Протокол засідання Комітету №125

10 липня 2018, 15:10

Протокол №125

від 04.07.2018

  м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                              о 14.15

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Вовк В.І., Гузь І.В., Тарасюк Б.І.,                

                  Присяжнюк О.А, Заліщук С.П., Ларін С.М.,

 

Відсутні:  Ар’єв В.І. (відрядження), Луценко І.С., Льовочкіна Ю.В. 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1.               Проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США "Про податкові вимоги до іноземних рахунків" (FATCA) (реєстр.№0179, КМУ).

 

2.               Проект Закону про прилеглу зону України (реєстр.№8361, н.д. І.Фріз).

Фріз Ірина Василівна -  народний депутат України.

Ляшук Сергій Федорович – помічник Голови Державної прикордонної служби України.

Кононенко Максим Олексійович – директора Департаменту міжнародного права – начальник відділу правового оформлення державного кордону Міністерства закордонних справ України.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

Лопатюк Сергій Миколайович – заступник начальника Управління юридичного забезпечення Державної прикордонної служби України.

Нечипоренко Юлія Віталіївна – заступник начальника управління  охорони культурної спадщини – начальник відділу формування державної політики у сфері охорони культурної спадщини Міністерства культури України.

 

3.               Про актуальні питання діяльності «Українського інституту».

Шейко Володимир Петрович - Директор «Українського інституту».

Княжицький Микола Леонідович - Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності.

Нечипоренко Юлія Віталіївна – заступник начальника управління  охорони культурної спадщини – начальник відділу формування державної політики у сфері охорони культурної спадщини Міністерства культури України.

 

4.               Про приєднання Верховної Ради України до Міжнародного Парламенту Толерантності та Миру (МПТМ) у якості члена-засновника та делегування народного депутата України Сисоєнко І.В. для участі у першій сесії МПТМ.

Захарчук Борис Іванович – Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України.

 

5.               Про зусилля України на міжнародній арені щодо недопущення будівництва газогону Північний потік-2.

Гламаздін Вадим Павлович – Уповноважений по роботі з органами державної влади та регулятором Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України».

Долженко Катерина Олександрівна – головний юрисконсульт юридичного департаменту Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Бойко Наталія Андріївна -  заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України з питань європейської інтеграції.

Саєнко Сергій Валерійович – т.в.о. директора Департаменту ЄС та НАТО Міністерства закордонних справ України.

 

6.               Про міжпарламентську співпрацю ВРУ:

- про візит делегації Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи до м.Лондон (Великобританія) у період з 19 по 21 липня 2018 року з метою участі в чергових засіданнях Асамблеї вкладників Чорнобильського фонду «Укриття» та донорів Рахунку ядерної безпеки;

-  про візит в Україну делегації парламентської ліги дружби Перу-Україна.

- про направлення вітального листа новообраній Голові Комітету у закордонних справах Палати депутатів Італійської Республіки Марті Гранде та запрошення її і членів Комітету здійснити візит в Україну;

Оснач Михайло Васильович – заступник директора Першого європейського департаменту  Міністерства закордонних справ України.

- про візит до України представників  групи дружби Іран – Україна Меджлісу Ісламської Республіки Іран;

Козаченко Леонід Петрович – народний депутат України.

Ковалевський Вадим Вікторович – заступник директора Департаменту країн АРТ – начальник відділу країн Середнього Сходу та Південної Азії Міністерства закордонних справ України.

Баударбеков Тімур Монтайович – другий секретар  Департаменту країн АРТ – начальник відділу країн Середнього Сходу та Південної Азії Міністерства закордонних справ України.

- про запрошення до України Голови Комітету у закордонних справах палати представників парламенту Японії Ясухіде Накаяма;

- про візит  делегації групи дружби Республіка Корея - Україна Національних Зборів Республіки Корея до України орієнтовно у період  з 26 серпня по 1 вересня 2018 року;

Ларін Сергій Миколайович – керівник депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Корея.

- про запрошення Віце-президента Німецького Бундестагу В.Кубікі відвідати з робочим візитом Україну.

Оснач Михайло Васильович – заступник директора Першого європейського департаменту Міністерства закордонних справ України.

 

7. Про Орієнтовний план основних заходів Комітету у період дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

 8. Різне:

-        про зустріч з новопризначеним Надзвичайним і Повноважним Послом України в Королівстві Данії М.Видойником.

Видойник Михайло Михайлович – Надзвичайний та Повноважний Посол України в Королівстві Данія.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про прилеглу зону України.

В ході розгляду члени Комітету звернули увагу на питання щодо визначення головного Комітету з підготовки і попереднього розгляду зазначеного законопроекту.

Виступили: Фріз І.В., Андрієва Т.В., Ляшук С.Ф., Кононенко М.О.,

Тарасюк Б.І., Заліщук С.П., Вовк В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Звернутися до  Голови Верховної Ради України з проханням у  подальшому, під час визначення головних комітетів з підготовки і попереднього розгляду законопроектів, керуватися положеннями Постанови Верховної Ради України від 4 грудня 2014 року № 22-VIII «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання».

2) Підтримуючи в цілому необхідність законодавчого визначення  та закріплення правового статусу прилеглої зони України, зокрема, із врахуванням норм Конвенції ООН з морського права 1982 року, рекомендувати Комітету з питань  національної безпеки і оборони, який визначений головним Комітетом з підготовки і попереднього розгляду зазначеного законопроекту, повернути його суб’єкту права  законодавчої ініціативи  на доопрацювання.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. Про візит представників  групи дружби Іран – Україна Меджлісу Ісламської Республіки Іран до України у період з 9 по 12 липня 2018 року.

 

2.1. СЛУХАЛИ: Про пропозицію Голови Комітету Г.Гопко щодо розгляду зазначеного вище питання в закритому режимі.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Питання про візит представників  групи дружби Іран – Україна Меджлісу Ісламської Республіки Іран до України у період з 9 по 12 липня 2018 року розглядати в закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про зусилля України на міжнародній арені щодо недопущення будівництва газогону Північний потік-2.

Виступили: Бойко Н.А., Гламаздін В.П., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Звернутися до Прем’єр-міністра України Гройсмана з проханням  вжити відповідних заходів для забезпечення участі у засіданнях Комітету представників міністерств та відомств на рівні їх керівників з метою належного та повноцінного  розгляду питань порядку денного.

2) З метою всебічного обговорення питання про зусилля України на міжнародній арені щодо недопущення будівництва газогону Північний потік-2 провести 6 липня цього року робочу нараду  за участі відповідних представників виконавчої влади України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США "Про податкові вимоги до іноземних рахунків" (FATCA).

Виступили: Гопко Г.М., Вовк В.І.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США "Про податкові вимоги до іноземних рахунків" (FATCA) за основу та в цілому за умови одночасного прийняття імплементаційних законів (реєстр.№№ 8189 та 8190).

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію Надзвичайного і Повноважного Посла України в Королівстві Данія Видойником М.М.  щодо українсько-датських відносин (закритий режим).

 

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію Шейка В.П. про актуальні питання діяльності «Українського інституту».

Виступили: Шейко В.П., Гузь І.В., Княжицький М.Л., Вовк В.І.,

Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Директора «Українського інституту» Шейка В.П. щодо перспектив та пріоритетів діяльності Інституту взяти до відома.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про приєднання Верховної Ради України до Міжнародного Парламенту Толерантності та Миру (МПТМ) у якості члена-засновника та делегування народного депутата України Сисоєнко І.В. для участі у першій сесії МПТМ.

Виступили: Захарчук Б.І., Вовк В.І., Тарасюк Б.І., Ларін С.М., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Приєднання Верховної Ради України до Міжнародного Парламенту Толерантності та Миру (МПТМ)  та делегування народного депутата України Сисоєнко І.В. як представника Верховної Ради України у якості члена-засновника на першу сесію МПТМ вважати недоцільним.

2) Народний депутат України Сисоєнко І.В. може брати участь у зазначеному  вище заході без надання їй повноважень від Верховної Ради України та без залучення коштів, передбачених на міжнародну діяльність.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. Про міжпарламентську співпрацю ВРУ.

 

8.1. СЛУХАЛИ:  Про візит делегації Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи до м.Лондон (Великобританія) у період з 19 по 21 липня 2018 року з метою участі в чергових засіданнях Асамблеї вкладників Чорнобильського фонду «Укриття» та донорів Рахунку ядерної безпеки.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що участь українських парламентарів у вказаному заході передбачена Орієнтовним планом міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2018 рік у складі 3-х осіб,  підтримати  візит зазначеної делегації до м.Лондона в межах, визначених Орієнтовним планом.

Результати голосування: одноголосно.

 

8.2. СЛУХАЛИ: Про візит Голови Парламентської ліги дружби Перу-Україна Сесара Антоніо Сегура Іскьєрдо до України.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на  важливість розвитку двостороннього співробітництва та необхідність активізації міжпарламентського діалогу між Україною та Перу вважати  зазначений вище візит доцільним  в межах виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів ВРУ на 2018 рік.  

Результати голосування: одноголосно.

 

8.3. СЛУХАЛИ: Про направлення вітального листа новообраній Голові Комітету у закордонних справах Палати депутатів Італійської Республіки Марті Гранде та запрошення її і членів Комітету здійснити візит в Україну.

Виступили: Нестеренко Л.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Направити вітального листа новообраній Голові Комітету у закордонних справах Палати депутатів Італійської Республіки Марті Гранде від імені Голови Комітету Г.Гопко.

2) Вважати за доцільне запросити делегацію Комітету у закордонних справах Палати депутатів Італійського Парламенту відвідати Україну протягом року з метою посилення міжпарламентського взаємодії та покращення обізнаності італійських колег щодо ситуації в Україні.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8.4. СЛУХАЛИ: Про запрошення до України Голови Комітету у закордонних справах палати представників парламенту Японії Ясухіде Накаяма.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на важливість подальшого розвитку українсько-японських відносин, необхідність активізації двостороннього міжпарламентського діалогу між країнами та ознайомлення японських колег з поточною ситуацією в Україні підтримати здійснення візиту  делегації Комітету у закордонних справах палати представників парламенту Японії на чолі з його Головою Ясухіде Накаяма.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8.5. СЛУХАЛИ:  Про візит  делегації групи дружби Республіка Корея-Україна Національних Зборів Республіки Корея до України орієнтовно у період  з 26 серпня по 1 вересня 2018 року.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на важливість активізації двостороннього співробітництва та необхідності поглиблення  міжпарламентського діалогу між Республікою Корея і Україною Комітет вважати  доцільним візит корейських парламентарів до України в межах виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів ВРУ на 2018 рік. 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8.6. СЛУХАЛИ: Про запрошення Віце-президента Німецького Бундестагу В.Кубікі відвідати з робочим візитом Україну.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на  важливість налагодження міжпарламентського діалогу між парламентарями обох країн вважати доцільним здійснення зазначеного вище  візиту в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2018 рік.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Про Орієнтовний план основних заходів Комітету у період дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

Виступили: Нестеренко Л.О., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: 1) Затвердити Орієнтовний план роботи Комiтету Верховної Ради України у закордонних справах у період дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання з урахуванням висловлених пропозицій.

2) Рекомендувати Верховній Раді України  не включати  до проекту порядку денного  дев’ятої сесії Верховної Ради України проекти постанов Верховної Ради України  «Про Звернення Верховної Ради України до Президента, Сейму та Сенату Республіки Польща» (н.д.А.Іллєнко, А.Білецький та ін., №7551, 05.02.2018) та  «Про Заяву Верховної Ради України з приводу невизнання Україною легітимності виборів Президента Російської Федерації, їх результатів, правових наслідків та, відповідно, актів нелегітимно обраної на цю посаду особи» (н.д.М.Бурбак, Г.Логвинський, №8153, 19.03.2018), як такі, що втратили актуальність, оскільки Верховною Радою України були прийняті проекти постанов №7553 та №8186-1 відповідно.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК