Звіт про діяльність депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Королівством Бельгія за 2015 рік

01 березня 2016, 15:12

Звіт

про діяльність депутатської групи ВРУ

з міжпарламентських зв'язків з Королівством Бельгія

за 6 місяців роботи групи дружби у 2015 році

 

Групу створено: 06 липня 2015 року на підставі Розпорядження №946  "Про затвердження складу депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Королівством Бельгія" затвердженого Головою ВРУ В. Гройсманом.

 

05 серпня 2015 року - у Посольстві Королівства Бельгія в Україні відбулася інформативна зустріч з Послом, представників Посольства та співголів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків щодо створення групи дружби та можливих напрямків співпраці. На зустрічі сторони обговорили та попередньо домовились про наступну розширену  зустріч з всіма членами групи дружби "Україна-Бельгія". Зокрема, Посол висловив великі сподівання щодо майбутньої співпраці та радість, що така група створена.

            При зустрічі сторони обговорили такі загальні питання:

1. Організація співпраці з групою дружби "Україна-Бельгія" та Парламентом Королівства Бельгія:

- Організація візиту парламентарів Бельгії та зустріч з членами групи дружби "Україна-Бельгія".

- Обмін досвідом, в рамках досвіду Європейського Союзу, щодо політики, економіки, культури та лінгвістичної ідентичності (плюралізму мов); також у сферах: екології, медицини, імміграції, банківської справи, бюджетної політики, фінансів та ін.

- Питання децентралізації й можливого обміну досвідом.

- Запровадження культури взаємного розвитку парламентарів обох країн (обмін досвідом, обговорення проблематики, надання консультацій).

2. Сприяння поліпшенню бізнес клімату та інвестиційної привабливості для бельгійських партнерів:

- Консультації та побажання, щодо поліпшення законодавчого поля України;

- Пошук сфер, в яких Україна та Королівство Бельгія могли б бути партнерами та поглиблювати умови співтовариства.

3. Співпраця у сферах публічних фінансів та протидії відмиванню грошей.

4. Встановлення зв'язків для кооперації України та Королівства Бельгія в рамках Європейського Союзу:

- Комунікаційна стратегія Парламенту (обмін досвідом).

 

            10 листопада 2015 року – у приміщенні Верховної Ради України відбулася зустріч (знайомство) членів групи дружби "Україна-Бельгія" з Послом Королівства Бельгії паном Люком Джейкобсом та першим секретарем паном Жаном Де Ланноєм.

На зустрічі було розглянуто такі питання:

1. Організація співпраці з групою дружби "Україна-Бельгія" та Парламентом Королівства Бельгія - організація візиту парламентарів Бельгії та зустріч із членами групи дружби "Україна-Бельгія"; запровадження культури взаємного розвитку парламентарів обох країн (обмін досвідом, надання консультацій та з інших питань).

2. Послом Королівства Бельгії, в рамках співпраці, було запропоновано обговорити питання, що стосується законопроекту №2971-д від 01.07.2015 "Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання виробництва та обігу пива". У цьому контексті, увагу звернули на невідповідність європейському законодавству поправки про заборону повторного використання пляшок від пива.

Ця поправка може бути корисною для місцевих виробників пляшок, але в той же час значно збільшувати виробничі витрати пивоварів внаслідок більшого споживання електроенергії в країні. Також слід враховувати, що повторне використання пляшок пива є поширеною практикою в країнах ЄС, зокрема Бельгії, для зменшення забруднення довкілля та енергоспоживання. Ця стратегія чітко регулюється законами ЄС, відповідно до яких повторне використання є важливішим за практику переробки в ієрархії управління відходами (додаток у вкладенні).

3. Згадано про запрошення 15 листопада 2015 року на святкування  Дня Короля Бельгії (Дня королівської династії (Dynasty Day) або Дня королівської родини). Свято було засновано бельгійським королем Леопольдом II. Урочистості проводяться на честь святого Альберта (St. Albertthe Great), який вважається покровителем королівської родини. Цей день символізує єдність бельгійської нації в усьому її політичному, культурному та мовному різноманітті.

4. Узгодження офіційного візиту та приблизної програми для бельгійської парламентської делегації (на чолі з головою групи дружби "Бельгія-Україна" у Федеральному Парламенті Бельгії Ж. Дальмані) у першій половині 2016 року.

 

15 листопада 2015 року – в рамках співпраці групи дружби "Україна-Бельгія" з Посольством Королівства Бельгія було прийнято запрошення від Посла Бельгії в Україні для неформальної зустрічі у зв’язку зі святкуванням національного свята Дня королівської династії (Dynasty Day) або Дня королівської родини. В Україні це свято святкується за бельгійськими традиціями, оскільки  цей день символізує єдність бельгійської нації в усьому її політичному, культурному і мовному різноманітті. Цьому заходу було присвячено концерт в Національній опері України імені Тараса Шевченка.

 

Співголови депутатської групи ВРУ

з міжпарламентських зв'язків

з Королівством Бельгія                                                             

   О. Сотник

 

                М. Найєм