Cпільні комітетські слухання комітетів Верховної Ради України у закордонних справах, з питань європейської інтеграції та з питань національної безпеки і оборони та на тему: «Наближення України до стандартів НАТО: перешкоди та досягнення. Стан виконання Річної національної програми співробітництва під егідою Комісії Україна-НАТО та Стратегічного оборонного бюлетеня України»

18 жовтня 2017, 17:04

18 жовтня 2017 року відбулися спільні комітетські слухання трьох комітетів Верховної Ради України на тему: "Наближення України до стандартів НАТО: перешкоди та досягнення. Стан виконання Річної національної програми співробітництва під егідою Комісії Україна-НАТО та Стратегічного оборонного бюлетеня України".

Під час слухань, зокрема розглядалися питання стану справ з впровадженням Урядом міжвідомчої координації співробітництва з НАТО, результатів виконання Річної національної програми (РНП) у першій половині 2017 року, виконання завдань Стратегічного оборонного бюлетеня України у контексті впровадження Комплексного пакету допомоги НАТО на підтримку України у першій половині 2017 року, перспектив ухвалення законодавства щодо реформування Служби безпеки України, підготовки нормативно-правових актів щодо змін до Закону України «Про основи національної безпеки України», проміжних результатів інформаційно-роз’яснювальної роботи в рамках виконання органами державної влади плану заходів щодо реалізації Концепції вдосконалення інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2017 рік, впровадження рекомендацій НАТО стосовно імплементації Резолюції РБ ООН 1325 (жінки, мир, безпека) та утворення інституту радників з гендерних питань у секторі безпеки і оборони України тощо.


У слуханнях взяли участь: народні депутати – члени комітетів у закордонних справах, з питань національної безпеки і оборони та з питань європейської інтеграції, а також представники органів виконавчої влади України, науково-дослідних установ, громадських організацій, ЗМІ та представники іноземних дипломатичних установ, акредитованих в Україні.


З привітальним словом до учасників спільних комітетських слухань звернувся Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. У своїй промові він окремо наголосив, що вступ України до НАТО без перебільшення можна віднести до ключових стратегічних завдань української держави. Він також зазначив, що вступ України до НАТО посилить цю організацію, оскільки Україна є твердим та надійним союзником.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе у своєму виступі зазначила, що основним завданням на сьогодні для всіх органів державної влади є концентрація зусиль на здійсненні внутрішніх перетворень для досягнення стратегічної мети, а саме - членства України в НАТО.

 Учасники міжкомітетських слухань відзначили, що інтеграція України у євроатлантичний безпековий простір з метою набуття членства в Організації Північноатлантичного договору на законодавчому рівні є одним з головних зовнішньополітичних пріоритетів України.

За результатами обговорення учасники слухань запропонували надіслати відповідні рекомендації Верховній Раді України, Президентові України, Кабінету Міністрів України для інтенсифікації процесу євроатлантичної інтеграції, успішного виконання Україною Річних національних програм, скорішого досягнення Україною критеріїв, необхідних для початку виконання Плану дій щодо членства в НАТО та отримання запрошення від Альянсу приєднатися до Організації Північноатлантичного договору у якості повноправного члена.