Комітетські слухання на тему: «Механізми контролю для забезпечення прозорості та ефективності використання міжнародної допомоги» (20.05.2015)

07 травня 2015, 09:54

У комітетський слуханнях, які відбулися 20 травня 2015 року, взяли участь народні депутати, представники органів виконавчої влади - Кабінету Міністрів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства закордонних справ, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства соціальної політики, Міністерства освіти і науки, Міністерства фінансів, Міністерства юстиції, Міністерства оборони, Служби безпеки, Державної фіскальної служби, Генерального Штабу Збройних Сил, представники Апарату Ради національної безпеки і оборони, ЗМІ, громадських організації, бізнесових та наукових кіл.

У вступному слові голова Комітету Ганна Гопко, зокрема, зазначила, що члени Комітету у закордонних справах вважають тематику слухань надзвичайно актуальною, зважаючи на внутрішнє становище та зовнішні обставини, у яких опинилася наша держава. Вона наголосила, що з 1992 року країнами-донорами та міжнародними організаціями було виділено Україні технічної допомоги більше ніж на 9 мільярдів доларів США, станом на 1 травня поточного року впроваджується 358 проектів загальною контрактною вартістю понад 3,3 мільярдів доларів США; за січень-березень цього року обсяг гуманітарної допомоги, яка надійшла в Україну, склав 7,8 тис. тонн.

Учасники комітетських слухань обговорили питання порядку денного, зокрема, процес формування та здійснення державної політики України у сфері залучення та використання міжнародної технічної та гуманітарної допомоги; проблемні питання правового і фінансового регулювання залучення, оформлення та використання міжнародної технічної та гуманітарної допомоги, питання розбудови співпраці між органами виконавчої влади України і донорськими організаціями тощо.

Під час дебатів було наголошено на необхідності забезпечення кращої координації між державними органами влади, причетними до ввезення, зберігання й розподілу міжнародної гуманітарної допомоги в Україні, спрощення існуючих процедур її оформлення, а також підвищення прозорості цього процесу на усіх стадіях.

Учасники акцентували, що усі українські бенефіціари проектів міжнародної технічної допомоги мають відігравати активнішу роль на етапах залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги, а також посилити нагляд за її цільовим використанням.

Велику увагу було присвячено обговоренню ініціативи Європейського Союзу щодо створення Спільного бюро Україна-ЄС з фінансових розслідувань та протидії шахрайству, яке, серед іншого, має забезпечувати прозорість використання міжнародної допомоги, що надається Україні Європейським Союзом.

            На засіданні Комітету 17 червня 2015 року (Протокол №31) були затверджені Рекомендації комітетських слухань на тему: «Механізми контролю для забезпечення прозорості та ефективності використання міжнародної допомоги».