Протокол засідання Комітету №72

19 вересня 2016, 12:31

ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №72

від 14.09.2016 р.

       м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                                  о 14.00

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні:  Вовк В.І., Тарасюк Б.І.,  Присяжнюк О.А.,

                  Заліщук С.П, Луценко І.С.

 

Відсутні: Гузь І.В., Ар’єв В.І., Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про міжнародні договори України" щодо припинення міжнародних договорів України, укладених з державою-агресором  (р.№4808, н.д.Ю.Левченко, А.Іллєнко, О.Осуховський).

Коледов Сергій Володимирович – начальник відділу міжнародних договорів та офіційних перекладів Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

Петухов Сергій Ігорович – заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.

 

2. Про  виконання рекомендацій комітетських слухань «Формування стратегії захисту національних інтересів України в частині протидії актам агресії, анексії Автономної  Республіки Крим, іншим злочинам Російської Федерації, спрямованим проти України», які відбулися 15 квітня 2015 року.

Серватюк Василь Миколайович -   т.в.о. Голови Державної прикордонної служби України.

Куркчі Юсуф Ібрагімович – Перший заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Петухов Сергій Ігорович – заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.

Сємука Андрій Іванович – Офіцер діючого резерву 2-ї категорії Департаменту контррозвідки Служби безпеки України.

Рак Віра Михайлівна – заступник директора Департаменту – начальник відділу оцінки єдиних майнових комплексів та корпоративних прав Департаменту оцінки майна, майнових прав та професійної оцінки діяльності Фонду державного майна України.

Алексєєв Андріан Андріанович – Прокурор відділу нагляду за додержанням законів та виконання судових рішень у кримінальному провадженні Управління з розслідування злочинів проти основ національної безпеки України, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку Головної військової прокуратури України.

Мітла Олександр Миколайович – начальник відділу представництва в суді, захисту інтересів громадян та держави при виконанні судових рішень.

Назаренко Сергій Миколайович – заступник начальника відділу взаємодії з ВРУ та КМУ Міністерства внутрішніх справ України.

 

3. Про звернення керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Федеративною Республікою Німеччина Тарути С.О. щодо візиту членів зазначеної депутатської групи до Німеччини в період з 26 по 30 вересня 2016 року.

Тарута Сергій Олексійович – керівник депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з Федеративною Республікою Німеччина.

 

4. Про проект Меморандуму про співробітництво між Верховною Радою України та Кнесетом Держави Ізраїль.

 

5. Про роботу депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами:

- про затвердження керівника депутатської групи Верховної Ради України  з міжпарламентських зв’язків з Грузією;

Мепарішвілі Хвича Нодарович – народний депутат України.

- про затвердження координатора депутатської групи Верховної Ради України  з міжпарламентських зв’язків  з Єгиптом;

- про  утворення депутатської групи  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Демократичною Соціалістичної Республікою Шрі-Ланка;

- про формування  депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами.

 

6. Про затвердження чергового звіту проекту міжнародної технічної допомоги «Зміцнення демократичних партій та громадських організацій», який реалізується Національним демократичним інститутом міжнародних відносин за підтримки Комітету Верховної Ради України у закордонних справах у якості бенефіціара.

Мері О’Хейген – Директор  Національного демократичного інституту міжнародних відносин в Україні (громадянка США).

Віталія ДЕРЯБІНА – помічник Директора NDI.

 

7. Різне:

- про звернення Торгово-промислової палати України щодо проведення за підтримки Комітету Другої міжнародної торгово-промислової конференції «Зони вільної торгівлі України» (24-25 листопада 2016 року, м.Київ) та визначення від Комітету представника для участі у робочій групі з підготовки вказаного заходу.

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про затвердження чергового звіту проекту міжнародної технічної допомоги «Зміцнення демократичних партій та громадських організацій», який реалізується Національним демократичним інститутом міжнародних відносин за підтримки Комітету Верховної Ради України у закордонних справах в якості бенефіціара.

Виступили: Мері О’Хейген, Вовк В.І., Луценко І.С., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Затвердити черговий звіт проекту міжнародної технічної допомоги «Зміцнення демократичних партій та громадських організацій», який реалізується Національним демократичним інститутом міжнародних відносин за підтримки Комітету у закордонних справах в якості бенефіціара.

2) Розглянути на наступному засідання Комітету питання про стан підготовки законопроекту «Про міжнародну допомогу».

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ:  Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про міжнародні договори України" щодо припинення міжнародних договорів України, укладених з державою-агресором.

Виступили: Пєтухов С.І., Коледов С.В., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету у зв’язку з відсутністю автора законопроекту.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про  виконання рекомендацій комітетських слухань «Формування стратегії захисту національних інтересів України в частині протидії актам агресії, анексії Автономної  Республіки Крим, іншим злочинам Російської Федерації, спрямованим проти України», які відбулися 15 квітня 2015 року.

Виступили: Гопко Г.М., Серватюк В.М., Купкчі Ю.І., Пєтухов С.І.,

Рак В.М., Алексєєв А.А., Сємука А.І., Мітла О.М., Назаренко С.М.,

Вовк В.І., Луценко І.С.,  Заліщук С.П., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: Найближчим часом заслухати представників виконавчої влади України (на рівні міністрів)  щодо виконання рекомендацій комітетських слухань «Формування стратегії захисту національних інтересів України в частині протидії актам агресії, анексії Автономної  Республіки Крим, іншим злочинам Російської Федерації, спрямованим проти України», які відбулися 15 квітня 2015 року, на засіданні Комітету в закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4.  Про роботу депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами.

4.1. СЛУХАЛИ:  Про затвердження керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Грузією.

Виступили: Луценко І.С., Мепарішвілі Х.Н., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати  Голові Верховної Ради України затвердити своїм Розпорядження керівником депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Грузією  народного депутата України, члена депутатської фракції  Політичної партії "Народний Фронт"  Мепарішвілі Х.Н. на підставі протоколу засідання зазначеної депутатської групи  від 7 вересня 2016 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4.2. СЛУХАЛИ: Про затвердження координатора депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків  з Єгиптом.

Виступили: Гопко Г.М., Присяжнюк О.А.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити координатором депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків  з Єгиптом голову підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету Заліщук С.П.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4.3. СЛУХАЛИ: Про  утворення депутатської групи  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Демократичною Соціалістичної Республікою Шрі-Ланка.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської  групи  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Демократичною Соціалістичної Республікою Шрі-Ланка та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4.4. СЛУХАЛИ: Про формування  депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами.

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ:  Звернутися до  депутатських фракцій та груп у Верховній Раді України з проханням  посприяти входженню народних депутатів до депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з іноземними державами, які доцільно було би створити протягом каденції Верховної Ради України восьмого скликання.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про звернення керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Федеративною Республікою Німеччина Тарути С.О. щодо візиту членів зазначеної депутатської групи до Німеччини в період з 26 по 30 вересня 2016 року.

Виступили: Тарасюк Б.І.,  Луценко І.С., Вовк В.І., Присяжнюк О.А.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати доцільність здійснення візиту делегації зазначеної депутатської групи до Німеччини у період з 26 по 29 вересня 2016 року в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2016 рік.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

2) Рекомендував керівникові депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Федеративною Республікою Німеччина Таруті С.О. розглянути можливість включення Голови Комітету Верховної Ради України з питань   промислової   політики та підприємництва Галасюка В.В. до складу згаданої делегації з метою підсилення економічної складової.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про проект Меморандуму про співробітництво між Верховною Радою України та Кнесетом Держави Ізраїль.

Виступили: Гопко Г.М., Вовк В.І., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати доцільність підписання проекту Меморандуму про співробітництво між Верховною Радою України  та Кнесетом Держави Ізраїль у запропонованому форматі.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

 

7. Різне.

СЛУХАЛИ: Про звернення Торгово-промислової палати України щодо проведення за підтримки Комітету Другої міжнародної торгово-промислової конференції «Зони вільної торгівлі України» (24-25 листопада 2016 року,  м.Київ) та визначення від Комітету представника для участі у робочій групі з підготовки вказаного заходу.

Виступили: Тарасюк Б.І., Вовк В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Беручи до уваги значущість зазначеного вище заходу у контексті надання сприяння вітчизняному експортеру у просуванні українських товарів та послуг на іноземні ринки, подальше залучення іноземних інвестицій в економіку України та створення сприятливого бізнес-клімату в країні підтримати доцільність проведення зазначеної Конференції та визначити представником від Комітету у закордонних справах для участі у засіданнях робочої групи з підготовки Конференції заступника Голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах  Вовка Віктора Івановича.

2) Зважаючи на тематику заходу запропонувати  ТПП України запросити Комітет Верховної Ради України з питань  промислової політики та підприємництва до кола співорганізаторів згаданої Конференції.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК