Комітетські слухання на тему: "Формування стратегії захисту національних інтересів України в частині протидії актам агресії, анексії Автономної Республіки Крим, іншим злочинам Російської Федерації, спрямованим проти України" (15.04.2015)

24 квітня 2015, 09:44

 

Комітет у закордонних справах провів слухання на тему: "Формування стратегії захисту національних інтересів України в частині протидії актам агресії, анексії Автономної Республіки Крим, іншим злочинам Російської Федерації, спрямованим проти України".

У слуханнях, які відбулися 15 квітня 2015 року, взяли участь народні депутати України та представники Центральних органів виконавчої влади України, а саме, Міністерства закордонних справ, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції, Міністерства фінансів, Генпрокуратури, Фонду державного майна, а також громадські організації та науковці.

 В ході слухань учасники  відзначили, що основним завданням України сьогодні є формування стратегії з метою вжиття заходів на національному та міжнародному рівнях для юридичного визнання вчинених Росією агресії та інших злочинів спрямованих проти України.

Під час комітетських слухань учасники всебічно обговорили питання  подальших кроків України задля покарання агресора та відшкодування збитків на користь нашої держави. Адже російська агресія і окупація засуджена не лише Україною, а й світовим співтовариством. Зокрема, Організація Об’єднаних Націй, Рада Європи, ОБСЄ, Європейський Союз теж висловили негативне ставлення до агресії збоку Російської Федерації і підтримали територіальну цілісність України.

Також учасники комітетських слухань наголосили на необхідності активних дій з боку України для забезпечення її інтересів. Визначне місце в цьому процесі посідає юридична складова, яка має здійснюватися узгоджено з іншими заходами військового, політичного, дипломатичного, економічного характеру  як на національному, так і на міжнародному рівнях. Припинення агресії, забезпечення гарантій її непоновлення, матеріальне відшкодування заподіяної в результаті її скоєння шкоди і є основною метою заходів, які мають застосовуватися Україною та іншими державами світу.

Окрім того, підкреслювалося, що сьогодні  нормативно правові акти України щодо тимчасово окупованих територій, запровадження санкцій,  Кримінальний, Цивільний та Кримінально-процесуальний кодекси потребують внесення змін з метою розширення можливостей уряду, дипломатичної служби і правоохоронних органів, що дозволить притягти країну-агресора до міжнародно-правової відповідальності (включно із відшкодуванням шкоди, завданої агресією і окупацією), а також посадових осіб РФ, винних у вчиненні агресії, до індивідуальної кримінальної відповідальності.

             За підсумками комітетських слухань Комітет у закордонних справах має затвердити рекомендації, які стосуватимуться необхідних змін до національного законодавства та можливості створення єдиного координаційного органу з зазначених питань. Ці кроки, на думку учасників слухань, наблизять Україну до формування єдиної стратегії з метою досягнення ефективності у сфері захисту національних інтересів в умовах російської агресії. 

             На засіданні Комітету 3 червня 2015 року (Протокол №28) були затверджені Рекомендації комітетських слухань на тему: : "Формування стратегії захисту національних інтересів України в частині протидії актам агресії, анексії Автономної Республіки Крим, іншим злочинам Російської Федерації, спрямованим проти України".