Протокол засідання Комітету №97

14 липня 2017, 18:14

ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №97

від 11.07.2017 р.

 м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

о 14.15

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету Гопко Г.М.

 

Присутні: Гузь І.В., Тарасюк Б.І., Присяжнюк О.А.,

                  Ар’єв В.І., Заліщук С.П., Луценко І.С.

 

Відсутні: Вовк В.І., Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В.

 

 Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 1.  Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" (реєстр.№6600, КМУ).

Заяць Андрій Іванович – Державний секретар Міністерства закордонних справ України.

 

2. Про проект Закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про комплексний підхід до питань безпеки, охорони та послуг під час футбольних матчів та інших спортивних заходів (реєстр.№0150, ПУ).

Жданов Ігор Олександрович – Міністр молоді та спорту України.

Радчук Наталія Миколаївна – начальник відділу міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Міністерства молоді та спорту України.

Заяць Андрій Іванович – Державний секретар Міністерства закордонних справ України.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

Мовчан Денис Анатолійович – заступник начальника управління публічного порядку Департаменту превентивної діяльності Національної поліції.

 

3. Про проект Закону про денонсацію Європейської Конвенції про насильство та неналежну поведінку з боку глядачів під час проведення спортивних заходів, і зокрема футбольних матчів (реєстр.№0151, ПУ).

Жданов Ігор Олександрович – Міністр молоді та спорту України.

Радчук Наталія Миколаївна – начальник відділу міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Міністерства молоді та спорту України.

Заяць Андрій Іванович – Державний секретар Міністерства закордонних справ України.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

Мовчан Денис Анатолійович – заступник начальника управління публічного порядку Департаменту превентивної діяльності Національної поліції.

 

4. Про затвердження Орієнтовного плану роботи Комітету ВРУ у закордонних справах на сьому сесію ВРУ восьмого скликання (вересень 2017 - січень 2018 років).

 

5. Про опрацювання центральними органами виконавчої влади України Рекомендацій парламентських слухань на тему: «Актуальні питання зовнішньої політики України», затверджених Постановою ВРУ від 24 травня 2017 року.

Заяць Андрій Іванович – Державний секретар Міністерства закордонних справ України.

Бешта Петро Петрович – заступник директора Політичного департаменту Міністерства закордонних справ України.

 

6. Про звернення народного депутата України І.В. Луценка щодо організації та проведення парламентських слухань на тему співробітництва України та Організацією Північно-атлантичного договору.

Заяць Андрій Іванович – Державний секретар Міністерства закордонних справ України.

 

7. Різне:

- про затвердження поточного моніторингу проекту «Зміцнення багатопартійної демократії в Україні», який впроваджується Міжнародним республіканським інститутом (IRI) за підтримки Комітету як бенефіціара.

Бик Тарас – Керівник програм та спеціаліст з проведення досліджень Міжнародний республіканський інститут (IRI).

-  про звернення Львівської обласної організації Профспілки працівників державних установ України щодо організації проведення мітингів у всіх містах України стосовно прийняття звернень до Державної Думи РФ, Президента РФ з вимогою припинення військової агресії проти України та до міжнародних організацій стосовно посилення позиції захисту України;

- про звернення заступника Голови Комітету В.Вовка щодо розгляду Комітетом звернення Львівської обласної організації Профспілки працівників державних установ України.

- кадрове питання.

 

 

 СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати наступні питання:

1) про проведення закритого засідання Комітету щодо обговорення питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у контексті результатів нещодавніх візитів до Києва високопосадовців Європейського Союзу та НАТО.

2) про звернення до Адміністрації Президента України щодо прискорення внесення  на розгляд ВРУ законопроекту про ратифікацію Україною протоколів №15 та 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, які було підписано від імені України 20.06.2014 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік".

Виступили: Заяць А.І., Луценко І.С., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Розглянувши в межах компетенції Комітету у закордонних справах проект Закону України  про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік", внесений Кабінетом Міністрів України,   підтримати запропоновані у згаданому законопроекті зміни, зокрема в частині  збільшення видатків на фінансування діяльності Міністерства закордонних справ України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2-3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про комплексний підхід до питань безпеки, охорони та послуг під час футбольних матчів та інших спортивних заходів.

Про проект Закону про денонсацію Європейської Конвенції про насильство та неналежну поведінку з боку глядачів під час проведення спортивних заходів, і зокрема футбольних матчів.

Виступили: Жданов І.О., Мовчан Д.А., Тарасюк Б.І., Луценко І.С., Заяць А.І.,

Нестеренко Л.О., Василенко О.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Відкласти розгляд зазначених вище законопроектів з метою доопрацювання та узгодження офіційного перекладу Конвенції Ради Європи про комплексний підхід до питань безпеки, охорони та послуг під час футбольних матчів та інших спортивних заходів між заінтересованими ЦОВВ та вивчення ними питання щодо необхідності імплементації положень міжнародного договору в національне законодавство з урахуванням уточненого тексту офіційного перекладу.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про звернення народного депутата України І.В. Луценка щодо організації та проведення парламентських слухань на тему співробітництва України та Організацією Північно-атлантичного договору.

Виступили: Заяць А.І., Луценко І.С., Тарасюк Б.І., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримуючи пропозицію народного депутата України І.Луценка щодо доцільності проведення парламентських слухань на тему співробітництва України з Організацією Північно-атлантичного договору, попередньо провести спільні комітетські слухання  за участі комітетів Верховної Ради України у закордонних справах, з питань європейської інтеграції, з питань національної безпеки і оборони та з питань економічної політики на тему: «Стан виконання Річної національної програми співробітництва під егідою Комісії Україна –  НАТО та Стратегічного оборонного бюлетеня України».

2) Для належної підготовки зазначених вище заходів звернутися до відповідних міністерств та відомств з проханням надати до Комітету інформацію щодо стану виконання Україною Річної національної програми співробітництва під егідою Комісії Україна –  НАТО та Стратегічного оборонного бюлетеня України.

Результати голосування: одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: Про звіт щодо результатів поточного моніторингу проекту «Зміцнення багатопартійної демократії в Україні», який впроваджується Міжнародним республіканським інститутом (IRI) за підтримки Комітету як бенефіціара.

Виступили: Бик Т., Гузь І.В., Ар’єв В.І., Луценко І.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Затвердити звіт щодо результатів поточного моніторингу проекту «Зміцнення багатопартійної демократії в Україні», який впроваджується Міжнародним республіканським інститутом (IRI) за підтримки Комітету як бенефіціара.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

2) Звернутися до Уряду України  з проханням надати інформацію щодо внесення на розгляд Верховної Ради України законопроекту «Про міжнародну допомогу» та відповідних змін до Постанови  Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2002 року №153 «Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги».

Результати голосування: одноголосно.

 

3) Провести комітетські слухання щодо ефективності міжнародної технічної допомоги та цільового використання коштів.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про затвердження Орієнтовного плану роботи Комітету ВРУ у закордонних справах на сьому сесію ВРУ восьмого скликання (вересень 2017 - січень 2018 років).

Виступили: Нестеренко Л.О., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Затвердити Орієнтовний план роботи Комiтету Верховної Ради України у закордонних справах на сьому сесію Верховної Ради України восьмого скликання (вересень 2017 – січень 2018 року) з урахування пропозицій членів Комітету.

2) Проекти законодавчих актів, з розгляду яких Комітет визначено головним, такі як:

- проект Закону про внесення змін до Закону України "Про міжнародні договори України" щодо припинення міжнародних договорів України, укладених з державою-агресором (н.д.Ю.Левченко та ін., №4808, 14.06.2016)

- проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Голів Держав та Урядів: Президента Французької Республіки Франсуа Олланда, Канцлера Федеративної Республіки Німеччини Ангели Меркель, Президента Російської Федерації Владіміра Путіна та Президента України Петра Порошенка - представників країн-учасниць "нормандського формату" щодо вирішення збройного конфлікту на сході України та виконання Мінських домовленостей (н.д.О.Вілкул, №6040, 07.02.2017)

- проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо особливого двостороннього статусу союзника Сполучених Штатів Америки (н.д.А.Парубій, С.Пашинський та ін., №1298, 08.12.2014);

- проект Закону про денонсацію Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки (н.д.А.Парубій, А.Левус та ін., №0051, 16.07.2015);

- проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки (н.д. Г.Гопко, С.Заліщук, Б.Тарасюк та ін., №6128, 23.02.2017);

- проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Служби безпеки України, Генеральної прокуратури України та інших правоохоронних органів щодо вжиття невідкладних заходів з метою виявлення та притягнення до відповідальності організаторів та виконавців провокативних акцій проти дипломатичних та консульських установ Республіки Польща на території України та польських місць національної пам`яті (н.д. М.Княжицький, О.Юринець, №6330, 11.04.2017);

- проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Міжнародного валютного фонду щодо неприпустимості встановлення умов, які призведуть до погіршення державних соціальних гарантій для населення, та відкликання голови місії в Україні Рон ван Родена (н.д. С.Каплін, №6394, 18.04.2017)

вважати такими, що втратили актуальність та рекомендувати Верховній Раді України  не включати їх до проекту порядку денного  сьомої сесії Верховної Ради України.

 

3) Включити до розділу І  Орієнтовного плану роботи Комітету оновлений проект Закону України «Про дипломатичну службу», який був підготовлений робочою групою при Комітеті у закордонних справах.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ:  Про проведення закритого засідання Комітету щодо обговорення питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у контексті результатів нещодавніх візитів до Києва високопосадовців Європейського Союзу та НАТО.

Виступили: Тарасюк Т.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Провести закрите засідання Комітету за участі Міністра закордонних справ України А.П.Клімкіна  щодо обговорення питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у контексті результатів нещодавніх візитів до Києва високих посадовців Європейського Союзу та НАТО 14 липня цього року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про звернення до Адміністрації Президента України щодо прискорення внесення  на розгляд ВРУ законопроекту про ратифікацію Україною протоколів №15 та 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, які було підписано від імені України 20.06.2014 року.

Під час розгляду  зазначеного питання члени Комітету наголосили на тому, що питання ратифікації Україною згаданих міжнародних договорів постійно порушуються високопосадовцями Ради Європи під час офіційних заходів, зокрема, Головою Європейського суду з прав людини Г.Раймонді.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Звернутися до Президента України з проханням максимально сприяти внесенню відповідних законопроектів про ратифікацію Україною протоколів №15 та 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод на розгляд Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9. СЛУХАЛИ:  Про звернення заступника Голови Комітету В.Вовка щодо розгляду Комітетом звернення Львівської обласної організації Профспілки працівників державних установ України.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію, викладену у зверненні заступника Голови Комітету В.Вовка щодо розгляду Комітетом звернення Львівської обласної організації Профспілки працівників державних установ України, взяти до відома.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

10. СЛУХАЛИ:  Про звернення Львівської обласної організації Профспілки працівників державних установ України щодо організації проведення мітингів у всіх містах України стосовно прийняття звернень до Державної Думи РФ, Президента РФ з вимогою припинення військової агресії проти України та до міжнародних організацій стосовно посилення позиції захисту України.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію, викладену у зверненні Львівської обласної організації Профспілки працівників державних установ України щодо організації проведення мітингів у всіх містах України стосовно прийняття звернень до Державної Думи РФ, Президента РФ з вимогою припинення військової агресії проти України та до міжнародних організацій стосовно посилення позиції захисту України  взяти до відома.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

11. СЛУХАЛИ: Інформацію заступника керівника секретаріату Комітету Нестеренко Л.О. про  призначення Попович Марини Павлівни  на посаду старшого консультанта секретаріату Комітету у закордонних справах.

Виступили: Нестеренко Л.О., Тарасюк Б.І., Заліщук С.П., Ар’єв В.І.,

Заяць А.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати призначення Попович М.П. на посаду старшого консультанта секретаріату  Комітету у закордонних справах шляхом переведення з посади головного спеціаліста відділу зі взаємодії зі ЗМІ та міжнародного співробітництва Апеляційного суду м.Києва.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

12. СЛУХАЛИ: Про опрацювання центральними органами виконавчої влади України Рекомендацій парламентських слухань на тему: «Актуальні питання зовнішньої політики України», затверджених Постановою ВРУ від 24 травня 2017 року.

Виступили: Заяць А.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Державного секретаря Міністерства закордонних справ України Заяця А.І. щодо зазначеного вище питання взяти до відома.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК