Протокол засідання Комітету №3

26 грудня 2014, 16:58

 

м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

 

Комітету у закордонних справах

 

 

Головував:  Голова Комітету Гопко Г.М.

 

Присутні: Климпуш-Цинцадзе І.О., Вовк В.І., Гузь І.В.,

                  Тарасюк Б.І., Присяжнюк О.А., Ар’єв В.І., Заліщук С.П.

                  

Відсутні: Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1. Про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та визнання Україною його юрисдикції.

Про проект Постанови про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо ситуації, яка склалась внаслідок триваючої з 27 лютого 2014 р. збройної агресії Російської Федерації проти України та вчинення на території України міжнародних злочинів (р.№1312, н.д.В.Вовк, О.Ляшко та ін.).

Вовк Віктор Іванович – народний депутат України.

Шевченко Катерина Георгіївна – директор Департаменту міжнародного права, повернення активів та відшкодування втрат, завданих тимчасовою окупацією АР Крим, Міністерства юстиції України.

 

2. Про проект Постанови Верховної Ради України “Про припинення членства та участі України в органах Співдружності Незалежних Держав”  (р.№1015, н.д.Б.Тарасюк, І.Крулько, М.Джемілєв та ін.).

Про проект Закону України “Про зупинення дії Угоди про створення Співдружності Незалежних Держав” (р.№1204, Ю.Левченко, О.Осуховський та ін.).

Левченко Юрій Володимирович – народний депутат України.

Зеркаль Олена Володимирівна – заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції.

Сідловська Людмила Євгенівна – заступник директора Департаменту – начальник відділу Департаменту імплементації Угоди про асоціацію з ЄС, правової експертизи, міжнародних договорів та міжнародного співробітництва Міністерства юстиції України.

Цимбал В’ячеслав Анатолійович – директор Департаменту євроінтеграції та багатостороннього співробітництва Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Авраменко Володимир Петрович – директор Департаменту торгово-економічного співробітництва з країнами СНД та Російської Федерації Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Чапко Валентина Анатоліїна – відділ співробітництва в рамках СНД Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

 

3. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Додатку до Постанови Верховної Ради України від 4 грудня 2014 р. № 22-VIII "Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання" (р.№1290, н.д.І.Геращенко, О.Семерак та ін.).

Геращенко Ірина Володимирівна – народний депутат України.

Павленко Ростислав Миколайович - народний депутат України.

 

4. Про внесення змін до Положення “Про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з іноземними державами”.

 

5. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення і гарантування національної безпеки України) (р.№1014, н.д. н.д.Ю.Тимошенко, Б.Тарасюк, І.Крулько).

Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення національної безпеки України (р.№1014-1, н.д.Т.Батенко).

Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засад зовнішньої політики та пріоритетів національних інтересів України (р.№1014-2,  н.д.О.Турчинов, В.Парубій, С.Пашинський).

Литвиненко Олександр Валерійович – заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Зеркаль Олена Володимирівна – заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції.

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

 

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Додатку до Постанови Верховної Ради України від 4 грудня 2014 р. № 22-VIII "Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання".

Виступили: Геращенко І.В., Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Павленко Р.М.,

Климпуш-Цинцадзе І.О., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Провести додаткові консультації на рівні керівництва комітетів у закордонних справах та з питань європейської інтеграції з метою врегулювання питання розподілу повноважень між комітетами.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

2. СЛУХАЛИ: 1) Інформацію Міністерства юстиції України та Міністерства закордонних справ України про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та визнання Україною його юрисдикції.

Представники міністерств наголосили, що Міжнародний кримінальний суд було створено виходячи з мети та принципів Організації Об'єднаних Націй, визначених статтями 1 і 2 Статуту ООН. Пункт 4 статті 2 Статуту ООН визначає, зокрема, що всі держави повинні утримуватися від погрози силою або її застосування як проти територіальної цілісності або політичної незалежності будь-якої держави, так і будь-яким іншим чином, несумісним з метою Організації Об'єднаних Націй.

Міжнародний кримінальний суд став першою постійною судовою інстанцією з юрисдикцією над особами, які вчинили найнебезпечніші порушення прав людини та гуманітарного права. Відповідно до Спільної позиції Ради Європейського Союзу від 13 червня 2003 року Міжнародний кримінальний суд є основоположним засобом для забезпечення дотримання міжнародного гуманітарного права та прав людини, таким чином роблячи внесок у свободу, безпеку, правосуддя та верховенство права, а також у збереження миру і посилення міжнародної безпеки.

Україна підписала Римський статут  у 2000 році, проте цей міжнародний документ так і не був ратифікований, оскільки відповідно до висновку Конституційного Суду України №3-в/2001 від 11 липня 2001 року Римський статуту не відповідає ст.124 Конституції України, яка містить вичерпний перелік судів, які можуть діяти на її території.

Протягом часу, що минув після прийняття Конституційним Судом згаданого висновку у справі про Римський статут, до текстів як цього Статуту, так і Конституції України офіційно були внесені зміни і доповнення. Це, з урахуванням статті 9 Конституції України та статей 192, 194 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», дає підстави для нового розгляду Конституційним Судом питання відповідності Римського статуту Міжнародного кримінального суду Конституцій України.

Крім того, за інформацією Міністерства закордонних справ України текст офіційного перекладу Римського статуту Міжнародного кримінального суду було викладено у новій редакції з метою забезпечення його автентичності з основними текстами, викладеними англійською і французькою мовами, адже російськомовна версія його офіційного тексту також вже зазнала неодноразових коригувань і уточнень.

В ході обговорення неодноразово наголошувалося, що приєднання України до Римського статуту наблизить Україну до стандартів Організації Об’єднаних Націй, Ради Європи та Європейського Союзу у сфері верховенства права та дотримання прав людини у справі боротьби з тяжкими злочинами, що загрожують миру, безпеці та добробуту і викликають занепокоєння всього міжнародного співтовариства, а також сприятиме належному виконанню Україною зобов’язань за Угодою про Асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Cоюзом і його державами-членами, з іншої сторони.

 

2) Про проект Постанови про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо ситуації, яка склалась внаслідок триваючої з 27 лютого 2014 р. збройної агресії Російської Федерації проти України та вчинення на території України міжнародних злочинів.

Виступили: Шевченко К.Г., Вовк В.І., Зеркаль О.В., Тарасюк Б.І.,

Климпуш-Цинцадзе І.О., Заліщук С.П., Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням направити листа Президентові України та рекомендувати йому відповідно до статті 151 Конституції України звернутися до Конституційного суду України для ініціювання відкриття нового провадження у справі щодо відповідності Римського статуту Міжнародного кримінального суду Конституції України.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утрималось» - 0.

 

 

2) Перенести розгляд проекту Постанови  «Про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо ситуації, яка склалась внаслідок триваючої з 27 лютого 2014 р. збройної агресії Російської Федерації проти України та вчинення на території України міжнародних злочинів» для проведення юридичних консультацій  щодо належного органу державної влади,  який має повноваження звертатися від імені держави Україна до Міжнародного кримінального суду.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови Верховної Ради України “Про припинення членства та участі України в органах Співдружності Незалежних Держав”.

Про проект Закону України “Про зупинення дії Угоди про створення Співдружності Незалежних Держав”.

Виступили: Тарасюк Б.І., Климпуш-Цинцадзе І.О., Зеркаль О.В,,

Гузь І.В., Левченко Ю.В., Вовк В.І., Ар’єв В.І., Литвиненко О.В.,

Цимбал В.А., Сідловська Л.Є., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Одноголосно рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови «Про припинення членства та участі України в органах Співдружності Незалежних Держав» з наступними змінами та доповненнями:

- в пункті 1 проекту Постанови вилучити слово «негайного»;

- підпункт 1 пункту 1 згаданого проекту викласти в такій редакції:

«- участі України в органах СНД, крім конвенційних органів, позицію щодо яких має визначити Кабінет Міністрів України».

 

2) Рекомендувати Верховній Раді України повернути  проект Закону “Про зупинення дії Угоди про створення Співдружності Незалежних Держав” суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання, оскільки законопроект передбачає зупинення дії Угоди про створення СНД, а виходячи з положень Закону України «Про міжнародні договори України» у разі застосування такого правового механізму подані пропозиції повинні супроводжуватися визначенням терміну зупинення або юридичного факту, з яким буде пов’язано відновлення дії Угоди.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення і гарантування національної безпеки України.

Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення національної безпеки України.

Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засад зовнішньої політики та пріоритетів національних інтересів України.

Виступили: Климпуш-Цинцадзе І.О., Литвиненко О.В., Тарасюк Б.І.,

Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Звернутися до авторів згаданих вище законопроектів з пропозицією узагальнити підготовлені ними проекти законодавчих актів та внести на розгляд Верховної Ради України один спільний проект Закону, який відповідав би положенням коаліційної угоди та був позитивно сприйнятим у суспільстві.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утрималось» - 0.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про внесення змін до Положення “Про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з іноземними державами”.

Виступили: Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І., Заліщук С.П., Присяжнюк О.А.,

Климпуш-Цинцадзе І.О., Вовк В.І., Гузь І.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Відхилити пропозицію члена Комітету Ю.В.Льовочкіної, в якій викладено нову редакцію Положення “Про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з іноземними державами”. 

2) Врахувати запропоновані членами Комітету зміни до Положення “Про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з іноземними державами” (порівняльна таблиця додається).

 

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК