Протокол засідання Комітету №5

22 січня 2015, 16:04

 

ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №5

від 24.12.2014 р.

 

 

м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

 

 

Комітету у закордонних справах

 

 

Головував:  Голова Комітету Гопко Г.М.

 

Присутні: Климпуш-Цинцадзе І.О., Вовк В.І., Гузь І.В.,

                  Тарасюк Б.І., Присяжнюк О.А., Ар’єв В.І., Заліщук С.П.,

                  Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій та міжпарламентських асамблей щодо звільнення української льотчиці та народного депутата України VIII скликання Надії Вікторівни Савченко» (р.№1584, н.д.Ю.Тимошенко, С.Соболєв).

Немиря Григорій Михайлович – народний депутат України.

 

2. Про затвердження квот  пропорційного представництва депутатських фракцій та груп Верховної Ради України у  постійних делегаціях Верховної Ради України у органах міжнародних парламентських організацій, українських частин  у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях.

 

3. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Додатку до Постанови Верховної Ради України від 4 грудня 2014 р. № 22-VIII "Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання" (р.№1290, н.д.І.Геращенко, О.Семерак та ін.).

 

4. Про інформацію Уряду України щодо проблемних питань українсько-російських відносин на сучасному етапі.

Зеркаль Олена Володимирівна – заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції.

Рейтер Оксана Костянтинівна – заступник Міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції.

Литвиненко Олександр Валерійович – заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Мархай Сергій Володимирович – заступник керівника Департаменту зовнішньополітичних аспектів національної безпеки Апарату РНБОУ.

Мехед Петро Миколайович – заступник Міністра оборони України  -Керівник апарату.

Дем’яненко Дмитро Юрійович – полковник юстиції, директор Департаменту правового забезпечення Міністерства оборони України.

Мірошниченко Віктор Якович – т.в.о. директора Департаменту міжнародного оборонного співробітництва Міністерства оборони України.

Устименко Сергій Олександрович – заступник Міністра соціальної політики України з питань євроінтеграції.

Попова Наталія Миколаївна – начальник Управління міжнародних зв’язків Міністерства соціальної політики України. 

Марчук Богдан Миколайович – заступник начальника Управління правового забезпечення Служби безпеки України.

Карпенко Олександр Віталійович – начальник відділу Управління правового забезпечення Служби безпеки України.

Полянський Павло Броніславович – заступник Міністра освіти України.

Андрієва Тамара Володимирівна - директор Департаменту правової експертизи міжнародних договорів та міжнародного співробітництва Міністерства юстиції України.

Веремій Ігор Григорович – заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України.

Осипенко Руслан Анатолійович – директор Департаменту торгово-економічного співробітництва Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Крикун Тарас Євгенійович  – заступник директора Юридичного департаменту Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Юраш Андрій Васильович – директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України.

Юрченко-Микита Олена Володимирівна – начальник Управління контролю за переміщенням культурних цінностей та охорони культурної спадщини Міністерства культури України.

Лавро Євген Володимирович – начальник Управління міжнародного співробітництва Міністерства культури України.

Башинський Віталій Володимирович – заступник Голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

 

 

5. Різне.

Про фінансування Української Всесвітньої Координаційної Ради у 2015 році.

Ратушний Михайло Ярославович – Голова Української Всесвітньої Координаційної Ради.

 

 

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови Верховної Ради України «Про звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій та міжпарламентських асамблей щодо звільнення української льотчиці та народного депутата України VIII скликання Надії Вікторівни Савченко».

Виступили: Немиря Г.М., Льовочкіна Ю.В., Тарасюк Б.І.,

Климпуш-Цинцадзе І.О., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови «Про звернення Верховної Ради України до міжнародних організацій та міжпарламентських асамблей щодо звільнення української льотчиці та народного депутата України восьмого скликання Надії Вікторівни Савченко» з таким доповненням:

1)      у пункті 3 проекту Постанови після слів «Міжнародного Комітету Червоного Хреста» додати слова «Парламентської асамблеї НАТО та Парламентської асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва».

 

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про затвердження квот  пропорційного представництва депутатських фракцій та груп Верховної Ради України у  постійних делегаціях Верховної Ради України у органах міжнародних парламентських організацій, українських частин  у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях.

Виступили: Ар’єв В.І., Климпуш-Цинцадзе І.О., Заліщук С.П.,

Гузь І.В., Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Затвердити квоти пропорційного представництва депутатських фракцій та груп Верховної Ради України у  Постійній делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи та звернутися до голів депутатських фракцій та груп з проханням до 25 грудня 2014 року надіслати до Комітету пропозиції щодо кандидатур персонального складу згаданої делегації.

2) Звернутися до голів депутатських груп «Воля народу» та «Економічний розвиток»  з пропозицією провести переговори між обома групами щодо розподілу посад «члена» та «заступника члена» Постійної делегації ВРУ у ПА РЄ за умови подальшої щорічної ротації.

2) Затвердження квот пропорційного представництва депутатських фракцій та груп Верховної Ради України у  інших постійних делегаціях Верховної Ради України перенести на наступне засідання Комітету.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Додатку до Постанови Верховної Ради України від 4 грудня 2014 р. № 22-VIII "Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання".

У зв’язку з запропонованими змінами до пп. 7 і 10 Додатку до прийнятої Постанови № 22-VIII, відповідно до яких передбачається передати питання, пов’язані з євроатлантичною інтеграцією України і розвитком співробітництва України з Північноатлантичним Альянсом і його Парламентською асамблеєю, з відання Комітету у закордонних справах до відання Комітету з питань європейської інтеграції, члени Комітету зазначили, що ці питання виходять за межі суто європейських і євроінтеграційних проблем і, відповідно, за межі компетенції Комітету з питань європейської інтеграції.

Члени Комітету зауважили, що НАТО є не інституцією Європейського Союзу, а трансатлантичною міжнародною структурою, до якої входять такі країни, як США, Канада та Туреччина, що не відносяться ні до ЄС, ні до Європи взагалі. Організація північноатлантичного договору діє не лише на території ЄС, а й далеко поза його межами. Варто згадати хоча б операції Альянсу на Близькому Сході, поблизу берегів Африки, в Центральній Азії.

В ході розгляду члени Комітету наголосили, що внесення таких змін до Постанови Верховної Ради України №22-VIII «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання», яка була прийнята 4 грудня 2014 року, є взагалі недоцільним, оскільки під час визначення народними депутатами України комітету, у якому вони бажають працювати, чи не першочергове значення мав саме перелік затверджених предметів відання комітетів. Внесення змін у цей перелік може призвести до переформатування персонального складу комітетів Верховної Ради України.

За результатами розгляду згаданого проекту Постанови та з огляду на висловлені зауваження Комітет у закордонних справах висловився категорично проти внесення змін у пп. 7 і 10 Додатку до Постанови Верховної Ради України від 4 грудня 2014 р. №22-VIII «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання».

Виступили: Заліщук С.П., Тарасюк Б.І., Климпуш-Цинцадзе І.О.,

Ар’єв В.І., Льовочкіна Ю.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України відхилити внесений народними депутатами України І.Геращенко, О.Семераком, А.Артеменком та ін. проект Постанови «Про внесення змін  до Додатку до Постанови Верховної Ради України від 4 грудня 2014 року №22-VIII «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання» (реєстр. №1290 від 08.12.2014 р.)

2) Направити своє рішення до Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України для врахування при прийнятті ним рішення та внесення на розгляд Верховної Ради України узгодженого проекту Постанови щодо внесення змін до Постанови Верховної Ради  України від 4 грудня 2014 року №22-VIII «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання».

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про інформацію Уряду України щодо проблемних питань українсько-російських відносин на сучасному етапі, зокрема:

 - про можливі негативні наслідки денонсації  Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією (проект Закону про денонсацію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією (р.№0002, н.д.Ю.Левченко, О.Осуховський та ін.));.

- про можливість введення дзеркальних майнових санкції щодо Російської Федерації  (проект Закону про дзеркальні майнові санкції щодо Російської Федерації (р.№1206, н.д.Ю.Левченко, Ю.Бублик, О.Осуховський та ін.));

- про визнання Російської Федерації країною-агресором (проект Постанови про визнання Російської Федерації країною-агресором (р.№1287, н.д.В.Балога)).

 

Виступили:

 

Зеркаль Олена Володимирівна

заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції

Литвиненко Олександр Валерійович

заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України

Андрієва Тамара Володимирівна

директор Департаменту правової експертизи міжнародних договорів та міжнародного співробітництва Міністерства юстиції України

Веремій Ігор Григорович

заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі

Мехед Петро Миколайович

Заступник Міністра оборони України - Керівник апарату

Марчук Богдан Миколайович

заступник начальника Управління правового забезпечення Служби безпеки України

Рейтер Оксана Костянтинівна

заступник Міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції

Юраш Андрій Васильович

директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України

Устименко Сергій Олександрович

заступник Міністра соціальної політики України з питань євроінтеграції

Полянський Павло Броніславович

заступник Міністра освіти України

Башинський

Віталій Володимирович

заступник Голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

 

 

В обговоренні взяли участь:

 

Гопко

Ганна Миколаївна

Голова Комітету

Климпуш-Цинцадзе

Іванна Орестівна

перший заступник Голови Комітету

Тарасюк

Борис Іванович

заступник Голови Комітету

Гузь

Ігор Володимирович

заступник Голови Комітету

Ар’єв

Володимир Ігорович

голова підкомітету

Льовочкіна

Юлія Володимирівна

член Комітету

 

УХВАЛИЛИ: 1) Інформацію  представників заінтересованих органів виконавчої влади  України щодо проблемних питань українсько-російських відносин на сучасному етапі взяти до відома.

 

2) Перенести розгляд зазначених вище проектів законів та Постанови на наступне засідання Комітету для прийняття остаточного рішення, а також надіслати інформаційно-аналітичні матеріали, надані ЦОВВ України щодо проблемних питань українсько-російських відносин, авторам цих проектів законодавчих актів.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 1;

«утрималось» - 1.

 

 

5. Різне.

СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету, голову постійної комісії з питань закордонних українців Гузя І.В. щодо фінансування Української Всесвітньої Координаційної Ради у 2015 році.

Виступили: Гузь В.І., Ратушний М.Я., Льовочкіна Ю.В., Вовк В.І.,

Ар’єв В.І., Климпуш-Цинцадзе І.О.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Провести спільно з Комітетом Верховної Ради України питань з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин слухання щодо проблемних питань закордонного українства.

2) Доручити голові постійної комісії Гузю І.В. провести консультації з Комітетом Верховної Ради України питань з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та разом з ним подати до Комітету  Верховної Ради України з питань бюджету пропозиції щодо збільшення фінансування Української Всесвітньої Координаційної Ради у 2015 році.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК