Протокол засідання Комітету №92

24 травня 2017, 16:37

 

ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №92

від 17.05.2017 р.

м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

о 14.15

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету Гопко Г.М.

 Присутні: Вовк В.І., Гузь І.В., Тарасюк Б.І.,

                  Заліщук С.П., Ар’єв В.І., Луценко І.С.

 

Відсутні: Присяжнюк О.А., Ларін С.М.,

                 Льовочкіна Ю.В. (відрядження).

  

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Про пріоритетні напрямки міжпарламентської співпраці Верховної Ради України на рівні комітетів та  депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2017 році.

Заяць Андрій Іванович – Державний секретар Міністерства закордонних справ України.

Ємець Леонід Олександрович - керівник депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Японією.

Сташук Віталій Филимонович – заступник керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Японією.

Масоріна Олена Сергіївна - член депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Японією.


2. Про проект Закону про ратифікацію Адміністративних домовленостей щодо охорони інформації з обмеженим доступом між урядом України та Організацією Північноатлантичного договору (р.№0144, КМУ).

Пушкарьов Андрій Іванович – директор Департаменту захисту інформації Адміністрації Держспецзв`язку України.

Заяць Андрій Іванович – Державний секретар Міністерства закордонних справ України.

Семенюк Іван Миколайович – т.в.о. начальника Департаменту охорони державної таємниці та ліцензування Служби безпеки України.

Михайлов Андрій Адольфович -  начальник відділу нормативно-правового забезпечення Служби безпеки України.

 3. Про проект Закону про встановлення мораторію на співпрацю з Міжнародним валютним фондом, визначення альтернативних шляхів наповнення державного бюджету та забезпечення економічної стабільності (р.№6138, н.д.С.Каплін, О.Сугоняко).

Данилейко Олександр Іванович – начальник Управління економічного співробітництва Міністерства закордонних справ України.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

Губрі Алла Віталіївна – начальник відділу координації міжнародних проектів Національного банку України.

Гольченко Іван Едуардович – начальник відділу аналізу державно-економічної політики Національного банку України.

Михайловська Анна Сергіївна – провідний юрисконсульт Національного банку України.

4. Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Міжнародного валютного фонду щодо неприпустимості встановлення умов, які призведуть до погіршення державних соціальних гарантій для населення, та відкликання голови місії в Україні Рон ван Родена (р.№6394, н.д. С.Каплін).

Данилейко Олександр Іванович – начальник Управління економічного співробітництва Міністерства закордонних справ України.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

Губрі Алла Віталіївна – начальник відділу координації міжнародних проектів Національного Банку України.

Гольченко Іван Едуардович – начальник відділу аналізу державно-економічної політики Національного банку України.

Михайловська Анна Сергіївна – провідний юрисконсульт Національного банку України.

 

5. Про інформацію Міністерства закордонних справ України щодо заходів, які планується здійснити з метою відзначення 100-річчя української дипломатії.

Заяць Андрій Іванович – Державний секретар Міністерства закордонних справ України.

Картиш Андрій Анатолійович – Посол з особливих доручень Політичного департаменту Міністерства закордонних справ України.

 

6. Про міжпарламентську співпрацю Верховної Ради України у 2017 році:

- про проведення чергового семінару Роуза-Рота у м.Києві в період з 3 по 5 липня 2017 року (лист Голови Постійної делегації ВРУ у Парламентській асамблеї НАТО І.Фріз);

- про відрядження Першого заступника Голови Верховної Ради України І.Геращенко до м.Тбілісі (Грузія) для участі у весняній сесії Парламентської асамблеї НАТО;

- про візит до Люксембургу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Великим Герцогством Люксембург (лист керівника групи В.Корчика);

- про візит делегації ВРУ до м.Стокгольм  (Швеція) у період з 1  по 2 червня 2017 року в рамках Плану дій РЄ для України на 2016-2017 роки;

- про запрошення представників ВРУ взяти участь у Міжнародному парламентському форумі з питань розвідки та безпеки, який відбудеться  19 червня 2017 року у м.Рига (Латвія);

- про участь делегації ВРУ у 24-й щорічній Генеральній асамблеї Міжпарламентської асамблеї Православ’я (МАП), яка відбудеться у період з 25 по 30 червня 2017 року у м.Рим (Італія);

-  про відрядження народного депутата Н.Кацер-Бучковської 2 червня 2017 року до Монако з метою участі у 2-й щорічній конференції «Енергетична безпека для майбутнього» .

 

7. Про відрядження народних депутатів України у складі урядових делегацій:

- про звернення народного депутата України Г.Логвинського  щодо відрядження до Держави Ізраїль з 14 по 16 травня 2017 року у складі урядової делегації на чолі з Прем’єр-міністром України та відшкодування витрат на його здійснення;

- про звернення заступника Голови Комітету з питань європейської інтеграції М.Іонової  щодо відрядження до Республіки Мальта та Французької Республіки  у період з 15-17 травня 2017 року у складі офіційної делегації з метою здійснення державного візиту Президентом України та відшкодування витрат на його здійснення.

 

8. Про розгляд повторних звернень народних депутатів України:

- С.Власенка щодо уточнення дат  відрядження до м.Страсбург (Франція) у період з 24-27 квітня 2017 року з метою участі у засіданнях комітетів ПАРЄ;

- О.Кодоли та н.д. М.Курячого щодо компенсації фінансових витрат пов’язаних з відрядженням до Латвійської Республіки та Королівства Данії у період з 4 по 5 квітня 2017 року.

 

9. Про лист народного депутата України  В.Чумака щодо нагородження заступника Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції О.Зеркаль за видатні заслуги перед Україною у зв’язку з її активною участь у євроінтеграційних процесах.

 

10. Про стан підготовки оновленого проекту Закону України «Про дипломатичну службу».

 

11. Різне:

- про проведення робочої наради на тему: «Енергетична безпека України в міжнародному контексті»;

- про   проведення   фотовиставки    «Війна,   яка не відпускає» у період з 15 травня по 26 травня 2017 року (лист ГО «Центр інформації про права людини»).

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

 

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Адміністративних домовленостей щодо охорони інформації з обмеженим доступом між урядом України та Організацією Північноатлантичного договору.

Виступили: Пушкарьов А.І., Семенюк І.М., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий законопроект за основу і в цілому та ратифікувати Адміністративні домовленості щодо охорони інформації з обмеженим доступом між урядом України та Організацією Північноатлантичного договору.

Результати голосування: одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про встановлення мораторію на співпрацю з Міжнародним валютним фондом, визначення альтернативних шляхів наповнення державного бюджету та забезпечення економічної стабільності.

Виступили: Данилейко О.І., Ардрієва Т.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Проект Закону про встановлення мораторію на співпрацю з Міжнародним валютним фондом, визначення альтернативних шляхів наповнення державного бюджету та забезпечення економічної стабільності, поданий народними депутатами України С.Капліним та О.Сугоняко,  відхилити.

Результати голосування: одноголосно.


3. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Міжнародного валютного фонду щодо неприпустимості встановлення умов, які призведуть до погіршення державних соціальних гарантій для населення, та відкликання голови місії в Україні Рон ван Родена.

УХВАЛИЛИ: Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Міжнародного валютного фонду щодо неприпустимості встановлення умов, які призведуть до погіршення державних соціальних гарантій для населення, та відкликання голови місії в Україні Рон ван Родена, поданий народним депутатом України С.Капліним,   відхилити.

Результати голосування: одноголосно.

 

4.  СЛУХАЛИ: Про відрядження народних депутатів України у складі урядових делегацій:

- про звернення народного депутата України Г.Логвинського  щодо відрядження до Держави Ізраїль з 14 по 16 травня 2017 року у складі урядової делегації на чолі з Прем’єр-міністром України та відшкодування витрат на його здійснення;

- про звернення заступника Голови Комітету з питань європейської інтеграції М.Іонової  щодо відрядження до Республіки Мальта та Французької Республіки  у період з 15-17 травня 2017 року у складі офіційної делегації з метою здійснення державного візиту Президентом України та відшкодування витрат на його здійснення.

 

В ході розгляду зазначених звернень  народних депутатів України члени Комітету звернули увагу на те, що участь представників Верховної Ради України у згаданих заходах не передбачена Орієнтовним планом міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2017 рік, а також що відповідно до Розпорядження Голови Верховної Ради України від 06.06.2011 р. №476 «Про порядок здійснення Верховною Радою України міжнародних обмінів» Верховна Рада України не здійснює фінансування відряджень народних депутатів України за кордон у складі урядових делегацій або делегацій міністерств і відомств.

Відповідно до Положення про порядок підготовки і оформлення документів щодо службових відряджень в межах України та за кордон народних депутатів України, їх помічників-консультантів і працівників апарату Верховної Ради України, зі змінами внесеними Розпорядженням Голови ВРУ №401 від 21.10.2016 року, для підготовки розпорядження про відрядження за кордон народних депутатів України не пізніше як за 10 робочих днів до виїзду у відрядження на ім’я Голови Верховної Ради України подається вмотивоване подання.

У разі порушення строків, зазначених вище, оформлення документів щодо відряджень здійснюється лише для участі в офіційних парламентських делегаціях України або згідно із рішеннями Верховної Ради України, а також для відряджень, що передбачені Орієнтовним планом міжнародних обмінів Верховної Ради України.

Також було зазначено, що відповідно до Розпорядження Голови Верховної Ради України від 28 квітня 2015 року №636 «Про деякі питання дотримання прав, виконання обов’язків та посилення відповідальності народного депутата України у Верховній Раді України» у тижні, відведені для пленарних засідань Верховної Ради України, відповідно до календарного плану роботи чергової сесії Верховної Ради України, відрядження народних депутатів України не здійснюється, крім відряджень для участі в офіційних парламентських делегаціях України.

Виступили: Ар’єв В.І., Вовк В.І., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Не підтримати прохання народних депутатів України Логвинського Г.В. та Іонової М.М. щодо компенсації витрат, пов`язаних з їх відрядженнями за кордон у складі зазначених вище делегацій за рахунок коштів передбачених для забезпечення міжнародної діяльності Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 4;

«проти» - 0;

«утрималось» - 3.

 

 

 

5. Про розгляд повторних звернень народних депутатів України.

 

5.1. СЛУХАЛИ: Про звернення народних депутатів України  О.Кодоли та  М.Курячого щодо компенсації фінансових витрат пов’язаних з відрядженням до Латвійської Республіки та Королівства Данії у період з 4 по 5 квітня 2017 року.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи те, що питання про повернення до  перегляду раніше прийнятого рішення Комітету щодо зазначеного вище  звернення не набрало голосів на свою підтримку («за» - 1; «проти» - 4; «утрималось» - 3) у відповідності з п.5 статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», не повертатися до перегляду раніше прийнятого рішення Комітету стосовно згаданого питання.

 

5.2. СЛУХАЛИ: Про звернення н.д.С.Власенка щодо уточнення дат  відрядження до м.Страсбург (Франція) у період з 24-27 квітня 2017 року з метою участі у засіданнях комітетів ПАРЄ.

Виступили: Ар’єв В.І., Вовк В.І., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Вважати доцільним оформлення відрядження народного депутата України, члена Комітету з правових питань та прав людини  і Комітету з питань міграції, біженців і переміщених осіб ПАРЄ С.Власенка до Французької Республіки для участі у заходах ПАРЄ у період з 24 по 28 квітня цього року та рекомендувати Голові ВРУ внести зміни до відповідного Розпорядження про відрядження заступників членів Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ до Франції.

2) Звернути увагу Голови ВРУ на те, що участь членів Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ у засіданнях відповідних Комітетів ПАРЄ передбачена Орієнтовним планом міжнародних обмінів Верховної Ради  України на 2017 рік, тож оформлення відряджень  для основних членів Комітетів Парламентської Асамблеї Ради Європи не потребує додаткового рішення Комітету ВРУ у закордонних справах.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6.  Про міжпарламентську співпрацю Верховної Ради України у 2017 році.

 

6.1. СЛУХАЛИ: Про проведення чергового семінару Роуза-Рота у м.Києві в період з 3 по 5 липня 2017 року (лист Голови Постійної делегації ВРУ у Парламентській асамблеї НАТО І.Фріз).

Виступили:   Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на важливість проведення в м. Київ 3-5 липня 2017 року чергового семінару Роуза-Рота, провідною тематикою якого стануть питання безпеки і стабільності в Україні та Чорноморському регіоні,  та проведення урочистого засідання, присвяченого 20-й річниці підписання Хартії про особливе партнерство між Україною і НАТО, а також враховуючи участі у ньому найвищих посадових осіб України та високих іноземних гостей, вважати проведення зазначеного заходу доцільним у запропонованому Головою Постійної делегації ВРУ у Парламентській асамблеї НАТО Фраз І.В. форматі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6.2. СЛУХАЛИ: Про відрядження Першого заступника Голови Верховної Ради України І.Геращенко до м.Тбілісі (Грузія) для участі у Весняній сесії Парламентської асамблеї НАТО.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на важливість співробітництва України та НАТО в умовах триваючої російської військової агресії проти України вважати візит Першого заступника Голови Верховної Ради України І.В.Геращенко на зазначений вище захід як Співголови Міжпарламентської ради Україна-НАТО доцільним.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6.3. СЛУХАЛИ: Про візит делегації Верховної Ради України до м.Стокгольм  (Швеція) у період з 1  по 2 червня 2017 року в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2016-2017 роки.

В ході обговорення зазначеного питання члени Комітету звернули увагу на доцільність розгляду подібних питань на засіданнях депутатських фракцій зважаючи на те, що згаданий  захід проводиться в рамках парламентського напрямку Плану дій Ради Європи для України, а формування  парламентської делегації для участі у згаданій Парламентській Асамблеї здійснюється відповідно до квот пропорційного представництва фракцій у Верховній Раді України.  

З огляду на викладене, а також враховуючи те, що чисельність делегації повинна складати не більше 15 осіб, члени Комітету неодноразово наголошували на необхідності зменшення кількості представників Комітету з правової політики та правосуддя, а також  врахування пропозиції фракції Радикальної партії Олега Ляшка та обмеження її представництва у цій делегації  двома народними депутатами – членами фракції, які були запропоновані у відповідному поданні цієї фракції.

Виступили: Вовк В.І., Заліщук С.П., Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Гузь І.В.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Враховуючи подання комітетів Верховної Ради України та депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка затвердити кандидатури для формування делегації з метою участі у візиті до Парламенту Королівства Швеції 1-2 червня 2017 року у складі таких народних депутатів України:

- АЛЕКСЄЄВ Ігор Сергійович – голова підкомітету Комітету з питань правової політики та правосуддя;

- АРЕШОНКОВ Володимир Юрійович – заступник Голови Комітету з питань Регламенту; 

- БЄЛЬКОВА Ольга Валентинівна – заступник Голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки;

- БОГОМОЛЕЦЬ Ольга Вадимівна- Голова Комітету з питань охорони здоров’я;

- ВОВК Віктор Іванович - заступник Голови Комітету у закордонних справах;

- ГАЛАСЮК Віктор Валерійович - Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва;

- ДЕНІСОВА Людмила Леонтіївна – Голова Комітету з питань соціальної політики , зайнятості та пенсійного забезпечення;

- ІВЧЕНКО Вадим Євгенович - заступник Голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин;

- ІЛЛЄНКО Андрій Юрійович - співголова підкомітету Комітету з питань правової політики та правосуддя;

- ЛЕВЧЕНКО Юрій Володимирович – голова підкомітету Комітету з питань бюджет;

- НОВАК Наталія Василівна – співголова підкомітету Комітету з питань правової політики та правосуддя;

- ПОМАЗАНОВ Андрій Віталійович – член Комітету  з питань правової політики та правосуддя;

- СИДОРОВИЧ Руслан Михайлович - співголова підкомітету Комітету з питань правової політики та правосуддя;

- ЧЕРНЕНКО Олександр Миколайович - співголова підкомітету Комітету з питань правової політики та правосуддя;

- СОТНИК Олена Сергіївна – секретар Комітету з питань європейської інтеграції;

- СПІВАКОВСЬКИЙ Олександр Володимирович – Перший заступник Голови Комітету з питань науки і освіти.

 

2)  З огляду на кількісне обмеження членів делегації звернутися до Комітету з питань правової політики та правосуддя з проханням визначити представників до зазначеної делегації у кількості 5 членів згаданого Комітету.     

3) Остаточний список членів делегації з урахуванням змін, які будуть внесені Комітетом з питань правової політики та правосуддя, направити Голові Верховної Ради України з метою відрядження згаданої делегації до м.Стокгольм  (Швеція) 1-2 червня 2017 року.

 

4) При формуванні подібних делегацій у майбутньому дотримуватися принципу фракційного представництва.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

 

6.4. СЛУХАЛИ: Про участь представників Верховної Ради України у Міжнародному парламентському форумі з питань розвідки та безпеки на запрошення Робочої групи Конгресу США з проблем тероризму і нетрадиційних методів ведення війни, конгресмена-республіканця Р.Піттенгера та членів Сейму Латвійської Республіки С.Аболтіни й А.Латковскіса, який відбудеться  19 червня 2017 року у м.Рига (Латвія).

Виступили: Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи те, що зазначений вище захід присвячений питанням, що стосуються політики у галузі розвідувальної діяльності, проблем фінансової безпеки, кібербезпеки, фінансування тероризму та економічних війн,  вважати участь представників Верховної Ради України у згаданому заході доцільним та рекомендувати Голові Верховної Ради України відрядити за рахунок Верховної Ради України одного народного депутата України - члена профільного Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони, який володіє англійською мовою.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6.5. СЛУХАЛИ: Про участь делегації Верховної Ради України у 24-й щорічній Генеральній асамблеї Міжпарламентської асамблеї Православ’я (МАП), яка відбудеться у період з 25 по 30 червня 2017 року у м.Рим (Італія).

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи те, що 17 грудня 2014 року Комітет на своєму засіданні прийняв рішення утриматись від формування Постійної делегації ВРУ у Міжпарламентській асамблеї Православ’я, а рішення щодо участі  українських парламентаріїв у щорічних заходах МАП приймати по кожному конкретному випадку окремо, вважати участь української парламентської делегації у Генеральній асамблеї МАП на тему: «Християнський вимір глобальної кризи та шляхи її подолання» не доцільною.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6.6. СЛУХАЛИ:  Про   відрядження     народного  депутата Н.Кацер-Бучковської 2 червня 2017 року до Монако з метою участі у 2-й щорічній конференції «Енергетична безпека для майбутнього».

Виступили: Вовк В.І., Заліщук С.П., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що участь представників Верховної Ради України у зазначеному вище заході не передбачена Орієнтовним планом міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2017 рік та враховуючи достатній рівень урядового представництва з української сторони, вважати здійснення згаданого відрядження за рахунок Верховної Ради України не доцільним.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

6.7. СЛУХАЛИ: Про візит до Люксембургу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Великим Герцогством Люксембург (лист керівника депутатської групи В.Корчика).

Виступили: Нестеренко Л.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на важливість поглиблення міжпарламентського  співробітництва  між Україною та Великим Герцогством Люксембург, підтримати здійснення візиту української парламентської  делегації до Люксембургу без залучення фінансових ресурсів Верховної Радим України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6.8. СЛУХАЛИ: Про зміни у керівному складі депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Об’єднаними Арабськими Еміратами.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати  Голові Верховної Ради України затвердити своїм Розпорядження співголовами депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Об’єднаними Арабськими Еміратами  народного депутата України, члена депутатської фракції   Політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина"  Дубіля Валерія Олександровича та народного депутата України, члена депутатської фракції  Політичної партії "Об'єднання "САМОПОМІЧ" Сисоєнко Ірину Володимирівну на підставі Протоколу засідання зазначеної депутатської групи  від 13 квітня 2017 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. Про пріоритетні напрямки міжпарламентської співпраці ВРУ на рівні комітетів та  депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2017 році.

 

7.1. СЛУХАЛИ: Про  візит депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Японією  до Японії у червні цього року.

Виступили: Ємець Л.О., Сташук В.Ф., Масоріна О.С.   Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на важливість поглиблення міжпарламентського  співробітництва  між Україною та Японією та враховуючи те, що 2017 рік оголошено роком Японії в Україні, підтримати здійснення візиту до Японії членів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Японією в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради   України на 2017 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7.2. СЛУХАЛИ: Про візит делегації Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму до Польщі 16-19 червня 2017 року на запрошення Голови Комісії фізичної культури, спорту і туризму Сейму Республіки Польща Іренеуша Рася.

Виступили: Ар’єв В.І., Вовк В.І., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи необхідність розвитку молодіжної політики у сфері спорту і туризму між Україною та Польщею, налагодження співробітництва та обміну досвідом в організації великих спортивних змагань, а також підготовки і навчання талановитих дітей і спортивної молоді, підтримати здійснення зазначеного візиту  в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2017 рік.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

7.3. СЛУХАЛИ: Інформацію Державного секретаря Міністерства закордонних справ України Заяця А.І. щодо пріоритетних напрямків міжпарламентської співпраці ВРУ на рівні комітетів та  депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами у 2017 році.

Виступили: Заяць А.І., Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Вовк В.І., Заліщук С.П.,

Луценко І.С., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Враховуючи пропозиції Міністерства закордонних справ України визначити наступні пріоритетні напрямки міжпарламентської співпраці Верховної Ради України у 2017 році:

 

 

За кордон

До України

США

Великобританія

Канада

Німеччина

Іспанія

Франція

Туреччина

Чехія

Грузія

Іран

Корея

Чилі

Португалія

Об’єднані Арабські Емірати

Румунія

 

 

2) Зважаючи на важливість активізації  конструктивного міжпарламентського  співробітництва між Україною та зазначеними вище країнами, а також захисту національних інтересів України на міжнародній арені, звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням розглянути можливість збільшення фінансування на міжнародну діяльність Верховної Ради України у 2017 році.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про лист народного депутата України  В.Чумака щодо нагородження заступника Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції О.Зеркаль за видатні заслуги перед Україною у зв’язку з її активною участь у євроінтеграційних процесах.

У ході розгляду згаданого питання члени Комітету відзначили значні заслуги О.Зеркаль у справі візової лібералізації, проте було зазначено, що досягнення  результату у справі лібералізації візового режиму з ЄС стало можливим завдяки кропіткій і наполегливій роботі не лише виключно заступника Міністра з європейської інтеграції, а колективу фахівців Міністерства.

Виступили: Заяць А.І., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Звернутися до Міністерства закордонних справ України з проханням подати пропозиції щодо нагородження Почесною Грамотою  Верховної Ради України співробітників Міністерства завдяки зусиллям яких відбулось скасування візивих вимог для громадян України при короткотермінових поїздках до країн-членів ЄС.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Інформацію Державного секретаря Міністерства закордонних справ України Заяця А.І. щодо заходів, які планується здійснити з метою відзначення 100-річчя української дипломатії.

Виступили: Заяць А.І., Картиш А.А., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Запропонувати Міністерству закордонних справ України подати пропозиції щодо осіб, які здійснили значний внесок у розвиток дипломатичної служби України та заслуговують на нагородження Почесною Грамотою або Грамотою Верховної Ради України у зв’язку із зазначеною ювілейною подією. 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Про стан підготовки оновленого проекту Закону України «Про дипломатичну службу».

Виступили: Заяць А.І., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Державного секретаря Міністерства закордонних справ України Заяця А.І. та керівника робочої групи з підготовки проекту Закону України «Про дипломатичну службу» Тарасюка Б.І. взяти до відома.

 

 

11. Різне.

 

11.1. СЛУХАЛИ: Про проведення робочої наради на тему: «Енергетична безпека України в міжнародному контексті».

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Провести 29 травня 2017 року робочу нараду у закритому режимі на тему: «Енергетична безпека України в міжнародному контексті», під час якої планується розглянути питання ефективного використання дипломатичних засобів з метою запобігання викликам та загрозам енергетичній безпеці України після 2019 року (у контексті можливої реалізації проекту «Північний потік – 2») та формування державної стратегії України у цій сфері.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

11.2. СЛУХАЛИ: Про проведення фотовиставки у приміщенні Верховної Ради України «Війна, яка не відпускає» у період з 15 травня по 26 травня 2017 року (лист ГО «Центр інформації про права людини»).

Виступили: Луценко І.С., Тарасюк Б.І., Вовк В.І.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що запропоновані згаданою громадською організацією матеріали однобічно і не повною мірою висвітлюють проблематику домашнього насильства в Україні у контексті Стамбульської конвенції, не підтримати зазначену ініціативу Центру.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК