Посилення ролі громадянського суспільства у реалізації зовнішньої політики України обговорено під час "круглого столу" в Комітеті у закордонних справах

30 травня 2016, 15:27

Важливість  громадянського суспільства у формуванні зовнішньої політики держави обговорено під час «круглого столу» на тему:  «Посилення ролі громадянського суспільства у реалізації зовнішньої політики України», організованого Комітетом у закордонних справах спільно з Радою зовнішньої політики «Українська призма»  та  Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.

 

 

У заході взяли участь народні депутати України, представники Дипломатичної академії України при МЗС України,  Міністерства закордонних справ України, громадських організацій, благодійних фондів, політологи, громадяни інших держав.

 

Вітальне слово голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко  розпочала з тези, що парламент України послідовно підтримує розвиток громадянського суспільства в напрямі експертної, публічної, культурної дипломатії. «Проведення семінарів, конференцій, «круглих столів», експертних досліджень набуло системного характеру та дає позитивні результати», - наголосила промовець.

«Міністр закордонних справ Німеччини Ф.В. Штайнмаєр, запускаючи перегляд зовнішньої політки Німеччини, зазначав, що  в світі,  який перебуває в постійній динаміці, форма і зміст зовнішньої політики завжди має бути під знаком питання. А це означає постійний пошук своєї ідентичності і ролі у світі. Посилення інструментарію дипломатії має посідати чільне місце на порядку денному Міністерства закордонних справ, інших профільних міністерств спільно з Верховною Радою України», - сказала Г. Гопко.. 

На її думку, переймаючи сучасні успішні практики реформування дипломатичної служби, рухаючись від дипломатії держави до дипломатії суспільства, не можна забувати про необхідність максимально залучати громадські інституції до розробки та реалізації проектів у сфері зовнішньої політики.

«Громадська дипломатія не є чимось новим ні в теорії, ні в практиці діяльності на міжнародній арені провідних держав, які зацікавлені  в тому, щоб їх зовнішня політика виглядала продуманою та максимально відповідала поставленим стратегічним цілям. Україна лише  починає свій складний шлях в цьому напрямі, тож дуже важливо скористатися тим позитивним досвідом публічної дипломатії, який свого часу акумулювали держави Центральної та Східної Європи», - зазначила Г.Гопко.

На завершення заходу учасники дійшли висновку, що цей «круглий стіл» як спільна ініціатива структур громадянського суспільства та Комітету у закордонних справах спрямований на пошук рішень щодо конкретних механізмів, законодавчих та концептуальних рамок забезпеченості інклюзивного характеру участі громадянського суспільства у прийнятті зовнішньополітичних рішень в нашій державі.

Як зазначали експерти «Української призми», першим кроком для змін і реформ є наявність політичної волі з боку очільників профільних інститутів, відкритість до змін та праці у форматі «національної збірної» на міжнародній арені.