Протокол засідання Комітету №70

09 вересня 2016, 13:06

 

ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №70

від 06.09.2016 р.

       м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

о 14.15

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні:  Вовк В.І., Тарасюк Б.І.,  Присяжнюк О.А.,

                  Ар’єв В.І., Заліщук С.П, Луценко І.С.

 

Відсутні: Гузь І.В., Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.                Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль щодо працевлаштування членів сім'ї співробітника дипломатичного представництва або консульської установи (реєстр.№0103, Кабінет Міністрів України).

Заяць Андрій Іванович - директор Департаменту країн Близького Сходу та Африки Міністерства закордонних справ України.

 

2. Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль про тимчасове працевлаштування українських працівників в окремих галузях на ринку праці Держави Ізраїль (реєстр.№0108, Кабінет Міністрів України).

Устименко Сергій Олександрович – заступник Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції.

Заяць Андрій Іванович - директор Департаменту країн Близького Сходу та Африки Міністерства закордонних справ України.

 

3. Про Проект Закону про ратифікацію Фінансової угоди (Проект "Основний кредит для аграрної галузі - Україна") між Україною та Європейським інвестиційним банком (реєстр.№0106, Президент України).

Буца Юрій Богданович – заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції.

Бачинський Володимир Михайлович -  директор Департаменту Європейського Союзу Міністерства закордонних справ України.

Романовський Олександр Володимирович – директор Департаменту міжнародного співробітництва Міністерства аграрної політики та продовольства України.

 

4. Про  проведення парламентських слухань на тему: «Актуальні питання зовнішньої політики України: економіка, безпека, культура» (16 листопада 2016 року).

 

5. Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей та міжнародних організацій щодо проведення виборів до Державної Думи Російської Федерації на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим (р.№5075, н.д.Г.Гопко, М.Іонова, І.Луценко та ін.).

 

6. Про здійснення депутатською групою Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Федеративною Республікою Німеччина візиту до Німеччини в період з 26 по 30 вересня 2016 року (лист Керівника депутатської групи Тарути С.О.).

 

7. Про участь представників Верховної Ради України у 22-й Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та 12-й Зустрічі Кіотського протоколу (7-18 листопада 2016 року, м.Марракеш, Королівство Марокко).

 

8. Різне:

- про кандидатури для співдоповіді 7 вересня 2016 року  на сесії Верховної Ради України законопроектів, які були розглянуті на попередніх засіданнях Комітету: проекту Закону про внесення зміни до Закону України "Про ратифікацію Конвенції про права інвалідів і Факультативного протоколу до неї" (реєстр.№0102); проекту Постанови про звернення Верховної Ради України до Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо початку розгляду законопроекту № 5094 "Акт стабільності і демократії в Україні" (реєстр.№4735, н.д. І.Фріз);

- про затвердження керівного складу  депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Державою Ізраїль;

- про  роботу депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами;

- про  виконання рекомендацій комітетських слухань «Формування стратегії захисту національних інтересів України в частині протидії актам агресії, анексії Автономної  Республіки Крим, іншим злочинам Російської Федерації, спрямованим проти України», які відбулися 15 квітня 2015 року.

 

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про Проект Закону про ратифікацію Фінансової угоди (Проект "Основний кредит для аграрної галузі - Україна") між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Виступили: Буца Ю.Б., Бачинський В.М., Вовк В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект та ратифікувати Фінансову угоду (Проект "Основний кредит для аграрної галузі - Україна") між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль щодо працевлаштування членів сім'ї співробітника дипломатичного представництва або консульської установи.

Виступили: Заяць А.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект та ратифікувати Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль щодо працевлаштування членів сім'ї співробітника дипломатичного представництва або консульської установи.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль про тимчасове працевлаштування українських працівників в окремих галузях на ринку праці Держави Ізраїль.

Виступили: Устименко С.О., Заяць А.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий  законопроект та ратифікувати Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль про тимчасове працевлаштування українських працівників в окремих галузях на ринку праці Держави Ізраїль.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про  проведення парламентських слухань на тему: «Актуальні питання зовнішньої політики України: економіка, безпека, культура» (16 листопада 2016 року).

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І.

 

УХВАЛИЛИ: Провести парламентські слухання на тему: «Актуальні питання зовнішньої політики України» 16 листопада 2016 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей та міжнародних організацій щодо проведення виборів до Державної Думи Російської Федерації на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим.

Виступили: Заліщук С.П., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді Україні прийняти проект Постанови за основу та в цілому та затвердити Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей та міжнародних організацій щодо проведення виборів до Державної Думи Російської Федерації на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим із урахуванням таких змін:

до назви Постанови та Звернення додати після слів «…Автономної Республіки Крим» слова «…та міста Севастополя».

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про здійснення депутатською групою Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Федеративною Республікою Німеччина візиту до Німеччини в період з 26 по 30 вересня 2016 року (лист Керівника депутатської групи Тарути С.О.).

Виступили: Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного питання на наступне засідання Комітету.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про   участь представників Верховної Ради України у 22-й Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, 12-й Зустрічі Кіотського протоколу та Парламентському засіданні в рамках Міжпарламентського Союзу з нагоди згаданої Конференції (7-18 листопада 2016 року, м.Марракеш, Королівство Марокко).

 Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що участь представника Верховної Ради України у заходах МПС передбачена Орієнтовним планом міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2016 рік, вважати участь Першого заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Диріва Анатолія Борисовича у ньому доцільною.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

8. Різне:

 

8.1. СЛУХАЛИ: Про кандидатури для співдоповіді 7 вересня 2016 року  на сесії Верховної Ради України законопроектів, які були розглянуті на попередніх засіданнях Комітету:

-   проекту Закону про внесення зміни до Закону України "Про ратифікацію Конвенції про права інвалідів і Факультативного протоколу до неї" (реєстр.№0102);

-   проекту Постанови про звернення Верховної Ради України до Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо початку розгляду законопроекту № 5094 "Акт стабільності і демократії в Україні" (реєстр.№4735, н.д. І.Фріз).

Виступили: Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Співдоповідачем   на   сесії    Верховної Ради України 7 вересня ц.р. під час розгляду проекту Закону про внесення зміни до Закону України "Про ратифікацію Конвенції про права інвалідів і Факультативного протоколу до неї"  визначити голову підкомітету з міжнародно-правових питань та  парламентського контролю за виконання Україною міжнародних зобов’язань Комітету Луценко І.С.

2) Співдоповідачем на сесії Верховної Ради України 7 вересня ц.р. під час розгляду  проекту Постанови про звернення Верховної Ради України до Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо початку розгляду законопроекту № 5094 "Акт стабільності і демократії в Україні"     визначити голову підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету Заліщук С.П.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8.2. СЛУХАЛИ: Про затвердження керівного складу  депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Державою Ізраїль.

Виступили: Ар’єв В.І., Логвинський Г.В., Розенблат Б.С.,

Лозовий А.С., Береза Б.Ю., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України на підставі Протоколу засідання  депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Державою Ізраїль від 31 серпня 2016 року затвердити своїм Розпорядженням:

- керівником депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Державою Ізраїль  народного депутата України, члена депутатської фракції  Політичної партії "Народний Фронт"  Логвинського Георгія Володимировича;

- заступниками керівника зазначеної депутатської групи – народного депутата України, члена депутатської фракції  Політичної партії "Народний Фронт"  Алексєєва Ігоря Сергійовича; народного депутата України, члена депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка Лозового Андрія Сергійовича та народного депутата України, члена депутатської фракції  Політичної партії "Народний Фронт"  Лук’янчука Руслана Валерійовича.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

8.3. СЛУХАЛИ: Про  роботу депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Звернутися до керівників (співголів) депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами з проханням протягом двох місяців надіслати до Комітету плани роботи на п’яту сесію Верховної Ради України та звіти про роботу депутатських груп за 2016 рік.

2) В найближчі два тижні провести зустрічі керівників (співголів) депутатських груп з представника відповідних територіальних департаментів Міністерства закордонних справ України щодо координації та розвитку  міжпарламентського співробітництва по регіонах та пропозицій щодо подальшого його поліпшення.

 Результати голосування: одноголосно.

 

 

8.4. СЛУХАЛИ:  Про  виконання рекомендацій комітетських слухань «Формування стратегії захисту національних інтересів України в частині протидії актам агресії, анексії Автономної  Республіки Крим, іншим злочинам Російської Федерації, спрямованим проти України», які відбулися 15 квітня 2015 року.

Виступили: Гопко Г.М., Заліщук С.П., Луценко І.С.

 

УХВАЛИЛИ: Заслухати на наступному засіданні Комітету представників виконавчої влади щодо виконання рекомендацій комітетських слухань «Формування стратегії захисту національних інтересів України в частині протидії актам агресії, анексії Автономної  Республіки Крим, іншим злочинам Російської Федерації, спрямованим проти України», які відбулися 15 квітня 2015 року.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК