ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ КОМІТЕТУ №19

20 квітня 2015, 16:34

ПРОТОКОЛ  ЗАСІДАННЯ №19

від 25.03.2015 р.

 

м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

 

Комітету у закордонних справах

 

Головував:  Голова Комітету Гопко Г.М.

 

Присутні:   Тарасюк Б.І., Присяжнюк О.А., Ар’єв В.І.,

                    Заліщук С.П., Луценко І.С.

                 

Відсутні: Климпуш-Цинцадзе І.О., Вовк В.І., Гузь І.В.,

                Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Проект Закону «Про припинення дії окремих статей Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією» (р.№ 0005, н.д. Б.Тарасюк, В.Вовк та ін.).

Тарасюк Борис Іванович – народний депутат України.

Зеркаль Олена Володимирівна – заступник Міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції.

Авакян Тигран Ашотович – заступник Міністра внутрішніх справ України з питань європейської інтеграції.

Зайченко Андрій Васильович – начальник відділу Управління міжнародних зв’язків Міністерства внутрішніх справ України.

Суботін Валерій Олександрович – директор Департаменту охорони державного кордону Адміністрації Державної прикордонної служби України, генерал-майор.

Сідловська Людмила Євгенівна – в.о. директора  Департаменту правової експертизи міжнародних договорів та міжнародного співробітництва Міністерства юстиції України.

Осипенко Руслан Анатолійович – директор Департаменту торгово-економічного співробітництва Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Василенко Володимир Андрійович – український правознавець, заслужений юрист України, доктор юридичних наук, професор, Надзвичайний і Повноважний Посол України.

 

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони виїзду з України керівникам та власникам банків, які мають заборгованість за договором банківського вкладу (депозиту) (р.№2362,     н.д.С.Каплін).

Каплін Сергій Миколайович – народний депутат України.

Суботін Валерій Олександрович – директор Департаменту охорони державного кордону Адміністрації Державної прикордонної служби України, генерал-майор.

 

3.  Про спільне засідання Комітету у закордонних справах та Комітету з прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин про стан виконання Закону України «Про закордонних українців» №1582-IV від 04.03.2004 р.  та інших законодавчих актів у цій сфері.

 

4. Про розвиток міжпарламентського співробітництва між Верховною Радою України та Сенатом Французької Республіки (листи Посла Французької Республіки в Україні Алена Ремі та голови групи дружби Франція-Україна Ремі Повроса щодо запрошення української делегації до Франції).

 

5. Про розвиток міжпарламентського співробітництва між Верховною Радою України та Палатою депутатів і Сенатом Італії, здійснення двохсторонніх візитів (лист Надзвичайного і Повноважного Посла України в Італійській Республіці Є.Ю.Перелигіна щодо активізації міжпарламентської взаємодії між Україною та Італією).

 

6. Про реалізацію заходів в рамках програми міжпарламентської співпраці між Україною та Литвою (лист директора  Міжнародного Республіканського Інституту  в Україні  Майкла Дракмана).

 

7. Про здійснення закордонних візитів делегацій депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Грузією і Литвою та прийом в Україні відповідних груп дружби цих країн (листи голови  депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Грузією І.О.Климпуш-Цинцадзе та голови депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Литовською Республікою Р.В.Лук’янчука).

 

8. Про утворення депутатських груп  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з парламентами зарубіжних країн.

 

9. Різне.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету. 

Результати голосування: одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону «Про припинення дії окремих статей Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією».

Виступили: Осипенко Р.А., Сідловська Л.Є., Суботін В.О.,

Авакян Т.А., Зайченко А.В., Зеркаль О.В., Василенко В.А.,

Тарасюк Б.І., Заліщук С.П., Луценко І.С., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що голоси членів Комітет щодо підтримки проект Закону «Про припинення дії окремих статей Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією» розділилися («за» -  2,  «проти» - 2, «утрималось» - 2),  внести згаданий законопроект для прийняття остаточного рішення на розгляд Верховної Ради України.

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони виїзду з України керівникам та власникам банків, які мають заборгованість за договором банківського вкладу (депозиту).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд  зазначеного вище питання у зв’язку з відсутністю автора законопроекту.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3-5. СЛУХАЛИ: Про спільне засідання Комітету у закордонних справах та Комітету з прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин про стан виконання Закону України «Про закордонних українців» №1582-IV від 04.03.2004 р.  та інших законодавчих актів у цій сфері.

Про розвиток міжпарламентського співробітництва між Верховною Радою України та Сенатом Французької Республіки (листи Посла Французької Республіки в Україні Алена Ремі та голови групи дружби Франція-Україна Ремі Повроса щодо запрошення української делегації до Франції).

Про розвиток міжпарламентського співробітництва між Верховною Радою України та Палатою депутатів і Сенатом Італії, здійснення двохсторонніх візитів (лист Надзвичайного і Повноважного Посла України в Італійській Республіці Є.Ю.Перелигіна щодо активізації міжпарламентської взаємодії між Україною та Італією).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд  зазначених вище питань на наступне засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про реалізацію заходів в рамках програми міжпарламентської співпраці між Україною та Литвою (лист директора  Міжнародного Республіканського Інституту  в Україні  Майкла Дракмана).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Секретаріату Комітету підготувати лист до Міжнародного Республіканського Інституту  в Україні  з пропозиціями, які висловили члени Комітету,  щодо пріоритетних тем для навчальної програми міжпарламентської співпраці між Україною та Литвою.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про здійснення закордонних візитів делегацій депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Грузією і Литвою та прийом в Україні відповідних груп дружби цих країн (листи голови  депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Грузією І.О.Климпуш-Цинцадзе та голови депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Литовською Республікою Р.В.Лук’янчука).

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд  зазначеного вище питання у зв’язку з відсутністю голів відповідних депутатських груп.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатських груп  Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з парламентами зарубіжних країн.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення  депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з Республікою Куба та Королівством Нідерланди і рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити їх склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

9.Різне:

 

1) СЛУХАЛИ: Про перенесення дати комітетських слухань: «Формування стратегії захисту національних інтересів України в частині протидії актам агресії, анексії Автономної Республіки Крим, іншим злочинам Російської Федерації, спрямованим проти України».

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: З метою забезпечення представлення позиції центральних органів виконавчої влади України на належному рівні перенести проведення зазначених вище комітетських слухань з 8 квітня на 15 квітня 2015 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2) СЛУХАЛИ: Про можливість зміни календарного плану роботи Верховної Ради України.

Виступили: Ар’єв В.І., Заліщук С.П., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: У  зв’язку з тим, що з 20 по 24 квітня 2015 року в м.Страсбург проходитиме Друга частина  чергової Щорічної сесії ПАРЄ, у роботі якої мають брати участь народні депутати України, члени Постійної делегації у ПА РЄ і які не зможуть взяти участь у роботі Верховної Ради України під час пленарного тижня з 19 по 25 квітня 2015 року, звернутися до Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України з проханням розглянути можливість зміни календарного плану роботи Верховної Ради України.

 

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК