Протокол засідання Комітету №96

28 червня 2017, 17:03

               ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №96

від 21.06.2017 р.

м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

о 14.15

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету Гопко Г.М.

 

Присутні: Вовк В.І., Гузь І.В., Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І.,

                  Заліщук С.П., Луценко І.С.

 

Відсутні: Присяжнюк О.А., Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В.

             

 Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Про зустріч з новопризначеним Надзвичайним і Повноважним Послом України в Румунії Баньковим Олександром Сергійовичем.

Баньков Олександр Сергійович - Надзвичайним і Повноважним Послом України в Румунії.

2.  Про інформацію Голови Комітету за результатами робочої наради на тему: «Енергетична безпека України в міжнародному контексті».

3. Про стан підготовки проекту Закону України «Про дипломатичну службу» (доповідає заступник Голови Комітету, керівник робочої групи з опрацювання ЗУ «Про дипломатичну службу» Б.Тарасюк) .

Логвинський Георгій Володимирович – народний депутат України.

Заяць Андрій Іванович – Державний секретар Міністерства закордонних справ.

Пушкін Артем Сергійович – радник Управління юридичного забезпечення Міністерства закордонних справ України.

 

4. Про координацію дій закордонних дипломатичних установ України до зустрічей G20.

Бешта Петро Петрович – заступник директора Політичного департаменту Міністерства закордонних справ України.

 

5. Про зміни у керівному складі депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Сінгапур.

 

6. Різне:

- про звернення  Директора Представництва Світового Конгресу Українців С.Касянчука щодо проведення спільного заходу разом з делегатами Річних загальних зборів СКУ в рамках відзначення 50-річчя СКУ.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Про зміни у керівному складі депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Сінгапур.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати  Голові Верховної Ради України затвердити своїм Розпорядження керівником депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Сінгапур  народного депутата України, члена депутатської фракції  Партії "Блок Петра Порошенка"  Порошенка Олексія Петровича на підставі Протоколу засідання зазначеної депутатської групи  від 6 червня 2017 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Про стан підготовки проекту Закону України «Про дипломатичну службу» (доповідає заступник Голови Комітету, керівник робочої групи з опрацювання ЗУ «Про дипломатичну службу» Б.Тарасюк).

Виступили: Тарасюк Б.І., Заяць А.І., Пушкін А.С., Заліщук С.П.,

Логвинський Г.В., Вовк В.І., Ар’єв В.І., Луценко І.С., Гузь І.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати пропозицію народного депутата України Г.Логвинського щодо прирівняння до дипломатичних посад – посад, які займають громадяни України в секретаріаті Ради Європи, Європейському суді з прав людини, Організації НАТО з підтримки та постачання, а також посад в інших міжнародних організаціях/установах, членом або учасником яких є Україна.

2) Провести зустріч членів Комітету у закордонних справах, заступника Глави Адміністрації Президента України та Міністра закордонних справ України з метою остаточного узгодження тексту  проекту Закону України «Про дипломатичну службу».

Результати голосування: одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови Верховної Ради України «Про основні напрями бюджетної політики на 2018-2020 роки» (р.№6591, КМУ).

Члени Комітету звернули увагу на  зменшення призначень для МЗС України у порівнянні із 2017 роком, що не дозволяє, на думку членів Комітету, забезпечити належний рівень функціонування дипломатичної служби України з метою подальшого посилення міжнародних зусиль з протидії зовнішній агресії, реалізації пріоритетів зовнішньої політики України, розширення підтримки закордонних українців та популяризації України у світі через Український інститут, розвитку публічної дипломатії тощо.

Виступили: Гопко Г.М., Заяць А.І., Вовк В.І., Луценко І.С., Гузь І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Запропонувати Міністерству закордонних справ України терміново, до 27 червня 2017 року подати Комітету обґрунтовані пропозиції Міністерства щодо необхідності збільшення у розмірі до 20% видатків на фінансування діяльності МЗС України у 2018-2020 роках.

Результати голосування: одноголосно.

 

 4. СЛУХАЛИ: Інформацію  Надзвичайного і Повноважного Посла України в Румунії Банькова Олександра Сергійовича щодо українсько-румунських відносин.

Під час зустрічі з Баньковим О.С. обговорювалися нагальні питання українсько-румунських співробітництва та напрямки розвитку відносин між Україною та Румунією. Зокрема, були порушені питання щодо забезпечення прав національних меншин, захисту регіональних мов, підходів та функціонування системи освіти для національних меншин, а також щодо необхідності створення міжурядової комісії для вирішення зазначених питань та спростування на міжнародному рівні позиції румунської сторони стосовно питання національних меншин. Також були обговорені питання подвійного громадянства,  видача румунських паспортів для мешканців прикордоння з Румунією.

Члени Комітету також наголосили на доцільності і важливості відновлення консульських установ України в  Сучаві та Марамуреші, так як після введення безвізового режиму з ЄС суттєво зросла актуальність питання відновлення дипломатичної присутності у згаданих місцях компактного поселення автохтонних етнічних українців.

Виступили: Баньков О.С., Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Заяць А.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Надзвичайного і Повноважного Посла України в Румунії О.Банькова щодо вирішення нагальних питань та пріоритетів розвитку   двостороннього співробітництва між нашими країнами взяти до відома.

 

 5. СЛУХАЛИ:  Про інформацію Голови Комітету за результатами робочої наради на тему: «Енергетична безпека України в міжнародному контексті».

Виступили: Заліщук С.П., Луценко І.С., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Провести спільне відкрите засідання Комітету у закордонних справах разом з Комітетом з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки щодо енергетичної безпеки України в міжнародному контексті.

Результати голосування: одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію Міністерства закордонних справ України щодо координації дій закордонних дипломатичних установ України до зустрічей G20.

Під час розгляду зазначеного питання було наголошено, що на саміті Східного партнерства, який відбудеться у листопаді 2017 року в Брюсселі, серед іншого, має бути представлений документ про довгострокову підтримку України, який отримав неофіційну назву «План Маршала для України». Рішення із підтримкою цього Плану було одноголосно схвалена 31 березня 2017 року Резолюцією конгресу Європейської народної партії на Мальті.

У резолюції зазначається, що Європейський Союз і країни-члени мають розробити двосторонні та багатосторонні програми, що включають негайну військову, гуманітарну й економічну підтримку просування демократичних реформ та довгострокової зовнішньої політики України з європейської та євроатлантичної інтеграції. За інформацією одного з авторів ініціативи А.Кубілюса мова йде про надання п’ятирічної підтримки Україні обсягом приблизно 5 млрд. євро на рік.

Під час обговорення цього питання за участі відповідальних працівників Міністерства закордонних справ України члени Комітету зазначили, що Україна має виробити чітку концепцію свого бачення, з аргументами і цифрами, згаданого Плану, у якій необхідно викласти перелік  конкретних проектів, реалізацію яких потребує Україна, часовий графік їх втілення, зазначені країни-члени, від яких Україна очікує визначені кроки тощо. Ця концепція має бути презентована Україною під час роботи саміту Східного партнерства в Брюсселі.

В ході розгляду члени Комітету висловились за доцільність звернення до Президента України з проханням взяти під особистий контроль вирішення цього важливого питання, а також до Прем’єр-Міністра України з проханням дати відповідні доручення органам виконавчої влади України вжити заходів з метою його вирішення.

Виступили: Бешта П.П., Тарасюк Б.І., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Міністерства закордонних справ України щодо зазначеного вище питання взяти до відома.

 

7. Різне.

СЛУХАЛИ:  Про звернення  Директора Представництва Світового Конгресу Українців С.Касянчука щодо проведення спільного заходу разом з делегатами Річних загальних зборів СКУ в рамках відзначення 50-річчя СКУ.

Виступили: Гопко Г.М., Касянчук С.

 

УХВАЛИЛИ: Комітетам Верховної Ради України у закордонних справах та з питань європейської інтеграції провести міжкомітетське обговорення разом з делегатами Річних загальних зборів Світового Конгресу Українців 30 серпня 2017 року.

Результати голосування: одноголосно.

  

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК