Протокол засідання Комітету №50

14 січня 2016, 14:57

ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №50

від 23.12.2015 р.

м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

о 14.30

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Климпуш-Цинцадзе І.О., Гузь І.В., Тарасюк Б.І.,

                 Ар’єв В.І., Заліщук С.П., Луценко І.С.

 

Відсутні: Вовк В.І., Присяжнюк О.А., Ларін С.М.,

                Льовочкіна Ю.В.(відпустка).

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Проект Закону «Про державний бюджет України на 2016 рік» в частині фінансування Міністерства закордонних справ України                       (реєстр.№ 3000, КМУ).

Пристайко Вадим Володимирович – заступник Міністра закордонних справ України – Керівник апарату.

Ярош Ірина Валеріївна – директор валютно-фінансового Департаменту Міністерства закордонних справ України.

Рожкова Людмила Олександрівна – директор Департаменту видатків, бюджету, органів влади Міністерства фінансів України.

 

2. Про відновлення закордонних дипломатичних установ України в м.Сучава (Румунія) та м.Пряшев (Словаччина).

Пристайко Вадим Володимирович – заступник Міністра закордонних справ України – Керівник апарату.

Сибіга Андрій Іванович – директор Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України.

 

3. Про призначення керівників закордонних дипломатичних установ України.

Пристайко Вадим Володимирович – заступник Міністра закордонних справ України – Керівник апарату.

Ярмілко Юрій Анатолійович – т.в.о. директора Департаменту менеджменту персоналу Міністерства закордонних справ України.

 

4. Про перспективи та пріоритети зовнішньої політики України як непостійного члена Ради Безпеки ООН.

Кислиця Сергій Олегович – заступник Міністра закордонних справ України.

Пристайко Вадим Володимирович – заступник Міністра закордонних справ України – Керівник апарату.

Вітренко Юрій Володимирович – заступник директора Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України.

 

5. Про Проект Закону «Про внесення змін до Конституції України» (реєстр.№3524) в частині визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду.

Герасименко Олег Владиславович – т.в.о. директора Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

Андрієва Тамара Володимирівна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

Шевченко Катерина Георгіївна - заступник директора Департаменту міжнародного права – начальник   управління міжнародної правової допомоги Міністерства юстиції України.

Чаплига Михайло Вячеславович  - представник Уповноваженого - начальник Управління зв'язків із громадськістю та інформаційних технологій.

Литвинчук Ольга Степанівна - заступник начальника відділу правового аналізу Управління правового забезпечення Генеральної прокуратури України.

Мусіяка Віктор Лаврентійович – заступник Голови Конституційної Комісії.

Філіпенко Максим – координатор кампаній Amnesty International в Україні.

Романов Роман – представник Міжнародного фонду "Відродження".

Думич Ірина –  представник «Центра громадянських свобод».

«Центр інформації про права людини»:

Іващенко Микола – журналіст «Радіо Домівка»,

Печончик  Тетяна.

 

Адвокатська дорадча група:

Галабала Маркіян,

Попік Юлія,

Дикань Павло,

Ліліченко Марина.

 

6. Про звернення заступника Голови депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Азербайджанською Республікою С.О.Тарути щодо призначення керівника згаданої групи.

 

7. Про створення депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків із зарубіжними державами.

 

8. Про лист Генерального Секретаря ПАРЄ Войцеха Савицького щодо направлення до ПАРЄ вірчих грамот щодо підтвердження повноважень членів Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ.

 

9. Про проведення візиту Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти до Фінляндії у 2016 році.

 

10. Про запрошення членів Комітету ВРУ у закордонних справах відвідати Парламент Болгарії та Латвійської Республіки.

 

 11. Про участь представника Верховної Ради України у міжнародному семінарі «Виклики європейській безпеці: парламентські перспективи та відповіді», який відбудеться 15-17 лютого в м.Лондон.

 

12. Різне.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію Міністерства закордонних справ України щодо фінансування Міністерства закордонних справ України у 2016 році згідно з Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік».                      

Виступили: Пристайко В.В., Климпуш-Цинцадзе І.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Міністерства закордонних справ України щодо фінансового забезпечення зовнішньополітичної діяльності  та необхідних потреб дипломатичної служби України для реалізації покладених на неї завдань взяти до відома.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про відновлення закордонних дипломатичних установ України в м.Сучава (Румунія) та м.Пряшев (Словаччина).

Виступили: Пристайко В.В., Климпуш-Цинцадзе І.О., Тарасюк Б.І.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію Міністерства закордонних справ України щодо необхідності  відновлення закордонних дипломатичних установ України в м.Сучава (Румунія) та м.Пряшев (Словаччина) взяти до відома.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про призначення керівників закордонних дипломатичних установ України.

Під час обговорення зазначеного питання представники Міністерства закордонних справ України поінформували про вжиття заходів щодо прискорення призначення керівників закордонних України з числа професійно підготовлених кандидатур, які б відповідали високим вимогам до представників нашої держави у впливових та стратегічно важливих країнах. Також члени Комітету отримали інформацію про те, що станом на кінець грудня ц.р. існує 18 вакантних посад послів України в іноземних державах та представників України при міжнародних організаціях. Подібна ситуація, на думку членів Комітету, є неприпустимою, оскільки затягування із призначенням послів суттєво ускладнює координацію зусиль за участю світової спільноти, спрямованих на ефективну протидію російській агресії проти нашої держави.

Виступили: Пристайко В.В., Климпуш-Цинцадзе І.О., Тарасюк Б.І.,

Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Звернутися до Президента України з проханням поінформувати Комітет про ситуацію, що склалася навколо заповнення 18 вакантних посад послів України в іноземних державах та представників України при міжнародних організаціях, включно із причинами, які призвели до подібної ситуації та запросити на найближче засідання Комітету керівництво Адміністрації Президента України (орієнтовно – січень 2016 року)  з метою більш детального обговорення зазначеного питання.

2) На найближчому засіданні Комітету заслухати інформацію Міністерства закордонних справ України щодо реформування системи дипломатичної служби у зв’язку з прийняттям Закону України «Про державну службу України».

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію Міністерства закордонних справ України про перспективи та пріоритети зовнішньої політики України як непостійного члена Ради Безпеки ООН.

Під час розгляду відбулося обговорення ситуації, яка склалася навколо розгляду в рамках Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй питання «Скарга України стосовно постанови Верховної Ради Російської Федерації щодо Севастополя», яке, починаючи з 1993 року, знаходилося в порядку денному РБ ООН (заява Голови РБ ООН S/26118).

Заступник Голови Комітету Б.Тарасюк зазначив, що починаючи з 2006 року, на початку кожного року українська сторона забезпечувала включення згаданого  питання щодо міста Севастополя в порядку денному РБ ООН шляхом відповідної нотифікації Постійним представництвом України при ООН офісів Генерального секретаря ООН та Голови РБ ООН (відповідно до п.54 ноти Голови РБ ООН S/2010/507, будь-яке питання, що не розглядалося Радою Безпеки протягом трьох календарних років, підлягає вилученню з порядку денного РБ ООН у разі, якщо держави члени ООН не нотифікують Голову РБ ООН до кінця лютого відповідного року про прохання зберегти цей пункт в переліку питань, що знаходяться на розгляді РБ ООН).

Однак,  із незрозумілих причин, у лютому 2013 року українська сторона не здійснила необхідну нотифікацію Генерального секретаря ООН та Голову РБ ООН щодо необхідності збереження на розгляді РБ ООН пункту 74 «Скарга України стосовно постанови Верховної Ради Російської Федерації щодо Севастополя». Відповідно до згаданого положення процедури роботи РБ ООН, починаючи із 2013 року вказаний пункт порядку денного вважається вилученим із переліку питань, які знаходяться на розгляді РБ ООН.

Виступили: Кислиця С.О., Тарасюк Б.І., Заліщук С.П., Пристайко В.В.,

Климпуш-Цинцадзе І.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Інформацію Міністерства закордонних справ України щодо перспектив та пріоритетів зовнішньої політики України як непостійного члена Ради Безпеки ООН взяти до відома.

2) Звернутися до Президента України з проханням  поінформувати Комітет щодо ситуації із вилученням питання міста Севастополя з порядку денного Ради безпеки ООН, зазначивши відповідальних осіб, які давали вказівки на відповідні дії.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про Проект Закону «Про внесення змін до Конституції України» (реєстр.№3524) в частині визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду.

Виступили: Заліщук С.П., Герасименко О.В., Шевченко К.Г.,

Чаплига М.В., Мусіяка В.Л., Литвинчук О.С., Думич І., Ар’єв В.І.,

Луценко І.С., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З метою дотримання Україною міжнародно-правових зобов’язань, взятих за Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої Сторони, стосовно ратифікації Статуту МКС разом із Кампальськими поправками 2010 року щодо злочинів агресії до 2017 року, які сприятимуть підтриманню принципу невідворотності покарання за злочини, вчинені, зокрема, тими особами, які наразі мають імунітет перед національними судами, оскільки є вищими посадовими особами іноземних держав або втекли за межі України, ініціювати збір підписів під наступними пропозиціями до проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» (реєстр. №  3524 від 25.11.2015) з метою їх внесення у встановлену порядку:

- частину шосту статті 124 Конституції України пропонуємо викласти в такій редакції:

«Україна визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на умовах, визначених Римським статутом Міжнародного кримінального суду»;

- у пункті 1 розділу ІІ «Перехідні положення» законопроекту слова «крім частини шостої статті 124 Конституції України в редакції цього Закону, яка набирає чинності через три роки з дня, наступного за днем опублікування цього Закону» вилучити, а сам розділ доповнити новим пунктом такого змісту:

«Частина шостої статті 124 Конституції України в редакції цього Закону набирає чинності з моменту ратифікації Верховною Радою України Римського статуту Міжнародного кримінального суду».

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про звернення заступника Голови депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Азербайджанською Республікою С.О.Тарути щодо призначення керівника згаданої групи.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Розглянути зазначене вище питання на наступному засіданні Комітету з залученням керівників депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Азербайджанською Республікою Курячого М.П. та Тарути С.О.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з парламентами зарубіжних країн.

Виступили: Ар’єв В.І.,  Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Мексиканськими Сполученими Штатами.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про лист Генерального Секретаря ПАРЄ Войцеха Савицького щодо направлення до ПАРЄ вірчих грамот щодо підтвердження повноважень членів Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ.

Виступили: Ар’єв В.І.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Продовжити повноваження чинних членів та заступників членів Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ на наступну щорічну сесію ПАРЄ у 2016 році.

2) Члена Постійної делегації – народного депутата України ЛАБАЗЮКА С.П. призначити заступником члена Постійної делегації, а заступника члена Постійної делегації – народного депутата України БІЛОВОЛА О.М. призначити членом Постійної делегації.

3) Рекомендувати Голові Верховної Ради України ГРОЙСМАНУ В.Б. затвердити своїм Розпорядженням зміни у складі Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ та надіслати на адресу Генерального секретаря ПАРЄ В.САВИЦЬКОГО відповідний лист разом з вірчими грамотами членів української делегації та іншими необхідними документами, про які згадує Генсекретар Асамблеї.

4) Рекомендувати Голові Верховної Ради України ГРОЙСМАНУ В.Б. звернутися листом до голів парламентів усіх країн-членів ПАРЄ (окрім Російської Федерації) щодо підтримання під час відкриття чергової сесії оскарження повноважень делегації Російської Федерації.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Про проведення візиту Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти до Фінляндії у 2016 році.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Повернутися до розгляду зазначеного питання під час розгляду на засіданні Комітету проекту  Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2016 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Про запрошення членів Комітету Верховної Ради України у закордонних справах відвідати Парламент Болгарії та Латвійської Республіки.

Виступили: Ар’єв В.І.,  Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Здійснити візит делегації Комітету Верховної Ради України у закордонних справах до Республіки Болгарія у 2016 році на запрошення Голови Комітету у закордонних справах Національної Асамблеї Республіка Болгарія Джеми Грозданової.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 11. СЛУХАЛИ: Про участь представника ВРУ у міжнародному семінарі «Виклики європейській безпеці: парламентські перспективи та відповіді», який відбудеться 15-17 лютого в м.Лондон.

Виступили: Климпуш-Цинцадзе І.О.,  Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Делегувати голову підкомітету Комітету у закордонних справах Заліщук С.П. на семінар «Виклики європейській безпеці: парламентські перспективи та відповіді».

Результати голосування: одноголосно.

 

 

12. Різне:

СЛУХАЛИ: Про проведення робочої наради за участю членів комітетів Верховної Ради України у закордонних справах, з питань європейської інтеграції та з питань національної безпеки і оборони.

Виступили: Климпуш-Цинцадзе І.О.,  Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: У контексті продовження розгляду питань щодо реалізації комплексу заходів, спрямованих на комплексний огляд сектора безпеки і оборони  в контексті співробітництва Україна-НАТО в частині, що стосується Концепції розвитку сектору безпеки і оборони, Стратегічного оборонного бюлетеню України, Концепції розвитку Збройних Сил України на період до 2020 року створення Сил спеціальних операцій, а також оцінки діяльності держави щодо досягнення критеріїв, необхідних для набуття членства в Організації Північноатлантичного договору, провести 13 січня 2016 року робочу нараду за участі членів комітетів Верховної Ради України у закордонних справах, з питань європейської інтеграції та з питань національної безпеки і оборони.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК