінця 2018 року взяти до відома.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію Надзвичайного і Повноважного Посла України в Грецькій Республіці Шутенка Сергій Олександрович щодо українсько-грецьких відносин.

Виступили: Шутенко С.О., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Надзвичайного і Повноважного Посла України в Грецькій Республіці Шутенка С.О. щодо перспектив просуванням політичних та торговельно-економічних інтересів України в Грецькій Республіці  та  координацію і розвиток  міжпарламентського співробітництва між країнами взяти до відома.

 

6. СЛУХАЛИ: Про формування складу української частини Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Парламенту Грузії та  Парламенту Республіки Молдова.

Виступили: Гопко Г.М., Луценко І.С. 

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити своїм Розпорядженням персональний склад української частини Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Парламенту Грузії та  Парламенту Республіки Молдова згідно квот, затверджених рішенням Комітету від 2 липня 2018 року, та на підставі подань депутатських фракцій Верховної Ради України, які були надані до Комітету станом на 19 вересня 2018 року:

 

№ п/п

ПІБ

Посада/фракція

1.               

ПАРУБІЙ

Андрій Володимирович

 

Голова делегації, Голова Верховної Ради України

2.               

ГОПКО

Ганна Миколаївна

 

заступник Голови делегації, Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах

3.               

КИРИЛЕНКО

Іван Григорович

член делегації, заступник Голови Комітету, голова підкомітету з питань наукової та науково-технічної діяльності Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, фракція «Батьківщина»

4.               

КОРОЛЕВСЬКА

Наталія Юріївна

 

член делегації, член Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, фракція «Опозиційний блок»

5.               

МЕПАРІШВІЛІ

Хвича Нодарович

 

член делегації, член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, фракція «Народний фронт»

6.               

РОМАНОВА

Анна Анатоліївна

 

член делегації, Секретар Комітету, голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму, фракція «Самопоміч»

7.               

УНГУРЯН

Павло Якимович

 

член делегації, голова підкомітету з питань доходів державного бюджету Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, фракція «Народний фронт»

 

2) У разі надання кандидатур іншими фракціями Верховної Ради України, надіслати їх Голові ВРУ у робочому порядку для включення до складу української частини Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Парламенту Грузії та  Парламенту Республіки Молдова відповідно до затверджених рішенням Комітету квот.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

 

7. Про міжпарламентську співпрацю ВРУ.

 

7.1. СЛУХАЛИ: Про зміни у керівному складі депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Австрійською Республікою.

Виступила: Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України своїм Розпорядженням затвердити співголовою  депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Австрійською Республікою народного депутата України, члена депутатської фракції  Радикальної Партії Олега Ляшка Рибалку Сергія Вікторовича на підставі Протоколу засідання зазначеної депутатської групи від 6 вересня 2018 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

7.2. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Ісламською Республікою Пакистан.

Виступила: Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити склад депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Ісламською Республікою Пакистан.

Результати голосування: одноголосно.

 

 7.3. СЛУХАЛИ: Про наслідки візиту співголови депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Сполученим Королівством  Великої Британії та Північної Ірландії Заліщук С.П. до Великобританії у складі офіційної делегації на чолі з Головою ВРУ А.Парубієм до м.Лондон у червні 2018 року;

- про планування  візиту Комітету у закордонних справах до Італійської Республіки;

- про пріоритети міжпарламентської співпраці ВРУ на 2018 рік з огляду на реалії та виклики сьогодення.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначених вище питань на наступне засідання Комітету.

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК