3 листопада 2016 року відбувся круглий стіл на тему: "Просування інтересів України в світі через культурну дипломатію та інформаційну політику в 2017 році"

11 листопада 2016, 10:03

3 листопада 2016 року відбулося засідання круглого столу  на тему: «Просування інтересів України в світі через культурну дипломатію та інформаційну політику в 2017 році»

3 листопада 2016 року за ініціативи Комітетів Верховної Ради України у закордонних справах, з питань європейської інтеграції та з питань культури і духовності було проведено круглий стіл  на тему: «Просування інтересів України в світі через культурну дипломатію та інформаційну політику в 2017 році». Метою проведення заходу стало підбиття підсумків гуманітарної політики 2016 року, обговорення пріоритетних питань діяльності у сфері культурної дипломатії на наступний рік та планування відповідних заходів на 2017 рік (у тому числі, обговорення питань фінансування діяльності у сфері публічної дипломатії). Участь у роботі круглого столу взяли представники центральних органів виконавчої влади, народні депутати України, представники міжнародних організацій та іноземних Посольств, акредитованих в Україні, провідні експерти, політики, державні діячі, представники місцевого самоврядування та організацій громадянського суспільства.

Учасники круглого столу погодилися із тим, що необхідність позиціонування України на міжнародній арені засобами культури надзвичайно загострилася у зв’язку із потребою протидіяти агресивній політиці Російської Федерації. У цьому контексті культура виявилася ефективною зброєю в неоголошеній гібридній війні. На думку більшості учасників заходу, саме сьогодні існує потребу у максимальному поширенні української культури по всьому світу. Учасники круглого столу поголилися із тим, що для ефективного позиціонування України в сучасному світі, у першу чергу, за допомогою багатої національної культури, необхідно мати чітку стратегію культурної дипломатії, а також виробити механізм міжвідомчої координації в реалізації культурних ініціатив як в Україні, так і за кордоном. Більшість учасників заходу погодилися із тим, що ключову роль у реалізації комплексної стратегії культурної дипломатії має відігравати Міністерство закордонних справ України, однак для досягнення поставлених цілей необхідною є постійна співпраця як із профільним державним органом – Міністерством культури, так і неурядовими організаціями, які володіють значним досвідом та мають значний потенціал у реалізації проектів в рамках просування України як сучасної європейської держави.        

 

Голова Комітету ВРУ у закордонних справа Ганна Гопко наголосила на тому, що одним із ключових питань функціонування інституту культурної дипломатії є питання його належного фінансування, а також чіткого розподілу сфер відповідальності між причетними відомствами. Зокрема, було наголошено на важливості забезпечення роботи єдиного організаційного центру, який має запропонувати стратегію для того, щоб Міністерство культури і МЗС України не сперечалися з приводу того, хто головний в культурній дипломатії, а працювали б разом.

Директор Київського офісу Інституту Кеннана Катерина Смаглій зазначила, що нарешті культурна дипломатія стала одним з пріоритетних питань для урядовців та парламентарів. Передбачені в бюджеті Міністерства закордонних справ України 77 млн. грн. на фінансування згаданого напрямку підсилить зусилля зовнішньополітичного відомства, проте це лише початок шляху. Синергія та міжвідомча координація є запорукою до вироблення чіткого плану дій на 2017 рік та забезпечення ефективного використання виділених коштів.

 

 

У підсумку учасники круглого столу погодилися із необхідністю опрацювання законопроекту про створення Українського Інституту, який би, зокрема, працював над забезпеченням формування позитивного іміджу України за кордоном, а також сприяв би реалізації культурних обмінів між Україною та державами світу, які зацікавлені у розвитку та поглибленні політичних та економічних зв’язків з нашою державою.

 

Стенограма круглого столу