Звіт про діяльність депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Республікою Куба за 2015 рік

01 березня 2016, 15:31

ЗВІТ

про діяльність депутатської групи

з міжпарламентських зв’язків з Республікою Куба

 за 2015 рік

 

Депутатську групу Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Куба було створено 31 березня 2015 року. До складу депутатської групи з міжпарламентських зв’язків входять народні депутати України: Д.В Лубінець (керівник групи), В.М. Купрій (заступник керівника групи), А.Г. Михайленко (секретар групи), О.О. Гончаренко, О.М. Черненко, А.О. Река, Ю.П. Савчук.

Після формування складу депутатської групи, членами групи було визначено перелік пріоритетних питань cпівпраці між Україною і Республікою Куба: розвиток та поглиблення міжпарламентського співробітництва між Україною та Республікою Куба, сприяння в реалізації спільних українсько-кубинських проектів, проведення широкої інформаційної компанії в Республіці Куба про ситуацію в Україні, поширення актуалізованої інформації щодо потенціалу українських підприємств, налагодження предметних контактів із зацікавленими кубинськими організаціями та установами (ТПП Куби, Міністерство будівництва, Міністерство сільського господарства, Міністерство базової промисловості, Інститут Цивільної авіації та ін.).

6 квітня 2015 року відбулася перша зустріч депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Куба з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Куба в Україні Ернесто Антоніо Сенті Даріасом,  в ході якої було прийнято подальші кроки співпраці.

Будучи керівником депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Кубою, Дмитро Лубінець сприяє активізації співпраці з кубинськими партнерами, спрямованого на підтримку економіки України і, зокрема, Приазов'я. Говорячи про економічні взаємовідносини, представники Куби висловили готовність закуповувати сільхозпродукцію українських виробників, при цьому першорядне значення з точки зору логістики має Маріуполь і Маріупольський морський торгівельний порт.

16 травня 2015 року депутатська група відвідала конференцію, яка присвячена до 25-річчя початку унікальної кубинсько-української міжнародної програми  «Діти Чорнобиля» з надання медичної допомоги українським дітям, постраждалим від наслідків Чорнобильської катастрофи.

 

В 1990 році український уряд звернувся до світової спільноти із закликом допомогти постраждалим від Чорнобильської трагедії. І саме тоді, коли більшість могутніх високорозвинених країн скористались принципом «моя хата – скраю», Республіка Куба, економічне становище якої було й без того, м’яко кажучи, невтішним, прийшла нам на допомогу. Програма існувала до 2012 року. За всі роки роботи програми якісну медичну допомогу отримали більш ніж 24 тисячі пацієнтів. У ході цієї програми на лікування чорнобильських дітей, у першу чергу дітей-сиріт, Кубою було витрачено понад 350 млн доларів США.

Зараз українська і кубинська сторони шукають можливості відновлення цієї програми на комерційній основі. Також ведеться серйозна робота з фармацевтичними компаніями України, щодо реєстрації кубинських медичних препаратів в Україні.

З 1 по 4 вересня 2015 року під керівництвом Лубінця Дмитра Валерійовича (керівника групи), в стінах Верховної Ради України була організована виставка картин під назвою "Планета Земля Єдина: Україна-Куба". Мета заходу згадати позитивну історію взаємовідносин між країнами, а саме підтримку Куби по лікуванню дітей під час Чорнобильської трагедії, та надихнути на співпрацю по оздоровленню співвітчизників в сонячній Кубі.

У рамках Днів культури Республіки Куба в Україні 19 вересня 2015 року відбувся міжнародний арт-проект Sintesis de Cuba, в основі якого закладена ідея поєднання кубинської музики, живописних творів художника, вченого Костянтина Ляшева, майстри сакрального танцю хореографа Рейнальда Пауела і поетичних текстів національного героя Острова Свободи Хосе Марті. Захід відвідали члени групи разом зі своїми родинами.

16 грудня 2015 року в Національній музичній академії ім. П.І. Чайковського пройшов концерт, присвячений Дням національної культури Республіки Куба. У програмі концерту взяли участь колективи "Тріо Гавана", "Сальса Клуб" під керівництвом Рейнальдо Пауела, а також сольні виконавці, такі як Андрій Маслаков, Клаудія Родрігес і Хосе Ернандес та інші. Привітати посла прийшов секретар групи Михайленко Артем Геннадійович.

18 грудня 2015 року секретар депутатської групи, Михайленко Артем Геннадійович, від імені групи привітав Надзвичайного і Повноважного посла Республіки Куба в Україні Ернеста Антоніо Сенті Даріаса з 57 річницею Кубинської Революції, яке відбулося в посольстві Куби.

Наразі планується візит делегації групи з міжпарламентських зв’язків до Республіки Куба на початку квітня 2016 року.

За результатами роботи групи, депутатами було сформовано подальший план діяльності групи, а також поглиблення співпраці України з Республікою Куба.

Керівник депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Куба, Лубінець Дмитро Валерійович, наголосив на зацікавленості у подальшому поглибленні політичних стосунків між двома країнами, у налагодженні співпраці в тих сферах економічної діяльності, де обидві країни мають загальновідомий та визнаний у світі потенціал.