Протокол засідання Комітету №69

15 липня 2016, 17:25

 

ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №69

від  13.07.2016 р.

м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

о 14.45

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Гузь І.В.,. Тарасюк Б.І.,  Присяжнюк О.А.,

                 Ар’єв В.І., Заліщук С.П, Луценко І.С.

 

Відсутні: Вовк В.І., Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В. (декретна відпустка).

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Про проект Закону про внесення зміни до Закону України "Про ратифікацію Конвенції про права інвалідів і Факультативного протоколу до неї" (реєстр.№0102, Кабінет Міністрів України).

Куца Алла Миколаївна – заступник завідувача відділу забезпечення діяльності Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю.

 

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про санкції" (щодо припинення дії міжнародних договорів) (реєстр.№4512, н.д. А.Левус, О.Медуниця та ін.).

Коледов Сергій Володимирович – начальник відділу міжнародних договорів та офіційних перекладів Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

Сідловська Людмила Євгеніївна – заступник директора Департаменту – начальник управління  правової експертизи міжнародних договорів та міжнародного співробітництва Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

 

3. Проект Закону про ратифікацію Паризької угоди (реєстр.№0105, Президент України).

Кузь Микола Степанович – Заступник Міністра екології та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції.

Гринчук Світлана Василівна – директор Департаменту з питань зміни клімату та захисту озонового шару Міністерства екології та природних ресурсів України.

Чиженко Михайло Іванович – начальник відділу кліматичної політики та звітності Департаменту з питань зміни клімату та захисту озонового шару Міністерства екології та природних ресурсів України.

Усенко Наталія Олександрівна – головний спеціаліст відділу кліматичної політики та звітності Департаменту з питань зміни клімату та захисту озонового шару Міністерства екології та природних ресурсів України.

Башлик Денис Олександрович – головний спеціаліст відділу кліматичної політики та звітності Департаменту з питань зміни клімату та захисту озонового шару Міністерства екології та природних ресурсів України.

Рябчин Олексій Михайлович – народний депутат України.

 

4. Про сучасний стан та перспективи розвитку ГУАМ в контексті захисту національних інтересів України.

Пристайко Вадим Володимирович – заступник Міністра – Керівник апарату Міністерства закордонних справ України.

 

5. Про приєднання України до концепції «Новий економічний пояс – Великий шовковий шлях» та формату співпраці КНР з країнами ЦСЄ «16+1» (лист н.д. Павелка А.В.).

Кривенко Віктор Миколайович – народний депутат України.

Довгань Віктор Миколайович – заступник Міністра інфраструктури України з  питань європейської інтеграції

Микольська Наталія Ярославівна – заступник Міністра - Торговий представник України Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Сидоренко Марина Геннадіївна – начальник управління розвитку експорту Департаменту доступу до ринків та взаємодії СОТ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України .

Балбекова Олена Олександрівна – директор Департаменту міжнародних торгівельно-економічних співробітництва та європейської інтеграції Міністерства економічного розвитку і торгівлі України .

 Кіктенко Віктор Олексійович – завідувач відділу далекого Сходу НАН України, Директор Центру сучасного Китаю.

 

6. Про резолюції італійських регіональних рад Лігурія, Ломбардія та Венето щодо визнання Криму частиною Російської Федерації та стосовно їх заклику до італійського уряду скасувати санкції проти Росії.

Селін Олексій Миколайович – заступник Директора Першого європейського департаменту – начальник відділу країн Південної Європи Міністерства закордонних справ України.

 

7. Про перспективи подальшої діяльності Дипломатичної академії України при Міністерстві закордонних справ України.

Пристайко Вадим Володимирович – заступник Міністра – Керівник апарату Міністерства закордонних справ України.

Шпак Наталія Анатоліївна – представник Дипломатичної академії України при Міністерстві закордонних справ України (завідувач кафедри іноземних мов).

Жалоба Ігор Володимирович – представник Дипломатичної академії України при Міністерстві закордонних справ України (завідувач кафедри дипломатичної і консульської служби).

Татаренко Наталії Олексіївні – представник Дипломатичної академії України при Міністерстві закордонних справ України.

Клименко К.О. – член Громадської ради при Комітеті у закордонних справах.

 

8. Про пропозиції Хайнера ХОРСТЕНА, Надзвичайного і Повноважного Посла Німеччини (у відставці), керівника програми підготовки міжнародних дипломатів Дипломатичної академії МЗС ФРН  щодо реформування МЗС України.

Пристайко Вадим Володимирович – заступник Міністра – Керівник апарату Міністерства закордонних справ України.

 

9. Про аналіз фінансових витрат ВРУ на міжнародну діяльність у 2015 та I половині 2016 років.

 

10. Про утворення депутатської групи  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Ірландією.

 

11. Про реалізацію в Сеймі Республіки Польща програми ознайомлювальних візитів за участю депутатів ВРУ.

 

12. Різне.

 - про звіти NDI, IRI та Інформаційної кампанії «Сильніші разом» щодо результатів впровадження в Україні проектів, які реалізуються за підтримки Комітету.

Мері О'Хейген – директор НДІ в Україні.

Дерябіна Віталія – помічник Директора НДІ в Україні.

Майкл Дракман – Директор IRI в Україні.

Бик Тарас - помічник Директора IRI в Україні.

Акуленко Любов Володимирівна – Координатор ІК «Сильніші разом».

Горішна Елеонора Анатоліївна – бухгалтер ІК «Сильніші разом».

 

- про звернення Національного Демократичного Інституту Міжнародних Відносин (НДІ) в Україні та Міжнародного Республіканського Інституту (IRI) в Україні щодо можливості Комітету ВРУ у закордонних справах виступити бенефіціаром проектів, які виконуватимуться згаданими установами, зокрема:

·  «Україна: Програма ефективної і відповідальної політики в Україні» (виконавець – НДІ);

Мері О'Хейген – директор НДІ в Україні.

Дерябіна Вікторія – помічник Директора НДІ в Україні.

·  «Україна: програма чуйної та відповідальної політики» ( виконавець - Консорціум зі зміцнення виборчого та політичного процесу через IRI);

 Майкл Дракман – Директор IRI в Україні.

 Бик Тарас - помічник Директора IRI в Україні.

 

- про звернення Тернопільської обласної ради щодо необхідності розірвання торговельних зв‘язків з Російською Федерацією та звернення Верховної Ради України  з цього приводу до США та Великої Британії.

 

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати питання:

- про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України "У зв'язку з ухваленням Сенатом Республіки Польща Постанови від 7 липня 2016 року "Щодо вшанування пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої у 1939-1945 роках (р.№4948, н.д. Б.Тарасюк, О.Сироїд,  та ін.);

- про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з намірами Сенату і Сейму Республіки Польща односторонньо переглянути українсько-польські домовленості щодо спільної оцінки трагічних подій на Волині (р.№4942, н.д.О.Ляшко, В.Вовк);

- про лист Першого заступника Голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та наслідків Чорнобильської катастрофи А.Диріва щодо відрядження народного депутата України Рибака І.П. до м.Лондон (Великобританія) для участі у черговому засіданні Асамблеї вкладників Чорнобильського фонду «Укриття» та Асамблеї донорів Рахунку ядерної безпеки.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

1.1. СЛУХАЛИ: Про звіти NDI, IRI та Інформаційної кампанії «Сильніші разом» щодо результатів впровадження в Україні проектів, які реалізуються за підтримки Комітету.

Виступили: Мері О'Хейген, Горішна Е.А., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити звіти NDI, IRI та Інформаційної кампанії «Сильніші разом», які реалізуються за підтримки Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, як бенефіціара:

- щодо результатів поточного моніторингу проекту міжнародної технічної допомоги «Зміцнення багатопартійної демократії України»;

- щодо результатів заключного моніторингу проекту міжнародної технічної допомоги «Зміцнення політичних процесів в Україні (Компонент ІІІ)»;

- щодо результатів поточного моніторингу Сервісного контракту у межах зовнішньої діяльності Європейського Союзу №2015/351-853 (інформаційна компанія «Сильніші разом»).

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1.2. СЛУХАЛИ: Про звернення Національного Демократичного Інституту Міжнародних Відносин (НДІ) в Україні та Міжнародного Республіканського Інституту (IRI) в Україні щодо можливості Комітету ВРУ у закордонних справах виступити бенефіціаром проектів, які виконуватимуться згаданими установами, зокрема:

·  «Україна: Програма ефективної і відповідальної політики в Україні» (виконавець – НДІ);

·   «Україна: програма чуйної та відповідальної політики» (виконавець - Консорціум зі зміцнення виборчого та політичного процесу через IRI).

Виступили: Майкл Дракман, Мері О'Хейген, Луценко І.С.,

Гузь І.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Виступити бенефіціаром проекту міжнародної технічної допомоги Агентства з міжнародного розвитку США «Україна: Програма ефективної і відповідальної політики в Україні» за номером AID-OAA-L-15-00007 від 1.04.2016 р. та визначити відповідальною особою від Комітету Верховної Ради України у закордонних справах народного депутата України, голову підкомітету з міжнародно-правових питань та парламентського контролю за виконанням Україною міжнародних зобов'язань Комітету  Луценко Ірину Степанівну.

2) Виступити бенефіціаорм   проекту міжнародної технічної допомоги «Україна: програма чуйної та відповідальної політики», який буде виконуватися Консорціумом зі зміцнення виборчого та політичного процесу (Consortium for Elections and Political Process Strengthening) через Міжнародний Республіканський Інститут (International Republican Institute) та визначити відповідальною особою від Комітету Верховної Ради України  у закордонних справах народного депутата України, заступника Голови Комітету  Гузя Ігоря Володимировича.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення зміни до Закону України "Про ратифікацію Конвенції про права інвалідів і Факультативного протоколу до неї".

Виступили:  Куца А.М., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти  проект Закону про внесення зміни до Закону України "Про ратифікацію Конвенції про права інвалідів і Факультативного протоколу до неї» за основу та в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Паризької угоди.

Виступили: Кузь М.С., Гопко Г.М., Рябчин О.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти  проект Закону «Про ратифікацію Паризької угоди» за основу та в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про сучасний стан та перспективи розвитку ГУАМ в контексті захисту національних інтересів України.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про перспективи подальшої діяльності Дипломатичної академії України при Міністерстві закордонних справ України.

Виступили: Пристайко В.В., Татаренко Н.О., Жалоба І.В.,

Клименко К.О., Тарасюк Б.І., Шпак Н.А., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримали пропозицію МЗС України щодо продовження підготовки на базі Дипломатичної Академії України магістрів у сфері зовнішньої політики за державним замовленням. Ця пропозиція базується на необхідності забезпечення системи дипломатичної служби України висококваліфікованими кадрами, здатними ефективно захищати інтереси нашої країни у складних міжнародних умовах. 

2) Створити на базі Міністерства закордонних справ України робочу групу з реформування Дипломатичної академії України, до складу якої від Комітету та його секретаріату делегувати заступника Голови Комітету у закордонних справах Б.І.Тарасюка та заступника завідувача секретаріату Комітету А.І.Наджоса.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію Міністерства закордонних справ України про пропозиції Хайнера ХОРСТЕНА, Надзвичайного і Повноважного Посла Німеччини (у відставці), керівника програми підготовки міжнародних дипломатів Дипломатичної академії МЗС ФРН  щодо реформування МЗС України.

Виступили: Пристайко В.В., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Міністерства закордонних справ України щодо зазначених вище пропозицій  взяти до відома.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про лист Першого заступника Голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та наслідків Чорнобильської катастрофи А.Диріва щодо відрядження народного депутата України Рибака І.П. до м.Лондон (Великобританія) для участі у черговому засіданні Асамблеї вкладників Чорнобильського фонду «Укриття» та Асамблеї донорів Рахунку ядерної безпеки.

Виступили: Рибак І.П., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що згаданий вище захід передбачений Орієнтовним планом міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2016 рік вважати участь народного депутата України Рибака І.П. у ньому доцільною.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатської групи  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Ірландією.

 

Виступили: Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Ірландією і рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

9. СЛУХАЛИ: Про затвердження координатора депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з Вірменією.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити координатором зазначеної вище депутатської групи голову підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції  Заліщук С.П.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Про приєднання України до концепції «Новий економічний пояс – Великий шовковий шлях» та формату співпраці КНР з країнами ЦСЄ «16+1» (лист н.д. Павелка А.В.).

Заслухавши позиції зацікавлених центральних органів виконавчої влади, зокрема Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Міністерства інфраструктури України, члени Комітету наголосили на необхідності комплексної оцінки двосторонніх економічних відносин між Україною та КНР.

Виступили: Микольська Н.Я., Кривенко В.М., Довгань В.М.,

Кіктенко В.О., Луценко І.С.,

 

УХВАЛИЛИ: Звернутися до Прем’єр-міністра України В.Гройсмана із пропозицією щодо створення Робочої групи з метою вироблення єдиної стратегії подальшої співпраці між обома країнами, зокрема і щодо  приєднання України до концепції «Новий економічний пояс – Великий шовковий шлях» та формату співпраці КНР із державами Центральної та Східної Європи «16+1» та делегувати до її складу голову підкомітету з міжнародно-правових питань та парламентського контролю за виконанням Україною міжнародних зобов'язань Луценко І.С.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

11. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України "У зв'язку з ухваленням Сенатом Республіки Польща Постанови від 7 липня 2016 року "Щодо вшанування пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої у 1939-1945 роках (р.№4948, н.д. Б.Тарасюк, О.Сироїд,  та ін.).

Виступили: Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І., Гузь І.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді Україні прийняти проект Постанови «Про заяву Верховної Ради України «У зв’язку із ухваленням Сенатом Республіки Польща Постанови від 7 липня 2016 року «Щодо вшанування пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої у 1939-1945 роках» за основу та в цілому.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

12. СЛУХАЛИ:  Про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з намірами Сенату і Сейму Республіки Польща односторонньо переглянути українсько-польські домовленості щодо спільної оцінки трагічних подій на Волині (р.№4942, н.д.О.Ляшко, В.Вовк).

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді Україні прийняти проект Постанови «Про Заяву Верховної Ради України у зв'язку з намірами Сенату і Сейму Республіки Польща односторонньо переглянути українсько-польські домовленості щодо спільної оцінки трагічних подій на Волині» за основу та в цілому.

Результати голосування:

«за» - 0;

«проти» - 3;

«утрималось» - 4.

 

2) З огляду на те, що зазначений вище проект Постанови (реєстр.№4942) не набрав голосів на свою підтримку,  рекомендувати  авторам згаданого проекту Постанови долучитися до співавторів  проекту Постанови «Про заяву Верховної Ради України «У зв’язку із ухваленням Сенатом Республіки Польща Постанови від 7 липня 2016 року «Щодо вшанування пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої у 1939-1945 роках»  (реєстр.№4948) та підтримати його під час розгляду в сесійній залі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

13. СЛУХАЛИ: Про інформацію міністерства закордонних справ України щодо резолюції італійських регіональних рад Лігурія, Ломбардія та Венето щодо визнання Криму частиною Російської Федерації та стосовно їх заклику до італійського уряду скасувати санкції проти Росії.

Виступили: Селін О.М., Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України направити лист-подяку Голові Парламенту Італії за незмінну підтримку Італійським Парламентом  політики Європейського Союзу щодо Російської Федерації, зокрема, в контексті збереження запровадження персональних та секторальних санкцій.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

14. СЛУХАЛИ:  Про реалізацію в Сеймі Республіки Польща програми ознайомлювальних візитів за участю депутатів Верховної Ради України.

Виступили: Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи виникнення останнім часом деяких проблемних моментів між Україною та Польщею та у зв’язку з необхідністю поглиблення міжпарламентської  співпраці вважати участь представників Верховної Ради України у зазначеній вище програмі доцільною.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

15. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про санкції" (щодо припинення дії міжнародних договорів).

Виступили: Коледов С.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про санкції" (щодо припинення дії міжнародних договорів) повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

16. Про аналіз фінансових витрат ВРУ на міжнародну діяльність у 2015 та I половині 2016 років.

СЛУХАЛИ: Про розгляд зазначеного вище питання в закритому режимі.

Виступили: Луценко І.С., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Питання щодо аналізу фінансових витрат ВРУ на міжнародну діяльність у 2015 та I половині 2016 років розглядати в закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

17. СЛУХАЛИ: Про звернення Тернопільської обласної ради щодо необхідності розірвання торговельних зв‘язків з Російською Федерацією та звернення Верховної Ради України  з цього приводу до США та Великої Британії.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Звернення Тернопільської обласної ради щодо необхідності розірвання торговельних зв‘язків з Російською Федерацією та звернення Верховної Ради України  з цього приводу до США та Великої Британії взяти до відома.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК