Протокол засідання Комітету №91

18 квітня 2017, 12:24

 

ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №91

від 12.04.2017 р.

 м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

о 14.30

Комітету у закордонних справах

 Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

Присутні: Гузь І.В., Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І.,

                  Заліщук С.П., Луценко І.С.

Відсутні: Вовк В.І., Присяжнюк О.А., Ларін С.М.,

                Льовочкіна Ю.В.


         Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 1. Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Служби безпеки України, Генеральної прокуратури України та інших правоохоронних органів щодо вжиття невідкладних заходів з метою виявлення та притягнення до відповідальності організаторів та виконавців провокативних акцій проти дипломатичних та консульських установ Республіки Польща на території України та польських місць національної пам`яті (реєстр.№6330, н.д. М.Княжицький, О.Юринець).

Княжицький Микола Леонідович – народний депутат України.

Юринець Оксана Василівна – народний депутат України.

Радчук Олександр Вікторович – начальник управління Департаменту захисту національної державності Служби Безпеки України.

Зубець Максим Віталійович - начальник управління Департаменту контррозвідки Служби Безпеки України.

Тиводар Богдан Михайлович - заступник начальника Головного слідчого управління Служби Безпеки України.

2. Проект Закону про ратифікацію Угоди про спільне виробництво фільмів і співробітництво у сфері кінематографії між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль (реєстр.№0143, КМУ).

Рибачук Юрій Анатолійович – заступник Міністра культури України.

Неретін Сергій Миколайович – заступник Голови Державного агентства з питань кіно.

 3. Проект Закону про внесення зміни до пункту 2 Закону України «Про ратифікацію Європейської соціальної хартії (переглянутої)» (реєстр.№0142, ПУ).

Устименко Сергій Олександрович – заступник Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції.

Попова Наталія Миколаївна – начальник відділу Управління міжнародних зв’язків Міністерства соціальної політики України.


 4. Проект Закону про внесення змін до статті 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" (щодо тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України службових осіб, які займають особливо відповідальне становище, у разі звільнення з займаної посади) (реєстр.№6218, н.д.Чижмарь Ю.В.).

Чижмарь Юрій Васильович – народний депутат України.

Заяць Андрій Іванович – Державний секретар Міністерства закордонних справ України.

Погорельцев Сергій Олегович – директор Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України.

Фаримець Ярослав Олегович – головний спеціаліст відділу законопроектування з питань конституційного законодавства та державного будівництва Управління конституційного та адміністративного законодавства Департаменту публічного права Міністерства юстиції України.

Манюгін Сергій Олександрович, начальник відділу правового забезпечення оперативно-службової діяльності Управління правого забезпечення Державної прикордонної служби України.

 

5. Проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Хорватія про економічне співробітництво (реєстр.№0138, КМУ).

Лініченко Денис Володимирович – заступник директор Юридичного департаменту Міністерства економічного розвитку України.

Заяць Андрій Іванович – Державний секретар Міністерства закордонних справ України.


6. Проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чеської Республіки про науково-технологічне співробітництво (реєстр.№0140, КМУ).

Стріха Максим Віталійович – заступник Міністра освіти і науки України.

Заяць Андрій Іванович – Державний секретар Міністерства закордонних справ України.


7. Про інформацію Міністерства закордонних справ України щодо стану виконання бюджетних програм за I квартал 2017 року.

Заяць Андрій Іванович – Державний секретар Міністерства закордонних справ України.

Чумак Олена Анатоліївна – заступник директора валютно-фінансового Департаменту Міністерства закордонних справ України.


8. Про здійснення міжпарламентських обмінів Верховної Ради України:

- про пріоритетні напрямки міжпарламентської співпраці ВРУ у 2017 році; 

Ємець Леонід Олександрович – керівник депутатської групи ВРУ з  міжпарламентських зв’язків з Японією.

- про запрошення Голови Сенату Парламенту Румунії здійснити офіційний візит парламентській делегації на чолі з Головою Верховної Ради України до Румунії у вересні 2017 року;

- про відрядження заступника Голови Комітету з питань європейської інтеграції М.Іонової та секретаря Комітету О.Сотник до м.Брюссель (Королівство Бельгія) у період з 24 по 26 квітня 2017 року;

- про відрядження заступників членів Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ В.Голуба та С.Кіраля до м.Страсбург (Франція) у період з 25 по 28 квітня поточного року (лист Голови Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ В.Ар’єва);

 - про відрядження народного депутата України С.Власенка до м.Страсбург (Франція) у період з 24 по 27 квітня 2017 року з метою участі у засіданнях комітетів ПАРЄ;

 - про компенсацію фінансових витрат, пов’язаних з відрядженням керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Латвійською Республікою О.Кодоли та н.д. М.Курячого до Латвійської Республіки та Королівства Данії у період з 4 по 5 квітня 2017 року.

 

9. Про внесення змін до Орієнтовного плану міжнародних обмінів ВРУ на 2017 рік в частині збільшення кількості візитів комітетів Верховної Ради України за кордон (лист заступника Голови Комітету з питань європейської інтеграції М.Іонової) .

 

10. Різне:

- про звернення Меджлісу кримськотатарського народу щодо підтримки проектної пропозиції видання «In-Art» «Чумацький шлях»;

- про звернення Львівської обласної організації Профспілки працівників державних установ України щодо організації проведення мітингів у всіх містах України стосовно прийняття звернень до Державної Думи РФ, Президента РФ з вимогою припинення військової агресії проти України та до міжнародних організацій стосовно посилення позиції захисту України.

  

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І., Заліщук С.П.

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Служби безпеки України, Генеральної прокуратури України та інших правоохоронних органів щодо вжиття невідкладних заходів з метою виявлення та притягнення до відповідальності організаторів та виконавців провокативних акцій проти дипломатичних та консульських установ Республіки Польща на території України та польських місць національної пам`яті.

Виступила: Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Проект Постанови Верховної Ради України «Про Звернення Верховної Ради України до Служби безпеки України, Генеральної прокуратури України та інших правоохоронних органів щодо вжиття невідкладних заходів з метою виявлення та притягнення до відповідальності організаторів та виконавців провокативних акцій проти дипломатичних та консульських установ Республіки Польща на території України та польських місць національної пам`яті», внесений народними депутатами України М.Княжицьким та О.Юринець, зняти з розгляду на прохання авторів.

 

2. СЛУХАЛИ: Про інформацію Міністерства закордонних справ України щодо стану виконання бюджетних програм за I квартал 2017 року.

Виступили: Заєць А.І., Тарасюк Б.І., Чумак О.А., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Інформацію Державного секретаря Міністерства закордонних справ України Зайця А.І. щодо стану виконання бюджетних програм за I квартал 2017 року взяти до відома.

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди про спільне виробництво фільмів і співробітництво у сфері кінематографії між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль.

Виступили:  Рибачук Ю.А., Заєць А.І., Неретін С.М., Тарасюк Б.І.,

Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий законопроект за основу і в цілому та ратифікувати Угоду про спільне виробництво фільмів і співробітництво у сфері кінематографії між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль.

Результати голосування: одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до статті 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" (щодо тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України службових осіб, які займають особливо відповідальне становище, у разі звільнення з займаної посади).

В ході розгляду зазначеного законопроекту представники Міністерства юстиції, Міністерства закордонних справ та Генеральної прокуратури України зазначили, що чинні обмеження у праві виїзду громадян України за кордон встановлено у статті 6 Закону, які пов’язані або із вчиненням правопорушення, або із невиконанням (загрозою невиконання) певних юридичних зобов’язань на території України та мають індивідуальний конкретний характер.

Зазначена конституційна норма кореспондується і з міжнародними правовими актами, зокрема, Протоколом № 4 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та Міжнародним пактом про громадянські та політичні права.

Представники міністерств звернули увагу, що у поданому  проекті пропонується встановити загальну заборону та обмежити право вільно залишати територію України лише у зв’язку зі звільненням з посади. При цьому така пропозиція, як випливає із пояснювальної записки, базується на презумпції визнання відповідних службових осіб потенційними корупціонерами, що мають намір виїхати за межі країни. Такі новели, в свою чергу, не узгоджуються із ст. 62 Конституції України, відповідно до якої «особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду».

Таким чином, факт перебування громадянина України на посаді службової особи, яка займає особливо відповідальне становище та звільнення її з такої посади, не може бути підставою для обмеження його у праві виїзду за кордон.

Виступили: Чижмарь Ю.В., Заєць А.І., Фаримець Я.Ю., Тарасюк Б.І.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що за результатами розгляду зазначеного вище законопроекту голоси членів Комітету щодо його підтримки розділилися («за» - 3, «проти» - 0, «утрималось» - 3), внести згаданий законопроект для прийняття остаточного рішення на розгляд Верховної Ради України відповідно до частини четвертої статті 111 Регламенту Верховної Ради України.

 

 5. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення зміни до пункту 2 Закону України «Про ратифікацію Європейської соціальної хартії (переглянутої)».

Виступили: Устименко С.О., Попова Р.М., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону про внесення зміни до пункту 2 Закону України «Про ратифікацію Європейської соціальної хартії (переглянутої)» за основу і в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Хорватія про економічне співробітництво.

Виступили: Лініченко Д.В., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ:  Підтримати прийняття Верховною Радою України проекту Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Хорватія про економічне співробітництво в цілому як Закону.

Результати голосування: одноголосно.

 

7. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чеської Республіки про науково-технологічне співробітництво.

Виступили: Стріха М.В., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ:  Підтримати прийняття Верховною Радою України проекту Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чеської Республіки про науково-технологічне співробітництво в цілому як Закону.

Результати голосування: одноголосно.

 

8.  Про здійснення міжпарламентських обмінів Верховної Ради України.

 

8.1. СЛУХАЛИ: 1) Про пріоритетні напрямки міжпарламентської співпраці Верховної Ради України у 2017 році. 

2) Про внесення змін до Орієнтовного плану міжнародних обмінів ВРУ на 2017 рік в частині збільшення кількості візитів комітетів Верховної Ради України за кордон (лист заступника Голови Комітету з питань європейської інтеграції М.Іонової).

Виступили: Ємець Л.О., Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Заліщук С.П.,

Луценко І.С., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Провести спільне засідання комітетів Верховної Ради України у закордонних справах та з питань європейської інтеграції за участі  Міністерства  закордонних справ України щодо пріоритетних напрямків міжпарламентської співпраці Верховної Ради України у 2017 році.

Результати голосування: одноголосно.

 

8.2. СЛУХАЛИ: Про запрошення Голови Сенату Парламенту Румунії Келіна  Попеску-Терічану здійснити офіційний візит парламентській делегації на чолі з Головою Верховної Ради України до Румунії у вересні 2017 року.

Виступила: Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: З огляду на важливість активізації двостороннього співробітництва між Україною та Румунією вважати проведення зазначеного вище візиту доцільним.

Результати голосування: одноголосно.

 

8.3. СЛУХАЛИ: Про відрядження заступника Голови Комітету з питань європейської інтеграції М.Іонової та секретаря Комітету О.Сотник до м.Брюссель (Королівство Бельгія) у період з 24 по 26 квітня 2017 року.

Виступила: Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Вважати участь заступника Голови Комітету з питань європейської інтеграції М.Іонової та секретаря цього Комітету О.Сотник у спільному засіданні з представниками Європейського Парламенту, присвяченому підтримці додаткових торговельних преференцій ЄС для України, яке відбудеться з 24 по 26 квітня 2017 року у м.Брюссель (Королівство Бельгія), доцільною та  рекомендувати Голові Верховної Ради України відрядити зазначених народних депутатів України до м.Брюссель  за рахунок коштів, передбачених на забезпечення міжпарламентської діяльності Верховної Ради України, у запропонованому в листі Комітету ВРУ з питань європейської інтеграції форматі.

 Результати голосування: одноголосно.

 

 8.4. СЛУХАЛИ: Про відрядження заступників членів Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ В.Голуба та С.Кіраля до м.Страсбург (Франція) у період з 25 по 28 квітня поточного року (лист Голови Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ В.Ар’єва).

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Вважати участь народних депутатів України, заступників членів Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ В.Голуба та С.Кіраля у роботі Комітету ПАРЄ з питань регламенту, імунітетів та інституційних справ, членами якого вони є, доцільною та  рекомендувати Голові Верховної Ради України відрядити згаданих депутатів до м.Страсбург у період з  25 по 28 квітня 2017 року за рахунок коштів, передбачених на забезпечення міжпарламентської діяльності Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 8.5. СЛУХАЛИ: Про відрядження народного депутата України С.Власенка до м.Страсбург (Франція) у період з 24-27 квітня 2017 року з метою участі у засіданнях комітетів ПАРЄ.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Вважати участь народного депутата України, заступника члена Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ С.Власенка у засіданнях комітетів ПАРЄ з правових питань і прав людини та з питань міграції, біженців і переміщених осіб, членом яких він є, доцільною та  рекомендувати Голові Верховної Ради України відрядити його до м.Страсбург з 24 по 27 квітня 2017 року в межах виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2017 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

8.6. СЛУХАЛИ: Про компенсацію фінансових витрат, пов’язаних з відрядженням керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Латвійською Республікою О.Кодоли та народного депутата України  М.Курячого до Латвійської Республіки та Королівства Данії у складі офіційної делегації на чолі з Президентом України П.Порошенком 4-5 квітня 2017 року.

В ході розгляду зазначеного питання члени Комітету звернули увагу на те, що участь представників Верховної Ради України у згаданому заході не передбачена  Орієнтовним планом міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2017 рік, а також що відповідно до Розпорядження Голови Верховної Ради України від 06.06.2011 р. №476 «Про порядок здійснення Верховною Радою України міжнародних обмінів» Верховна Рада України не здійснює фінансування відряджень народних депутатів України за кордон у складі урядових делегацій або делегацій міністерств і відомств.

Також було відзначено, що відповідно до Розпорядження Голови Верховної Ради України від 28 квітня 2015 року №636 «Про деякі питання дотримання прав, виконання обов’язків та посилення відповідальності народного депутата України у Верховній Раді України» у тижні, відведені для пленарних засідань Верховної Ради України, відповідно до календарного плану роботи чергової сесії Верховної Ради України, відрядження народних депутатів України не здійснюється, крім відряджень для участі в офіційних парламентських делегаціях України.

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І., Гузь І.В.

 

УХВАЛИЛИ:  За результатами голосування щодо зазначеного вище питання:

1)    підтримати пропозицію н.д. М.Курячого та В.Кодоли стосовно компенсації витрат в повному обсязі - «за» - 0, «проти» - 0, «утрималось» - 6;

2)    компенсувати витрати в  межах встановлених норм - «за» - 3, «проти» - 0, «утрималось» - 3;

3)    відмовити у компенсації витрат - «за» - 1, «проти» - 0, «утрималось» - 5,

Комітет не підтримав прохання народних депутатів України М.Курячого та В.Кодоли щодо компенсації витрат, пов`язаних з їх візитом за відрядження до Латвійської Республіки та Королівства Данія 4-5 квітня 2017 року, за рахунок коштів передбачених для забезпечення міжнародної діяльності Верховної Ради України.

 
            9. СЛУХАЛИ: 1) Про звернення Меджлісу кримськотатарського народу щодо підтримки проектної пропозиції видання «In-Art» «Чумацький шлях».

2) Про звернення Львівської обласної організації Профспілки працівників державних установ України щодо організації проведення мітингів у всіх містах України стосовно прийняття звернень до Державної Думи РФ, Президента РФ з вимогою припинення військової агресії проти України та до міжнародних організацій стосовно посилення позиції захисту України.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначених вище питань на наступне засідання Комітету.

 

 

 Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

  

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК