ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ КОМІТЕТУ №16

08 квітня 2015, 16:44

 

ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №16

від 04.03.2015 р.

 

Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

 

Комітету у закордонних справах

 

 

Головував:  Голова Комітету Гопко Г.М.

 

Присутні: Климпуш-Цинцадзе І.О., Тарасюк Б.І.,

                 Вовк В.І., Гузь І.В., Заліщук С.П.,

                 Ларін С.М., Луценко І.С., Льовочкіна Ю.В.

 

Відсутні: Присяжнюк О.А., Ар’єв В.І.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Проект Закону України про припинення дії окремих статей Договору  про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією (р.№0005, н.д.Б.Тарасюк, В.Вовк та ін.).

Тарасюк Борис Іванович – народний депутат України.

Плахотнюк Андрій Миколайович – начальник управління Російської Федерації Міністерства закордонних справ України.

Андрієва Тамара Володимирівна - директор Департаменту правової експертизи міжнародних договорів та міжнародного співробітництва Міністерства юстиції України.

 

2. Проект Постанови про тимчасове припинення дипломатичних відносин з Російською Федерацією (р.№2095, н.д.Д.Лінько, А.Лозовой).

Лінько Дмитро Володимирович - народний депутат України.

Плахотнюк Андрій Миколайович – начальник управління Російської Федерації Міністерства закордонних справ України.

Андрієва Тамара Володимирівна - директор Департаменту правової експертизи міжнародних договорів та міжнародного співробітництва Міністерства юстиції України.

 

3. Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ про порушення прав і свобод людини у Автономній Республіці Крим (р.№2260, н.д.І.Фріз, О.Гончаренко та ін.).

Гончаренко Олексій Олексійович - народний депутат України.

Бешта Андрій Петрович – в.о. директора Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України.

 

4. Про міжнародно-правові та національно-правові заходи, які здійснюються Урядом України з метою визнання та протидії агресії Російської Федерації проти України на міжнародному рівні.

Герасько Лариса Анатоліївна – директор Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

Давидчук Ольга Василівна – керівник секретаріату Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людити Міністерства юстиції України.

 

5. Про утворення депутатських груп  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з парламентами зарубіжних країн.

Тіміш Григорій Іванович – народний депутат України.

 

6. Про затвердження персонального складу  постійних делегацій Верховної Ради України у органах міжнародних парламентських організацій, українських частин  у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях.

 

7. Про затвердження персонального складу Громадської ради при Комітеті у закордонних справах.

 

8. Різне:

- про звернення голови депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща Б.І.Тарасюка щодо включення до плану візитів депутатських груп дружби обмін делегаціями парламентарів України та Польщі в першій половині року.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ про порушення прав і свобод людини у Автономній Республіці Крим.

Виступили: Гончаренко О.О., Бешта А.П., Заліщук С.П.,

Климпуш-Цинцадзе І.О., Ларін С.М., Луценко І.С., Тарасюк Б.І.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримуючи необхідність прийняття такого Звернення  та враховуючи висловлені членами Комітету та представниками Міністерства закордонних справ України зауваження рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначену вище Постанову за основу та в цілому та затвердити текст Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ про порушення прав і свобод людини у Автономній Республіці Крим в запропонованій Комітетом  редакції, яка була доопрацьована спільно з авторами проекту Порстанови та Міністерством закордонних справ України (додається).

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону України про припинення дії окремих статей Договору  про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією.

Виступили: Тарасюк Б.І., Андрієва Т.В., Луценко І.С., Герасько Л.А.,

Давидчук О.В., Ларін С.М., Климпуш-Цинцадзе І.О.,

Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що проект Закону не набрав на свою підтримку достатньої кількості голосів («за» - 4; «проти» - 1; «утрималось» - 3) та з метою всебічного і  ґрунтовного  обговорення зазначеного вище питання, прийняття рішення та вироблення спільної стратегії і тактики органів влади України для його вирішення,  заслухати на наступному засіданні Комітету інформацію Міністерства закордонних справ, Міністерства юстиції та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України  щодо можливих негативних наслідків припинення дії окремих запропонованих законопроектом статей згаданого Договору у контексті подальшого захисту економічних, майнових та територіальних інтересів України в умовах триваючої агресії Російської Федерації на Сході України та анексії нею Автономної Республіки Крим.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 3.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про тимчасове припинення дипломатичних відносин з Російською Федерацією.

Виступили: Плахотнюк А.М., Климпуш-Цинцадзе І.О., Герасько Л.А.,

Андрієва Т.В.

 

УХВАЛИЛИ: Відповідно до результатів голосування на підтримку  проекту Постанови про тимчасове припинення дипломатичних відносин з Російською Федерацією («за» - 0; «проти» - 3; «утрималось» - 4) рекомендувати Верховній Раді України відхилити його.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію Міністерства закордонних справ України, Міністерства юстиції України щодо міжнародно-правових та національно-правових заходів, які здійснюються Урядом України з метою визнання та протидії агресії Російської Федерації проти України на міжнародному рівні.

Виступили: Герасько Л.А., Давидчук О.В., Вовк В.І., Луценко І.С.,

Тарасюк Б.І., Климпуш-Цинцадзе І.О.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що питання міжнародно-правових та національно-правових заходів, які здійснюються Урядом України з метою визнання та протидії агресії Російської Федерації проти України на міжнародному рівні потребують всебічного та ґрунтовного обговорення, провести комітетські слухання із залучення заінтересованих  центральних органів виконавчої влади України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

 

5. СЛУХАЛИ:  1) Про утворення депутатських груп  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з парламентами зарубіжних країн.

Виступили: Климпуш-Цинцадзе І.О., Вовк В.І.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення наступних депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків і рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити їх склад:

 

  п/п

Країна

Керівники

  1.  

Китайська Народна Республіка

Павелко А.В. - керівник

  1.  

Республіка Молдова

Унгурян П.Я. - керівник

  1.  

Демократична Республіка Вєтнам

Юринець О.В., Гордєєв А.А.-співголови

  1.  

Республіка Індія

Дирів А.Б.,Гордєєв А.А.-співголови

Результати голосування: одноголосно.

 

2) Про  обрання керівника депутатської групи  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Румунією.

Виступили: Льовочкіна Ю.В., Тіміш Г.І., Заліщук С.П., Вовк В.І.,

Гузь І.В., Тарасюк Б.І., Луценко І.С.,

 

УХВАЛИЛИ: У зв’язку з ситуацією, що склалася з формуванням депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Румунією  та враховуючи те, що є два претенденти на керівництво групою – народні депутати України Тіміш Г.Ш. та  Бурбак М.Ю.,  заслухати на наступному засіданні Комітету обох претендентів на керівництво зазначеної депутатської групи та визначитись  з її керівним складом.  

Результати голосування: одноголосно.

 

3) Про звернення народного депутата України   В.С.Курила щодо входження до складу восьмої депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Албанією та її очолювання.

Виступили: Климпуш-Цинцадзе І.О., Гузь І.В.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що пунктом 3.3 Положення  “Про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з іноземними державами” передбачено, що народний депутат  України може входити до складу не більше ніж семи груп, рекомендувати  народному депутату України В.С.Курилу визначитись щодо виходу з будь-якої іншої депутатської групи, що дасть йому можливість ввійти  до складу  депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Албанією та очолити її.

Результати голосування: одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: Про затвердження персонального складу  постійних делегацій Верховної Ради України у органах міжнародних парламентських організацій, українських частин  у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях.

Виступила: Климпуш-Цинцадзе І.О.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного вище питання на наступне засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про затвердження персонального складу Громадської ради при Комітеті у закордонних справах.

Виступила: Климпуш-Цинцадзе І.О.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного вище питання на наступне засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. Різне:

СЛУХАЛИ: Про звернення голови депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща Б.І.Тарасюка щодо включення до плану візитів депутатських груп дружби обмін делегаціями парламентарів України та Польщі в першій половині року.

Виступили: Тарасюк Б.І., Климпуш-Цинцадзе І.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати  Голові Верховної Ради України                 включити до Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2015 рік  обмін делегаціями парламентарів України та Польщі в першій половині року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

 

 

 

Звернення

Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй,

Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ про порушення

прав і свобод людини у Автономній Республіці Крим

 

 «У лютому 2014 року Російська Федерація розпочала сплановану збройну агресію проти України, окупувавши частину суверенної території нашої держави – Автономну Республіку Крим та м. Севастополь. Намагаючись здійснити незаконну анексію Автономної Республіки Крим та м. Севастополь та змінити статус окупованої частини території України, Російська Федерація організувала та провела у березні 2014 року незаконний «референдум» та штучно створила незаконні та підконтрольні їй місцеві органи влади.

Сьогодні Російська Федерація продовжує збройну агресію проти України у частині Донецької та Луганської областей шляхом вчинення збройних нападів на територію України, пересилання через українсько-російський державний кордон воєнізованих формувань, зброї і військової техніки, підготовки та направлення терористів тощо.

Агресія Російської Федерації проти України є грубим порушенням загальновизнаних норм та основоположних принципів міжнародного права, у тому числі, його імперативних норм jus cogens, брутальним нехтуванням міжнародних зобов'язань, взятих Російською Федерацією за Статутом ООН, Хельсінкським Заключним Актом НБСЄ та іншими міжнародними договорами і домовленостями.

Особливу зухвалість цим порушенням надає статус Російської Федерації як постійного члена Ради Безпеки ООН, на якого відповідно до статті 24 Статуту Організації покладено першочергову відповідальність за підтримання міжнародного миру й безпеки.

Згідно з нормами міжнародного права держава-окупант зобов’язана поважати діючі на окупованій території закони держави-власника, у тому числі забезпечувати дотримання прав людини.

Сьогодні увесь світ є свідком того, що тимчасова окупація Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та міста Севастополь призвела до масштабних і системних порушень прав і свобод людини на Кримському півострові.

Окупаційна влада Російської Федерації та керовані нею незаконні органи, створені на тимчасово окупованій території, порушують захищені  міжнародними нормами права осіб, які проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

Під вигаданими приводами підконтрольні Російській Федерації незаконні органи, створені на тимчасово окупованій території, переслідують та залякують людей, які насмілилися відкрито висловлювати незгоду зі збройною окупацією Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, псевдореферендумом у березні 2014 р. та незаконною анексією Кримського півострова.

Це насамперед стосується представників кримських татар, українців, громадських активістів та журналістів. При цьому російська окупаційна влада та її незаконні органи, створені на тимчасово окупованій території, заохочують свавілля так званих "загонів самооборони". На жителів Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, які є громадянами України, здійснюється тиск з метою примушення до прийняття  російського громадянства. У разі відмови вони вважаються "іноземними громадянами без гарантій захисту від можливого видворення".

Особливе занепокоєння викликають випадки незаконних арештів, зникнень, тортур, переслідувань за національною ознакою (передусім, кримських татар та українців), порушення свободи висловлення поглядів та ЗМІ, прав на освіту, свободу совісті та віросповідання, прав приватної власності та на ведення підприємницької діяльності. Про ці та інші кричущі випадки порушення прав людини неодноразово повідомляли  Управління Верховного комісара ООН з прав людини та міжнародні правозахисні організації Amnesty International, Human Rights Watch, Freedom House.

 

Враховуючи зазначене, Верховна Рада України звертається до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ  із закликом:

-      рішуче засудити протиправний характер дій російської окупаційної влади та створених нею незаконних органів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, а також здійснювані ними утиски та залякування  місцевого населення;

-      гостро засудити порушення прав і свобод українців, кримських татар та представників інших національностей на півострові;

-      рішуче засудити порушення прав і свобод громадських активістів та журналістів в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь;

-      вимагати надання безперешкодного допуску на територію Автономної Республіки Крим та міста Севастополь лідерів кримських татар;

-      вимагати об‘єктивного розслідування всіх випадків порушень прав людини і свобод в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь, невідкладно звільнити незаконно захоплених громадян України;

-      не допустити безкарності усіх без винятку осіб, які скоювали злочини проти людяності від початку агресії Російської Федерації проти України;

-      вимагати від незаконних органів, створених на тимчасово окупованій території, надавати спостерігачам та представникам міжнародних організацій безперешкодний доступ на територію Автономної Республіки Крим та міста Севастополь для здійснення моніторингу ситуації  щодо дотримання прав людини;

-            забезпечувати суворе дотримання положень резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262 «Територіальна цілісність України».