Протокол засідання Комітету №121

30 травня 2018, 11:26

Протокол №121

від 23.05.2018

  м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                              о 14.15

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Гузь І.В., Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І., Заліщук С.П.,

                  Луценко І.С.

 

Відсутні: Вовк В.І., Присяжнюк О.А, Ларін С.М.,

                 Льовочкіна Ю.В. 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Турецької Республіки про взаємне сприяння та захист інвестицій (реєстр.№0183, КМУ).

Лініченко Денис Володимирович – заступник директора Юридичного департаменту Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

 

2. Про проект Закону про ратифікацію Фінансової угоди (Проект "Вища освіта України") між Україною та Північною екологічною фінансовою корпорацією (реєстр.№0184, ПУ).

Греба Роман Володимирович – заступник Міністра освіти і науки України.

Ліщина Іван Юрійович – заступник Міністра юстиції України – Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

Супрун Світлана Миколаївна – заступник директора Департаменту боргової політики Міністерства фінансів України.

Хоманець Володимир Анатолійович – заступник начальника Управління економічного співробітництва – начальник відділу міжнародних фінансових інституцій Міністерства закордонних справ України.

 

3. Про належне забезпечення юридичного супроводу судових міжнародних позовів України проти РФ з метою захисту національних інтересів України.

Ліщина Іван Юрійович – заступник Міністра юстиції України – Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини.

 

4. Про зміни у складі Постійної делегації ВРУ у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва.

 

5. Про звернення Адміністрації Державної прикордонної служби України щодо ситуації навколо паспортизації акредитованими в Україні дипломатичними та консульськими установами громадян України, зокрема членів суднокоманди НОРД.

Криса Петро Степанович – заступник директора Міжнародно-правового департаменту Адміністрації Державної прикордонної служби України.

Курилюк Юрій Богданович – заступник начальника управління у справах іноземців та адміністративного провадження Адміністрації Державної прикордонної служби України.

Лукашук Микола Михайлович – головний спеціаліст відділу паспортної роботи Управління прикордонного контролю Адміністрації Державної прикордонної служби України.

Гданова Ізета –  Перший заступник Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим.

Пахомова Валерія Артурівна – головний консультант служби міжнародних зв’язків Представництва  Президента України в Автономній Республіці Крим.

Сейдаметов Руслан Рідванович – головний консультант служби правового аналізу Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим.

Недільський Роман Богданович -  заступник  директора Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

Кошель Микола Миколайович – головний спеціаліст відділу з питань національної безпеки та спеціально обмежувальних заходів Управління національної безпеки Департаменту з питань правосуддя та безпеки Міністерства юстиції України.

Палієнко Олена Іванівна – заступник директора Департаменту з питань громадянства, паспортизації та реєстрації Державної міграційної служби.

 

 

6. Про міжпарламентську співпрацю ВРУ:

-     про пріоритети міжпарламентської співпраці ВРУ на 2018 рік з огляду на реалії та виклики сьогодення.

 -  про візит української парламентської делегації до Нідерландів;

-  про візит українських парламентарів до Румунії;

- про лист Посольства України у Федеративній Республіці Німеччина щодо товариського футбольного матчу між депутатами ВРУ та Бундестагу;

- про візит депутатської групи Собранія Республіки Македонія в Україну у період з 28 по 31 травня 2018 року;

-  про звернення Президента Міжпарламентської Асамблеї Православ’я С.Попова та Генерального секретаря МАП А.Міхаілідіса щодо визначення складу делегації ВРУ для участі у 25-й ювілейній ГА Міжпарламентської Асамблеї Православ’я у період з 25 по 30 червня 2018 року.

Крулько Іван Іванович – співголова депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Канадою.

Дзюблик Павло Володимирович - керівник депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Португальською Республікою.

 

7. Про відповідь Міністерства фінансів України щодо внесення змін до нормативно-правових актів для врегулювання здійснення міжнародної діяльності ВРУ.

 

8. Різне:

- про призначення Першого заступника Міністра закордонних справ України та керівників закордонних дипломатичних представництв України;

- про зустріч з новопризначеним Надзвичайним і Повноважним Послом України в Республіці Казахстан Кулебою І.Д.

Кулеба Іван Дмитрович –  Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Казахстан.

Демчак Руслан Євгенович – керівник депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Казахстан.

 

 

СЛУХАЛИ: 1) Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

2) Про пропозицію голови підкомітету з міжнародно-правових питань та  парламентського контролю за виконання Україною міжнародних зобов’язань Комітету Луценко І.С. щодо включення до порядку денного засідання Комітету Пропозиції Президента України до Закону України "Про дипломатичну службу" (реєстр.№7322).

Виступили: Луценко І.С., Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування:

«за» - 4;

«проти» - 0;

«утрималось» - 2.

 

2) Враховуючи те, що пропозиція Луценко І.С. про включення до порядку денного засідання Комітету питання про пропозиції Президента України до Закону України "Про дипломатичну службу" не набрала голосів на свою підтримку («за» - 2; «проти» - 1; «утрималось» - 3), зазначене вище питання буде розглянуто Комітетом після проведення відповідних консультацій з зацікавленими органами влади.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Турецької Республіки про взаємне сприяння та захист інвестицій.

Виступили: Лініченко Д.В., Андрієва Т.В., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти вказаний законопроект за основу та в цілому та ратифікувати Угоду між Урядом України та Урядом Турецької Республіки про взаємне сприяння та захист інвестицій.

 Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Фінансової угоди (Проект "Вища освіта України") між Україною та Північною екологічною фінансовою корпорацією.

Виступили: Греба Р.В., Луценко І.С., Супрун С.М., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти вказаний законопроект за основу та в цілому та ратифікувати Фінансову угоду (Проект "Вища освіта України") між Україною та Північною екологічною фінансовою корпорацією.

 Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. Про зустріч з новопризначеним Надзвичайним і Повноважним Послом України в Республіці Казахстан Кулебою І.Д.

 

3.1. СЛУХАЛИ: Про пропозицію заступника Голови Комітету Б.Тарасюка щодо розгляду зазначеного питання в закритому режимі.

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Питання щодо зустрічей з Надзвичайними і Повноважними Послами України в іноземних державах на засіданні Комітету розглядати в закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про призначення Першого заступника Міністра закордонних справ України та керівників закордонних дипломатичних представництв України.

Під час розгляду зазначеного питання члени Комітету неодноразово висловлювали стурбованість щодо затримки з призначенням Першого заступника Міністра закордонних справ України, посада якого залишається вакантною із липня 2017 року. На їхню думку призначення Першого заступника Міністра закордонних справ України не лише б додало управлінської спроможності керівництву МЗС, а й сприяло б, зокрема, налагодженню регулярних контактів між зовнішньополітичним відомством України та Комітетом Верховної Ради України у закордонних справах, що максимально сприяло б узгодженості та ефективності роботи законодавчої та виконавчої гілок влади у сфері зовнішніх зносин.  Зокрема, члени Комітету звернули увагу, що, наприклад, на останньому засіданні Комітету 23 травня представники керівництва МЗС були відсутні.

Також члени Комітету вчергове наголосили на необхідність своєчасного призначення послів України на відповідні посади до закордонних дипломатичних представництв України, які і наразі залишаються вакантними, та своєчасної ротації вже призначених. Аналогічне питання порушувалось також і під час Парламентських слухань на тему: «Актуальні питання зовнішньої політики України», які відбулися 7 грудня 2016 року.

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Звернутися до Міністерства закордонних справ України з проханням надати інформацію щодо стану справ з  призначенням на посаду Першого заступника Міністра закордонних справ України, а також щодо подань на призначення керівників закордонних дипломатичних представництв України та ротації вже призначених.

Результати голосування: одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: Про зміни у складі Постійної делегації ВРУ у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва.

Виступили: Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Надіслати лист Голові депутатської фракції  Політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ» Бурбаку М.Ю. про те,  що Комітет  інформований щодо пропозиції зазначеної фракції про включення народного депутата України Єленського В.Є. до складу членів Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва  замість делегованого за квотою цієї фракції народного депутата України Денісової Л.Л., та рекомендувати звернутися до Управління  забезпечення міжпарламентських зв’язків Апарату ВРУ для належної підготовки подання для затвердження пропонованої депутатською фракцією політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ»  зміни у складі  Постійної делегації ВРУ у ПАЧЕС згідно Положення «Про Постійну делегацію Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва»

Результати голосування: одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: Про належне забезпечення юридичного супроводу судових міжнародних позовів України проти РФ з метою захисту національних інтересів України.

Виступили: Ліщина І.Ю.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Провести 5 червня 2018 року робочу нараду щодо зазначеного вище питання в закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про звернення Адміністрації Державної прикордонної служби України щодо ситуації навколо паспортизації акредитованими в Україні дипломатичними та консульськими установами громадян України, зокрема членів суднокоманди НОРД.

Виступили: Криса П.С., Сейдаметов Р.Р., Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання під час робочої наради щодо належного забезпечення юридичного супроводу судових міжнародних позовів України проти РФ з метою захисту національних інтересів України.

 

 

8. Про міжпарламентську співпрацю ВРУ.

 

8.1. Про пріоритети міжпарламентської співпраці ВРУ на 2018 рік з огляду на реалії та виклики сьогодення.

 

8.1.1. СЛУХАЛИ: Інформацію  співголови депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Канадою Крулька І.І. щодо візиту делегації зазначеної групи до Канади, а також  інформацію керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських  зв’язків  з   Португальською    Республікою Дзюблика П.В. щодо візиту до Португалії делегації згаданої депутатської групи.

Виступили: Крулько І.І., Заліщук С.П., Луценко І.С., Тарасюк Б.І.,

Ар’єв В.І., Гузь І.В., Дзюблик П.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Оскільки пропозиція щодо повернення до розгляду питання стосовно складу (кількості) української парламентської делегації, яка планує здійснити візит до Канади у червні цього року, не набрала голосів на свою підтримку («за» - 4; «проти» - 0; «утрималось» - 2), інформацію народного депутата України Крулька І.І. взяти до відома.

2) Повернутися до розгляду питання щодо візиту  делегації депутатської групи ВРУ з міжпарламентських  зв’язків  з   Португальською    Республікою після консультацій з Головою Верховної Ради України.

8.1.2. СЛУХАЛИ: Про фінансове забезпечення міжпарламентської діяльності Верховної Ради України на 2018 рік.

Виступили: Луценко І.С., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Доручити голові підкомітету з міжнародно-правових питань та  парламентського контролю за виконання Україною міжнародних зобов’язань Комітету І.С.Луценко провести консультації з відділом бухгалтерського обліку, фінансів та планування Апарату Верховної Ради України щодо актуальної ситуації з фінансовим забезпеченням міжпарламентської діяльності Верховної Ради України на 2018 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8.2. СЛУХАЛИ: Про звернення Президента Генеральної Асамблеї Міжпарламентської Асамблеї Православ’я С.Попова та Генерального секретаря МАП А.Міхаілідіса щодо визначення складу делегації ВРУ для участі у 25-й ювілейній ГА Міжпарламентської Асамблеї Православ’я у період з 25 по 30 червня 2018 року.

Виступили: Тарасюк Б.І.,  Гопко Г.М.

 

 УХВАЛИЛИ: Підтвердити  попереднє рішення Комітету щодо недоцільності участі делегації Верховної Ради України у роботі ГА МАП в Афінах.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8.3. СЛУХАЛИ: Про лист заступника Голови Комітету  Б.Тарасюка щодо участі 4-х представників Верховної Ради України у роботі позачергового засідання геополітичної групи Міжпарламентського Союзу (МПС) 12+, що відбудеться 1-3 червня 2018 року у м.Лісабон (Португальська Республіка).

Виступили: Тарасюк Б.І.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати здійснення візиту  у складі 4-х представників ВРУ до м.Лісабон для участі у роботі зазначеного вище заходу в межах виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2018 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8.4. СЛУХАЛИ:  Про візит української парламентської делегації до Нідерландів у червні 2018 року.

Виступили: Ар’єв В.І.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Включити до складу зазначеної делегації:

-        Вовка Віктора Івановича – заступника Голови Комітету;

-        Ар’єва Володимира Ігоровича - голову підкомітету з питань міжпарламентських зв’язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

8.5. СЛУХАЛИ:  Про візит українських парламентарів до Румунії у червні 2018 року.

Виступили: Заліщук С.П.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Включити до складу зазначеної делегації:

-        Гопко Ганну Миколаївну – Голову Комітету;

-        Заліщук Світлану Петрівну - голову підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8.6. СЛУХАЛИ:  Про лист Посольства України у Федеративній Республіці Німеччина щодо товариського футбольного матчу між депутатами ВРУ та Бундестагу.

Про візит депутатської групи Собранія Республіки Македонія в Україну у період з 28 по 31 травня 2018 року.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначених питань на наступне засідання Комітету.

 

 

9. Різне.

9.1. СЛУХАЛИ: Про пропозицію голови підкомітет з питань міжпарламентських   зв‘язків,   двосторонніх та багатосторонніх відносин Ар’єва В.І. щодо проведення спільних комітетських слухань на тему «Загроза глобальних екологічних катастроф на окупованих та анексованих Російською Федерацією територіях України».

Під час розгляду зазначеної пропозиції було обговорено питання щодо складної екологічної ситуації на сході і півдні України, зокрема на тимчасово окупованих та анексованих територіях. Члени Комітету наголосили на необхідності як захисту державного суверенітету України та її територіальної цілісності, так і необхідності глибшого вивчення складної екологічної ситуації на непідконтрольних українській владі територіях, оскільки мова йде не лише про додаткове навантаження на екосистему, але й про низку суттєвих проблем довкілля, що виникли внаслідок збройного конфлікту.

Виступили: Ар’єв В.І.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи щодо розгляду питання про доцільність  організації та проведення таких слухань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Про відповідь Міністерства фінансів України щодо внесення змін до нормативно-правових актів для врегулювання здійснення міжнародної діяльності ВРУ.

Інформацію голови підкомітету з питань міжпарламентських зв’язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету Ар’єва В.І.  заслухано.

 


 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК