Протокол засідання Комітету №102

08 листопада 2017, 15:27

 

 
Протокол №102

від 01.11.2017

 м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

о 14.00

 Комітету у закордонних справах

 Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

Присутні: Вовк В.І., Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І.,

                  Заліщук С.П., Луценко І.С.

Відсутні: Гузь І.В., Присяжнюк О.А.,  Ларін С.М.,

                Льовочкіна Ю.В.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Проект Закону про ратифікацію Гарантійної угоди (Проект доступу до довготермінового фінансування) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку (реєстр.№0163, ПУ).

Грищенко Олександр Вікторович -  Голова правління Укрексімбанку.

Худіяш Сергій Володимирович -  начальник Управління програм міжнародних фінансових організацій Укрексімбанку.

Заяць Андрій Іванович – Державний секретар Міністерства закордонних справ України.

2.  Проект Закону про приєднання України до Статуту Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії (IRENA) (реєстр.№0164, ПУ).

Шафаренко Юрій Анатолійович – директор Департаменту відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива Держенергоефективності.

Ленська Олена Олександрівна – заступник директора Департаменту відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива Держенергоефективності.

Заяць Андрій ІвановичДержавний секретар Міністерства закордонних справ України.


3. Проект Закону про приєднання України до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження  (реєстр.№0167, ПУ).

Цимбал Вячеслав Анатолійович – директор Департаменту європейської інтеграції  Міністерство економічного розвитку.

Нечипоренко Олександра Володимирівна – заступник начальника Управління співробітництва з ЄС Департаменту міжнародно торгівельно-економічного співробітництва та європейської інтеграції Міністерств економічного розвитку і торгівлі України.

 

4. Проект Постанови ВРУ про проведення урочистого засідання Верховної Ради України, присвяченого 100-річчю дипломатичної служби української держави.

Заяць Андрій ІвановичДержавний секретар Міністерства закордонних справ України.

Картиш Андрій Анатолійович – Посол з особливих доручень УПД Міністерства закордонних справ України.

 

5. Інформація МЗС України щодо заходів, які заплановано здійснити до закінчення терміну перебування України в якості непостійного члена Ради Безпеки ООН.

Герасименко Олег Владиславович – Керівник РГ РБ ООН – Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України.

 

6. Звіт МЗС України про використання коштів передбачених Державним бюджетом України у 2017 році для потреб Міністерства.

Заяць Андрій ІвановичДержавний секретар Міністерства закордонних справ України.

 

7. Про фінансове забезпечення міжпарламентської діяльності Верховної Ради України у 2017 рік.

Савкова Лілія Вікторівна – заступник керуючого справами Верховної Ради України  - завідувач відділу  бухгалтерського обліку, фінансів, планування та контролю.

 

 

8. Про міжпарламентську співпрацю ВРУ:

- лист співголови депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Словацькою Республікою Д.Андрієвського щодо запрошення членів групи дружби Словаччина-Україна здійснити візит до України у період з 14 по 16 листопада ц.р.;

- про візит в Україну  Голови Багатопартійної міжпарламентської групи із зв’язків  з Україною у Парламенті  Великої Британії п.Джона Віттінгдейла у період 30.11-3.12.2017 року;

- про запрошення Голови ВРУ А.Парубія новообраному Спікеру Парламенту Республіки Албанія Г.Ручі відвідати Україну у 2018 році;

- про запрошення Голові ВРУ взяти участь у 39-му Щорічному форумі «Парламентарі за глобальну дію» 27-28 листопада 2017 року у м.Мілан (Італійська Республіка);

- лист н.д.О.Рябчина щодо його відрядження до м.Бонн (ФРН) для участі у 23-й Конференції Сторін Рамкової Конвенції ООН про зміну клімату у період з 10 по 13 листопада 2017 року.

- про участь української делегації у засіданні Середземноморської та Близькосхідної спеціальної групи ПА НАТО, яка відбудеться 23-24 листопада поточного року в м.Рим (Італійська Республіка).

- лист керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Македонія щодо візиту народних депутатів України до Республіки Македонія у період з 20 по 23 листопада 2017 року.

 

9. Про звернення н.д.І.С.Луценко щодо проведення  у Комітеті слухань з метою вироблення єдиної правової позиції України з протидії збройній агресії Російської Федерації (в закритому режимі).

 

10. Про інформацію Рахункової палати щодо результатів аудиту ефективності використання коштів Державного бюджету України на забезпечення у 2015-2016 роках Міністерством закордонних справ України функціонування закордонних дипломатичних установ України (закритий режим).

Заяць Андрій ІвановичДержавний секретар Міністерства закордонних справ України.

Мамишев Андрій Валентинович  – заступник директора Департаменту з питань державного боргу міжнародної діяльності та фінансових установ Рахункової палати України.

 

11. Про лист Директора у справах Білорусі, Молдови та України Світового Банку Сату Кахконен щодо виступу 14 листопада 2017 року з промовою Президента Світового банку Джима Йонг Кіма у Верховній Раді України стосовно ролі парламенту у забезпеченні успіху ключових реформ та розвитку потенціалу України.

 

12. Про інформацію щодо використання коштів, виділених міжнародними фінансовими інституціями на виконання кредитних угод, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України після 2014 року.

Довгань Віктор Миколайович – заступник Міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції.

Саболєвський Антон Констянтинович -  директор із стратегічного розвитку та інвестиційної політики ПАТ «Укрзалізниця».

Трофімцева Ольга Василівна – заступник Міністра аграрної політики та продовольства  України з питань європейської інтеграції.

 

13. Різне.

- про звернення Мінекономрозвитку України щодо надання кандидатури до складу Ради з міжнародної торгівлі з числа членів Комітету.

- про звернення голови  підкомітету Комітету І.С.Луценко щодо її увільнення від повноважень відповідальної особи в межах впровадження проекту міжнародної технічної допомоги «Програма ефективної і відповідальної політики в Україні» (U-RAP) (Компонент І).

 

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати питання:

- про  спільну заяву стосовно фіксації європейських перспектив України у документах Саміту Східноєвропейського партнерства.

Результати голосування: одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Гарантійної угоди (Проект доступу до довготермінового фінансування) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку.

Виступили: Грищенко В.О., Заяць А.І., Вовк В.І., Луценко І.С., Мамишев А.В.,

Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект за основу та в цілому і ратифікувати Гарантійну угоду (Проект доступу до довготермінового фінансування) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку.

Результати голосування: одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про приєднання України до Статуту Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії (IRENA).

Виступили: Шафаренко Ю.А., Заяць А.І., Вовк В.І., Луценко І.С., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект за основу та в цілому і приєднатися до Статуту Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії (IRENA).

Результати голосування: одноголосно.


3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про приєднання України до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження.

Виступили: Цимбал В.А., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект за основу та в цілому і приєднатися до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження.

Результати голосування: одноголосно.

 

 4. Про інформацію Рахункової палати щодо результатів аудиту ефективності використання коштів Державного бюджету України на забезпечення у 2015-2016 роках Міністерством закордонних справ України функціонування закордонних дипломатичних установ України (закритий режим).

 

4.1. СЛУХАЛИ: Про розгляд зазначеного вище питання в закритому режимі.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Питання про інформацію Рахункової палати щодо результатів аудиту ефективності використання коштів Державного бюджету України на забезпечення у 2015-2016 роках Міністерством закордонних справ України функціонування закордонних дипломатичних установ України розглядати в закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.


 

 

5. Про звернення н.д.І.С.Луценко щодо проведення  у Комітеті слухань з метою вироблення єдиної правової позиції України з протидії збройній агресії Російської Федерації (в закритому режимі).

 

5.1. СЛУХАЛИ: Про розгляд зазначеного вище питання в закритому режимі.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Питання про звернення н.д.І.С.Луценко щодо проведення  у Комітеті слухань з метою вироблення єдиної правової позиції України з протидії збройній агресії Російської Федерації розглядати в закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.


 

 

6. СЛУХАЛИ: Про інформацію щодо використання коштів, виділених міжнародними фінансовими інституціями на виконання кредитних угод, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України після 2014 року.

Виступили: Довгань В.М., Саболевський А.К., Трофимцева О., Вовк В.І.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Інформацію Міністерства інфраструктури України щодо використання коштів, виділених міжнародними фінансовими інституціями на виконання кредитних угод, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України після 2014 року взяти до відома.

2) Звернутися до Міністерства фінансів України щодо вирішення питання стосовно затримання імплементації Фінансової угоди (Проекту «Основний кредит для аграрної галузі – Україна») між Україною та Європейським інвестиційним банком.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про звіт Міністерства закордонних справ України про використання коштів передбачених Державним бюджетом України у 2017 році для потреб Міністерства.

Виступили: Заяць А.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Державного секретаря Міністерства закордонних справ України Заяця А.І. щодо використання коштів передбачених Державним бюджетом України у 2017 році для потреб МЗС України взяти до відома.

 

8. СЛУХАЛИ: Про Інформація МЗС України щодо заходів, які заплановано здійснити до закінчення терміну перебування України в якості непостійного члена Ради Безпеки ООН.

Виступили: Заяць А.І., Герасименко О.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Міністерства закордонних справ України щодо заходів, які заплановано здійснити до закінчення терміну перебування України в якості непостійного члена Ради Безпеки ООН взяти до відома.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови ВРУ про проведення урочистого засідання Верховної Ради України, присвяченого 100-річчю дипломатичної служби української держави.

Виступила: Гопко Г.М., Вовк В.І.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного вище питання на наступне засідання Комітету.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Про лист Директора у справах Білорусі, Молдови та України Світового Банку Сату Кахконен щодо виступу 14 листопада 2017 року з промовою Президента Світового банку Джима Йонг Кіма у Верховній Раді України стосовно ролі парламенту у забезпеченні успіху ключових реформ та розвитку потенціалу України.

Виступили: Гопко Г.М., Ар’єв В.І., Вовк В.І., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: Виступ Президента Світового Банку Джима Йонг Кіма в залі пленарних засідань Верховної Ради України вважати не доцільним. Разом з тим рекомендувати Голові Верховної Ради України провести зустріч з  паном Джимом Йонг Кімом на рівні керівництва Верховної Ради України за участі керівників фракцій та голів  профільних комітетів.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

11. СЛУХАЛИ: Про фінансове забезпечення міжпарламентської діяльності Верховної Ради України у 2017 рік.

Виступили: Луценко І.С., Савкова Л.В., Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І., Заліщук С.П.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Створити робочу групу з метою вивчення ситуації щодо оптимізації фінансових витрат на міжнародну діяльність Верховної Ради України у складі членів Комітету у закордонних справах, представників Комітету з питань Регламенту та організації роботи ВРУ, співробітників Управління забезпечення міжпарламентських зв’язків та відділу бухгалтерського обліку, фінансів, планування та контролю Апарату Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

12. Про міжпарламентську співпрацю ВРУ.

 

12.1. СЛУХАЛИ: Про візит в Україну  Голови Багатопартійної міжпарламентської групи із зв’язків  з Україною у Парламенті  Великої Британії п.Джона Віттінгдейла у період 30.11-3.12.2017 року.

Виступили: Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати проведення візиту Голови Багатопартійної міжпарламентської групи із зв’язків з Україною у Парламенті Великої Британії, депутата від правлячої Консервативної партії  Джона Віттінгдейла у запропонованому Послом України у Великій Британії Н.Галібаренко форматі, а саме сплату вартості внутрішніх перельотів британських депутатів на Схід України, а також забезпечення відповідних організаційно-логістичних питань за рахунок коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

12.2. СЛУХАЛИ Про лист співголови депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Словацькою Республікою Д.Андрієвського щодо запрошення членів групи дружби Словаччина-Україна здійснити візит до України у період з 14 по 16 листопада ц.р.

Виступили: Ар’єв В.І., Вовк В.І., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на  важливість розвитку двостороннього співробітництва та необхідність активізації міжпарламентського діалогу між Україною і Словаччиною вважати здійснення зазначеного вище візиту  доцільним згідно встановлених норм та в  рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів ВРУ на 2017 рік та рекомендувати Голові Верховної Ради України надіслати запрошення керівнику міжпарламентської групи дружби Словаччина-Україна Мікулашу Крайковічу відвідати Україну.

Результати голосування: одноголосно.

 

12.3. СЛУХАЛИ: Про запрошення Голови ВРУ А.Парубія новообраному Спікеру Парламенту Республіки Албанія Г.Ручі відвідати Україну у 2018 році.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Вважати за доцільне направлення запрошення новообраному Спікера Парламенту Республіки Албанія Г.Ручі відвідати Україну з офіційним візитом у 2018 році.

Результати голосування: одноголосно.

 

12.4. СЛУХАЛИ: Про участь української делегації у засіданні Середземноморської та Близькосхідної спеціальної групи ПА НАТО, яка відбудеться 23-24 листопада поточного року в м.Рим (Італійська Республіка).

Виступили: Ар’єв В.І., Вовк В.І., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на тематику зазначеного заходу вважати доцільним участь  одного англомовного члена Постійної делегації ВРУ в Парламентській асамблеї НАТО за рахунок коштів, передбачених на здійснення міжпарламентської співпраці Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

12.5. СЛУХАЛИ: Про лист н.д.О.Рябчина щодо його відрядження до м.Бонн (ФРН) для участі у 23-й Конференції Сторін Рамкової Конвенції ООН про зміну клімату у період з 10 по13 листопада 2017 року.

Виступили: Вовк В.І., Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на результати голосування («за»- 3, «утрималось» - 2, «проти» -1) щодо зазначеного питання, вважати  відрядження н.д.О.Рябчина до м.Бонн (ФРН) для участі у 23-й Конференції Сторін Рамкової Конвенції ООН про зміну клімату  не доцільним.

 

12.6. СЛУХАЛИ: Про лист керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Македонія щодо візиту народних депутатів України до Республіки Македонія у період з 20 по 23 листопада 2017 року.

Виступили: Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на те, що  Республіка Македонія не входить до пріоритетних напрямків міжпарламентської співпраці ВРУ на рівні комітетів та  депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2017 році, затверджені Комітетом 17 травня цього року, рекомендувати здійснити згаданий візит без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

12.7. Про запрошення Голові ВРУ взяти участь у 39-му Щорічному форумі «Парламентарі за глобальну дію» 27-28 листопада 2017 року у м.Мілан (Італійська Республіка).

 Зазначене питання на засіданні Комітету не розглядалося.

 

 

13.  СЛУХАЛИ: Про звернення Міністерства економічного розвитку і торгівлі України щодо надання кандидатури до складу Ради з міжнародної торгівлі з числа членів Комітету.

Виступили:  Гопко Г.М., Луценко І.С.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Міністерству економічного розвитку і торгівлі України включити до Ради з міжнародної торгівлі голову підкомітету з міжнародно-правових питань та  парламентського контролю за виконання Україною міжнародних зобов’язань Комітету ВРУ у закордонних справах Луценко І.С.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

14. СЛУХАЛИ: Про звернення голови  підкомітету Комітету І.С.Луценко щодо її увільнення від повноважень відповідальної особи в межах впровадження проекту міжнародної технічної допомоги «Програма ефективної і відповідальної політики в Україні» (U-RAP) (Компонент І).

Виступили: Луценко І.С., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: У зв’язку з відсутністю кворуму перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету.

 

 

Голова Комітету                                                           Г.ГОПКО

 

 Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК