Звіт про діяльність депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії у Верховній Раді України (I - II сесії VIII скликання)

03 вересня 2015, 10:30

 

 

            ЗВІТ

про діяльність депутатської групи з міжпарламентських зв’язків

з Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії

у Верховній Раді України  (I - II сесії VIII скликання)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З метою надання повної та об’єктивної інформації щодо подій в Україні, загроз національній безпеці, зокрема у військовій, політичній, економічній, енергетичній, гуманітарній сферах; обговорення можливостей надання допомоги Україні у зазначених напрямках з боку іноземних партнерів; розробка плану спільних дій для припинення військової агресії з боку Російської Федерації, посилення української армії шляхом надання зброї, військової техніки, медичної допомоги, народними депутатами - членами депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії, було проведено ряд зустрічей з представниками влади інших країн, державних та недержавних міжнародних організацій та взято участь у наступних заходах:

 

 

 

Reform Club. “The Politics and Economics of securing a stable and prosperous Ukraine”

 12 – 13 лютого 2015  року співголова депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії Світлана Заліщук на запрошення Iman Foundation брала участь в роботі Reform Club з виступом на тему “The Politics and Economics of securing a stable and prosperous Ukraine” у Великобританії  (м.Лондон)

 

 

 

19 лютого 2015 року відбулася зустріч членів Комітету у закордонних справах -  членів депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії з делегацією британських парламентарів. З британського боку були присутніми Джон Віттінгдейл, Лорд Девіс Стамфордській, Девід Морріс, Мартін Даффі.

 

 

 

C:\Users\Shelest\Downloads\photo.JPGЗ українського – Іванна Климпуш-Цинцадзе, Борис Тарасюк, Світлана Заліщук та Володимир Ар’єв. Головні теми: ситуація довкола врегулювання конфлікту на Донбасі, зокрема щодо виконання Мінських угод; позиція британських  депутатів щодо збереження санкцій проти російської делегації в ПАРЄ; питання довгострокової стратегії з боку міжнародної спільноти для зупинення російської агресії, яка спрямована не лише проти України, але європейської ідеї як такої.

 

 

 

Фотовиставка українських репортерів і волонтерів із зони АТО «Donbas: War and Peace»

C:\Users\Shelest\Desktop\ВРУ\фото геращенко.jpgСпівголовою депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Великобританією Олексієм Рябчиним разом з колегами-парламентарями була представлена фотовиставка українських репортерів і волонтерів із зони АТО «Donbas: War and Peace», яка відбулась 5 березня 2015 року в стінах Британського Парламенту. Організаторами цього заходу стали Global Friends of Ukraine. Британських парламентарів познайомили з реаліями життя і боротьби на сході України. Представлена колекція фотографій розповіла присутнім про незворотні наслідки військової агресії на сході України, про зламані долі тисяч людей. Проведений благодійний аукціон в «Українському домі» в Лондоні дозволив зібрати значні грошові кошти, які будуть спрямовані в реабілітаційний центр при Ірпінському військовому госпіталі.

 

 

C:\Users\Shelest\Downloads\IMG_1177 (1).JPG3 квітня 2015 року зустріч народних депутатів України членів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії з британським парламентарем, членом Британського  українського товариства  Лордом Річардом Рісбі. З українського боку були присутніми співголови депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Великобританією Світлана Заліщук та Олексій Рябчин, також депутати Наталія Качер-Бучковська і Юрій Левченко. Обговорювалися теми: ситуація на Сході України, проблеми та успіхи просування реформ в політиці і економіці України, пріоритети  реформування економіки і деолігархізації системи державного управління. Результатом зустрічі стало визнання Лордом Рісбі, того,  що  Британія з усією серйозністю визнає глобальну небезпеку для Європи з боку російського агресора, і тому Велика Британія є основним союзником України в ЄС, і підтримує Україну.

 

 

В травні 2015 задля ефективної роботи групи дружби на парламентському рівні налагоджено зв'язок з Тимчасово повіреним у справах України у Великій Британії Кизимою І.Ю. У результаті досягнуто домовленість щодо надання на постійній основі інформації про головні події в рамках політичного, економічного, культурного діалогу між Україною та Великою Британією.

 

 

C:\Users\Shelest\Downloads\Foto (05062015).jpg5 червня 2015 року відбулася зустріч народних депутатів України членів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків зі Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії з Надзвичайним і Повноважним Послом Великобританії в Україні Саймоном Смітом. Депутати обговорили результати парламентських виборів у Великобританії, можливості посилення співпраці на державному рівні та надання допомоги Україні у питаннях національної безпеки, військовій, політичній, економічній та гуманітарній сферах.  Посол Саймон Сміт детально поінформував депутатів про результати виборів та їхній вплив на розстановку сил у Європейському Союзі, а також запевнив учасників щодо підтримки Великобританією українських європейських прагнень. Українські депутати заручилися підтримкою посольства в розвитку контактів з британськими депутатами.

 

 

    В зв’язку зі змінами керівництва і складу багатопартійної парламентської групи у зв’язках з Україною, які відбулися після парламентських виборів 2015 року у Великобританії та з метою налагодження взаємозв'язків, від народних депутатів України членів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків зі Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії було направлено вітального листа новообраному Голові групи серу Джеральду Ховарту.

 

 

 

C:\Users\Shelest\Desktop\ВРУ\лещенко3 (2).jpeg23 червня 2015 року народний депутат - член групи дружби з Британією Сергій Лещенко в рамках туру презентації дослідження Європейської ради міжнародних відносин «What does Ukraine think?», перебуваючи у Великій Британії, виступив у Лондонській школі економіки, а також провів низку зустрічей - в Міністерстві закордонних справ Великої Британії; з Високим комісаром Канади в Сполученому Королівстві Гордоном Кембеллом; з представниками лобістських, аналітичних та бізнес-об'єднань, обговоривши з ним процес створення інституційних заходів боротьби з корупцією в Україні.

 

Головною метою депутатів в рамках групи дружби упродовж багаточисельних зустрічей та робочих нарад з представниками влади інших країн, державних та недержавних міжнародних організацій, моніторингових місій, дипломатичних інституцій є надання повної та об’єктивної інформації щодо подій в Україні, загроз національній безпеці, зокрема у військовій, політичній, економічній, енергетичній, гуманітарній сферах; обговорення можливостей надання допомоги Україні у зазначених напрямках з боку іноземних партнерів; розробка плану спільних дій для припинення військової агресії з боку Російської Федерації, повернення Автономної Республіки Крим до складу України, посилення української армії шляхом надання зброї, військової техніки, медичної допомоги і т.д.