Звіт про діяльність депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Австрійською Республікою за 2017 рік

14 лютого 2018, 10:39

РІЧНИЙ ЗВІТ

про діяльність депутатської групи

з міжпарламентських зв’язків з Австрійською Республікою

 

Депутатську групу Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Австрійською Республікою створено 26 лютого 2015 року. До складу згаданої депутатської групи ввійшли 59 народних депутатів України. Співголовами групи є народні депутати України Володимир Бандуров (група «Воля народу») та Віктор Вовк (фракція Радикальної партії Олега Ляшка).

У 2015 та 2016 роках було проведено 2 засідання депутатської групи за участю посла Австрійської Республіки в Україні.

У 2017 році робота депутатської групи продовжувалася, зокрема була активна співпраця з Посольством України в Австрійській Республіці, Кабінетом Міністрів України, центральними органами виконавчої влади.

Протягом року члени групи брали учать у різних заходах на території Австрії, у тому числі проводили зустрічі з австрійськими колегами.

Політичне співробітництво

24 січня 2017 року виповнилося 25 років від дати встановлення дипломатичних відносин між Україною і Австрією, коли був підписаний відповідний протокол, що започаткував діяльність посольств двох країн у Києві та Відні.

Однак налагодження політичного діалогу та співпраці України з Австрією на міжпарламентському рівні останнім часом був ускладненим, а політичний діалог і контакти на рівні депутатів парламентів України і Австрії останні роки не відповідали рівню стосунків між нашими державами.

Така ситуація, в першу чергу, була пов’язана з позицією керівництва групи з міжпарламентських зв’язків з Україною в Національній Раді Республіки Австрія, яке представляло крайньо-праву Австрійську партію свободи (далі - АПС), яка займає послідовну антиукраїнську позицію та діє в інтересах Російської Федерації. Так, зокрема, у грудні 2016 року керівництво АПС здійснило візит у Москву, де підписало 5-річну угоду про співпрацю з партією В. Путіна “Єдина Росія”.

Крім того, депутати - члени фракції АПС, включно з керівництвом групи з міжпарламентських зв’язків з Україною, голосували «проти» ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом під час голосування у парламенті Австрії.

Проросійську налаштованість частини фракції АПС, що впливала на керівництво групи з міжпарламентських зв’язків з Україною, також підтверджував на неодноразових зустрічах Надзвичайний і Повноважний Посол України в Австрії Щерба О.В.

У зв’язку з цим, Послом України в Австрії Щербою О.В. було ініційовано та через співголову групи Вовка В.І. запропоновано Голові Верховної Ради України Парубію А.В. у дипломатичній формі порушити перед керівництвом нижньої палати австрійського парламенту – Національної Ради Республіки Австрія – питання щодо зміни очільника групи з міжпарламентських зв’язків з Україною.

Голова Верховної Ради України Парубій А.В. підтримав зазначену пропозицію та 30 березня 2017 р. направив лист № 17/7-369 (76192) до Другого Президента Національної Ради Копфа К., у якому дипломатично зазначив, що «У зазначеній ситуації виглядає дещо контрпродуктивним те, що член партії АПС очолює групу дружби з Україною. Ні в якому разі я не ставлю під сумнів виключне право австрійської сторони вирішувати, хто має очолювати будь-яку групу дружби у Вашому парламенті… Проте, на мою думку, було б доцільним реорганізувати групу таким чином, щоб партійні союзи не стояли на шляху щирих парламентських зв’язків та співпраці між нашими країнами. Я був би вдячний за розгляд цього питання.»

Зазначений лист Посол України в Австрії Щерба О.В. передав до Національної Ради Республіки Австрія на початку квітня 2017 р.

Однак, питання заміни керівництва групи з міжпарламентських зв’язків з Україною втратило актуальність, оскільки у травні 2017 р. в Республіці Австрія наступила парламентська криза та були призначені дострокові парламентські вибори до Національної ради, які відбулися 15 жовтня 2017 р.

Слід зазначити, що за результатами виборів антиукраїнська налаштованість нового складу фракції АПС у парламенті була дещо нівельована.

10 листопада 2017 р. під час зустрічі з високопосадовцями МЗС Австрії у Відні, організованої посольством України в Австрії, Вовк В.І. як співголова групи ще раз акцентував увагу на листі Голови Верховної Ради України Парубія А.В. до Національної Ради, а також на контрпродуктивності обрання новим очільником групи з міжпарламентських зв’язків Австрії з Україною представника АПС, а також висловив сподівання на плідну співпрацю з дружньо налаштованим майбутнім керівником цієї групи.

Крім того, за ініціативи та на запрошення посла України в Республіці Австрія Щерби О.В. співголова групи Вовк В.І. разом з Головою Комітету з питань промислової політики та підприємництва Галасюком В.В. в листопаді 2017 р. відвідали штаб-квартиру Швайгофер Груп у Відні (найбільшої в Австрії та 4-ої в Європі компанії у деревообробній галузі) та провели зустріч з її керівництвом для роз’яснення позиції Верховної Ради України щодо мораторію на експорт лісу-кругляку, а також представили Промисловий пакет реформ, який дає відповіді на більшість питань, що стримують австрійських інвесторів, зокрема від масштабного інвестування в деревообробну промисловість Україну.

Під час останнього візиту Вовка В.І. до Австрії Посол України в Австрії Щерба О.В. повідомив, що станом на кінець грудня 2017 р. у парламенті Австрії ще не сформовані ні комітети, у т. ч. Комітет у закордонних справах, ні групи дружби на чолі з керівниками.

Водночас, з Послом України в Австрії Щербою О.В. були погоджені перші кроки з невідкладної активізації парламентських зв’язків та співпраці між нашими країнами одразу після формування в парламенті Австрії Комітету у закордонних справах та групи співпраці з Україною.

Зокрема, передбачається запрошення австрійських депутатів – членів зазначеного Комітету та керівника групи дружби до візиту в Україну, в т.ч. з організацією їхньої поїздки в Донецьку та Луганську області.

Також передбачається візит в Австрію представницької делегації української парламентської групи (за власний рахунок, без використання коштів з бюджету Верховної Ради України) одразу після закінчення організаційного періоду всередині австрійського парламенту та формування і початку роботи нового уряду.

Економічне співробітництво

Напередодні 2017 року члени депутатської групи В. Бандуров, О. Домбровський та В. Писаренко здійснили візит до Австрії та провели зустріч з австрійськими депутатами та представниками депутатської групи з міжпарламентських зв'язків між Україною та Республікою Австрія на чолі з Томасом Шеленбахером. Депутати обговорили перспективи економічного співробітництва між двома державами в контексті законодавчого забезпечення інвестиційного клімату в Україні, а також залучення австрійських інвестицій на реалізацію спільних проектів.

Довідково: 16 травня 2017 року у Києві відбулося засідання Українсько-Австрійської змішаної комісії з торговельно-економічних зв'язків, під час якої розглядалися питання співпраці в енергетичної, аграрній, соціальній та інших сферах. За підсумками було підписано підсумковий протокол, який окреслює напрямки співпраці на майбутнє.

За 6 місяців 2017 року обсяг торгівлі товарами та послугами між Україною та Австрією склав 563,0 млн. дол. США, що на 15,2 % більше, ніж за відповідний період минулого року. Обсяги експорту товарів та послуг до Австрії збільшились на 44,5%.

Обсяг торгівлі товарами між Україною та Австрією склав 471,3 млн. дол. США, що на 15,3% більше, ніж за відповідний період минулого року. Обсяги експорту українських товарів збільшилися на 55,0 %, обсяги імпорту - впали на 10,0 %.

Сальдо у торгівлі товарами позитивне для України і складає +21,7 млн. дол. США.

Обсяг торгівлі послугами між Україною та Австрією склав 125,4 млн. дол. США, що на 17,2 % більше, ніж за відповідний період минулого року. Обсяги експорту українських послуг зросли на 9,6%, обсяги імпорту - на 28,2%.

Сальдо у торгівлі послугами позитивне для України і складає  +13,8 млн. дол. США.

Австрійські інвестиції в Україні за 6 міс. ц.р. склали 36 млн. дол. США і наростаючим підсумком станом на 01.07.2017 становили 1,3073 млрд. дол. США.

Австрія залишається на 9 місці серед країн-інвесторів.

У 2017 році до членів депутатської групи постійно надходили звернення щодо захисту австрійських інвестицій в Україні, а також пропозиції щодо реалізації в Україні нових інвестиційних проектів.

 У зв’язку з цим, проводилася постійна переписка з центральними органами виконавчої влади України з проблем, що виникають у інвесторів.

25-26 січня 2018 року члени депутатської групи Олександр Домбровський та Валерій Писаренко візьмуть участь у засіданні Енергетичного Співтовариства у м. Відень.

Чергове засідання депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Австрійською Республікою заплановано у І-му півріччі 2018 року.